Elrabolva 3. kritika

3
385

Elrabolva 3. kritika

Írta: Trafikant András

A folytatásos filmekkel az a probléma, hogy néha nem kapcsolódnak jól az egyes részek egymással. Nincs kapocs közöttük, sokszor nem elég ha csak a szereplők azonosak a folytatásban, a történetnek is illeszkednie kell az előző részhez. Ezzel a filmmel is ez volt helyzet. A két főszereplőn kívül semmi sem fűzte ezt a harmadik részt a két előzőhöz.Tovább megyek. Ennél rosszabb a helyzet. Az első rész után le kellett volna állniuk. A második epizódnál ugyanis találtak még egy vékony fonalat, egy laza kapcsolódási pontot, de sajnos ezen is érezni lehetett az izzadságszagot. Ott az egyetlen csavar az volt, hogy nem a lányt rabolták el, hanem magukat a szülőket. Ezzel szemben, a harmadik részben nem is volt elrablás, ergo már maga a cím sem megfelelő. Ebben a részben az emberrablás helyett Bryan Mills (Liam Neeson) volt feleségét (Famke Janssen) ölik meg a saját otthonában, és minden bizonyíték a férj bűnösségére utal. Miközben mindent bevet, hogy megtalálja és kiiktassa a valódi bűnösöket, a nyomába ered egy elszánt nyomozó, valamint a CIA és az FBI. De nemcsak az ő élete forog veszélyben: a lánya, Kim (Maggie Grace) is a kegyetlen gyilkosok célpontjává válik.

Elrabolva 3. kritika

Aki esetleg azon gondolkodna, hogy honnan ismerős ez a történet, annak elmondanám, hogy Andrew Davis, Szökevény (Harrison Ford, Tommy Lee Jones) című filmjének az egy az egyben lemásolt változatát látták viszont a filmvásznon. Szerintem nagyon rossz úton halad az a rendező, aki egy már megírt történetet újra papírra vet, csak más címet ad neki.
A film hasonló hangulattal indult, akárcsak az első kettő. Minden nyugodt, csendes és vidám (mintha az előző két rész átélt élményei meg sem történtek volna), és mindenki jókedvű. Persze, tudtuk, hogy most is történni fog valami, mert a vágás és a zene gondoskodott róla, hogy mindenki feszülten várja az eseményeket. De ezzel nincs is probléma, ez is az utómunkát dicséri. A feszültség az egész film alatt jelen van. Egyetlenegy percre sem hagyja lankadni a figyelmet. Főleg akkor nem, mikor már az üldözési jelenetek zajlanak. Pedig ekkor már minden kiszámíthatónak tűnik. Úgy érzem, hogy most valami váratlan fordulat fog történni, de aztán mégsem. Ha összegeznem kéne az egész filmet, akkor azt mondanám, hogy az eleje és a vége feszültséggel teli, a közepe meg egy sima akciófilm üldözési jeleneteiből áll. Pozitívumként tudom elönyvelni, hogy ebben a harmadik részben még van két jól kitalált csavar is, ami szintén dobott a film lendületén.

Elrabolva 3. kritika 2

Karakterek szempontjából a férjet alakító Liam Neeson maradt ugyanaz az elszánt fickó, aki harcol az igazságért és megszállottan, bravúros ügyességgel üldözi a gyilkosokat. Az is tetszett, hogy az eddigieken kívül, új karaktereket is belevittek a történetbe. A nyomozót alakító (Forest Withaker) és a főgonoszt játszó (Dougray Scott) emelte a film fényét. Ez azért fontos, mert szinte az egész második részt a régiek vitték el a hátukon. Most legalább volt egy kis vérfrissítés. A két új szereplő bravúros alakítást nyújtott. Ami a legjobb, hogy minden egyes mozdulatukat elhittem. A szerep, amit játszottak teljesen beleillett a forgatókönyv író (Luc Besson) világába. Nem csak hogy beleillett, ki is egészítette, konkrétan egésszé tette a történetet. Kár, hogy ezt a filmet nem ő rendezte. Szerintem nem vagyok azzal egyedül, hogy kíváncsi lettem volna, milyen egy Elrabolva rész Luc Besson rendezésében. Meg kell hogy elégedjünk Olivier Megaton (Szállító 3, Útvesztők) személyével, aki a második részt is rendezte. Úgy látszik, hogy ő a folytatásos filmek nagymestere, vagy inkább „amatőr mestere”. Az az igazság, hogy eddig egyetlenegy filmje sem sikerült azok közül, amelyiknek a második részét ő rendezte. A folytatások rendezőváltásának lehetett az is oka, hogy Pierre Morel (az első rész rendezője) sem látott fantáziát a második és a harmadik részben sem, ezért nem vállalta el a munkát. Persze lehet, hogy teljesen más okok vannak a háttérben. Egy biztos, amiben Luc Besson fantáziát lát, az rossz film nem lehet – gondolhatták a készítők. Sajnos, Luc Besson és a filmkészítők sem gondoltak bele abba, hogy milyen őrültség folytatást csinálni egy olyan filmhez, amihez nem kéne hozzányúlni, mert önmagában tökéletes.
Összességében a nem unatkoztam, erről gondoskodtak az akciójelenetek és az a pár humoros szövegfoszlány, ami Luc Besson stílusát hivatott érzékeltetni.

Értékelés: 65%


Elrabolva 3. film adatlap3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Most láttam moziban. Mivel a héten hívtak el rá, és korábban nem láttam az előző részeket, a napokban gyorsan bepótoltam. Így még élénken a memóriámban van, hogy az első részben Lenor 2. férjét Stuart-nak hívták. Már a második részben is fasírtban voltak, azért is utaztak el külföldre 3-asban Mills-ék. A rész végén úgy tűnik, újra összejön a régi pár. Erre a harmadik azzal kezdődik, hogy még mindig kerülgetik egymást, mert Lenor válni készül Stuarttól, aki abszolút nem úgy néz ki, mint az első részben. Fiatalabb, vékonyabb… WTF?

  2. Mauve-nek teljesen igaza van, az első részben egy kopaszodó idősebb fickó volt Stuart, de ettől elvonatkoztatva csak a vicces magyar címadók bakija zavart, mégpedig az, hogy ebben a filmben senki sem volt elrabolva! Amúgy nagyon jó kis film volt és magasan verte a 2. részt. Talán azért mert nem Luc Besson rendezés, pedig csíp(t)em a fickót.

    Mellesleg a Corvinban olyat tapasztaltam amit az internetes jegyrendelés óta egyszer sem! 40 percet álltunk sorba a jegyért szombat este! És a mozi dícséretére legyen mondva, hogy amikor érdeklődtünk, hogy a foglalásunkat autómatikusan 30 percel a kezdés előtt törli a rendszer, akkor mire sorra kerülünk mi lesz? Felfüggesztették a kódok törlését és 3 percel a kezdés előtt is érvényes volt még a kód! Mondjuk, hogy több mint fél óráig egy pénztár működött csak, az óriási baki! A sorban sokaknak ment el a kedvük a mozitól és jött meg a torrenthez egy jó ideig biztosan.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ