Django elszabadul kritika

20
1222

Django elszabadul kritika

Tarantino is elszabadult

Írta: Kenobi

Ahogy laptopomon a Windows matrica díszeleg, úgy ütötték rá a Django elszabadulra is az Oscar-díjakra érdemes billogot, mert a rendező most nagyon beletrafált a közepébe! Főbb szerepekben világsztárok, alapanyagát maga QT keverte, így még a fickóra allergiások is észrevehetik egy nagyszabású, kellően megrázó, csipetnyi humorral, fröcsögő vérrel fűszerezett, azaz „Oscar-kompatibilis” mozi lehetőségét. Más szavakkal: Quentin Tarantino mocskos spagetti westernt rittyentett, amúgy a perverzebb fajtából és ez nekem piszkosul bejött.

Django elszabadul kritikaArra kevés esélyt látok, hogy majd besöprik a legjobb filmért járó elismerést, hisz a konkurenciában Spielberg dobbantott egy nagyon is amerikai szíveket megdobogtató produkciót. Dombon ülő fűcsomó legyek, ha a Lincoln nem tarol majd a gálán. Ettől persze a Django elszabadul nagyon is közönség és kritikusbarát alkotásnak tűnik, amelyben benne van minden, mint a búcsúban: rokonszenves hős, cél, akadályok százai, pluszként korhűség, embertelen jó zene – vagyis minden, ami kellhet. A károgók is fenhetik késüket, jöhetnek a rasszizmus vádjával – ami erős túllihegése az ügynek, egyáltalán nem lovagol a rendező a témán. Sőt! Ki is gúnyolja. Az igaz, hogy filmjében hemzsegnek a feketék, viszont sorsuk, életük az akkori társadalmi berendezkedésnek, a fortyogó amerikai állapotoknak megfelelően van ábrázolva.

Szóval, alaposan átgondolt egy film. Bizonyára Tarantino nem rárontó fennköltebb állapotában tojta a forgatókönyvet, hanem hosszú kotlás eredménye lett a Mű. Minden perce pontosan megkoreografált, ezért érezhető a tutira menés, s az eredmény megfelel a legkényesebb elvárásoknak. Persze, muszáj picit kekeckednem. Időnként olyan érzetem támadt, hogy a rendező saját árnyékán nem tudott, vagy nem mert túllépni, de könnyen lehet, beleugathattak munkájába. Szépen működik a már jól megszokott, polgárpukkasztó ábrázolás, amely mellett jelentős adagot kapunk a kissé unalmas eleganciából, és a dagályos udvariaskodásból. A Kill Bill és a Becstelen Brigantyk véget nem érő párbeszédei jelen esetben is visszaköszönnek. Mondhatnám, sablon szerint mennek a dialógusok: laza udvariaskodás, fülig érő vigyor, széles gesztusok. Majd jóféle dráma tetőzéseként elfajulnak az események. Olyanokat lotyogni, hogy a Django elszabadul dübörög – főleg a spagetti westernekre jellemző – a látványos pisztolypárbajoktól, lovas hajkuráktól, no meg szikrázó pofonok zajára ébrednek az énekes madarak, nem felel meg a valóságnak. Tarantino filmje efféle jóságoktól nagyrészt mentes, tehát nem süthető rá a csak azért is akciózgatunk egy nagyot bélyege. Nyilván, a fináléra tartogattak puskaport, amikor Tarantino is elszabadult, a gyógyszere elgurult, jön a várt vérfürdő. Kellékesek hada locsolhatta szanaszét a művért. Most biztos izomlázzal küszködnek.

Django elszabadul kritika

A történetet egy mondattal el tudnám intézni: Főhőseink fejvadászok, megspékelve egy asszonymentési akcióval. Ennyi és nem igazán több. Lehetne tovább is rizsázni, mennyire kanyarog és csapongó. Például: Dr. King Schultz (Christoph Waltz) hányszor pödri meg bajuszát, meg hogy Samuel L. Jackson mekkora szemétládát alakít, egyébként parádés módon, de nem ez a legfontosabb. „Meglepő” módon, a jó és a rossz küzdelmét kapjuk QT módon csomagolva. Ezúttal is az előbbi győzedelmeskedik, ami nem jelenti azt, hogy csak a kutyaütők hullhatnak. Egyszóval, a sztori kiszámítható, mégis, mindvégig kiszűrődik az erős motiváció, ami rakétaként röpíti a filmet. Korábbi Tarantino agymenésekhez képest a mészárlás, a túlspilázott sokkolás egy hangyányit visszafogottabb, ez azonban nem jelenti, hogy egynémely jelenetnél nem szisszen fel a néző.

Az elején spagetti western kifejezést is használtam. És valóban, a direktor kacsint párat az oly közkedvelt irányba, és jónéhány elemét át is emelte. Nem parodizálja a műfajt, nem, nem. Tiszteleg neki. Hisz a rendező igazi filmőrült, filmzabáló, aki ínyenc módjára képes meglátni minden prücökben a lehetőséget, most kirándult egyet a vadnyugati pisztolyhősök irányába. Teszi ezt élvezetes módon, fekete humorral megtámogatva. Sajnálatomra, a mosolyfaktor a film előrehaladtával egyre fárad, de megbocsájtható, erősödik a dráma oldala.

Django elszabadul kritika

A színészeket is illene néhány szóval méltatni, mivel csúcsformában játszanak. Nekem is Christoph Waltz és Leonardo DiCaprio dagályosan nyálas stílusa ütött legnagyobbat, ráadásul, kapribogyó túl is játssza szerepét, szándékosan. Samuel L. Jackson régen bújt ilyen gennyláda feka karakterébe, viszont Jamie Foxx (Django) hozzájuk képest árnyaltnyit halványabb.

Django elszabadul értékelés: Sok a mögöttes érték, ami kiemeli a filmet az átlagból. Sok a mondanivaló, amivel azonosulhatunk, és amit elutasíthatunk. Külön díjaztam, hogy a rendező kizavarta a stábot a terepre, egyáltalán nem érződik stúdiószag, amivel megásták volna saját sírjukat. Az ember végig érzi a kiterveltséget, mérnöki pontossággal összerakott mozaikdarabkákat, amik egy magas színvonalú film elengedhetetlen kellékei.

Értékelés: 8,5/10


Django elszabadul filmadatlap


20 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nekem eddig Django Franco Nero volt, így ezzel a fekete Django-val nem tudok mit kezdeni. Jamie Foxx-ot meg különösen nem csípem, de ezzel együtt ígéretes a film.
  Meglátjuk…

 2. Orbitális egy baromság ez a film. Elhiszem és megértem, hogy sokaknak bejön, mert QT évek óta “nagyon divatos” személyiség és kizárólag minőségi alapanyagból lejmolt ezúttal is (mint mindig). De sajnos éppen, hogy QT ezen tevékenysége nyomán soha nem is volt és nem is lesz valóban NAGY filmmágus. Ha szigorúan nézzük, akkor már a Ponyvaregény óta egy eredeti gondolata nem volt. Kár érte, mert a tehetsége tényleg megvan, de pl. többek között attól, hogy a legendás spagettiwesternekből nyúl állandó jelleggel, én már a falra mászok. Nevetséges ez az Ő egész agyonajnározott filmművészete.

 3. Vagy csak szimplán nem érted.))

  Tarantino mint minden művész megosztó személyiség, pont ezért nem sokan vannak, akik csak úgy elvannak vele, hanem általában vagy imádják vagy utálják az emberek.

  UI: nincs baj ezzel, rohadt unalmas lenne a világ, ha mindenki ugyanolyan ízléssel rendelkezne, de azért ha valamit nem szeretek, de tudom, hogy képvisel egy értéket, nívót…. akkor talán a tiszteletet meg lehet adni irányába.

 4. Nekem ez a film nem tetszett, de amúgy tetszett. 🙂
  QT-nak nem sikerült felülmúlnia magát, de ezért egyértelműen az ő stílusa a film.
  Nekem a “kézrázás kierőszakolásáig” csak csalódás volt. A csuklyás fickók jelenete pedig egyenesen szánalmas mint sem szórakoztató volt. Szeretem az abszurd, a helyzethez nem illő társalgásokat a QT filmekben… de az valami nagyon béna lett benne. DE! Nem úgy a többi. Vannak benne nagyon jó dumák. Szóval amikor Django elszabadul akkor viszont megy a mozi rendesen.
  Összegezve az eleje nem nagyon a vége viszont tetszett. Merem ajánlani mindenkinek, de a spagetti wester-nek jellemzői erősen uralják a filmet. Ez egy QT film és akár többször is nézhető, de egyenlőre elég volt egyszer. 🙂

  Franko Nero cameo-ja nagyon ügyesen, ill. először durván, aztán humorosan volt kitalálva. Nem szimpla cameo volt, hanem tisztelgés is szerintem, mert Franko karaktere nem volt kifigurázva, hanem komolyan gondolták, ha még az csak 5 perc is volt.

  Nézzétek meg moziban, azért a jegy árát bőven megéri.

 5. Igazi FILM, az elején Django kiszabadítása, valamint a csuklyás lovasok eszmefuttatása a lyukakról fenomenális, kizárólag eredeti nyelven ajánlom, még Don Johnson is remek benne, Tarantino antifanoknak javaslok valamilyen képregényfeldolgozást:-)

 6. stranger.Na látod én hasonlóan vagyok Nolan Batmanjeivel.:)Nem értem mi a rajongás oka,mert én csupán azt látom hogy van egy nagyon jól sikerült karakter Joker személyeben a második részben,valamint az újban egy elég jó Bane.Nem értem mi teszi különlegessé a filmjeit ellentétben pl Tarantino Kill Billjével,ami akkora stílusgyakorlat hogy az embernek sokadszori nézésre is rá kell szánnia egy éjszakát ha meg akarja nézni,mert 5 percenként a távirányító után nyúl és visszateker egy-egy jelenetet.

 7. Korrekt volt. Nem dicsérem annyira, mint a cikkíró, mert számomra voltak benne erősen negatív pillanatok is, de attól még a 8,5 ponttal egyetértek. Szeretem a QT-féle vérengzést, és itt ez kifejezetten jól sikerült. Nagyon jól. A csuklyás rész számomra inkább volt érdekes, mint jó, de ez szubjektív, a színészek pedig tényleg jók, nem volt felolvasás érzésem.
  Szóval jó!
  G.

 8. Ma néztem meg hatalmas film lett szerintem, ugyan a film második felében picit zötyögősebb lesz a tempó, de a dialoógusok ott is kiválóak.
  Az öreg Semit meg igazi kincs ilyen ganyó talpnyalóként látni !
  Még sok Django filmet a népnek !!!!!!!!!!!!!

 9. Megneztem
  Bele lehet magyarazni sokmindent
  De eleg kozepes film, szereplok kozul pont S. Jackson volt az akitol tobbet vartam, ugyanazt a karaktert adja mint a ponyvaregenyben, ugyanazok a nezesek, hanglejtes, rossz volt
  6/10

 10. huhhúúú ez ezszméletlen volt!!!mindenképpen eredti hanggal szerettem volna megtekinteni és hálisten sikerült is.mindenkinek amugy a felirattal l valo megtekintést ajánlom.nekem nagyoooon bejött 🙂

 11. Igazat adok BBQ-nak, kicsit en is tobbet atam a fimtol, de mindenkeppen nezos,bar nekem a kozepe vege fele a vacsa volt kisse unalases sok. De mindent osszevetve az alakitasok nagyon jok benne mindenki ki tett magaert.

 12. Nézhető, de messze nem QT legjobb filmje. Sokszor vontatott, eröltetett, kiszámított, kiszámítható és modoros. Di Caprio lelövése és az utána következő reakció dramaturgiailag felépítetlen, sőt az addigiakkal ellentétes, pedig ez a film fordulópontja.

 13. Nem akarok nagy szavakkal élni,de meg kell hagyni brutál jó mozi lett.

  Nevetés garantált,akció garantált,jó történet garantált.

  9 pont! Közel 3 óra 😀

 14. Nem Tarantínó legjobb filmje, de tényleg megér egy mozizást.
  Az eleje nagyon erős, a párbeszédek, cselekmények meglepőek és szellemesek. A vége nem tetszik, pölö egy percig nem izgultam a főszereplőért, kicsit elfogyott a fantázia.
  7/10

 15. A Burok (Host) “kritikából” kiindulva kicsit körbejárom az oldalt, kíváncsi vagyok, milyen filmek jönnek be a szerzőnek.

  Nem csalódtam: a Djangó Elszabadul (számomra) egy üres, vérben tocsogó giccs, semmi több.
  Ha jó western filmet szeretnél látni, nézd meg a “Nincs bocsánat”, “A jó, a rossz és a csúf”, vagy (hogy ne csak Eastwood legyen) a “Börtönvonat Yumába” c. filmek valamelyikét.
  (Nem QT-val van bajom, a “Ponyvaregény”-t imádtam, és az “Alkonyattól pirkadatig” is nézhető volt)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ