Bosch: A gyönyörök kertje – feliratos előzetessel

0
1112

A különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festő, Hieronymus Bosch a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett alakja. Alkotásain a szimbolikus alakok és tárgyak olyan összetett, eredeti és fantáziadús ikonográfia részei, amelynek értelmezése mind a mai napig homályos maradt, művészete – mely hosszú évszázadokra feledésbe merült – végül a 20. századi szürrealizmus egyik kiemelkedő ösztönzője lett. Életével kapcsolatban az egyetlen pontos dátum, amit ismerünk, halálának napja: 1516. augusztus 9-én hunyt el.
2016-ban világszerte számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg Bosch halálának 500. évfordulójáról. Ezek közül a legnagyobb szabású a madridi Prado Múzeum életmű-kiállítása, amely húszévnyi előkészület után idén májusban nyílt meg, és az eddigi legteljesebb tárlatot mutatja be Bosch életművéből. A kiállításon bemutatták a nagyközönségnek Bosch talán legismertebb és legfontosabb festményét, a Gyönyörök kertjét is.
Ez a hatalmas, közel 4 méter széles triptichon áll A művészet templomai című művészeti ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő epizódjának középpontjában. A Prado Múzeummal együttműködésben készült, Bosch: A gyönyörök kertje című látványos dokumentumfilm „virtuális tárlatvezetésként” körbevezeti a nézőt ennek az ikonikus, ám egészében nézve már-már befogadhatatlanul részletgazdag festménynek szinte minden centiméterén, miközben ismert művészek és tudósok: írók, filozófusok, zenészek, művészettörténészek és a kiállítás kurátorai osztják meg személyes gondolataikat és tudományos kutatásaikat erről a zavarba ejtő műről és nem kevésbé rejtélyes alkotójáról.


Bosch: A gyönyörök kertjeFilm adatlap

Eredeti cím: El Bosco: El Jardín de los Sueños
Mozibemutató (Spanyol): 2016. június 9.
Magyar cím és korhatár: Bosch: A gyönyörök kertje (12)
Magyar mozibemutató: 2016. szeptember 1.
DVD és Blu-ray megjelenés (HUN):
Műfaj: Dokumentum
Rendező: José Luis López-Linares
Forgatókönyvíró: Cristina Otero
Szereplők: Miquel Barceló, Guo-Qiang Cai, William Christie, Michel Onfray, Orhan Pamuk, Salman Rushdie
Filmstúdió: López-Li Films
Magyar forgalmazó: Pannonia Entertainment


Bosch: A gyönyörök kertje film képek


Bosch: A gyönyörök kertje magyar feliratos előzetes /trailer/Bosch: A gyönyörök kertje film klipekBosch: A gyönyörök kertje TV SpotKapcsolódó anyagok:


Bosch: A gyönyörök kertje IMDB adatlap


NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ