Csatahajó /Battleship/ kritika

25
2527

Battleship head

Csatahajó /Battleship/ kritika

Talált, süllyedt

Írta: Bányász Attila (Miner)

Hollywood alkotói válsággal küzd, ez nyílt titok. Az álomgyárban futószalagról gördülnek le a sablonpanelekből építkező tucatfilmek, minden a másolat másolatának másolata! A nézők ki vannak éhezve valami eredetire! Aztán felbukkan egy-egy hagymázas ötlet, amelynek egy disneylandi látványosság vagy egy társasjáték szolgál forrásul, s rögtön úgy érezzük, ez a vég kezdete! De megfoghatjuk máshonnan is a dolgot: a Hasbro nevű játékbirodalom újabb leszállóágba került franchise-ába invesztált jelentős dollármilliókat. A Transformers-trilógia átütő sikere után nincs többé lehetetlen, s úgy tűnik, az emberek a nézőtéren is játszani vágynak. Vajon a mozivászon valóban átlényegült egy hihetetlenül költséges reklámfelületté?

Battleship belyegA Hasbro ezúttal a majd’ 80 éves múltra visszatekintő Torpedó játékát vette elő, hogy vászonra adaptálja. Mivel sok története nincs a játéknak (a szemben álló feleknek egymás hajóhadát kell levadásznia látatlanban), így a film készítői szabad kezet kaptak a szkript megírásában. A film rendezői székében Peter Berg (Ronda ügy, Az Amazonas kincse, A királyság, Hancock) foglalt helyet, aki a hadihajók szerelmeseként már régóta vágyott valami hasonló projectben résztvenni. Berg Jon és Erich Hoebert forgatókönyvírókat kérte fel a szkript kidolgozására, akik korábban a Vakító fehérség és a R.E.D. filmek forgatókönyveivel „bizonyítottak”. A Hoebert-fivérek a „helyszínen”, a USS Preble rombolón kihajózva a nyílt tengeren merítettek ihletet a történethez, és a középpontban álló testvérpáros figuráinak jellemvonásait saját magukról mintázták.
Alex Hooper afféle nemtörődöm figura, aki huszonhat évesen sem tudja, pontosan mit akar az élettől. A bátyja kéróján pecózik, és minden jó kis balhéban szívesen benne van. Általában nyakig! Legutóbbi akciója azonban rendkívül rosszul sül el, aminek folyományaképp egyetlen lehetősége marad: belépni a seregbe. Katonáéknál egész jól elboldogul bátyja nyomdokvizein evezve, bár azért ott sem fenékig tejfel az élet: pechére Shane admirális lányába habarodik bele, és a RIMPAC nevű, két évente megrendezésre kerülő, tizenkét ország részvételével zajló haditengerészeti hadgyakorlat kellős közepén kívánja megkérni Shane-től a lánya kezét. Számításait azonban keresztülhúzza néhány különös tárgy, melyek felszínre bukkannak a tengerből. Mire kiderül, hogy egy idegen inváziós flotta felderítőivel kerültek közelebbi kapcsolatba, Hooper már élet-halálharcba kénytelen bocsátkozni, és hamarosan rádöbben, hogy rangidős tisztként nemcsak a hajó és annak legénységének, hanem az egész világnak a sorsa is az ő kezében van, s ez olyan tény, amelytől minden felelősségtől ódzkodó, „gyermeklelkű” ember képes egyik pillanatról a másikra felnőni… vagy teljesen összeomlani.

Battleship 01

A Csatahajó magáévá tette Stephen Hawking teóriáját, miszerint az idegenek érkezése a Földre olyan következményekkel járna ránk nézve, mint amilyen az őslakosokra volt Kolumbusz amerikai partraszállása, épp ezért felelőtlenség üzeneteket lődözni találomra az űrbe. Nem tudhatjuk, ki fülel odakinn. A filmbeli földlakók balszerencséjére egy elég harcias nép veszi az adást, amely rögtön felderítőket küld kicsiny sárgolyónkra. Az idegenek meglepően emberszerűek, és mintha a HALO vagy a Crysis játékból csórták volna a testpáncéljaikat. Ezt leszámítva mind az idegenek, mind a járműveik baromi látványos CGI-vel lettek a vászonra kenve, a 200 millió dolláros büdzsé határozottan érezhető a filmen.
Emellett nagy segítséget kapott a produkció az Amerikai Haditengerészettől, a stáb meglátogathatott több Arleigh Burke osztályú rombolót, nem beszélve arról, hogy részt vehettek a világ legnagyobb tengeri hadgyakorlatán, a 2010-es RIMPAC-on, ahol eredeti felvételeket készíthettek, melyek végül be is kerültek a filmbe. A forgatás egy része a USS Missouri csatahajón zajlott le (a romboló és a csatahajó közti különbséget jól a szánkba rágják a filmben, hogy valami ragadjon is a nézőre!), amely II. világháborús monstrumként igazi legendaszámba megy, ma már inkább múzeumként üzemel, de például ezen a hajón forgatták annakidején Steven Seagal Úszó erődjét is. Csöppet A végső visszaszámláláshoz és a Top Gun-hoz hasonlóan propagandafilm szaga is van az egésznek, hogy milyen arzenált tudott és tud a mai napig is felsorakoztatni az USA.

Battleship 02

Jót tesz a történetnek, hogy „Ádám-Évától” kezdenek bele, és a Taylor Kitsch által alakított Alex Hooper-t megismerjük „puhányseggű” civilként is. A film egyik leghumorosabb része, amikor a történet elején Hooper burritót szerez az admirális lányának. John „Nikkelbolha” Carterünk (Kenobi kritikája itt olvasható) úgy tűnik, jól érzi magát a sci-fi műfajában, s jól áll neki a szívdöglesztő akciósztár-szerep is. Kitsch legközelebb már komolyabb produkcióban, az Oliver Stone rendezte Savages-ben tűnik föl, szintén főszerepben. A Csatahajó egyben az ifjú énekesnő, Rihanna debütálása a mozivásznon, s a vagány tengerészcsaj szerepét jó pár liternyi tengervízzel együtt mintha rá öntötték volna. Liam Neeson is rutinszerűen hozza az admirális szerepét, de ez esetben csak a partszélen álldogál, a nevét és az arcát csak húzónévnek adta a produkcióhoz – aki csak miatta nézné meg a Csatahajót, az nagyon nagyot fog csalódni, ugyanis nem sokat szerepel a vásznon. Míg Kitsch a tengeren adja a sallereket az idegeneknek, addig az igen dekoratív Brooklyn Decker Samként, az admirális „tökös” lányaként a kötelező színesbőrű és a kötelező tudományos arcok segítségével „mellbedobással” száll szembe a szárazföldön az ellennel. A szerepért a Transformers 3 üdvöskéje, Rosie Huntington-Whiteley is harcba szállt s elvérzett, mert itt sajnos többet (na nem sokkal!) kellett csinálni, mint szívalakban csücsöríteni és a formás lábait minél előnyösebben keresztbe tenni. Még volt néhány mellékszereplő, ezek közül talán a svéd származású Alexander Skarsgard tűnik ki Hooper bátyjaként, a többi figura viszont meglepően idegesítő.

Battleship 04

Remekül sikerült a Torpedó játék hangulatát implementálniuk a sztoriba. Hogy hogyan, azt nem szeretném elspoilerezni, mindenesetre valami azt súgja, hogy a Battleship franchise eladási statisztikái komoly mértékben meg fognak ugrani a film bemutatása után. Az üzlet az üzlet! Éljen a kapitalizmus… kenyéren és vizen!
Néhány giccsesebb jelenetet leszámítva, amelyeket szépen felvezet a film érzelmes zenéje, el kell ismerni, kellemes szórakozást nyújtó, igazán látványos popcorn moziról beszélhetünk a Csatahajó kapcsán, amely pont azokat az izgalmakat nyújtja, amelyeket tavaly A Föld inváziója – Csata: Los Angeles kapcsán annyira hiányoltunk. Ebből a szempontból hiánypótló produkcióról beszélhetünk. S azt is meg kell mondjam, kegyetlen jól szól a moziteremben Angus Young, az AC/DC szólógitárosának riffje a Thunderstruckból! THUNDER!

Értékelés: 7/10


Csatahajó filmadatlap magyar feliratos előzetessel


25 HOZZÁSZÓLÁS

 1. FOgirobi: Megértelek, bár igyekszem elkerülni a spoilereket. Jó szórakozást a filmhez, és mindenképp írd ide a véleményed, főleg, ha eltér az enyémtől, hogy okulhassanak a hezitálók.

  • agentT: Teljesen igazad van, ott maradt az -s betű! Vajh’ miért akartam belekeverni az egész családját?! 😀 Javítjuk, köszi!

   orkiman: Örülök, hogy ezek szerint hasonló értékrenddel bírunk… már ami a filmeket illeti. Érdekes, ahol én néztem a filmet, ki volt írva táblára, hogy “Ruhát és szürkeállományt a ruhatárban tessék hagyni”. Ez egy ilyen film! Mindent a szemnek!

 2. Megvolt.
  Látványilag hozta a kötelezőt, a történet elég érdekes, bár ha elnézzük, hogy csak a Torpedó nevű játék mintájára készítették, el lehet fogadni.
  De ha komolyan próbáljuk venni,(máramennyire egy ilyen filmet komolyan lehet) akkor elég sok kivetni valóm lenne.
  PL:

  SPOILER!!!!!

  Érdekes, hogy az elképesztően fejlett civilizáció nem is vett rólunk tudomást, amíg nem küldtünk jelet. Aztán, tehetetlenül beleütköznek a műholdba, ami megsemmisíti az egyik berendezésüket. Aztán maga a csata, ami elég fura, hogy ugrándoznak a vizen.

  De végül is popcorn mozinak jó volt.
  Így van, egy 7/10-et adnék neki én is.

 3. Megnéztem a filmet tegnap és nagyon tetszett, kimondottan jól sikerült aki teheti az moziba nézze mert a látvány az 10/10.
  Van a filmben kellő humor is de nincs eltúlozva és van sok akció is. Amikor benyomták a thunderstrack-ot még a hideg is kirázott.
  Nagyon ajánlom mindenkinek!

 4. Megnéztem. Veled, orkiman totál egyetértek a hibákat illetően. Már megint ennyi baromságot, ami ebben a filmben is van! 😀 Na de viszont az a rész, amikor a Missouri-t ráncba szedik majd kihajóznak vele és közben szól a Thunderstruck: felbecsülhetetlen! 🙂

 5. Tegnap sikerült megnéznünk moziba! Hát mit is mondjak? Nekem iszonyatosan tetszett! A sztori nem volt egy nagy durranás, de a látvány és a szórakozás az nem maradt el! 🙂 Nekem egyáltalán nem volt olyan érzésem mintha valami kimaradt volna a filmből, így volt tökéletes ahogy volt! Gyönyörűen ki voltak dolgozva benne az effektek, a humor sem maradt el! 🙂 Végre csináltak egy ütős kis UFO-s filmet, az utóbbi idők trágya invázisós filmjei mellett, mint pl a Csata Los Angeles, vagy a Skyline! Még az asszonynak is bejött, pedig nem számítottam rá! 🙂 Egy igazi popcorn mozi! Aki szeretne egy bő 2 órahosszás kikapcsolódást, nem gondolva semmire, nem agyalni semmin, csak élvezni a filmet, annak bátran ajánlom! Jah és persze mindenképp moziba, ha mégse, akkor Full HD-ban! 🙂
  A kritikával teljesen egyetértek, részemről semmi kivetni való nincs benne, csak a pontozás!
  Nálam ez a film: 9/10

 6. Fura, hogy itt mindenki el van szállva tőle, mások azért nem voltak ennyire jótékonyak: kiemelték, hogy összelopkodott a történet, hogy propagandafilmre hajaz, és hogy buta a cselekmény, mivel a szereplők a “kötelező” sablonkaraktereket hozzák: a csaj – aki persze csak dögös lehet -, az természetesen a “rosszfiúval” jön össze, véletlenül sem azzal, aki józan és betartja a szabályokat, a rosszfiú is mindjárt tiszt lesz a U.S. Army-ban, noha előtte még csalt, lopott, hazudott, a lények fejlettségük ellenére bántóan bénán taktikáznak – hisz csak így tudnának az emberek győzedelmeskedni a végén, és az sem jó pont, hogy Liam Neeson csak statisztál, helyette pedig ezeket a gimis tejbetököket akarják eladni színészként/akcióhősként.

  Hát ez nem fog menni, ezek a tejfelesképűek nem tudnak méltó utódai lenni az egy-két generációval ezelőtti színészeknek, akcióhősöknek (Schwarczi, Stallone, vagy akár maga Neeson), a történet pedig emiatt meg a fentiek miatt is bukdácsol. Rhianna szereplését is értetlenül fogadták, de ez legyen a legnagyobb baj, engem különösebben nem zavar, rontani/javítani nem tud a filmen.

  Nem baj, ha egy film “popcorn mozi”, de ennek még nem kell(ene) azt jelentenie, hogy “igaz, hogy nincs ötlet, színész, tehetség, de apám, mekkora robbanás van, ez a tuti!” Nem, ez nem tuti, egy “agykikapcsolós film” is lehet dramaturgiailag logikus, élvezhető, netán eredeti a robbantgatás mellett is, csak azért többet kell dolgozni!

 7. pampalini,maradj a művészfilmeknél,azokon kedvedre gondolkodhatsz.Az ilyen filmek pusztán azért készűlnek,hogy szórakoztassanak,készítöik pusztán tőmegszórakoztatásra szánták,és nem díjakat nyerni vele,a céljukat pedig szerintem maximálisan elérték,legalábbis én hat napnyi éjszakás műszak után tökéletesen kikapcsolódtam rajta,és a moziból kijövet,a közönség töbségének véleményét halva,mások is így voltak vele.Jó,ha el kezdenék gondolkodni,voltak hibái:pld.múzeumban lévő leszerelt csatahajó teljes fegyverzettel,meg hogy olyan manőverekre képes,amikre képes volt,stb,de ez nem baj,nem kell mindenen a hibát keresni,ezt a filmet csak nézni kell,és élvezni,nevetni a poénokon(mert voltak,hiszen a film egyik fő erénye,hogy nem vette magát vérkomolyan),élvezni a látványt,a tempót,meg az akciót,amiből meg volt bőven.Szóval,szerintem is:10(9.

 8. ho68zso: A “nézz művészfilmet” a leggagyibb érv, amivel vissza lehet vágni, hogyha valakinek nem tetszik egy minden módon összelopkodott, tehetségtelen valakikkel szerepeltetett film, mert biztos abba van belepistulva. Közlöm, hogy utálom a művészfilmet, legfőképp, mert túlgondolkodja magát, én is a könnyedebb, akciódúsabb műfajokat szeretem, mint akár egy ilyen sci-fi akció, mert ezt is lehet jól, vagy legalábbis tűrhetően, elfogadhatóan csinálni.

  Az sem baj, ha nem is teljesen eredeti a történet, de normális, szimpatizálható karakterek, és logikus, az adott helyzetben életszerű cselekmény így sem kihagyható. Fontos, hogy legyen érezhető tétje a dolognak, ez az, ami mostanság rendre hiányzik. Igenis lehet úgy is “popcorn mozit” csinálni, hogy az ember ne fészkelődjön idegességében, ne az óráját nézze közben és ne nyögjön az erőltetett és talmi hatásvadászattól. Ez a film sajna ide tartozik, ezen semmi nem változtat, aki pedig egy ilyen produkciót pajzsra emel, az a saját igénytelenségét bizonyítja.

  Ha téged vagy mást kikapcsolt a film rendben van, de tudomásul kell venni, hogy ez a film mások szerint tartalmilag ócska, még a saját kategóriájában is. Ha pedig ezt nem mondják el, azt hihetik – jogosan -, hogy ilyen filmekre van kereslet, ezért kell tudatni, hogy nem, van aki az akcióval együtt értékelhető tartalomra is vágyik.

 9. A nyilvánvaló hibák ellenére nekem is nagyon tetszett, látványra és hangulatra maximális pont. Jó volt még akcióban látni egy csatahajót, egy letűnt kor mércéjét.

 10. Na, Attila, ígéretemhez hűen megnéztem…
  Nincs a filmmel semmi baj, a mai szinten kizárólag a látványra törekedtek, a történet kiszámítható és pontosan elegendő a mai átlagmozizóknak.
  De a hang!
  Az valami visszataszító! Irritáló!
  A film gyakorlatilag élvezhetetlen a folyamatos visító effektektől, a témákhoz nem illő öncélú metál zenétől.
  Ez így ebben a kivitelben kiváló lehet házimozirendszerek demóanyagának!
  Villog, zajong – a történetre nem is kell figyelni.
  Nálam a látvány 6-os, a film egésze viszont alig 4-es…

  • Káel: Amikor a flotta kivonul a RIMPAC-ra, akkor valóban a Hard is a rock megy. Amikor a Missouri-t eloldják a kötelékeitől, akkor viszont a Thunderstruck. Én az utóbbira gondoltam az írásomban. Hol itt a gáz?

 11. Látványfilmnek tökéletes. Nem bánom azt a 2 órát, amit elvett az életemből. Bár tényleg vannak benne logikátlanságok, a “torpedó” jelenet pöpecül meg lett alkotva, tény. A Missouri-s jelenet felemás érzéseket ébresztett bennem. Karban tartják, fel is újították, de zátonyra futott és a hajótest szerkezetét nem hozták annyira rendbe, hogy amit a filmben produkált, azt kibírja. Szerintem. De itt már képbe jön a gondolkodás, ami egyáltalán nem célja filmnek. Ajánlom a filmet a hibái ellenére is, de úgy kell leülni, hogy ne támasszon az ember elvárásokat, csak élvezze a látványt.

  Még valami: Hard AS a rock a szám címe helyesen

 12. Taylor Kitsch-nek kéne végre egy jó mozi egy jól megírt karakterrel, mert amiket itt újabban eljátszik, azok még önmaguk paródiájának sem elegendőek. Játszott benne egy másik FNL-es srác is csak nem tudom minek annyira nulla volt a szerepe.
  Magának a kritikának sincs sok értelme, mert mit lehet írni egy olyan filmről ami a Torpedó játék alapján készült? Béla négy, süllyedt..

 13. Hát ez vicc! Ez az egész film annyira amerikai annyira blőd hogy hiper szuper ufók ennyire elbénáznak mindent és hagyják hogy mi PONT akkor kilőjük őket!!! Egyébként pont emiatt tetszett nagyon és egész végig nem unatkoztam mert nem veszik komolyan a story-t! Nekem bejött sokkal jobban mint a transformers, vicces is volt főleg amikor a taták beindúlnak!

 14. Szerintem azért tövvet is ér mint 7/10 :// kicsit keveslem a pontot mert a hajók és a zene miatt már nagyon jó, főleg a vége 😀 Nagyon ajánlom mindenkinek aki még nem nézte meg. Igen és még valami ha letölti ne kamerásan vagy simán meg ilyenek ha nem HD-ben tegye szuper látvány film, vannak benne jó kis jelenetek 😀

 15. Heló…én csak ajánlani tudom ezt a filmet mindenkinek!!nekem ez a film volt egész 2012-ben a legjobb….nemtom hogy lessz -e még 1 ilyen látványos film akár 2013-ban is… ajánlom hogy nézzétek meg…. Jah és remélem hogy mihamarabb lessz 3D-ben is!!az lenne az igazi!! 😀 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..