Éjsötét árnyék kritika

16
653

Éjsötét árnyék kritika

Halvérű vámpír

Írta: Kenobi

Johnny Depp, aki mindig is olyan remekül tudott kacagásra ingerlő képeket vágni, hogy még a legmasszívabb depressziókampány résztvevőit is könnyedén röhögésre késztetné, most elhalványult. A kétszáz évet koporsójában dekkoló vámpír esetét nem bátorkodnám a színész karrierje csúcspontjaként említeni, mint ahogy Tim Burton is rátalált már néhány dologra rendezőként, ami jól állt neki – ezúttal olyanra, ami kevésbé. A színész-rendező páros nyolcadik közös munkáját úgy vártam, mint templom egere a szociális segélyt. A végeredmény azonban lelombozó. Ilyen az, amikor vajúdnak a hegyek.

Éjsötét árnyék kritikaA film a maga közel kétórás játékidejével ijesztően hosszúnak tűnhet az alacsony tűréshatárú nézők számára. Hasonlóképp jártam én is. Aki kíváncsi, hogy mégis mi az Éjsötét árnyék sztorija, az most csalódni fog, nem bonyolódom bele. Érjük be annyival, hogy a film érdemi része kimerül kétszer tizenöt percben. Tízpontos kezdés és dicséretes erőlködés fináléként. Közte vajon mi történik? Minden szinten szinte semmi. Végtelennek tűnő és sehová nem tartó szövegelés, civakodás alakul ki a Barnabas Collins (Johnny Depp) és az őt örök vámpírlétbe átkozó feldühödött szerelmes boszorkány Angelique Bouchard (Eva Green) között. A tét olyan maszlag, mint a környék halászati cégei közötti erőviszonyok helyrerakása, hogy mik vannak? Barnabas mellesleg odavan egy másik spinéért, a bájos nevelőnőbe habarodott bele. Szintén régi zűrös ügy, s amely szerelmi háromszög lehetne melegágya bődületes kavarásnak, de mégsem lövik be a ziccert. Eva Green főbosziként gyönyörű teremtés – a tények érdekében jegyezzük meg.

Éjsötét árnyék kritika

A rendező ezúttal is hozza a tőle már jól megszokottakat, a „timburtoni” csodát. Elszabaduló fantáziájával, sötét, komor és nyomott jeleneteivel pazar látványvilágot tudott ismét a vászonra varázsolni. Mindehhez jön a hetvenes évek atmoszférája, remek zenékkel. Retro horror, vígjáték, romantikus mit tudom én, mi nem lett eme katyvasz vége. Időnként kapunk utalásokat, halvány áthallásokat az 1966-tól 1971-ig hasonló címmel futó amerikai szappanoperára, nekem mégis felpuhított Addams Family érzetem támadt. Pedig a sztoriban bőven ott a matéria. A 70-es évek világába csöppent vámpír találkozása a „modernkorral” kiaknázatlan lehetőségek tárháza. Az autó, a torzonborz hippik és a televízió – csak néhány példa a mókázásra, mégis halvérű vámpírt játszik ez a Depp gyerek. A fene az ékesszólásába!

Éjsötét árnyék kritika

Burton célja a történetmeséléssel az lehetett, hogy a meglehetősen töredezett sztori majd a végére érik össze kerek egésszé, igazi katarzissá. Az egymástól távol eső karakterek azonban inkább fékezik az előre haladást. Óriási lukak, és döcögés a gépezetben, unalomba fulladás veszély! Azon sem lepődnék meg, ha valaki, úgy a harmincadik perce táján feláll. Engem legjobban Johnny Depp zavart. Fásult és unottnak tűnt. Kiégett? De sorolhatnám a többi színészt is, már mind letettek valamit az asztalra. Jelen filmben azonban nincs lehetőségük a kibontakozásra, kevesek, mint mackósajtban a brummogás. A film mélypontja egyértelműen Alice Cooper. Az énekes – hát nem tudok rá jobb szót – kemény alibit nyomat, koncertjén szaró pingvinként topog. Fapofával, az átélés legcsekélyebb jele nélkül kornyikál.

Éjsötét árnyék értékelés: Sajnos nem lett az a mozi, aminek nézése közben szék alá röhögjük magunkat, izomlázat kapnak a rekeszizmaink. Sajna nem lett az a mozi sem, amelyben lesöprik az elmúlt időszak rémes tini vámpírjainak árnyékát. Sajnálatos módon a borzongásra áhítozók is vegyes érzelmekkel távoznak. Johnny Depp legfanatikusabb híveinek is be kell ismerniük, ezúttal a színész mélyen maga alatt teljesített. A filmet követő eufória tehát elmaradt. Egy közepesnek is csak óvatosan nevezhető produkcióhoz van dolgunk, amire a bágyatag magyar tolmácsolás is rátesz egy lapáttal. Mintha csak olvasás órán szunyókálnának szinkronszínészeink, olyan álmatag hangú a szinkron. Amikor először elhangzott a “barnabbássz kollinssz” név, a sziszegéstől fölállt a hátamon a szőr.

Éjsötét árnyék kritika

Persze az ezerszer újrahasznosított alapsztori ellenére az Éjsötét árnyék akár még élvezetes is lehetne, a probléma csak az, hogy a szituációk mellett a karakterek is sablonosak és érdektelenek, a dialógusok laposak, a feszültség zéró közeli állapot, az igazi jó humort pedig nagyítóval kell keresni. A helyzetet még mindig megmenthetné a látvány, a rendező kreativitása, ám az Éjsötét árnyék a direktor korábbi munkáihoz viszonyítva is csak középszerű. A legkomolyabb bibinek maga Johnny Depp mondható, aki legalább akkora hátránya a filmnek, mint előnye. A legszívesebben felpofoznám, mert úgy érzem, a színész vergődése meglehetősen szánalmas, Barnabas Collins figurája ezért erősen felejthető.

Mindemellett Burton is a fejéhez kaphatna már, újítania kell. Ennyi adaptációval a háta mögött (A majmok bolygója, Charlie és a csokigyár, Sweeney Todd, Alice Csodaországban stb.) könnyen kiismerhetővé vált, illene már villogni valami eredetivel.

Értékelés: 6/10


Éjsötét árnyék /Dark Shadows/ filmadatlap


16 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Én fél ponttal megdobtam az írásomban, de az biztos, hogy ennél én is többet vártam. Ha ezt nem Burton rendezte volna, akkor kicsit szerintem elnézőbbek lettünk volna, de így picit csalódott voltam. A film egyébként szórakoztató a megszokott módján, de az összképet kell nézni, nem egy-egy momentumát. 6,5/10

 2. Hát… én még nem láttam, de a kritikák hallatán nem lehet valami szuper. Depp már a trailer-ben megmutatta, hogy nem lesz egy Karib-tengeri figura 😀
  Amúgy karib 5 lesz? Tud róla valaki valamit? 😀
  Ha lesz, remélem jobb lesz, mint a 4. rész, mert úgy látszik mintha Johnny Dep kezdene leereszkedni, a Karib négyben sem volt valami nagy szám, itt meg még úgyse ahogy olvastam és halottam. 😀

 3. A végére sajnos teljesen elvesztettem a fonalat, de mondjuk én csak Michelle Pfeiffer miatt néztem meg. Az a nő még mindig gyönyörű és szerintem neki volt a legjobb színészi játéka a filmben.

 4. A kritikával egyet kell értenem, 1 észrevételem azért lenne:
  ” tét olyan maszlag, mint a környék halászati cégei közötti erőviszonyok helyrerakása,…”
  – Szerintem nem maga az erőviszonyok, hanem ami mögötte van, egy “élet munkája”, a név, a büszkeség (jobb szót most hirtelen nem találok rá) ami a tét. Persze lehet h csak én láttam bele többet, mint ami valójában.

 5. Az előzetes alapján nem vártam szinte semmit tőle, ezért kellemesen csalódtam a filmben. Vanak benne logikai hibák, a feszültség tényleg gyenge, a dialógusok vontatott érzelemmentesek voltak. De pár jeleneten felkacagtam, és persze Eva Green micsoda nő. 😀 Talán egyszer 20 év múlva elő lehet venni, ha nincs más. 7/10!

 6. A film 30-adik perce után olvastam el ezt a kritikát, hogy vajon jól érzem-e hogy Depp úrnak a fejébe szált a tehetsége és lehet hogy pénz- és időpocsékolás ez a mű. Jól gondoltam, az.
  Nagyon jó a kritika! Tényleg egy csomó mindent ki lehetett volna hozni belőle, mégsem tették… nem értem, hogy ők ezt nem is vették észre, hogy ez egy nagy nulla?

 7. Ez az én véleményem
  Ellenkezik az elöttem elhangzottakkal,dehát nem lehet ugyanaz a véleményünk.Hozzáfüznèm,hogy a vélemènyemet a cikk elolvasàsa utàn írtam,mielött làttam volna a hozzászólàsokat.

  1.Az illetö akkor mondja a magáèt,ha ö
  jobban meg tudná csinálni.
  2.A karakterek teljesen rendben
  voltak.Olyanok,amilyennek lenniük kell.
  3.Johnny Depp jó szìnész ès Barnabas Collins
  karakterèt mintha ráöntöttèk volna.
  4.Aki meg nem veszi észre a humort,azt
  tudom sajnálni…
  5.Ennek a filmnek nem az volt a célja,hogy
  másodpercenkénti nyakletépèssel ès
  vèrfürdökkel riogassa a nèzöket,hanem,hogy
  megmutassa,hogy ebben a témában is lehet
  humoros filmet csinálni,úgy,hogy közben
  nem lesz belöle paródia ès még
  mondanivalója is van a filmnek.
  6.A látványvilàg teljesen összhangban van az
  egèsz filmmel.
  7.A film kezdèse ès vége nagyon jól keretbe
  foglalja az egészet,jó megoldás volt.
  8.A színèszeket meg akkor szidják,ha jobban
  tudnák megcsinálni,mint ök.
  9.Tim Burton meg lehet,hogy kiismerhetö
  lett,de attól még jó filmjei vannak.Amint nem
  cuki rajzfilmfeldolgozásokat csinál hanem
  valami olyan filmet,aminek èrtelme is van ès
  mondanivalója,màr rögtön szidják.Az a baj
  sok emberrel,hogyha olyan filmet
  làtnak,amin gondolkodni is kell és
  mondanivalója van,az màr rögtön
  unalmas.Néhányan egyszerüen lusták
  gondolkodni.
  10.Ennyi.Ez az én véleményem.

 8. Szerintem meg jó volt a film is és a színészek is.
  Johnny Depp az egyik kedvenc színészem, jól illet neki ez a szerep.
  A többi szereplőt is kedvelem.
  És nagyon remélem, hogy a 2.rész is meg lesz filmesítve az “Éjsötét árnyék 2. – Salem kísértete”.
  Mert alig várom az ujabb történéseket.
  A véleményem szerint szuper jó és nagyon tetszik ez a film.
  És remélem hasonló jó lesz a 2.rész is.
  És ha mások szerint unalmas és nem jó ez a mű, én nekem még akkor is tetszeni fog és nagyon szupi ez a film és a következők is, ha majd lesznek, remélem. 😉
  Ám szívem szerint, ha már készült bármilyen filmből is első rész,és ha nem is sikerült jóra, én még akkor is megcsinálnám a második részét is, hátha az jobb lesz!.
  Hisz próbálkozni mindig lehet!. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..