Démoni doboz kritika

7
1073

possession head

Démoni doboz kritika

Ne… nyisd… ki!

Írta: Bányász Attila (Miner)

Érdekes ez a horror-mizéria az Egyesült Államokban, ahogy néha kis költségvetésű horrorfilmeket emel piedesztálra jegyváltásával a közönség, s ezzel meglepett, ám elégedett fejvakarásra készteti a filmstúdiókat, akik maguk sem biztosak a siker receptjében, amit aztán a felemás folytatásokkal be is bizonyítanak. Talán csak arról van szó, hogy olykor némi borzongásra vágynak az emberek, és amikor ez az egyetemes érzés a tetőfokára hág, akkor teljesen mindegy, milyen minőségű és témájú horror megy épp a mozikban. A Démoni doboz esetében rájátszhatott erre a – horror esetében módfelett ritka – PG-13 (13 éven felülieknek) besorolás is, ami valószínűleg csapatostul vonzotta a tiniket. Most akkor horror vagy nem horror?

possession poster 2Megnyugtatásul közlöm, hogy horror, amit a mi korhatár besoroló bizottságunk nagyon helyesen 16 éven felülieknek jelöl. Hogy az Egyesült Államokban a film újravágása után miért kaphatta meg az alacsonyabb korhatárt, rejtély, bár ha belegondolok, 13 évesen már én is faltam a horrorfilmeket. Mindenesetre azzal, hogy szélesebb közönségréteghez juthatott el a film – ráadásul pont ahhoz a korosztályhoz, amelyik a legfogékonyabb a horrorfilmekre! -, a bevétel már az első hétvégén túlszárnyalta a film gyártási költségeit (ami 14 millió dollár), és kevesebb, mint három hét alatt megháromszorozta azt. Íme, a megvalósult Amerikai Álom!
Legalábbis a dán rendezőnek, Ole Bornedal-nak (Éjféli játszma, Éjjeliőr a hullaházban, Dina vagyok, Csak egy szerelmesfilm), aki Sam Raimi produceri, valamint a Boogeyman és a Képlet írópárosa, a Snowden-White duó segédletével szárnyalt a filmes top listák élére. Hiába, amihez Raimi hozzáér, az arannyá válik!

possession 1

A film a „trendinek” számító, korábban talán némi borzongást, ma már inkább mosolyt előcsaló „Igaz történet alapján” szlogennel indít, amelynek igazságtartalma Leslie Gornstein Los Angeles Times-ban megjelent cikkén alapul. A cikk egy e-Bay-en eladásra kínált fadobozról szól, amelybe állítólag egy, a zsidó hitvilágon alapuló gonosz démon, dibbuk van bezárva. A doboz korábbi tulajdonosai mind érezték valami ártó szellemnek a jelenlétét, és a megmagyarázhatatlan jelenségek is elszaporodtak a láda környezetében. A doboz hatalmas felzúdulást keltett az Egyesült Államokban, még nagyobbat internetes körökben (érdemes elolvasni az eredeti cikket). Ennyi a történet „valóságmagva”!
A film nagyrészt Clyde, a kétgyerekes, elvált kosáredző szemszögéből mutatja be az eseményeket. A válás ténye ellenére is egy kiegyensúlyozott (?) „csonka” család tipikus képe bontakozik ki a vásznon: apu hétvégenként elviszi a gyerekeket anyutól, hogy együtt töltsenek egy kis időt. Egyik ilyen alkalommal a kisebbik lány, Em, egy kirakodóvásáron egy vésett fadobozra bukkan, ami rögtön megigézi. A doboz megvásárlása után Em egyre furcsábban kezd el viselkedni, mintha nem lenne önmaga. Clyde nyomozni kezd a dobozzal kapcsolatban, amiről kiderül, hogy vésete valójában héber figyelmeztetés a doboz lakójával kapcsolatban.

possession 2

A film története meglehetősen sablonszerű, klisés, még nagyobb fordulatra sem számíthatunk, ugyanakkor meglepően természetesen játszanak a színészek, jó a színész-, és kiegyensúlyozott a sztorivezetés. Egy tipikus ördögűzős történet, ami nagy meglepetéseket nem tartogat.
A családi háttér felvázolása (sablon ide, klisé oda) viszont kitűnően sikerült, elsősorban a színészi játéknak köszönhetően: mind a négy színészről (az apát megformáló Jeffrey Dean Morgan, az anyát játszó Kyra Sedgwick, valamint a lányokat alakító Natasha Calis és Madison Davenport) elmondható, hogy teljes természetességgel játszanak, hihetőek a karaktereik. Talán csak egy jelenetet éreztem erőltetettnek, amikor Morgan és Sedgwick figurái múltat idéznek a számítógép előtt. Minden továbbit kitűnően oldottak meg. A filmben felbukkan még az ördögűző zsidó Tzadok-ot játszó „Isten ajándéka”, Matisyahu zsidó reagge és rap zenész, akinek ez az első nagyobb filmszerepe, és teljesen hitelesnek találtam őt is.

possession 4

A film vizuális trükkjeire jellemző, hogy amit tudtak, azt CGI-s rásegítés nélkül igyekeztek megoldani, ez dicséretes. Az egyik jelenetben például molylepkék tömege lepi el az egyik szobát. Ehhez kétezer molylárvát juttattak el a forgatás helyszínére, hogy ott keljenek ki lepkeként. A minimális CGI lehetett volna jobb is, ezt gyors vágással és félhomállyal próbálták kompenzálni. Voltak teljesen felesleges CGI-k, például az MRI-s, ami inkább hatott parodisztikusnak, mint félelemkeltőnek. A film leghangulatosabb jelenete, ami belém égett, a hullaházas, ahol a főszereplőnk a mobiltelefon fényénél kel át a halottak között.
Egy horrorfilmben a hangulat megteremtésében fontos szerepet kap a zene is. Az alapmotívum egy, a filmhez illő komor dallamsor, ami a film kulcspontjainál hangos kakofóniába csap át; a jelenet végén azonban úgy ér véget, mintha elvágták volna. Nem értem, miért pont ezt a koncepciót választották, engem idegesített (a kakofóniával egyetemben). Az előzetesben is hallható héber suttogások viszont elég eltaláltak lettek.

possession 5

A Démoni doboz egy hangulatos, inkább B kategóriás horrorfilm lett, ami semmi váratlan vagy meglepő fordulatot nem tartalmaz, és viszonylag korrekt lezárással él. Egy esős éjszakára a borzongani vágyóknak kellemes szórakozást nyújthat DVD-n, de semmi több! A körülötte kitört amerikai hisztériát továbbra sem értem, valószínűleg összeköthető a LA Times cikkével és az alacsony korhatár besorolással. Remélem, hogy a film nem sodorta a kihalás szélére a molylepkéket Amerikában – lelki szemeimmel molyirtóval és légycsapóval hisztérikusan rohangáló háztartásbelieket látok szerte a kontinensen. Mindenesetre én is eltűntettem minden dobozt a lakásból. Biztos, ami biztos!

Értékelés: 6/10


Démoni doboz filmadatlap magyar feliratos előzetessel


7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ha eltekintünk attól hogy megint a “Gonosz Démon”nal jönnek, a története szar xD talál egy dobozt amiben persze hogy egy “Gonos Démon” mi más is lehetne megszállja és ki akar nyirni mindenkit… tipikus agyfasz combo de 20as!!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ