Gravitáció kritika

34
1527

Gravitacio_banner_Miner1

Gravitáció kritika

Lost in Space

Írta: Bányász Attila (Miner)

Táncoltál már valaha az ördöggel sápadt holdfénynél? És nullgravitáción? Alfonso Cuarón a feszültségkeltés új szintjére vezet el, csak el ne engedd a “köldözsinórt”, amivel a szkafanderéhez láncol téged! Jah, hogy ezt a filmet nem az űrben forgatták? Pedig úgy néz ki, sőt, ha veszed a bátorságot, és beülsz rá, magad is úgy érzed majd, mintha a nagy semmiben lebegnél. Egy biztos: mikor kikóvályogsz a moziteremből, nem lesz szükséged manikűrösre! Ez az a film, ami a címével ellentétben az égbe ránt! Kapaszkodj erősen! Ne…engedj… el!

Gravitacio

A mexikói filmes fenegyerek, Alfonso Cuarón hatalmas fába vágta a fejszéjét, amikor Az ember gyermeke sci-fi leforgatása után egy új szkriptet tett az Universal Pictures fejeseinek az asztalára. A legapróbb részletességig kidolgozott, világűrben játszódó drámát vizionált, ami a realizmus határán egyensúlyozik, már amennyire egy játékfilm ezt megengedheti magának, ugyanakkor tartalmaz minden „földi” jót: rengeteg izgalmat, drámai színészi alakítást, körömrágásig nyújtott feszültséget, űrsétát, szétrobbanó űrhajót és darabjaira szakadó űrállomást, s mindezt végestelen-végig nullgravitáción. Abszolút egy olyan filmet, amilyet még sosem forgattak le. Talán pont ezért kevésbé meglepő, hogy az egész projekt megfeneklett a fejlesztési fázisban, mivel túl ambiciózus vállalkozásnak tűnt, ami addig ismeretlen nehézségek elé állította a filmkészítőket. E tetszhalott állapot egészen 2009-ig, James Cameron Avatarjáig tartott – az új filmes technológia azonban életet csepegtetett Cuarón világűrben játszódó drámájába.
A mindenre elszánt triumvirátus – Alfonso Cuarón rendező, az egyedi látásmódú Emmanuel Lubezki operatőr (Az élet fája) és a vizuális effektusokkal foglalkozó Tim Webber (Avatar) – nekilátott, hogy félregördítsenek minden felmerülő akadályt közös filmjük útjából. Arra az elhatározásra jutottak, hogy nem a hagyományos módszerrel forgatják le a Gravitációt. „Úgy döntöttünk, hogy [az űrséta jelenetekhez] csak a színészek arcát vesszük fel, minden mást digitálisan hozunk létre. Ez egy elég nehéz döntés volt”, nyilatkozta Webber.

GRAVITY

Az Avatar után fellángolt a színész kontra digitális kópia vita: mennyire ismerhető el színészi teljesítménynek, ha a színész arcát digitálisan egy animált figurára vetítik? S vajon ez hová vezethet? Erről talán Andy Serkis tudna sokat mesélni, a Gyűrűk Ura trilógia nagyszerű Gollamja! Mindenesetre a Gravitáció kapcsán Sandra Bullock drámai alakítását nehéz lenne kétségbe vonni, aki abszolút hihető módon játssza el szerepét. Az eredetileg Angelina Jolie-nak szánt szerepet Bullock a kezdetektől fogva komolyan vette, még egy hat hónapos fizikai kiképzésen is részt vett, amelynek során szerzett tapasztalataival kicsit még életszerűbbre sikerült átdolgozni a forgatókönyvet. Bullock annyira jól alakítja Ryan Stone figuráját, hogy nehéz elhinni, hogy a spontánnak ható, erősen felfokozott érzelmi reakciói valójában többször elpróbált, előre begyakorolt „koreográfia” végeredménye. A Robert Downey Jr. helyére beugrott George Clooney pedig megnyerő mosolyával és természetes sármjával rutinosan hozza az öreg, biztos kezű űrcowboy alakját. Egyik színésznek sem volt könnyű dolga, hiszen a zöld háttér előtt jónéhány jelenetet maguk elé kellett képzelniük, s így „fejben” eljátszani. Azért Bullock jeleneteinél végig ott motoszkált bennem, hogy Jodie Foster vajon milyen lett volna Stone bőrébe s szkafanderébe bújva. Motoszkál bennem a kisördög, hogy ez inkább neki való szerep lett volna, amit végül Bullock is remekül megoldott.

GRAVITY

A film valami hátborzongatóan valóságos atmoszférát áraszt, szinte mi magunk is az űrben lebegve érezzük magunkat. Cuarónék minden apró részletre odafigyeltek, többek között a hangokra is – az űrben nem terjed a hang, s mi ugyanannyit hallunk, amennyit a filmbéli asztronauták: az egymás közti rádióbeszélgetésen kívül semmit, ha nem számítjuk a néha a szkafanderükhöz súrlódó-ütődő tárgyakat. Ahhoz hasonló érzés, mintha a víz alatt lebegnénk, s csak tompa zörejek jutnának el a fülünkig. A film feszültebb pillanataiban egyre hangosabb kakofón zenét kapunk, ami engem egy csöppet zavart; talán még hátborzongatóbb lett volna, ha a film elejétől a végéig valóban csak az üres csendet halljuk, ahogyan az űrbe vesző főhőseink. A film előzetese ezzel szemben kapott rendesen hangeffekteket, egyszerűen csak figyelemfelkeltés céljából, a jelenetet a moziban viszontlátva – mindenkit megnyugtathatok – nem fog senki robbanásokat hallani.

GRAVITY

Akik attól tartottak, hogy a film legjobb jelenetét lelőtték az előzetesben, azoknak szintén megnyugvással szolgálhatok: ez koránt sincs így, sok látványos és feszült percet tartogatnak nekünk az alkotók. Bár az alapsztori tulajdonképpen szögegyenes – el kell jutni A-ból B-be – , ettől függetlenül néha tekernek a történeten, s jó ütemben csepegtetik az akciódúsabb jeleneteket.
A film az erőteljes atmoszféráján kívül a filmes megoldásaival vett le a lábamról. Sok egysnittes, hosszan kitartott, vágás nélküli megoldással él a rendező. Egyik kedvencem, amikor az objektív ráközelít Bullock arcára, a sisakjában körbefordulva megmutatja, mit láthatunk az ő szemszögéből, majd még mindig vágás nélkül eltávolodik tőle. Egyszerűen zseniális! Gyakori még a szubjektív kamerakezelés (gy.k.: FPS-nézet) alkalmazása is, amikor a karakter szemszögéből látjuk az eseményeket. Cuarón már Az ember gyermekében is szeretett speciálisabb kamerabeállításokkal kísérletezni, gondoljunk például az autó zárt terében pörgő kamerára!

GRAVITY

Túlzás nélkül állíthatom, hogy az Avatar óta nem volt még ehhez fogható film, ami a legmesszebbmenőkig kihasználta volna a 3D-ben rejlő előnyöket. Az IMAX vászon pedig szinte ablakot nyit a Naprendszerre, s rádöbbent minket a jelentéktelenségünk tudatára. Elveszve ebben a mérhetetlen és a sorsunk iránt teljesen közömbös, üres semmiben – a filmet nézve ennél rosszabbat el sem tudunk képzelni! A Gravitáció valóban megéri a 3D-s és az IMAX felárt, mert az élményt, amit nyújt, nem fogod visszakapni semmilyen más formátumban. Úgyhogy irány a mozi, s vessz bele a sötétségbe!

Értékelés: 9,5/10


Gravitáció film adatlap


34 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Az a helyzet, hogy már nagyon vártam a filmet, de rohadtul bosszant, hogy feliratos, mert állítólag a rengeteg idióta ember miatt, akik kifogásolták a mostani szinkronokat, nem szinkronizálták le. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire tudtad élvezni a filmet így, hogy egy-egy komolyabb jelenet közben olvasni kellett? Hú, már ha leírom is az okádás kerülget!

 2. Ma néztem meg. Hát…keresni kell a szavakat: megdöbbentő, ijesztő. Óriási élmény volt. Ahogy beültem , átvillant rajtam, hogy mi a fenét fog 2 ember az űrben csinálni: “naná, hogy túlélik..” gondoltam. Aztán, ahogy teltek a percek, elkezdtem a körömrágást:-) Valóban jó ütemben jönnek a kiszámítható részek, meg a csavarok is…A felirat nem volt zavaró, mert alap mondatok hangzottak el. Rájöttem, nem akarok kimenni az űrbe. Nem embernek való. ( Nem azért, mert ott senki sem hallja a sikolyaimat, LoLL, hanem azért, mert ez a film zseniálisan bemutatta milyen odakint) De ez a film, nagyon jó.

  • A sajtóvetítés után valósággal dideregve jöttem ki a teremből, annyira fáztam… még mindig nem tudom, hogy az élmény hatására vagy a mozi “játszott” egy kicsit a légkondival. 😀

 3. Orkiman: Én azt megértem, hogyha te szinkronosan szeretsz filmet nézni, de mért kell leidiótázni azokat, akik nem? Elég mélyre süllyedt a magyar szinkron minősége, egyszerűen hányinger egy-két film szinkronja, én örülök, hogy a gravitáció nem kapott.(azt mondjuk nem értem, hogy a trailét miért kellett leszinkronizálni, nemegyszer láttam moziba szinkronosan…)

  Azt is hozzá kell tenni, hogy a szinkronnal az adott színész játékából vesznek el egy igencsak nagy darabot, még ha jól sikerül akkor is..
  Ez a két ok bőven elég arra, hogy miért nem szinkronizálták le a filmet, és hogy miért kéne minden más filmet feliratosan is vetíteni a szinkronos mellett, mert ugye rajtad kívül vannak még páran, akik nem szeretnek film közben olvasni, ami azért nem egy nehéz dolog, de ezt még talán meg tudom érteni.

  Én pedig az egyik “idióta” lettem volna, aki aláírta a petíciót, üdv.

  A kritika pedig tetszett, a filmre kíváncsi vagyok nagyon :).

 4. Na megnéztem. Hát tényleg fantasztikus egy film! Persze a felirat rohadt zavaró, eléggé elrontotta a filmélményt néhány jelenetnél. A 3D meg úgyszintén nullgravitációs mint a film. Legalábbis én semmit nem vettem észre belőle. Nekem tetszett a hangefektek használata, egyáltalán nem zavart a zene. Sandra Bullock rendkívüli, jó választás volt, mégha nem is első jelölt. Én akkor is azt mondom, tökéletes moziélmény szinkronosan lett volna, én totálisan meg vagyok elégedve a mai filmek szinkronjaival!!!

 5. Ez a szinkronizaljuk…ne szinkronizaljuk tema hulyeseg.Egy film,ha bekerul egy-egy adott orszagba,ugyan forditsak mar le az anyanyelvre. Szamomra teljesen mindegy,kint elek kulfoldon. Szamtalan filmet nezek meg angol nyelven.Kesobb, innen-onnan elem kerul magyarul es sokszor jobbak a szinkronnal belevitt szovegfordulatok,poenok,mint eredetiben.Siman fel tudnak specizni egy filmet csak a forditassal…meg persze, el is tudjak tolni.Megfigyelheto,hogy sok kotekedo,aki fujja a ne szinkronizalast,altalaban csak az angoljukra poffeszkednek es toljak,hogy nem ugyanaz van leforditva,mint amit a szinesz mond….mert, milyen jol tudok angolul,hogy siman ertem a forditatlan filmet is.Kozben meg tok mind1 a szoveghuseg,ha illik a jelenethez az eppen, meg lehet jobb fordulattal is raszinkronizalt szoveg. Magyarorszag…magyar anyanyelv…forditsak mar le azokat a kicsxxxxtt filmeket,ha hxgy,fxs nezhetetlen,semmitmondo filmek szinkronizalasara elkoltenek nem kis penzeket! ufff 😀 😀

 6. Csak hogy orkiman ne legyen egyedül én is csatlakozom hozzá. Én is inkább a szikront részesitem előnyben. Jól beszélek angolul és a munkahelyemen is használom rendszeresen, de egy fárasztó nap után jól esik leülni és kikapcsolni az agyamat. Nincs semmi bajom a mostani szikronokkal annak ellenére, hogy a régiek sokkal jobbak voltak. DVD-n pedig mindenki úgy nézi, ahogy akarja. A filmet pedig én is nagyon várom, már az első trailer óta.

 7. “Én azt megértem, hogyha te szinkronosan szeretsz filmet nézni, de mért kell leidiótázni azokat, akik nem?”

  Na, nem mintha a felirat pártiak ugyanezt nem tennék meg a szinkronkedvelőkkel. 😉

  Különben, ha már feljött a téma, nem értem, hogy miért fáj egyeseknek, hogy valaki inkább a szinkronos filmeket szereti? Esküszöm, néhányan úgy fel vannak háborodva ezen, mintha nem lennének feliratos filmek a mozikban, vagy a neten. Aki akarta eddig is és ezután is meg fog tudni nézni feliratos filmeket. Én is inkább a szinkront választom, mert nem azért fizetek ki 1400 Ft-ot egy jegyért, hogy 2 órán keresztül olvassak. Szeretek olvasni, de csak könyveket. Ha nagyon muszáj, megnézek egy filmet felirattal is, de utána mindig olyan érzésem van, mintha a film felét nem is láttam volna. Lemaradok rengeteg fontos pillanatról és nem tudom rendesen átélni a cselekményt, mert a szövegre figyelek. Ha ettől én rosszabb embernek számítok, akkor vállalom, de legalább nem hisztizek állandóan netes fórumokon azért, hogy szüntessék be a feliratos filmeket. Elfogadom, hogy valakinek az jön be és kész.

  Bocs az offért, de ez most kibukott belőlem. Amúgy, tetszett a kritika.

 8. Én minden filmet először angolul, felirattal nézek,(néha nem jön össze, de mindenképp egyszer valahogy megnézem angolul) utána szinkronnal…néha vannak kivételek, de pl a 300-at, Dark Knight-ot csak angolul nézem, mert a magyar szinkron borzasztó. A Gravitációt ma este én is megnézem…:)

 9. Durden: Bizony, vannak utánozhatatlan dolgok:

  “Ready your breakfast and eat hearty for tonight we dine in hell!”

  és a feledhetetlen: “This… is… SPARTA!”

  🙂

 10. Rena:
  Nem szokásom ok nélkül leidiótázni bárkit is, csak rosszul esett kicsit Orkiman kommentje, ezért írtam hozzászólást. És igazad van, megnézhetem feliratosan is, meg is szoktam, de itt most nem ez a lényeg, és nem erre akartam rávilágítani.
  A moziban pedig nem nagyon adtak eddig feliratosan is a filmeket, legalábbis itt nálunk nem nagyon.

  A megoldás pedig tényleg az lenne, hogyha egyszerre adnák feliratosan, és szinkronosan is, akkor most nem is vitatkoznánk ezen :).

  Az offolást pedig be is fejeztem, bocsi érte :D.

 11. Itt panaszkodtok, hogy lenne jobb a film, szinkronnal vagy felirattal. Mondok nektek valamit:D
  Örüljetek, hogy megtdujátok nézni moziban, mert Nyíregyházán nem is adják.:D Közben meg minden sz*rt leadnak..Ezt meg nem.. Én már annak is örülnék, ha leadnák a filmetXD

 12. Megnéztem én is, a hangok, a zene(már amikor van) nagyon tetszettek, a film is, engem nagyon megfogott, bnőmet annyira nem 🙂 Én a 10-est is megadom, bár elfogult vagyok a témában. Engem a felirat nem zavart, csak hogy offoljak még egy kicsit. 😉

 13. Én nem vagyok szinkronellenes, de meggyőződéssel állítom, hogy ezt a filmet tönkretette volna. A magyar szinkronstúdiók, egyszerűen nem tudják megfelelően kezelni a hangsávokat, rengeteget veszítenek el az alapzörejekből, miközben ráteszik a szinkronhangokat. Itt ebben a filmben viszont, mivel alig van párbeszéd és nagy hangeffekt, ezeknek a kis zörejeknek, lihegéseknek, és apró súrlódásnak is óriási nagy szerepe van, ez határozza meg az egész film hangulatát feszültségét. Nagyon örülök, hogy feliratosan vetítik.

 14. Nekem óriási csalódás volt ez a film egyetlen oscartt (pornó Oscar ) érdemel az is Szandra bulluckké mert ilyen sikitásokat lisa ann nem nyom az anal hauntingba

 15. Megnéztem, szép volt (sőt, gyönyörű), jó volt, de nagyon túl van értékelve.
  Nem is tudom otthoni körülmények közt is ennyire tetszett volna-e, mint a moziban 3D-ben.

  “mert ilyen sikitásokat lisa ann nem nyom az anal hauntingba”
  Egyet értek 😀

 16. Ennyire jó lett? Hűha… 😀 9,5 pontozást nem nagyon láttam itt még az oldalon 😀 na majd DVD… olvasni én se nagyon szeretek főleg moziba… itthon nincs vele gondom, mert ha valamit nem tudok elolvasni, akkor visszatudom tekerni 😛

 17. Én IMAX 3D-ben láttam és hát lenyűgöző volt, viszont a végére már atom hányingerem volt a sok forgástól. Mondjuk eddig is tudtam, hogy nem leszek asztronauta, ha már egy sima körhintán is rosszul vagyok, de simán beülnék a filmre még egyszer. Nagyon nagyon látványos. A felirat semmit nem vesz el a lényegből, főleg, mert alig van benne beszéd. Mondjuk én gyorsan olvasok, szóval mások nevében nem tudok nyilatkozni. A filmet mindenkinek csak ajánlani tudom 🙂 Arra a 90 percre mindenki űrhajós lehet 😛

 18. Szinkron vagy nem szinkron!

  Naphosszat lehetne ezen vitatkozni, mert bárhogy is nézzük mindkét oldalnak van meggyőző érve. Viszont a legegyszerűbb megoldás, ha nem kényszer alatt vall az ember, azaz a mozi felkínálja mint lehetőséget a választásra. Ezen dolgoznak és törekednek már jó ideje, latolgatják és megfontolják persze eredménytelenül. Sajnos a “piac” és a fejlődés útja ennek keresztbe tesz. “Nem az a baj, ha máshogy látod, csak ha valaki mást mond, azt kár hogy bántod” mentalitás kezd magyar tradícióvá válni. Szapulni a másikat mert neki különbözik a véleménye miért jó? Felesleges és sehova nem vezet. Igény lenne a feliratos vetítésre és éppúgy a szinkronosra is. De gyerekek itt minden a pénzről szól. Figyelembe véve azt is, hogy otthonra olyan minőségű házimozit tud “létrehozni” az ember, amilyet nem szégyell, és az örökös harc a kalózkópiák ellen, mind szűkítik a moziba járók rétegét, ezzel a multiplexeket ellehetetlenítve. Az IMAX 3D moziélmény, ami persze nem tényleges három dimenzió, de órási potenciál van benne, azt hivatott elérni, hogy ismét fellendüljön a hajlandóság a jegyváltásra. Az árak persze így is magasak és érthető, ha nem alkalmazkodnak a “mi” pénztárcánkhoz. A gravitáció egy igazi vízválasztó. A rendező minden eszközzel azon volt, hogy a nézőt lenyűgözze. Eljöhet az idő, amikor nem csak a sok értékelhetetlen alkotás lesz műsoron, hanem a járhatóbb út: a látvány alá varázsolt történet. Ehhez sok sikert és persze kötelező egyszer megnézni a filmet. Ne vitatkozzunk már azon, hogy a szürkének hány árnyalata van!!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..