Fehér pokol kritika

16
2875

Fehér pokol kritika

Farkasszemet nézni a halállal

Írta: Kenobi

Az egyik legrealistábbra sikeredett filmes repülőgép szerencsétlenséget követően az életben maradtak a fagy birodalmának kellős közepén találják magukat. Semmi cécó, hattyú halála, csak rázkódás és zuhanás. Az időjárási körülmények még az edzetteket is kikészítik. Csontig hatoló hideg, vízszintesen üvöltő jeges szél. Hulla, hull a hó és hózik, Liam Neeson fázik, mert kutya zima van itten, meg kell hagyni. Bear Grylls, a helyzetet elemezendő, újabb epizóddal oktatna bennünket A túlélés törvényeiről, azonban neki is arcára fagyna mosolya. Mert a megpróbáltatást fokozandó, nyomukban a vérengző farkasfalka. Uraim! Én a futást javaslom!

Fehér pokol kritikaA Fehér pokol mégsem szimpla akciófilm, nem is mezei túlélődráma. Amennyiben készítői megrekednének az iménti szinteken, kapnánk egy átlagos szürkeséget. Olyat, amiben tojáshéjjal a fenekén mászkáló akcióhős viaskodik a veszélyes vaddal. Mert, mit neki egy farkas? Majd jól a szemei közé néz, lekever két sallert, az ordas meg bepánikol és elinal. Na, hát ez lenne az a pont, amikor a hitelesség hátast dob, a film komolytalanná válik. De nem esnek csapdába, szerencsénkre. Kerítettek az egyébként faék egyszerűségű történethez egy nagyszerű színészt. Liam Neesonnak még az is jól áll, ha kenyeret dagaszt. Ki gondolná, de a langaléta fickó idén júniusban már betölti a hatvanat. Mégis, az elmúlt évek karizmatikus filmikonjává nőtte ki magát. Vénségére válik szuperhőssé, amolyan Charles Bronson féle kemény legény, modernkori kiadásban. Piszkosul jól megválasztott szerepeivel képtelen hibázni, emelem kalapom előtte.

A sztori szerint a főhős egy vadászt alakít – a már megszokott családi tragédiával –, aki egy olajfinomító dolgozóit óvja a rájuk leselkedő vadállatoktól. Azonban megbízása lejár és a hazafelé tartó munkásokkal együtt utazik a rendesen szétfagyott repülőben. A gép lezuhan a vadon kellős közepén, a túlélőket pedig egy, a területét oltalmazó farkasfalka kezdi üldözni és módszeresen elfogyasztani. Nincs más hátra, mint előre, menekülnének, ám a zord időjárásnak és az egymás közötti nézeteltéréseknek köszönhetően nem egyszerű a mutatvány.

Fehér pokol kritika

Nem bizony. Az egyre fogyatkozó csapat életét alaposan megkeserítik a rettenetesen cudar körülmények. A táj az Alaszkára jellemező kies szépségét és összes veszélyét felvonultatja, ami a nem túl ördöngös történetet is feledésbe küldené, ám Joe Carnahan, a Füstölgő ászok és A szupercsapat rendezője haptákba vágta a bandát. Kizavarta stábját a terepre dideregni, amitől erősen megnövekedett a valóságosság érzete. Olyan hideg érződik át a vászonról, hogy az ember óhatatlanul a tenyerét leheli. Basszus! Hol a kesztyűm? Bár a játékidő jelentős részét elviszi a menekülés, még több idő adatik a tábortüzek melletti – félelemtől átitatott beszélgetésekre. Egyeseknek talán unalmasnak vélhetik, az időhúzás jelleg is gyanúba keverhető, mégis a film legjobban megkomponált pillanatai. Kiderül, hogy jóval árnyaltabb karaktereket kapunk a megszokottnál, némelyikük még a jellemfejlődés csodájára is képes, tehát van okunk az elégedettségre. Mindehhez jönnek még a farkasok. Mindig, mindenütt érezhető fenyegetést jelentenek, mégis, a legtöbbször csak pillanatokra tűnnek elő. Egy-egy sötétben csillogó szempár mellett a vonyításuk hatott: én is a láthatatlan veszélytől tojok be leginkább. A semmiből tűnnek elő, lecsapnak védtelen prédájukra, iszonyatos feszültséggel teli képsorok – néha már sokkoló látvánnyal durvulnak, a horror határát súrolják. Farkasszemet nézni a halállal tökös férfinak való mulatság, egyedüli szépséghibája, hogy a Kaszás beköszön.

Fehér pokol kritika

Érdekes módon, a vicsorgó pofájú bolhazsákok okozzák a legtöbb negatívumot is. Akarom mondani, készítőik. Nyilván, egy 25 milliós büdzséből kiköhögött produkciónak nem telhet George Lucas trükköseire, azért a CGI erősen kifogásolható mivolta nem mentség, s akkor még finom voltam. Tudom, most kapok az agyamra, de pont azt a borzalmas animációt kaptam, mint az Alkonyatnál, de legalább ezek a dögök nem változnak vissza félmeztelen rövidgatyásokká. A végeredmény kiábrándító: még egy kitömött farkas is élethűbb. Korábbi bakivadász énemmel villogva, még diskurálhatnánk a lehelet nem lehelet kérdéskörén, továbbá az udvarias hóviharokon. Amikor helyzet van, minő véletlen, mindig elcsitulnak… Liam Neeson is határozottan jól viseli a jéghideg folyót. Picit úszkál benne, majd kiadós séta a csuromvizes ruhában, miközben röpködnek a mínuszok. Ilyenkor már egy mammut is hibernálódna, a főszereplő még csak nem is tüsszent. A hősök ereiben fagyálló folyik…

Fehér pokol kritika

Fehér pokol értékelés: Remek film. Mindvégig érezhető feszültség, félelmetesen vad környezet, és kissé misztikus farkasok. Emberi drámák, érzelmek, céltudatos rendezés, pazar színészek, külön kiemelve Neeson papa játékát. Brutális és vérengző produkció, felvonultatva a kalandfilmek összes erényét. Mondanám, hogy érdemes topogni öt percet, megvárni a stáblistát követő rövid jelenetet, mert benne a nagy felvilágosodás. De nem, hisz az alfafarkas és Ottway végső küzdelme nem ad egyértelmű választ a kérdésre. Talán a film sem akar állást foglalni? Vagy mégis?

Értékelés: 7,5/10


Fehér pokol filmadatlap – magyar előzetessel


16 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Frankó kis kritika. Nekem tetszett nagyon a film, izgalmas volt és érdekes. A farkasokkal én sem voltam megelégedve másra számítottam nem csak a kinézetüket illetően de ezt inkább nem fejtem ki mert nem akarok spoilerezni. Neeson tényleg nem tud hibázni nagy kedvenc lett számomra.
  Nálam: 8/10

 2. Egyetértek a kritikával.Bár a farkasok a közelikben tényleg elég olcsón néznek ki,de a nagy futásoknál abszolút élethűek.Valószínűleg akkor valódiak is voltak.Mindezen apró hibájától eltekintve első osztályú film volt és nagyon nyomasztó,mert átjön rajta valami nagy-nagy szomorúság.Nálam egy erős 8 pontos!

 3. Régen vártam már egy olyan filmet, ami folyamatosan leköt!
  Zene nagyon tuti volt.
  Sztori megfelelt, bár nagyon finoman adagolták a családi tragédiát és nagyon megérintő is volt, amikor leesett mi történt.
  Farkasok… láttam már szebbeket… elment.
  A karakterek nagyon bejöttek.
  Viszont már annyi Túlélés törvényét láttam, hogy a vizes jeleneten már csak pislogtam, hogy ebbe hogy nem döglött bele. 🙂

 4. Szerintem pompás kis alkotás lett ez! 😀 Régóta nem éltem bele magam ennyire egy moziban látott produkcióba, ráadásul azáltal, hogy a karakterek ennyire árnyaltak lettek, valamint, hogy olyasféle faktorok mélységeibe is bele-belementek, mint pl. hogy miért is érdemes küzdeni az életben maradásért (már ha éppenséggel érdemes érte egyáltalán), engem nagyon megfogott a darab. Amúgy meg le a kalappal Neeson Mester előtt is!

  A farkasok viszont igen: szomorú, de hagytak kívánnivalót maguk után.

 5. szevasztok srácok,volt egy kis maszek problémám,de ujra itt.filmtrailer forever!a kritika olyan mint a film,5-ös!a férfiak versus természet témakör nagyon közel áll a szivemhez,az Edge is az egyik kedvenc filmem.jó hogy a Grey még sikeres is lett,Neeson egyszerűen megérdemli.

 6. Tegnap én is láttam a filmet. Nekem nem tetszett annyira mint nektek. Olcsó hatásvadász jelenetek, a világ minden szabályával ellentmondó szereplők és farkasok. Végig az arcon el nem olvadó hó, ami még a folyóvízben is kitartóan kibírja.Ha valaki gyenge, azt mindig a végére hagyják, ha valaki meg akar halni, azt max 10 másodperc odafigyelés, lebeszélés után szépen hagyják is. A szegény szarvasmarha méretű műfarkasok sem a tűztől, sem semmitől nem félve, puszta kedvetelésből irtják a még a halál közelében még kicsit sem egységgé kovácsolódó túlélőket. Több műfajt vegyített, felszínesen megírt forgatókönyv, egy igazi fércmunka. Ez a film nem érdemelt jobb műfarkasokat.
  Sem egy repülőgép szerencsétlenség túlélését, sem az igazi hideget, sem a közvetlen halálfélelmet vissza nem adó film ez. Ez az én véleményem, és tiszteletben tartom ha másnak tetszik. Sokkal jobb filmeket készítettek már ebben a szegmensben szerintem.

 7. Nekem nagyon bejött ez a film. Nagyon érdekes történettel jól meg választott szereplőkkel. A végét sajnos nem tudtam meg, mert ahol én néztem ott úgy ért véget hogy Neeson neki szaladt a fekete farkasnak. Sajnos nem tudom hogy ez az eredeti befejezés e vagy nem. De amit le szűrtem belőle hogy Neeson is meg hal a végén. A farkasok meg számomra el fogadhatok voltak. Ezt a filmet amúgy sem a farkasok teszik jóvá. 5/5 🙂

 8. Nero: Mivel kollégám, Kenobi momentán nagyon elfoglalt, hadd válaszoljak én:

  SPOILER:

  a nézőre, azaz Rád bízzák, hogy túléli-e a főhős vagy sem. Az utolsó, szerintem teljesen felesleges stáblista utáni jelenet valóban azt mutatja, hogy a farkas valószínűleg kimúlt, de Neeson sem túl virgonc. S ha belegondolunk, hogy ha a vezért még le is győzte, utána még ott van az egész csorda…

 9. Igazán tetszett a film, ám a kritikából sajna kimaradt, h mit is jelent a film, mi is a mondanivalója. Enélkül nem is igazán kritikáról beszélünk. Bocs, ha más szerint ez így van rendjén, de szerintem legalább a szerző szubjektív olvasatát bele kellett volna írni a film jelentését illetően.
  SPOILER
  Most nyilván az lenne a tuti, ha megmondanám a frankót, de mindenkinek magának kell felfedeznie, hogy neki mit mond a film. Nekem az egész a félelemről, és az attól való menekülésről szól. Erre több direkt utalás is van. A főhős végül sok mindenen átverekedve magát megküzdjön a félelmével. Az pedig, hogy túlélte-e, már ránk van bízva.

 10. A cikk írójának szemmel láthatóan egyáltalán “nem jött át” a sztori, helyesebben a film mondanivalója, mert folyvást beleköt az apró, semmitmondó “bakikba”, és közben eszébe sem jut, hogy az egész film nem más, mint a Szimbólumok harca, az Élet jelképeit felvonultató csata. Óriás farkasok, soha halálra nem fagyó Neeson és kilométereket ugró elvtársak… Igen, ezek valóban hülyén néznének ki egy hétköznapi túlélő-drámában, azonban sokaknak eszébe sem jut, hogy a táj felfogható Alaszkaként… és amolyan purgatóriumként egyaránt.

  Egyébiránt jó írás lett, csak így tovább!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..