Én, Frankenstein kritika

10
783

Én, Frankenstein kritika

A szépség és a szörnyeteg

Írta: Kenobi

Az Underworld alkotóival riogatni a jámbor moziba járót nem feltétlenül bölcs cselekedet. Lássuk be, az említett film és folytatásainak minősége az epizódok előrehaladtával menthetetlenül csökken, amelyen sem Kate Beckinsale, de Rhona Mitra formás idomai sem tudtak érdemben segíteni. De sebaj, már legalább tudhatjuk, hogy az Én, Frankentsein merre helyezkedik a filmes ranglétrán. A film főszereplőjének Aaron Eckhartnak az a gyanúm, komoly gondokat jelenthet a csekkek befizetése, máskülönben nem értem, hová tette eszét, amikor elvállalta a főszerepet?

Én, Frankenstein kritikaMinden más egyébként kísértetiesen Underworld. Ez alatt értem a silány trükkök áradatát, a butuska történetet, harmadrangú színészi játékot, gyaka akciókat és a mindent felemésztő sötétséget. A történet elmesélésével nem is próbálkozom, mivelhogy nem létezik. Akik a cselekményben felfedeznek némi logikát vagy szerethetőséget, azok jutalmul megtekinthetik ismételten a filmet. A történet tehát a fasorban söprögeti a faleveleket, így kedvcsinálóként elégedjünk meg annyiban, hogy a vámpírokat és a vérfarkasokat felváltották a vízköpők és a démonok. A két népség térfelén ide-oda pattog derék, nyolc hullából összestoppolt fércemberünk, akinek csak annyi a baja, hogy az istenért sem akar megöregedni, ezért aztán rá viszket a tenyere a környék genyáinak. Frankenstein cimboránk azért nagyon nem szomorkodhat, mivel a lelkes rohanásban is jut idő, hogy Adam névre kereszteljék és minden bizonnyal társra is akad a slamóban egy szép szőke tudóscsaj személyében. A szépség és a szörnyeteg modernkori átirata, ugyebár? Azt mondanom sem kell, hogy a filmben szereplő lényeknek előírt munkaköri kötelessége a röpködés. Suhannak a szárnyak, s a sötét égboltot elfedik az alászálló rusnyaságok árnyai.

Én, Frankenstein kritika

A film hossza egyébként nem vészes, nyolcvan egynéhány percben lezavarják az egészet. Az ilyen rövid játékidőből pedig messzemenő következtetéseket vonhatunk le. Egyrészt: nagyon nincs értelme elaludnunk, mert hamar jön az ébresztő. Másrészt: ennyi idő alatt képtelenség összehozni bármiféle értelmet is a mozivászonra, nem lehetséges a karakterek mélyebb bemutatása, kibontani a történéseket, ok-okozati összefüggéseket keresni. Persze fölösleges is részemről a vinnyogás, hisz pontosan tudtam, hogy az Én, Frankenstein egy B mozi, azoknak is az alsó szegmensében foglalja el megérdemelt helyét.

Így aztán felmentő seregként nem marad más remény, csupán az akció. Próbálnak ugyan a lét lényegéről néhány kétségbeesett gondolattal okoskodni, de nem áll jól ebben a körítésben. Fel is adják, inkább elmennek a püfölés irányába. A harmatos akciók szerelmesei most jól megkapják a magukét, hisz a film nem más, mint egy véget nem érő verekedés! Ami tényleg szép is meg jó is, ám egy idő után már unalmassá válik. Két maflás között a rosszfiúk látványosan szédelgő tűzcsóvákká alakulva húznak át a túlvilágra, addig a vízköpők égre célzott reflektorként mennek a jobblétbe. Csodás látvány meg kell hagyni, de amikor rájövünk, hogy itt kifogyott a készítők látványba vetett tudása, az embert elkapja a csalódottság.

Én, Frankenstein kritika

Az elégedetlenség szerintem jogos a néző részéről. A majd hatvanöt millió dollárból készített filmben minden látszik, csak az nem, hogy hol van belepumpált a temérdek pénz. Ennyi lóvéból már illene valami normálissal kirukkolni. Nincsenek A kategóriás színészei, az utazási költségekre sem szórhatták el a pénzt és nem építettek költséges díszleteket sem. Így csak arra gondolhatok, hogy zsebekbe vándorolhatott némi apró. No és a trükkökre.

Most persze megint álmodik a nyomor. Mert a megvalósítás a béka segge alatt van. Tíz évvel ezelőtt is fanyalogtam volna az ilyen silány kivitelezéstől. A démonok és vízköpők szörnyként ábrázolva meglehetősen középszerűen mutatnak. Elnagyoltak, kidolgozatlanok, elég cefetül néznek ki, ismerjük el. Újfent bebizonyosodik, hogy ramaty filmet készíteni nem nagy kunszt. Tudás nem szükséges, önbizalom inkább. Elég pár számítógép, néhány program, pici kreativítás és néhány álmatlan éjszaka. Na és sült krumpli, valamint kortyolgatni való literszám. Ez utóbbi talán fontosabb.

Én, Frankenstein kritika

Én, Frankenstein értékelés: Most már sejtem, hogy Stuart Beattie rendező az iskolában a piromániások szakkörében tevékenykedhetett, mert csak így tudnám a lángokhoz való vonzódását magyarázni. Részéről a látvány letudva tűzcsóvákkal. Meg persze robban és összedől minden, ami csak robbanhat és összedőlhet. A szereplők sajnos nem nagy durranások. Ez azért elkeserítő, mert egész ígéretes színészgárdát sikerült összetoborozniuk. Mentségükre legyen mondva, hogy semmi nem kívánja meg tőlük a játékot, inkább csak lézengenek a vásznon, fárasztóan buta szöveget előadva. Gyenge produkció, ne ragozzuk. Kerüljük messziről!

Értékelés: 4/10


Én, Frankenstein filmadatlap10 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Valóban nem egy lehengerlő alkotás. Egyetértek a kritikával, ettől függetlenül Aaron Eckhart-ot jó színésznek tartom. Nagyjából a Lincoln a vámpírvadász, és a Boszorkányvadászokkal van egy szinten, bár utóbbi egy cseppet jobban tetszett.
  SPOILER:
  Vajon mitől lett hirtelen lelke Adamnek? Vagy ha végig volt, hogy tudta megölni McClane fiát?

 2. Unalom űzésnek elment!!de tényleg nem lett nagy durranás!!kicsit jobbat vártam (de csak kicsit) ezért nem is lett akkora csalódás a film!!Mivel én kb 6ra pontoztam a trailer alapján , így megnézés után meg egy erős 4,5 max 5 pont lett részemről!!

  Akinek sok a pénze és nem tud mit kezdeni vele annak ÉN merem ajánlani MAXIMUM 1 megtekintésre (nem többre)

  🙂

 3. Sajna az utóbbi években kénytelen vagyok hallgatni a kritikákra és értékelésekre, mert idő hiányában nem engedhetem meg magamnak, hogy sz*r elé üljek le 🙂

 4. Az előzetes alapján ígéretesnek látszott, és hogy az underworld alkotói készítették vagymi ez már adta a hangulatot, hogy megnézzem, nos….

  A film mint láttam a kritika szerzőjének sem tetszett, az a helyzet hogy nekem sem jött be….
  a felépítése nagyon hasonló az underworld filmekhez, sőt érezni minden jelenetében a hasonlóságot, de ez a film egy kalap szar volt, mondom ezt úgy hogy nekem az underworld filmek kifejezetten tetszettek.

  Értékelésem: végignéztem, kár érte … időpocsékolás… pozitívumként annyit lehet felhozni, hogy látványos harc jelenetek, ezenkívül 0 az egész 2,5/10 inkább ne nézd meg, nézz helyette mást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..