Hitvallók és ügynökök

0
140

Az 1945 utáni események jó részéről még mindig senki sem merte lerántani a fátylat – Kabay Barna és Petényi Katalin dokumentumfilmje főleg azoknak szól, akik csak a történelemkönyvekből ismerik e korszakot: az ÁVH és a megfélemlítés korszakát. A II. világháború után Magyarországon a kommunista egypártrendszer közel félévszázadon át minden eszközt felhasznált a keresztény egyházak üldözésére. Papok és szerzetesek százait börtönözték be ártatlanul, másokat az Állambiztonsági Szervek ügynökökként épített be a hálózatba.
A dokumentumfilm drámai sorsokon keresztül mutatja be ezt a történelmi korszakot, az egyházon belül működő besúgó gépezetet és ezzel szemben a hit és a hűség erejét, mely sokaknak adott erőt szenvedéseikben.
Megrendítő, katartikus életutakon keresztül idézi fel a múltat, emberek életét, akik áldozatai vagy kiszolgálói lettek egy diktatórikus rendszernek. Az egyház üldöztetését és az állammal való kapcsolatát dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, püspök és történész foglalja össze, rámutatva a mélyebb történelmi összefüggésekre és a múlttal való szembenézés fontosságára.


Hitvallók és ügynökökFilm adatlap

Magyar cím: Hitvallók és ügynökök
Magyar bemutató: 2009. szeptember 17.
Műfaj: Dokumentumfilm
Rendező: Kabay Barna, Petényi Katalin
Forgatókönyvíró: Petényi Katalin
Szereplők:
Filmstúdió:


Hitvallók és ügynökök film képek:
Hitvallók és ügynökök előzetesKapcsolódó anyagok:


Hivatalos honlap

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ