Hannibal évadpremier kritika

10
832

Hannibal head1

Hannibal évadpremier kritika

Bon Appétit

Írta: Bányász Attila (Miner)

Hannibal, a kannibál ismét visszatér, szélesvászon helyett ezúttal a televízió képernyőjére sorozat formájában. A bárányok hallgatnak ikonikus sorozatgyilkosát Sir Anthony Hopkins delejes játéka tette minden idők egyik legfélelmetesebb gonosztevőjévé, s egyben újabb és újabb folytatások főszereplőjévé. A pilotot elnézve még kérdéses, hogy az amúgy zseniális dán „fenegyerek”, Mads Mikkelsen képes lesz-e felnőni a feladathoz, kibújni Hopkins árnyékából. Dr. Hannibal Lecter páratlan intelligenciája és telhetetlen étvágya ismét táncba hív minket, Nézőket, s csakis kíváncsiságunk függvénye, hogy elfogadjuk a meghívást erre az ínyenceknek feltálalt lakomára. Tartsunk hát a jó doktorral, hisz nem harap… olyan nagyot.

hannibal belyeg

Thomas Harris amerikai író által kitalált törvényszéki pszichiáter, aki – finoman fogalmazva – speciális fogásokat kedvelő igazi gourmand is egyben, filmes kalandjai 1986-ban kezdődtek, amikor Michael Mann leforgatta Az embervadász című thrillerét. Jó doktorunk itt még csak mellékszerepben tűnt föl Brian Cox alakításában, az 1991-es A bárányok hallgatnak azonban elhozta figurájának – Hopkins szinte hipnotikusan erős megformálásában – a méltó hírnevet és az Oscart. A folytatásra mégis majd’ tíz évet kellett várni, Harris ugyanis nem az a kapkodós fajta, ha írásról van szó. 1999-es Hannibal regényének adaptációját azonos címmel Ridley Scott vezényelte le, majd 2002-ben Brett Ratner csupa A-listás sztárral (Hopkins mellett Edward Nortonnal, Ralph Fiennes-szal, Harvey Keitellel, Philip Seymour Hoffmannal és Emily Watsonnal) újraadaptálta Mann korai klasszikusának, Az embervadásznak az alapját képező 1981-es Vörös Sárkány regényt. A 2006-ban megjelent Hannibal ébredésében Harris immár Lecter fiatalkorához nyúlt vissza, hogy megtudjuk, miért lett olyan, amilyen. Az egy évvel később belőle készült film vegyes kritikai fogadtatása megtorpantotta Hannibal diadalmenetét, egészen addig, amíg az NBC csatorna 2011-ben bele nem kezdett a sorozat fejlesztésébe.

NUP_151507_0793.JPG

Nem igazán lep meg, hogy sorozat készült e hírhedt filmes sorozatgyilkosról, ahogy az sem, hogy a csatorna képtelen kivárni az újabb Hannibal regényt, amelyből ha lesz is valami, Harris eddigi munkatempóját alapul véve még legalább két évet várni kell rá. Mindenesetre a már elkészült regények/filmek messze nem ölelik fel a teljes Lecteri életutat, tátong még lyuk doktorunk biográfiájában. A sorozat a Vörös Sárkány történéseihez áll közel, kezdetben legalábbis olyan időszakot ölel föl – Will Graham FBI ügynökkel való kapcsolatának szárba szökkenését -, amelyet egyik mozifilm sem tárgyalt. Ennek ellenére a sorozat nem kíván szorosan beilleszkedni a mozifilmek kronológiájába. Olyannyira nem, hogy a készítőknek feltett szándéka, hogy valahol a negyedik évadban a Vörös Sárkány történéseit veszik alapul, sőt, ha az MGM-mel meg tudnak egyezni a jogokat illetően, olyan karaktereket is beemelnek a sorozatba, mint Clarice Starling (A bárányok hallgatnak és a Hannibal bájos FBI ügynöknője, akit Jodie Foster és Julianne Moore formált meg a korábbiakban) vagy Jame Gumb (alias Buffalo Bill, A bárányok hallgatnak antagonistája).

hannibal04

A Hannibal a Hősök író-producerének, Bryan Fullernek a nevéhez fűződik, akinek köszönhetjük a Halottnak a csókot és a Haláli hullákat, s aki nagy Star Trekesként közreműködött a Voyager és a Deep Space Nine forgatása során. Fuller írta a pilot szkriptjét az író Harris segédletével, az epizód rendezéséhez pedig David Slade-et kérték fel, akinek korábbi munkái között található a Cukorfalat, a hamar kultikussá vált, hazánkban sajnálatos módon forgalmazó nélkül maradt A sötétség 30 napja és az Alkonyat: Napfogyatkozás. A film rendezésével nincs is semmi baj, Slade gyönyörűen fotózott képekben, precíz vágással és remekül adagolt feszültséggel tárja elénk a sztorit, Graham thrilleres álomképei pedig igazi gyöngyszemek, amikhez hasonlót sorozat formátumban még nem láttam. Az más kérdés, hogy maga a szerkezet nem sokban különbözik más nyomozós NBC-, és más egyéb sorozattól, látszólag a klasszikus egy rész=egy ügy felállással dolgozik. Hogy mégis valahogy egyedivé formálják, elsősorban az atmoszféra megteremtésével próbálkoztak, több-kevesebb sikerrel. Ezt kiegészítették Graham különleges képességeit aláfestő idő visszatekeréssel és a bullet-time-mal. Kíváncsi vagyok, hogy ezek az igencsak látványos – s így drága – vizuális effektek valóban a sorozat védjegyévé válnak-e vagy csak a pilot figyelemfelkeltő eszköztárának részei.

hannibal05

Rátérve a színészekre: Hugh Dancy alakítja az idegileg meglehetősen labilis Will Graham FBI ügynököt, aki különleges beleérző képessége révén hangolódik rá a gyilkos elmékre, mintegy a helyükbe képzelve magát. A sorozat egyik legnagyobb ötlete ennek a képességnek az érzékeltetése, amit úgy látunk, mintha Graham követné el a sokszor bizarr gyilkosságokat. Ezt remekül ellenpontozzák Graham karitatív hajlamával (lásd: kóbor kutyák!), aminek egyenes következménye az ügynök instabil lelki alkata. Dancy meglepő érzékenységgel áll hozzá a figurához, néha picit túl is játszva, mindenesetre a sorozat nem az ő játékán áll vagy bukik. Dancy magyar hangja a sorozatban Rajkai Zoltán lesz.

hannibal02

Lecter doktor valahol az epizód közepén debütál, természetesen felbukkanása igazán kifejező, úgymond témába és húsba vágó. Mads Mikkelsen hűvösen távolságtartó, mozdulatai kimértek, tekintete minden érzelemtől mentes, igazi ragadozó tekintet. Első pillantásra jól ragadta meg a figurát, de világosan érződik, hogy a pilotban még nem igazán bontakozott ki, kell neki némi mozgástér. Az évad tizenhárom részes, így lesz rá elég ideje. A mozifilmekben Lecterre jellemző a szolid elegancia, a stylist viszont a sorozatban mintha kissé mellélőtt volna: a valóban minőségi anyagokat egymástól nagyon elütő színekben szabták a doktorra, ami mintha kevésbé lenne jellemző rá. Mikkelsent magyarul Kaszás Gergő szólaltatja meg.
Jack Crawford-nak, az FBI Viselkedéstudományi Részleg vezetőjének bőrébe A bárányok hallgatnak-ban Scott Glenn, a Vörös Sárkányban Harvey Keitel bújt bele. Most egy afro-amerikai színészt ért a megtiszteltetés, hogy eljátssza az FBI főnököt. A Mátrix (és mindenki) Morpheus-a, Laurence Fishburne a mozifilmek után több Helyszínelők sorozatban feltűnt már, s most a Hannibalhoz is az arcát adja. Fishburne öreg rókaként rutinból hozza Crawford figuráját, habitusát már az első húsz percben megmutatja.

hannibal03

Fuller nagy Stanley Kubrick rajongó, ne lepődjünk meg, ha egyes helyszínek – a mester iránti tiszteletből – visszaköszönnek régi Kubrick-filmekből. A pilot remekül építkezik, azonban az epizód vége összecsapott lett, s az aktuális nyomozás elég kurtán-furcsán lett elvarrva. Hiába, a 43 perces játékidő azért elég rövid! Remélhetőleg a nyomozati szál jobban ki lesz dolgozva az elkövetkező részekben, mindenesetre benne rejlik a lehetőség a sorozatban. Ráadásul annyi vér folyik már magában a pilotban, hogy Dexter megnyalná utána mind a tíz ujját.
A Hannibal sorozat első része a tengerentúlon április 4-én debütált, itthon pedig április 10-én este 22:00 órakkor láthatjuk szinkronosan (!) az AXN műsorán. Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk hozzá, és kívánunk jó étvágyat a késő esti vacsorához! Bon Appétit!

Értékelés: 8/10


10 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nekem amolyan felemás lett. A Bárányok hallgatnak és a Hannibálnak is megvolt a maga varázsa. De ebben a sorozatban ez a visszatekerős képesség nagyon elüt szerintem. Ha nem Hannibál sztori köré lenne építve még jó is lehetne, de nekem valahogy idegen ezektől a részektől. Engem annyira nem ragadt magával ez az első rész, hogy beleillesszem a Hannibál sztoriba. És ez a szemüveges “utálom az emberek társaságát” figura, aki inkább a Gyilkos elmékből marad ki, mintsem ebbe a történetbe illene, nehezen emészthető. De azért megnézem a többi részt is majd, hátha változik az összkép a későbbiekben.

  2. atee13: Aláírom, hogy eléggé hasonlít a többi NBC-s sorozathoz, s kevésbé drámai. Nekem is ez a legnagyobb bajom vele. Ugyanakkor próbáltak valami egyediséget is belevinni. Az évad végére úgyis eldönti a nép, hogy kell-e ez neki.

  3. Elég nagy hiba lenne ha az egy ügy egy epizód vonalra mennének rá,mert nem az a legsikeresebb sorozatok szerkezeti felépítése.Egy igazán jó sorozat lassan indul be,de aztán maga alá temet.Nálam a karakterek pozitív vagy negatív irányba való fejlődése az ami leginkább megfog az 5-6 évados sorozatokban.

  4. Nekem az elsö rész egy kicsit még ”nyersnek” tünt,szerintem még a szereplö gárdának is bele kell jönni egy kicsit a szerepekbe.A dizájn viszont kimondottan megfogott,Lechter karaktere is bejön angyon,és a story is nagyon jó(a könyveket nem olvastam de a filmet mindegyikét láttam).Engem meg fogtak az biztos.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..