Feledés /Oblivion/ kritika

35
1467

oblivion head

Feledés kritika

Humán kontroll

Írta: Bányász Attila (Miner)

Úgy tűnik, hogy elkezdődött végre az idei nagy sci-fi szezon, s ígéretes kezdésnek keresve sem találhattak volna jobb filmet, mint a Feledés. Hogyan is jellemezhetnénk Joseph Kosinski sci-fijét? Fogjuk a WALL-E, a Legenda vagyok és a Hold kvintesszenciáját, turmixoljuk össze, s a végén jöhet a Kosinski-féle titkos összetevő, ami igazán megadja a sava-borsát! A Tron: Örökség rendezője ezúttal saját gyermeke fölött bábáskodott: ötletét hét évig dédelgette, míg producerként és rendezőként végül sikerült a megvalósítás útjára terelnie. S most a mozikban a végeredmény: vajon sikerült-e maradandót alkotnia a műfajban vagy címéhez méltóan nem vár rá más, mint az örök feledés?

Oblivion_belyeg

Az idei év legszebb plakátjával bíró film hosszú utat járt meg, mire végül eljutott hozzánk. Kosinski először 2005-ben vetette papírra, majd 2007-ben storyboard-hoz hasonló képregénnyé fejlesztette, amivel könnyebben tudott házalni a munkájukból eredően inkább vizuális típusú stúdióelnökök előtt. A Wachowski testvérekhez vagy Christopher Nolan-hez hasonlóan előbb bizonyítania kellett rátermettségét, így mielőtt kellő mennyiségű zöldhasúval megdobták volna a saját ötlete megvalósításához, le kellett forgatnia a Tron folytatását, amivel végleg meggyőzött mindenkit egyedülálló vizualitásáról. Szabad utat és a Chernin Entertainment, a Majmok bolygója: Lázadás, valamint a Kiefer Sutherland és Danny Glover főszereplésével készült Touch sorozat producercégének teljes körű támogatását kapta meg.

Oblivion02

A film sztorija – kerülve minden spoilert – 2077-ben játszódik, miután az idegenek lerohanták a bolygónkat, és ugyan győztünk, de ezért szörnyű árat kellett fizetnünk: a Föld csaknem lakhatatlanná vált. Az emberiséget a Szaturnusz egyik holdjára, a Titánra evakuálták. Az anyabolygón Jack Harper állomásozik, akinek feladata a drónok és egyéb gépek javítása, melyek a bolygó utolsó erőforrásait nyerik ki. A drónok feladata a hidralizáló erőművek védelme a bolygón portyázó dögevők utolsó falkáitól. Jack és technikusa, Victoria két héten belül követik a többieket a Titánra. Egyhangú életüket egy leszálló űrhajó zavarja meg, amelynek utasa révén Jack addigi kis világa darabjaira hullik, s kénytelen megkérdőjelezni mindent, amiben addig hitt.

Oblivion06

A film, ahogy az előzetese ígéri, elképesztő vizualitással bír: hatalmas, gyönyörű nagytotálok jellemzik, Harper ugyanis gyakran kap szárnyra a fantasztikusan megtervezett buborékhajóval, s ilyenkor vele együtt utazzuk be az elsivatagosodott, bombatölcsérekkel szaggatott vidéket, ahol különböző nevezetességek alig felismerhető romjai emelkednek a felszín fölé. Az elmúlt világ mementói sajátos emlékekről susognak, s Harpert gyakran nyomasztják különös álmok. Victoria, a technikus sosem lép ki kecsesen a felhők fölé nyúló otthonukból, a Skytower-ből. Az építészet eme csúcstechnológiája teljesen elképesztett és azonnal beleszerettem – különösen az ég és föld között lebegő üvegfalú medence keltett bennem borzongató érzést. A filmben felbukkanó futurisztikus kellékekre – lásd: buborékhajó, Skytower, stb.! – jellemzőek a kecses, légies, aerodinamikailag tökéletes formák és a végletekig leegyszerűsített design. Nagyon tetszetősek, s minden részlet aprólékosan megtervezett – a tervezéshez felkért mérnökök minden tudásukat bevetve a buborékhajót is teljes valójában elkészítették, mint arról már egy kulisszák mögötti videót itt nálunk is láthattatok. A filmen észrevehető aprólékosság a teljes gyártási folyamatot végigkísérte. Operatőrnek a Benjamin Button különös életéért még „csak” jelölt, a Pi életéért azonban már Oscar díjat kapott Claudio Mirandá-t kérték föl, aki lenyügöző munkát végzett, s itt nem csak az előzőekben említett nagytotálokra, hanem a már-már éteri premier plánjaira is célzok, amelyek rendkívül sokat hozzátettek a filmhez. Mirandának alkalma nyílt a frissen kifejlesztett a Sony F65-ös digitális kamerát használni, amellyel 4K-s felbontásban rögzített felvételeket, így a kép négyszer élesebb, mint HD felbontásban. Idehaza IMAX-ben nem kerül bemutatásra, viszont a filmnek van 4DX formátuma (lásd: G.I. Joe: Megtorlás kritikánkat a 4DX-ről!) – aki esetleg így tekintette meg, várjuk beszámolóját a hozzászólásokban!

Oblivion05

Tom Cruise idén nyáron tölti be az 51. életévét, mindenesetre még mindig elmondható, hogy a kaszkadőrjeleneteit maga csinálja, ráadásul tapasztalt pilótaként és profi motorosként most aztán igazán kiélhette magát. A filmben számos repülőjelenet van, amelyben a buborékhajó pilótafülkéjének – ami szimulátorként is megállta a helyét – mozgását Cruise irányította. A film egy jelenetében kétkerékre is pattan, s elképesztő díszletek között lovagolja meg a motorját. Cruise színészi eszköztára nem túl sokrétű, de mindent felsorakoztat a repertoárjából, amije van, és így teljesen korrekt alakítást nyújt.
Victoria figuráját Andrea Riseborough személyesíti meg. Victoria a filmben a szabályok megszállottja, aki kínosan ügyel a megítélésére. Legfőbb célja, hogy mielőbb elhagyhassa a porfészekként aposztrofált bolygót, s ezért bármit hajlandó megtenni: akár homokba is dugja a fejét, ha kell. Ebből a szempontból pont az ellenkezője Cruise Jack Harperének, aki sok renitens vonással bír, s szeret a saját feje után menni. Riseborough kitűnően hozza Victoria karakterét, ráadásul tökéletesen illik hozzá mind külsőleg, mind belsőleg a Skytower steril világa.

Oblivion04

Olga Kurylenko nagyszerűen el tudja hitetni, mennyire kirí ebből a világból, ahová lezuhan. Azonban ebben rejlik alakításának a negatívuma is, mivel elképesztően távolinak tűnik, s nem érzem azt a kémiát, aminek pedig működnie kellene Cruise-zal közös jeleneteikben. Ez lenne a szerelem?
Morgan Freeman nálam eljutott abba a kategóriába, hogy már azért lelkesednék érte, ha csupán annyi lenne a jelenete, hogy komótosan átsétál a kamera előtt. Rutinból játszik, hisz mit neki egy posztapokaliptikus sci-fi? Kisujjból kirázza! Csak egy szivart adjanak hozzá!

OBLIVION-MOV-jy-0912.jpg

A látványvilág mellett nagyon erős a film sztorija. Végre egy olyan történet, ami után minden sci-fi rajongó megnyalja a tíz ujját! Beszivárog a tartalom is a látvány mögé, mert már dunsztig elege volt a nézőknek az értelmetlen látványfilmekből. Remek forgatókönyvet hoztak össze a készítők, kitűnő alapanyagból, amire építkezni lehet. S a forgatókönyvírók ez esetben ki is használnak minden csavart és csattanót, úgy, ahogy kell. A végeredmény azonban most sem tökéletes: a romantikus szálak egy kissé elnyújtottak (főleg úgy, hogy nem igazán érzem mögötte azt a nagy szerelmet), a történet lezárása kapcsán pedig a kevesebb több lett volna – sablonosnak, s így egy picit laposnak éreztem a végkifejletet, ami kevésbé méltó a film egészéhez.
Mindezeket leszámítva a Feledés az elmúlt időszak legjobb sci-fije (tekintetbe véve a korábbi gyenge felhozatalt, ez lehet, hogy nem is olyan nagy szám?!), műfajilag legalábbis a magam részéről ide sorolom, bár van benne akció, romantika és kaland is. Nehéz lesz überelni (persze titkon remélem, hogy sikerül, a közeljövőben lesz rá lehetőség!). Mindenkinek bátran merem ajánlani, garantáltan meg fog ragadni az ember agytekervényeiben a mozi után is. Feledése kizárva!

Értékelés: 8,5/10


Feledés filmadatlap


35 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ez az elsö pozitív vélemèny amit olvastam róla.Az elmùlt egy-kèt napban csak a kihagyott ziccerekröl meg az unalmas,sablonos sztoriról,illetve annak hiányáról hallottam.Hiába:ìzlések és pofonok…

 2. Nah leírom ide is a véleményemet! Tegnap megnéztem moziban ezt a gyöngyszemet! Hát mit ne mondjak, hatalmas film volt!! Ezt a filmet nagyon nehéz lesz űberelni idén, már csak ha a sci-fi kategóriát tekintjük! Iszonyatosan brutális látványvilág, jó történet, hatalmas csavarok… Olvastam 1-2 helyen, hogy sok összeollózott dolog van a filmben más filmekből, ez való igaz, de legalább azt kurva jól összehozták és 1 percre nem hagyták lankadni a néző figyelmét! Amikor már azt hinné az ember, hogy a készítők nem tudnak meglepni semmivel és már lassan vége a filmnek, akkor kapsz még1 flesst és még1-et és csak azt veszed észre, hogy az állad a padlót karcolja! 😀 Úgy elrepült ez a 2 óra, hogy szívem szerint még néztem volna vagy 3-4 óráig! Moziból kijövet, pedig másra se tudsz gondolni csak a filmre és próbálod összerakni a látottakat… Hát nem volt semmi! Mindenkinek bátran ajánlom a megtekintését moziban, ezt ne hagyjátok ki, megéri a jegy árát!

 3. Én már láttam és sajnos azt kell, hogy mondjam szerintem(!) nem lett 8,5/10 mértékben jó… 🙂 Nálam inkább csak 6/10 a film. A látvány, a hangulat, a high-tech kütyük a végletekig fantasztikusak és szint lehetetlen bennük kivetnivalót találni és ezek az elemek viszik is a hátukon a filmet szerencsére.
  De eleve a filmnek csak egyetlen igazi szereplője van, a Tom Cruise által megszemélyesített Jack és itt az első probléma, mert ő messze nem annyira jó színész, hogy egyedül elvigye a történetet a hátán. Hogy mást ne mondjak Andrea Riseborough totál lejátssza a vászonról úgy, hogy jóval jelentéktelenebb a szerepe. Nem is beszélve Morgan Freeman -ről aki dühítően kiaknázatlan karaktert kapott és még így is simán Tom Cruise -t eszik reggelire! 🙂
  Aztán elkövettek egy orbitális szarvashibát a készítők, hogy a trailer -ben jól elspoilerezik a történet egyik (talán legnagyobb) csavarát. most komolyan, az alapfelállás az, hogy a földön Jack -en és Victoria -n kívül már nincs senki csak szórványos “alien” hordák. Na most akkor tessék nézni a trailer azon részét ahol Jack a Beech nevű Morgan Freeman által játszott karakter előtt ücsörög. A film közel felének izgalma helyből kiherélve, köszönjük szépen.

  Amivel a legkevésbé értek egyet a kritikából, hogy:
  “A látványvilág mellett nagyon erős a film sztorija. Végre egy olyan történet, ami után minden sci-fi rajongó megnyalja a tíz ujját!”
  Hát sajna éppen, hogy nem… 🙁 A történet egy része előre lelőve, az érzelmi szál úgy van túlerőltetve, hogy a színészek nem is igazán kaptak lehetőséget kibontani azt, ráadásul a relatíve egyszerű történeten tátong néhány hatalmas logikai “lyuk” is ami mellett át kellene siklanunk és a film egyébként is tele van kiaknázatlan lehetőségekkel. Morgan Freeman és Olga Kurylenko karaktere iszonyú nagy lehetőségeket rejtene erre NEM KEZDENEK VELÜK SEMMIT. Szégyen.
  Szóval a film összességében jó, de sokkal inkább a hangulat és látvány miatt, arra még fogunk emlékezni sokáig a történettel szemben.

 4. Semmit nem lőttek le a trailerbe… Én mielőtt megnéztem moziban a filmet, biztos láttam vagy 5ször az előzetest és mégis hatalmasat csattant a dolog amikor kiderültek a dolgok! Az, hogy a trailerbe látod, hogy maradtak emberek a földön abból egyáltalán nem tudsz arra következtetni ami valójában van… Egyáltalán nem ad okot rá! Másrészről meg szted mit kellett volna akkor a trailerbe belerakni? Mert akkor kb nézhettük volna a nagy semmit az előzetesbe! Ha meg ennyire gond, akkor nem kell előzeteseket nézni! Ennyi

 5. Tom Cruise képességeiről elég eltérő a véleményünk ezzel úgysincs mit tenni, de annyit azért megjegyeznék, hogy a Különvéleményben és a Világok harcában messze nem volt ennyire kizárólagos a szerepe mint itt. Ebben a történetben messze körülötte forog minden és ehhez azért ő már kevés sajna.

  F0girobi:
  Nem vagyunk egyformák… Én sajnos a trailer -ből szinte pontosan kikövetkeztettem, a történet IGAZI felállását tehát azt, hogy végül is ki van kivel. A részleteket nem, de azt, hogy mi zajlik a háttérben azt pontosan. 🙁 Túl spoiler -es lenne, de el tudnám magyarázni miért egyértelmű a trailer miatt sok minden, így a többiek érdekében nyilván hagyjuk.
  “Ha meg ennyire gond, akkor nem kell előzeteseket nézni! Ennyi” És akkor majd a kisujjamból szopom ki, hogy mit érdemes megnézni és mit nem ugye? Ugyan már… Én elfogadom, hogy neked tetszett, te is fogadd el, hogy sokaknak komoly fenntartásai lesznek a filmmel kapcsolatban, ennyi. 🙂

 6. De látod, te is azt írod, hogy honnan szopkod ki ha még a trailert se nézed meg, hogy milyen a film… Akkor az előzetesnek csak tartalmaznia kell a történet egy töredékét, másképp értelme se lenne az egésznek és nem is keltené fel a nézők érdeklődését! Ha most valami katyvaszt vágtak volna össze az előzetesben, hogy te még véletlenül se tudjál semmit a történetről csak majd amikor nézed azt, akkor meg senki nem menne el a filmet megnézni! Kérdezem én, szted mégis hogy kéne kinéznie ennek az előzetesnek? Érdekes mi megnéztük 4en a filmet, mindenki látta a trailert is előtte, mégis meglepetés volt mindenkinek az egész film fordulata! Nah mind1, hát komolyan csak sajnálni tudlak, hogy te rájöttél a trailerből, hogy mi a helyzet! 😀

 7. Én tegnap lestem meg, remek sci-fi film lett. Engem is letaglózott a fordulat benne. Besszippantott rendesen a Feledés világa és néztem volna még 1-2 órát. 🙂 Úgy voltam vele, mint anno a Felhőatlasz-nál. 🙂

 8. Tegnap kétszer láttam. Simán kitalálható a “szerelmi” szál a trailer-ből, ez igaz. De csak az, a többi nem.
  Amúgy szerintem elég közepes, sokkal több kérdést hagy a végén, mint amire választ ad. És elég sok hiba is van benne.

 9. Engem nem taglózott le a film. Jobban szeretem a pörgősebb, mozgalmasabb filmeket. Ráadásul a sztori is kissé zavaros…

  Részemről nem sokkal jobb az átlagnál.

 10. nagyon szépen megirt kritika,élmény volt elolvasni.igy láttatlanban csak azt tudom mondani,mikor már temetni kezdenék a jó öreg Tomot,mindig előjön vmi hihetetlen klassz filmmel,és lenyom mindenkit.hogy nem ő a legjobb szinész.kit érdekel.az az alázat és lelkesedés amivel a filmeket késziti,nagyon becsülendő.ja meg 30éve abszolút top5-ös mozisztár.legyen siker mert Cruise megérdemli.

 11. Spoiler-es lesz a hozzászólásom,kérlek vegyétek figyelembe,szóval aki nem látta a filmet,most ne olvasson tovább.Köszönöm.SPOILER….szóval elég sok szó esett le a Trailer-ről,hogy ki mit vett ki belőle a történetből,hogy ugye arról szól a film,hogy a Földön nem maradt több ember,csak ketten,akik javítgatnak,elvannak,közben az előzetesben felbukkan Morgan Freeman,meg a szerelmi szál is kivehető,stb.Azonban szerintem a film legeslegnagyobb csattanója is leleplezhető,ugyanis Ahogy kezdödik maga a Trailer,hogy Jack visszaemlékszik abba az időbe,mikor a csajjal szerelmesek voltak,hogy együtt voltak,mikor még nem tört ki a háború.Azonban ez 2017-ben volt,amikor újra látjuk Jack-et,már javítgat,2077-ben.Kérdezem én…hogy nézhet ki Jack 2017-ben úgy,ahogy 2077-ben? semmit nem öregedett azóta??? Ez senkinek nem tűnt fel,vagy csak bennem kelltett zavart,vagy nem kapcsolódik úgy a történethez,ahogy én most kombináltam?! Kérlek segítsetek ebben,hogy valós-e az észrevételem! Mert ez az időbeli ugrás kicsit sok ahoz,hogy elmenjünk szó nélkül mellette,mert a film csattanója pont erre épül,nagyvonalakban.Csak ennyi a hozzászólásom.Amúgy tökéletes filmélmény,kötelező darab!!

 12. Mindent egybevetve tényleg nagyon látványos film, aminek a forgatókönyve se vérzik el 6 sebből. Kifinomult minden porcikája, mégis unalmas. Alig vártam a moziba, hogy vége legyen. Nem tudta fenn tartani az érdeklődésemet, mivel nagyjából összeraktam a végét és már másodlagos volt a konkrét befejezés..

  Olyan ez a film mint egy bomba nő, aki még főz is rád és az ágyban is isteni! DE: mégse érdekel, mert NINCS meg benne az a varázslatos apróság (amit a kritika említ) melybe beleszeretsz 🙂

 13. Nem értek egyet a kritikával. Nagyobb a füstje, mint a lángja. Eléggé gyenge lett… meglehetősen nagyon. Az első fele még ok, rejlenek benne a lehetőségek, de a film második fele hazavág mindent. Messze nem 8/10. Inkább 5/10, teljesen átlagos film.

 14. Nekem tetszett a film, Kosinski megint szépet alkotott. Mondjuk mivel Tron buzi vagyok úgy a nyolcvanas évek óta így némi fórral indult 🙂

  Egyetlen komolyabb dramaturgiai hibát találtam a filmben (de lehet hogy nem is hiba csak nekem tűnt annak).

  SPOILER!!!

  Amikor a 47-es Jack átrepül a sugárzási zóna határán akkor leáll a gépe és lezuhan. Valószínűleg azért mert így akadályozták meg hogy találkozzon a többiekkkel. Viszont amikor elnáspángolja az 52-es Jacket akkor az ő gépével repül el és elmennek a tóhoz ami ugye a másik zónában van így a másik zónából származó gépnek ugyanúgy le kellett volna állnia a zónaátlépéskor. Meg az 52-es Jack párjának fel sem tűnt hogy a 47-es Jack kissé viharverten ért vissza (mikor a gyógyító cuccért ment), horzsolás és vágás a fején és meg sem lepődik.

  SPOILER VÉGE.

 15. Ma sikerült végre megtekintenem és nem csalódtam.

  A látvány és a zene összehangoltsága nálam nagyon betalált, eszméletlen vizuális élmény. Az operatőri munka kiváló, szóval technikai szempontokból maximális a film.
  A történet szerintem nem volt eléggé kidolgozva, akadt amire nem kaptam kielégítő választ, de egy sci-fihez mérten megállja a helyét.

  Tom Cruise-t mint aktort mindig is bírtam, itt is jól hozza a karaktert, érdekesnek találtam a figuráját és itt mintha visszafogottabban játszott volna ami jó, Freeman is az egyik kedvencem, de keveseltem a jelenlétét, nem volt eléggé kibontva többet vártam volna a történetmeséléseiből is, pl. a világégéssel kapcsolatban. Aki Harper állomásbéli társát illeti – nem tudom a nevét – hát az ő személye nekem nagyon ellenszenves volt már az elején, és nagyon kiszámíthatóak voltak a megmozdulásai is, Olga K. átlagos alakítást nyújtott. Röviden ennyi.

  Az egyik legérdekesebb és leglátványosabb Sci-fiként könyveltem el ezt a művet.

  8.5/10

 16. Tegnap nekem is sikerült végre megnéznem és igen, számomra az idei év eddigi legjobb filmje, a szívemhez közel álló sci-fi műfaj, kaland, akció, jó story, hangulat(!), csattanók, kellően hosszú, ennyi kell a jó filmhez! Valaki pedzegette feljebb, hogy a trailerben lelövik a poénokat, annak azt kell mondjam, téved, számomra nagyon nem volt egyértelmű amíg át mennek a 17-es szektorba. Pedig már láttam pár filmet. 😉 Nálam 10/9

 17. “Nagyon erős a film sztorija?!” Egy újszülöttnek minden vicc új, ez a közmondás jut erről eszembe. A film eleje felső középkategóriás, a gyenge sztori miatt a 2. fele alsó közép. Tételesen kimutatható milyen más sztorikból mixelték össze. Wall-e igaz (sőt ez egy Wall-E rebooot, ahol Tom Cruise a csúnya kis robot), Legenda vagyok szintén, Hold is találó. Említeném még az Emlékmást, a Függetlenség napját (a végén ugyebár). ha nem csak filmeket vesszük hanem a sci fi regényeket is meg kifejezetten gyenge ez a sztori.

 18. Régi Péter: Megérne (?) egy misét – nem beszélve egy teljes cikkről – mennyi remek sci-fi regény van, ami nem kerül megfilmesítésre. Ugyanakkor számtalan jó sci-fi regényből készült az eredeti sztori színvonalát messze meg sem közelítő produktum, lásd: Háború a Földön, Én, a robot, stb. Ebből kifolyólag egetverő marhaság – nem is értem, hogy jutott eszedbe?! – sci-fi regényekhez mérni a filmet. Még ha eredetileg lenne regény formája a filmnek, ami összevethető, de egy pár oldalas storyboard-os képregényt odatenni bármelyik Asimov-mű mellé? Ehh, Péter-Péter!

 19. Többnyire egyetértek a cikkel! Lehet az eredetiségén vitázni, de az tény, hogy az összes klasszikus sci-fi értéket képviseli! Hallgassátok a Civil Rádióban a kétheti, kedd este nyolc órás műsoromat, abban én is beszámolok a filmről! (Ápr.23-án a következő.)
  Ennél jobban már csak a Blompkamp Elysiumát várom, ha az is ennyire hozza az elvárásaimat, az egész évre elégedett leszek!

 20. A történet tényleg jó. De a happy endet nem kellett volna ennyire erőltetni…
  Doo – nem volna feer elmagyarázni itt, hogy mi a vége. 🙂 Mások is meg akarják nézni, és lelőnénk azt a poént. Igaz, az olyan nagyon nem is hiányzott a film végére.

 21. Nekem az a bajom ezzel a filmmel, hogy jeleneteinek zöme más filmek újraforgatása.
  Nem eredeti. A legjobb az egészben a felrobbant Hold látványa az égen.

  De tény, hogy a Birodalom Visszavág aszteroida kanyonokban kergetőzése, a Hold klónjai, vagy a legszembeötlőbb, Sally űrhajójának belseje, atmoszférája, látványa és a benti kameramozgás a háromszögletű bejárattal meg a végén felrobbantott miskulanciával a Függetlenség Napjából lett átvéve.

 22. A drónok a Robotzsaru és a Terminator filmek összeollózásai a 2001-es Űrodisszeia HAL-9000-resének sajnos szinte kötelező piros szemével, mint ahogy ez a piros szem köszön vissza a végén is az űrbeli piramisban is.

 23. Valamit magyaràzzatok el.Nem értem a film alaplogikàjàt.
  SPOILER:
  Van ugye ez a Tet.Valami idegen műszaki valami ami azért van itt a földön hogy elszívja a vizet.Eddig okè.aaAz emberekre nincs szüksége.Akkor meg mi a bànatnak alkalmaz ember klònokat karnantartàsta?Mi a bànatnak épít nekik szép épületeket medemcével teljes ellàtàssal minek hitegeti őket valami hülye reménnyel amikor az egészet gépek is elvégezhetnEk.Szòval az okos Tet minek nàl magànak fölösleges gondot?Az Empire state motìvm màr a könyökömön jön ki.

 24. Látvány kiváló, de a történet több sebből vérzik!

  Ha esetleg valaki választ tudna adni arra hogy minek kellett annak a háromszögnek (TEC vagy TET) a föld vízkészlete? 2017-ben felrobbantotta a holdat és a természeti katasztrófák kinyírták a földet. Nem voltak Alien-ek.Kikkel háborúztak? Két embert “beszipantott” és azokból csinált raktárkészletet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..