Felhőatlasz kritika

33
4044

Cloud Atlas 3

Felhőatlasz kritika

Életeken át

Írta: Bányász Attila (Miner)

A Wachowski testvérekre, ha tollhoz vagy kamerához nyúlnak, mindig érdemes odafigyelnie a filmrajongónak, mert biztos, hogy abból valami nem hétköznapi sül ki. A kultikussá vált Mátrix első verzióját még visszadobta a Warner stúdió, mert a fejesek nem értették meg, túl bonyolultnak találták a sztorit, a Felhőatlasszal kapcsolatban azonban elmondható, a tesók nagyobb tiszteletnek és bizalomnak örvendhetnek Hollywoodban, ami lehetővé tette, hogy egy ilyen bonyolult filmet leforgathassanak. De valóban olyan bonyolult, magvas mondanivalókkal tűzdelt alkotásra ültetnek be minket a moziba a testvérek vagy csak egy hintába?

CloudAtlas7Nehéz kérdés, a hazai filmkritikusokat mindenesetre rendesen megosztja a film. Van, aki filmtörténeti kuriózumról beszél, mások szerint a Felhőatlasz nem több, mint egy jól megkomponált filmes blöff. Erre én azt mondom – Wachowski-stílusban -, mindenkinek igaza van és senkinek sem. De haladjunk csak szép sorjában!
2005-ben a V mint vérbosszú londoni forgatásán Natalie Portman egy regény másolatát adta oda az akkor még Larry nevet viselő Wachowski fivérnek (Larry ugyanis nemváltó műtéten esett át, ma már nőként él, és felvette a Lana nevet), aki erősen érdeklődni kezdett a Felhőatlasz című könyv nem mindennapi története után. Egy évvel később a fivérek már elkészültek a forgatókönyv első vázlatával. Felkérték társszerzőnek barátjukat, , Tom Tykwer-t (A lé meg a Lola, Parfüm: Egy gyilkos története), aki szíves örömest vetette bele magát a munkába az eredeti regény írójának, David Mitchell-nek a tanácsait követve. Tykwer a rendezői székben is helyet kapott a tesók mellett, és a monumentális projekt végére idén került pont.

Cloud Atlas

A Felhőatlasz hat, látszólag különálló történetből áll össze. Az egyikben egy Adam Ewing nevű ügyvéd kalandjait követhetjük nyomon egy tengeren hányódó bárka fedélzetén a XIX. században, a másikban egy fiatalember hányatott sorsát a kor egyik ünnepelt zeneszerző géniusza mellett a ’30-as években. Egy szenzációt szimatoló újságírónő nyomoz egy atomenergia projekt után a ’70-es években, míg napjainkban egy idősödő könyvkiadó olykor különös, máskor kacagtató kálváriáját tárja elénk a vászon. Valamikor a nem is oly távoli jövőben egy emberi klón próbál kitörni saját maga és mások által rákényszerített szabályok alól, hogy ráébredve az igazságra minden ember szeme elől lerántsa az önáltatás leplét. A posztapok környezetben a saját démonjaival viaskodó helyi törzsfő kalauzolja a kívülálló idegent a tiltott területre a természet és a saját húsára éhes ember jelentette veszély közepette. Ez a hat sztori van látszólag összekeverve, ugyanakkor a köztük lévő kapcsolat felfejtése adja a Felhőatlasz velejét. Ez a kapcsolat-, viszony-, ok-okozati rendszer viszont túlmutat magán a történetek egymásba ágyazottságán (ez a könnyen megfejthető rész), és határozottan transzcendens területre téved számtalan filozófiai, vallási és szociális kérdést érintve. Az ezekre adott válaszok kimondatnak, de néha meglehetősen közhelyes frázispufogtatásnak tűnnek, máskor a közölni kívánt gondolat tálalását variálják túl, s például a tagadás tagadásával adnak a néző számára némi agyrágógumit. Az igazság az, hogy ez a film nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszani akar. A történetek közvetlen kapcsolódása mindenki számára megfejthető, a közvetett pedig a karakterek által kerül kimondásra. Ez a kapcsolódás pedig meglehetősen laza, a történetek nem állnak össze a film végére kerek egésszé, mint a kirakó darabjai, és ez hagy némi hiányérzetet az emberben. Ugyanakkor ebben áll a film nagyszerűsége is, hiszen a moziból kifelé jövet sem hagyja nyugodni a nézőt, újra és újra át kell forgatnia az egyes kirakó darabokat a fejében, hogy megpróbáljon még több összefüggést találni.

Cloud Atlas

A film rendezése pazar, de nem is várunk mást három ilyen művésztől, akik a múltban már bizonyítottak. Pedig nem volt könnyű összehozni ezt a monumentális alkotást. A munka párhuzamosan folyt egyszerre két forgatási helyszínen – az egyik stábot Tykwer irányította (az ő nevéhez fűződnek a múltban játszódó sztoriszálak), a másikat Wachowskiék. Ez a folyamat nagyon szigorú időbeosztást kívánt meg a színészektől, akik mindegyik történetben más és más karaktert játszottak, olykor akár nemet, bőrszínt és rasszt váltva. Hale Berry egyik nap például mint fehér zsidó asszony játszott Tykwer ’30-as évekbeli helyszínén, aztán át kellett lényegülnie idős törzsi asszonnyá Wachowskiék posztapokaliptikus történetéhez, hogy aztán a ’70-es években újságíróként védje a környezetet – mindezt egyetlen hét leforgása alatt!

CloudAtlas2

Azt hiszem, ez az a film, amire egy színész nem tud nemet mondani: egyszerre négy-öt különböző karaktert eljátszani igazi szakmai kihívás lehet, s komoly indok kell, hogy ezt vissza bírja valaki utasítani. Natalie Portman mégis megtette: a klón Sonmi-451 szerepét szánták neki Wachowski-ék, ám amikor elkezdődött volna a forgatás, Portman teherbe esett. Portman helyett jött más, és igen neves szereplőgárda gyűlt össze, akik mind a legjobbat nyújtják: Hale Berry mellett Tom Hanks, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Ben Whishaw, Keith David és Susan Sarandon. Külön kiemelném Hugh Grant-et, akinek a figuráitól teljesen kész voltam: soha nem hittem volna, hogy ezt a színészt valaha hasonló szerepkörökben fogom látni, mint amiket itt felsorakoztatott, egyszerűen le a kalappal! Nagyot nőtt a szememben!

CloudAtlas6

A Felhőatlasz minden “jósága”, bonyolult-egyszerűsége ellenére sem könnyű film. Az egymásba vágott történetek követése és a közel három órányi hossza bizony embert próbálóak. Megtekintése nem ajánlott mindenki számára. Semmi esetre se egy végigrobotolt munkanap végén üljünk be rá hullafáradtan, mert oda minden élmény, amit nyújtani tud, s csak keserű szájízzel és zsongó aggyal fogunk távozni a vetítésről (jó esetben a végén, rosszabban már a közepén). Ugyanakkor monumentalitása és “töménysége” miatt nem egyszernézős darab, érdemes újra megtekinteni, ha föl kívánjuk fejteni minden üzenetét. Célszerű nem megfejtendő rejtvényként beülni rá, a görcsös ok-okozat, és értelemkeresés szintén a filmélmény rovására mehet. Egyszerűen csak hagyjuk magunkat sodortatni a történeteken át a három rendezővel, s a többit bízzuk a tudatalattinkra. A Felhőatlasz nem filmtörténelmi mérföldkő, de ettől függetlenül rengeteg munka és szív van benne, s így távol áll holmi blöfftől – már csak így Wachowski-asan is! Oscar szobrocskát a maszkmestereknek!

Értékelés: 8/10


Felhőatlasz filmadatlap szinkronos és feliratos előzetessel


33 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kedvcsináló kritika. A jó tanácsokat megfogadom 😀

  Egy kérdés:

  Az a törzsi fickó a képen az Hugh Grant? 😀
  Ha igen, akkor nagyon kemény… bár ha nem akkor is 😀

 2. CSODÁLATOS. Igen, csupa NAGY betűvel! 😀 A számomra ez egy végtelenül lenyűgöző alkotás lett. Esküszöm, én elsőre bele is szerettem. 10/10! Mit nekem ide az éves termésből az Avengers; Prometheus; TDKR vagy éppenséggel a Skyfall! A CLOUD ATLAS lett itten az év filmje. Akinek meg esetleg nem tetszik, annak javaslom, hogy növesszen magának ízlést és vegyen hozzá némi IQ-t! 😉

 3. Akárki ki bár mit is mond, bár én még nem láttam a filmet ,de rajta vagyok hogy meg nézzem.
  A Wachowski testvérek egyszerűen fenomenálisan boncolgatják az emberi természet bemutatását a filmjeikben.
  Gondoljuk csak a Matrix trilógiára ami igen csak elgondolkodtató és anno új mérföldkövet fektetett a vizuális effektekben a filmtörténelemben. Előtte is voltak filmek vizuális effektekkel teli, de egyik se nyújtott ilyen módon összhangot és elgondolkodtatást az emberek agyában.
  Iszonyat milyen fantáziájuk van tényleg le a kalappal előttük!
  Ez a filmjük is úgy látom olyan hogy ha ki jön az ember a moziból felteszi magának a kérdést “Mi lenne ha ilyen lenne…????” iszonyat csak a matrixot összesen mindegyikrészt az animációs filmet is bele értve 32x láttam illetve olvastam a róla szóló könyveket elképzeléseket stb. úgy hogy csak így tovább Wachowski-ék! 😉

 4. Engem is nagyon megfogott a film. Nem is éreztem, hogy közel 3 órás, még néztem volna egy darabig:) A maszkmesterek remek munkát végeztek.
  Nagyon vártam már a 6 perces előzetese óta és nem csalódtam:) 10/10

 5. Még nem sikerült megtekintenem a filmet, de azért nagyon vártam a kritikádat, mert amiket eddig írtál kritikákat és olvastam, azok nagyon jók voltak 🙂 (csak így tovább!) Szóval örülök, hogy nem húztad le a filmet, és remélem most is hasonló véleményen leszek, ha majd megnézem.

 6. Tegnapi nap folyamán volt szerencsém eljutni a moziba,úgyhogy egy kis nézői összegzés az én szemszögemből. 🙂

  A kritika (mint mostanában mindegyik) nagyon reálisra sikerült, az külön tetszett,hogy nem ment át a film orrba-szájba dicsérésébe de amit kellett az mégis ki lett emelve,pl: színészi játék, maszkmesterek valóban döbbenetes munkája. Így én a pozitívumokkal most nem is foglalkoznék,azt fentebb is ellehet olvasni.

  Előre leszögezném mielőtt valaki lehurrogna,hogy nem belekötni akarok a filmbe csak valóban voltak olyan dolgok amik itt nem kerültek bele a kritikába és mint néző számomra zavaróak voltak és hiányérzetet keltett bennem a mozizás közben illetve után.

  Első ilyen az ötletek importálása más filmekből(már megint 🙁 ) A sziget és a Mátrix alap ötletei nem kicsit vannak jelen a filmben,Tom Hanks gonosz énjével való harca pedig elég Gollam szerűre sikerült. Aki látta az tudni fogja mire gondolok,de ha kell külön ki is fejtem ezeket,mindenesetre most nem szeretnék spoilerezni ezért nem térek ki rájuk.
  A nyugdíjas történeti szál pedig elég bárgyúra és mondhatni idétlenre sikerült, ezzel jól fel hígították az egész sztorit, persze ettől lett könnyedebb és fogyaszthatóbb de akkor is ami igaz az igaz. Ettől függetlenül érdekes volt ez a történeti rész is és a macskás jelenetnél jót nevettem,de nekem picit sok volt a bugyutaságból.

  Az öncélúan kinyújtott játékidő szintén nem egy pozitív dolog,mert rendbe van nehéz könyvet adaptálni a filmvászonra,de voltak olyan dolgok bőven a filmbe amik nélkül ugyanúgy érthető lett volna a sztori,pláne amilyen szájbarágósra vették. Persze tudom nem mindenki képes le követni a cselekményeket és mondjuk úgy, a gyengébbek kedvéért csinálhatták így ahogy,de ettől engem ez még nem vigasztal. A kevesebb jelen esetben több lett volna!
  Mondanivalóban is hiányérzetem volt az egyvélemény politikai hátterét és társadalmi elképzelését én szívesen elnézegettem volna,de csak árnyaltan tértek ki erre a részre, pedig számomra ez lett volna talán az egyik legérdekesebb rész. A film fő mondanivalója pedig összefoglalható egyszerűen pár mondatban,ha nem akarjuk túlspilázni.
  Szóval számomra a válasz megvan, nem bonyolult ez a film,csak annak akar látszani és mivel igencsak jó köntösbe burkolták így ez sikerül is neki,legalábbis lesz bőven akiket megvezet majd! 🙂

  Érdekes volt látni,hogy stranger és leilas rögtön már 10/10re értékelte, pedig még nincs vége az évnek így nem is beszélhetünk egyértelműen arról,hogy ez lenne az év filmje, szerintem legalábbis.:)
  David-l tökéletesen egyetértek.

  Még egyszer megjegyezném,hogy lehet én most a film hiányosságaira fókuszáltam, de ettől még nekem is tetszett,viszont túllihegni azért nem kell ezt filmet sem, ezt tartsuk szem előtt,ezért is írtam azt amit.
  Nálam is 10/8

 7. BBQ: Ha időközben még nem jöttél rá, igen, Hugh Grant látható a képen, de ezt még tudja tetézni a filmben… ahogy természetesen az összes színész is tartogat jócskán meglepetéseket.
  A többieknek köszönet a hozzászólásokért, véleményekért, ezzel is segítitek a munkát, hogy több szemszögből, másképp is rávilágítsunk az adott film minden csínjára-bínjára, és ezek alapján mindenki szabadon eldönthesse, érdemes-e nehezen összekuporgatott filléreit a drága mozijegyre költeni. A kritika/kritikus méltatásáért pedig nem találok szavakat, úgy meghatódtam. 🙂 Ezek szerint nem csak forró víz jár a kopasznak! 😀

 8. Korrekt kritika (végre!) köszönet érte. Egyetértek, hogy hagyjuk magunkat sodortatni és dolgozni a tudatalattinkat. Wow, meglepően sok dolgot helyretesz, felhoz stb. Nekem az élet nagy, eddig megválaszolatlan kérdéseivel kapcsolatban adott válaszokat. A filma a kreatív együttműködés és a közösségi inspiráció csodálatos példája. 10/10

 9. Egy órája jöttem ki erről a szavakkal leírhatatlan valamiről, és még mindig nem tértem magamhoz. Eddig nem írtam véleményt filmélményemről, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni. Annyit tudtam az egészről, hogy itt igazán kiemelkedő kritikát kapott. Háááááát mi volt eeeeeeeezzzzzzzzz wwwwaaaaaazzzzzzeeeee? Egy értelmetlen, összefüggéstelen, agyzsibbasztó katyvasz az egész. Nem értem, attól miért lesz csúcs egy film, hogy veszünk hat különböző és igen lapos, szinte semmi újat nem mondó történetet, majd beletesszük egy turmixgépbe. A gyümölcslevest, meg a paprikás krumplit és a dobostortát sem rakom bele a turmixba és leszek túl rajta egyszerre. De hát ezt azért kellett így lenyomni a nézők torkán, mert ha egymás után játszották volna le az egyes részeket, még ennél is nézhetetlenebb lett volna a film. Gondoljunk már bele, milyen mélyenszántó, mondanivalótól hemzsegő történeteket láttunk az egyes helyszíneken? Hát semmilyet. Ha az egyes idősíkok történeteit külön-külön néznénk meg (nem pedig így összekutyulva), nemhogy egy B kategóriás mozi, de még egy TV sorozat szintjét nem ütné meg egyik sem. Úgy ültem be erre a filmre, hogy ez nem lesz egy könnyű film, figyeltem is rendesen, de hát ez, erre nincsenek szavak. Egy idő után úgy érzi az ember, hogy egy komplett értelmetlenség ez az egész. Az összekötő kapcsok az egyes idősíkok között, meg mély mondanivaló, meg akció, meg humor? Miről beszélünk? Na ne komolytalankodjunk már, ez akkora gagyiság volt, hogy az már fáj, katarzis semmi, agy lezsibbadás meg annál inkább. Csak úgy megkérdezném, akik áradoznak erről a filmről, azoknak hogy tetszett a premier plánban lelőtt kisgyerek meg kutya, (ez a kettő elvileg tabu volt eddig filmes körökben, de hát ez előremutató film, nem? Hát gratulálok, ez lesz a jövő? FUJJ)szépen lassan elnyiszált nyak, járdán szétloccsant komplett ember amit a kamera végig mutatott, átlőtt fej, majd a falon lefolyó agyvelő, öngyilkosság, fejbelőtt ember, nyakból ütemesen fröcsögő vér, elektromos székben megölt nő, húsüzemben felakasztott emberek tömege akik mentek a darálóba, nameg a két meztelen faszi szerelme az ágyban? Ennyi erőszak, és egyéb gusztustalanság után nemhogy csak az agyam zsibbadt le, hanem a gyomrom is felfordult ettől az egésztől. Erre nekem ne mondja senki, hogy áááááhhh, ez a film a csúcs, meg művészet a köbön. Ez nemhogy nem művészet, hanem egy öncélú undormány, ami az emberből nemhogy élményt, inkább hányingert vált ki. A szereplők játékára adok 1 pontot, a többi számomra értékelhetetlen. A moziban itt is csend volt a végén. Én másokkal ellentétben azonban nem úgy láttam, hogy a katarzistól, hanem inkább a döbbenettől voltak csendben az emberek, akik szép csendben elkullogtak.

 10. Teljesen egyetértek Redocut-tal. Az utóbbi idők legnagyobb csalódása volt számomra ez a film. Mélységet vártam, mondanivalót – de sajnálatos módon nekem is a macskás jelenet jelentette a csúcspontot, ami a film játékidejét tekintve komoly teljesítmény. Láttam hat gyenge, B kategóriás filmet egymás után ollózva, az őket összetartó, egyetemesebb mondanivaló, a logikai kapocs… na az kimaradt. Emberek ismernek más embereket, akik esetleg ismernek további érdekes embereket, vagy olvasták műveiket. Egyáltalán nem éreztem, hogy a cselekményszálak ettől szorosabban kapcsolódnának, maradt is hiányérzetem a film végére rendesen. A film felétől egyre sűrűbben nézegettem az órámat, szürreálisnak tűnt, hogy még mindig tart, és még mindig… Újabb órával később komolyan elgondolkodtam, hogy eret vágok magamon. Szerencsére ekkor véget ért a film és bizony abban a moziteremben is döbbent csend lett: Ennyi volt???

 11. stranger, te egy tipikus sznob lehetsz:D lehet valamit kedvelni, de kijelenteni, hogy akinek nem tetszik, az növesszen IQ-t, az valami hihetetlen gyerekes ostobaságra és kulturális analfabétizmusra vall.
  a film olyan, amilyen. még emésztenem kell, de úgy vagyok vele, hogy a kevesebb néha több. a témája és az üzenete komoly, a képi világa mesteri, de egy kicsit sok benne a coelho-faktor. kár, hogy átmegy giccsbe.

 12. Aki egy icipicit sem hisz a reinkarnációban, az ebből a filmből semmit nem fog érteni. 🙂
  Nézzétek végig a személyes sorsokat, hogy hol folytatódik a következő történetet: ha gyilkoltak, akkor ők lesznek áldozatok, ha féltek szembenézni a sorsukkal, akkor a következő életükben újra szembesülnek a gyávaságukkal.
  Ez a film már nem a Mátrix, ahol az akcióba csomagolt üzenet mindenkit elért.

 13. Redocut:+1000000000000000000000000000000000000000000

  Hihetetlen mennyire leírtad a véleményem. Teljesen. Köszönöm.

  Ritkán járok moziba (évi 2-3x) direkt legjobb két barátomat és barátnőmet is rávettem, hogy jöjjenek velem… Erre mit kell nézni: a meleg szerelmet amit végig mutatnak hatalmas érzelmekkel, megjegyzem, nagyobb érzelmekkel, mint bármelyik férfi-nő szerelmet mutattak a filmben (gratulálok!!!). 3darab fejbelövés, 2 torokátvágást, szavakat nem találok… Mióta megláttam a bemutatóját azóta vártam ezt a filmet 20x néztem meg a bemutatót, a zene jó, a külcsín jó a belbecs egy rakás… Amikor majdnem az öreg zeneszerzővel lett szerelmi kaland, majdnem elhánytam magam, többször gondolkodtunk rajta erősen, hogy kimegyünk a filmből…

  Úgy néz ki, hogy a gyerekgyilkosság meg egyre elfogadottabb kezd lenni (loopers után szabadon) gratulálok ehhez… És persze a nyúzás sem volt laza…

  Hihetetlen, még mindig nem hiszem el, hogy ilyen jó ötletet, alapkoncepciót, hogy lehetettt így elrontani….

 14. azért ne felejtse el senki (akár tetszett a film, akár nem), hogy ez egy könyvből írt sztori
  sokra még nem jutottam a könyvvel, de olvasom

  a meleg témához: a moziban körülöttünk is voltak klönböző alakok, akik majdnem odahánytak, amikor mutatták a 2 fickót
  az ilyen figuráktól kérdezném: hány évese, és szerintük mennyit írunk most?? semmi olyan nem volt a filmben (könyvben), ami lassan már egy 8 órai híradóban ne lenne benne
  az meg, hogy realisztikusan mutatták? spartacus sorozat stb??
  nem értem az embereket
  én elégedetten jöttem ki a moziból, akikkel voltam, ők is
  most meg pörgetem a könyvet, hogy ami esetleg kimaradt, azt is megtudjam

 15. Személy szerint az én vèlemènyem az, hogy ezt a filmet csak az nem tudja értékelni, akinek egyáltalán nincsenek információi karmáról, reinkarnációról, lélekvandorlásról, eleve elrendeltetésről. Akit egy kicsit is foglalkoztat a téma és életében akár csak egy könyvet is elolvasott ezzel kapcsolatban, annak teljesen világos a film mondanivalója és a különböző helyszínek közötti kapcsolat. A film ezekre tényleg nem ad választ, de aki rendelkezik a megfelő háttérismerettel annak mindez teljesen egyértelmű!

  Szerintem nagyon nagy élmény volt, de meg kell jegyeznem engem mindig is foglalkoztatott a téma. Akiktől mindez távol áll, azoknak nem ajánlom. Nem fognak mást látni csak ősszefüggéstelen történethalmazt még akkor is, ha a film sokkal sokkal többet mond ennél!!!

  Imádtam! 🙂

 16. Számítottam rá hogy nagyon megosztja a film a nézőket.
  Rögtön a film után lehetett látni hőbörgőket, azokat a típusokat akik egy pillanatot sem várnak, a vége szóra kirohannak és már el is felejtették a történetet.
  Aki azt mondja, hogy semmi mondanivalója a filmek, az nézzen horrort még él. Ennek nem hogy, sok mondanivalója van de nagyon sokra csak a második megnézése után derül fény, de sejtem hogy még a harmadik és negyedik megnézés során is mutat még újat. Azt mondom remek film, haradjára is megnézem 🙂

 17. Jó film. Egy ritka kategória amibe nehéz szart csinálni. Nálam 8.5/10. Anno az Időgép volt nekem 9/10.
  Nincs nagy hiba benne egy rendkívül nehéz több párhuzamos story egymás mellett futtatását oldotta meg jól. Amihez hogy jól összeálljon nem árt megnézni kétszer a filmet. gondolom.

 18. Üdv!

  Hirtelen ötlettől vezérelve egy fárasztó nap után tegnap megnéztem. Lehet, hogy ilyen elnyomottan nem kellett volna.
  Elrontottam azzal, hogy kényszeresen próbáltam összerakni a film egyes darabkáit, történeteit egy egésszé. Érzem, hogy mikor másodszorra fogom megnézni, valami hihetetlenül erős vélemény fog bennem kialakulni: vagy elsöprően jó lesz, vagy borzalmas. Alig várom, hogy újra legyen szabad három órám.:)

 19. Na, ide nekem is írnom kell.
  A “megosztotta a közönséget” találó kijelentés lett. Viszont egyet kell, hogy értsek IQ válaszával. (stranger) Kicsit erős megfogalmazás, de jogos, mert ez márpedig egy igazán érdekes koncepció lett. Nem tudok egyetérteni az “Egy értelmetlen, összefüggéstelen, agyzsibbasztó katyvasz az egész.” kommenttel. Sőt, nem bírom megérteni, hogy hogyan lehet valakinek ilyen véleménye. Én, bár nem nevezném magam filozófusnak, és nincs 180-as IQ-m sem, sőt, még csak suli után is ültem le, de nagyjából átláttam a dolgokat. A történetek bizony szorosan kapcsolódnak. Őszintén szólva néha gondot is okozott összerakni, hogy ki-hol-mikor, de amikor összeállt a kép, akkor jöttem rá, hogy hoppá, ezt milyen zseniálisan is oldották meg. Írták azt is, hogy, a “nyugger” rész (hadd ne idézzek, nem keresem most meg) kicsit gagyira sikeredett. Nem értek egyet. Az is ugyan azt adta elő, amit a film többi része, csak kicsit lazábban, kevésbé nagy komolysággal.
  Na jó, vannak negatívumok is. Egyszer: miről szólt? Na jó, nagyjából körül tudjuk írni, de nekem kevés volt. Mármint nem a mondanivaló, hanem az egységes, végső végkifejlet. Hiányzott a végén a “katarzis”, olyan befejezetlennek tűnt. A film eleje felé volt kicsit unott érzésem, de amint beindult a dolog, követelte a figyelmet, sokkal érdekesebbé vált a koncepció. Viszont ahogy közeledett a vége, le kellett zárni az egyes szálakat úgy romlott egyre a minőség. Nekem nem tetszett a lezárások nagy része. Vagyis inkább többet vártam. Én.
  Ez egy tipikus újító film. Szerintem ezért is olyan megosztó. Aki nem kíváncsi az újra, aki nem szereti a filozofikus filmeket annak nem is fog tetszeni. A többi meg szerintem élvezi. A pontszám érdekes dolog lett. Ha csak egy átlagos filmként kéne értékelnem, nem tekintve a mondanivalóra, akkor 10/7 körül lenne a mutatvány. Így viszont 10/9. És csak azért 9, mert összecsapottnak, súlytalannak éreztem a végét.
  Na, ennyi, szerintem. Lehet belém kötni. 🙂
  G.

 20. Elsőre nyilván nagyon sok egy átlag felfogású és logikájú embernek. Másodszorra újranézve, barátnőmmel majd’ minden jelenetet kielemezve teljesen összeállt a film. Vannak olyan lényeges momentumok amik csak egy-egy pillanatra jelennek meg. 2012-ben a legjobb amit láttam, 10/10 nem túlozván!

 21. 2-szer is megpróbáltam megnézni, de nem sikerült. Érthetetlen,kesze-kusza történet. Kidobott pénz…

  Múltkor néztem meg a 86-ban készült “Pénznyelő” című vígjátékot…100-szor élvezhetőbb film volt. A mai filmgyártás egy nagy NULLA! 10-ből 1-2 film nézhető.

 22. Egy vígjátékot össze hasonlítani ezzel? 😀 Inkább nem mondok semmit. Viszont azt egyre többször tapasztalom amihez gondolkodás szükséges, az a film már ‘érthetetlen, értelmetlen stb..’. Ha nincs elég gógyi akkor minek nézik az emberek? Akik meg a látványra hajazó blockbustereket szeretik, vagy más filmbéli műfajt, az nem értem miért húzza le a filmet. Az előbb a Pi életéhez vágtad be ezt a szöveget. Tudtommal egyiksem vígjáték, és mindegyikhez kell egy kis türelem, és odafigyelés.. Nem tucatfilmekről beszélünk ugyanis.

 23. Na igen, ezt a filmet lehet szeretni, vagy utálni.
  Beleolvasva pár kommentbe itt-ott egyetértek mindkét táborral, és mégsem.
  Nehéz megérteni egy olyan filmet, akinek nincs kedve, hangulata, némi mögöttes információja, kellő nyitottsága és képzeletgazdagsága azokhoz/azokról a mondanivalókról, amiket e film megsejtet, kimond vagy körülír és boncolgat.
  Az elején nem tudtam én sem eldönteni, hogy ez egy szörnyen unalmas, és érhetetlenül zavaros katyvasz, vagy kialakul előle valami érdemleges. Most, hogy végére értem a történetnek, kimondottan örülök, hogy nem hagytam abba az első 20 perc után.
  Való igaz, hogy ez a film többszöri nézésre van tervezve, mert az összefüggéseket egyszerre talán nem is értheti meg a néző. Ami a legnagyszerübb számomra benne, az pont a bonyolultsága, zavarossága, mely gondolkodásra készteti az embert (már aki hajlandó rá). A mai tucatfilmek körében, ahol szinte az arcodba vágják, és a szádba rágják a sokszor klissés, de felturbózott kinyilatkoztatásokat, szinte üdítőleg hat egy-egy ilyen ritkaság is. Nem állítom, hogy olykor nem klissés egy kissé, vagy épp megmosolyogtató egy-egy jelenet, esetleg gondolat, de ennyi belefér. Nem kell mindig szőrszálhasogatónak lenni.
  Miközben néztem, eszembe juttatta a Mátrixot, és be kell vallanom – lehet, hogy virtuálisan megdobálnak érte kővel,- de nekem a Felhőatlasz jobban tetszett.

 24. Némi késéssel néztem meg ezt a filmet, nem moziban, hanem otthon, DVD-ről.
  Szándékosan nem olvastam részletes kritikákat előtte, mert szeretem, ha a saját véleményem alakul ki először.
  A filmet nem értő, kesze-kusza történetet említő emberek egészen biztosan fiatalok, akik szórakozni mentek a moziba. Ha ez a film nem lett kasszasiker, az pontosan nekik köszönhető! Én nem azt mondom, hogy aki nem értette meg kevés az IQ-ja. Ha fiatalon nem értette, akkor majd öregebben érteni fogja (ezt, vagy valami hasonló filmet).
  Az én véleményem (2015-ben!) az, hogy nem csak az év filmje, de az elmúlt 5-6 évben nálam ez volt a legjobb (bár egyben az egyik legbonyolultabb is).
  Gondolom ennyi év után nem baj, ha kis spoiler is van itt…
  A történet több korszakon keresztül kísér el néhány szereplőt a föld bolygóról. Nem fontos hogy kik ők, a történet magva nem róluk szól. Természetesen megfigyelhetjük a szereplők jellemfejlődését is, ahogyan haladnak előre a korokban. A legkiemeltebben a törzsfőnök (Tom Hanks) fejlődése követhető, aki az utolsó korban végül legyőzi a saját démonait, és már jót is képes cselekedni.
  Ennek ellenére a történet általános szálai az emberi faj mint uralkodó faj alkalmatlanságáról szólnak. Nem akarom részletesen kifejteni, de nekem a kapzsiság, és ezek mentén a rabszolgaság, fajgyűlölet, környezetszennyezés kérdését mutatta be a film. Drasztikusan, véresen, megrázóan. Azt hiszem túl sok könnyedebb filmet láttunk korábban a rabszolgaság, fajüldözés, klónozás, emberi jogok megtiprása, stb témájában, amik fele ennyire sem szembesítettek minket avval a valósággal, hogy mi is részt veszünk bennük.
  Történet: 8/10
  Mondanivaló: 10/10
  Helyzetkomikum: 10/10
  Maszkok: 9/10

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ