Bikanyak kritika

5
531

Bikanyak head

Bikanyak kritika

Egy derékba tört élet margójára

Írta: Bányász Attila (Miner)

Jacky az a fajta fickó, akivel nem jó ujjat húzni. Igazi ösztönlény, nem sokkal jobb, mint az állatai. Pillanatok alatt elszakad nála a cérna. Ő az, akinek ha tagbaszakadt alakja feltűnik egy sötét sikátor mélyén, akkor inkább menekülőre veszed a dolgot. Mert biztos, ami biztos! Minek a Sorsot kísérteni? A Jacky-t középpontba állító belga krimi, a Bikanyak, a hormonmaffia sötét világába kalauzol, ahol a nagyobb haszon reményében ugyanúgy olcsó a vér, mint bárhol máshol. Ugyanakkor egy megnyomorodott lélek végső rezdülései épp annyira szánalmat keltőek, amennyire az anyja hasából kibújt kisborjú metamorfózisa borjúmájassá.

bikanyak belyeg2Michael R. Roskam filmje a mezőgazdasági bűnözés világába enged betekintést, mindezt sorstragédiába ágyazva, művészfilmes eszközökkel nyakon öntve. Nem rossz ez az egyveleg, témáját tekintve kuriózumnak is vehetjük, s mivel az erőszak helyett inkább az egyéni drámát állítja középpontjába, sablonok nélküli megoldásokkal dolgozik. Nem véletlenül jelölték Oscarra a legjobb küldföldi film kategóriájában, s nem véletlenül nem nyerte meg.
Jacky, a limburgi marhatenyésztő épp a hírhedt hormonmaffia fejével készül üzletet kötni, amikor egy utánuk nyomozó rendőrt lelőnek a közelben. Jacky-nek messziről bűzlik az egész, legszívesebben visszatáncolna az üzlettől, amíg el nem csitulnak a zsaru megölése keltette médiahullámok, ám a család megbecsült barátját, az állatorvos Sam-et csábítja a nagy lóvé ígérete. Ráadásul Jacky-t árnyékként kísérti egy traumatikus gyerekkori emlék, amely alapjaiban változtatta meg az életét, s amely hirtelen ismét elnyeléssel fenyegeti, amikor a „nehézfiúk” között felbukkan egy ismerős arc. A Jacky-t megfigyelő rendőrség kezdetben nem is érti a láncreakcióként beinduló eseményeket, hiszen azok gyújtópontja nem az ésszerű üzleti indokok, hanem a sötét múlt, amely örvényként húzza magába a főszereplőt. Ahogy Jacky fölött összecsapnak a hullámok, egyre mélyebbre süpped saját személyes poklába, míg el nem ér a mélypontra.

Bullhead02

Jacky rendkívül pontosan érzékeltetett pokoljárását Matthias Schoenaerts alakításában követhetjük nyomon. Schoenaerts a legjobb színészekre (Robert De Niro, Edward Norton, Christian Bale és még sorolhatnánk) jellemző teljes odaadással lényegült át Jacky-vé: 27 kg izmot gyúrt magára a szerep kedvéért. Az igazán vadállati külsőt elért színész marhatenyésztője esendő jellem: ahogy flashbackek formájában életre kelnek a fájó gyermekkori emlékek, úgy alakul át a szemünk előtt agyatlan kigyúrt behajtóból szánalmat keltő hús-vér emberré, aki tesztoszteron adagjait saját marháinál alkalmazott bikavadító szteroidokkal turbózza föl. Ám ez édeskevés, s ezt érzi ő maga is; pont emiatt képtelen a normális életre, az emberi kapcsolatok kialakítására. Tragédiáját egyben fokozza reménytelen vonzódása egy lány iránt: kapcsolatuk beteljesülése ellen szól minden létező körülmény. Mégis megpróbál a lány közelébe férkőzni, és amikor az érdeklődés kölcsönössé válik, azzal már nem igazán tud mit kezdeni. És ez dühítő! De még mennyire! Ilyenkor persze leszáll a vörös köd és megszalad a keze, de amikor valóban bosszút állhatna minden sérelméért, az érzelmek gúzsba kötik, cselekvésképtelenné válik. Marad a sötét szobában a dühtől és gyűlölettől átitatott árnyékboksz, ami nem túlzottan kielégítő egy feldúlt ember számára. A film legjobb jelenetei a múltban játszódnak, amelyben a főszereplővel együtt a nézőt is sokkolják Jacky húsbavágó tragédiájának képsorai.

bullhead01

A Bikanyak valójában egy erőszakmentes erőszakfilm, tehát aki azért ülne be rá, hogy csontropogtató öklözéseket és vad lövöldözéseket bámuljon szélesvásznon, az inkább kerülje el a filmet. A forgatókönyvet maga a rendező, Michael R. Roskam jegyzi: egy kissé túlbonyolított, túl sok szereplőt mozgató szkriptet dobott össze, ami mégis remekül működik. Maga a film azonban elbírt volna egy picivel több akciót annak ellenére is, hogy inkább a drámai vonalra helyezték a hangsúlyt.
Szájtátva bámultam a film végén a csupa izom szarvasmarhákat: aki esetleg járatos a témában, elárulhatná, hogy ez most vizuális trükk volt vagy valóban léteznek így feldoppingolt tehenek?
A filmben maguk a gyerekek is teljes természetességgel mozognak a hormonokkal és szteroidokkal töltött fecskendők között, így akaratlanul fölmerül az emberben, hogy ha valaki ebbe születik bele és ezt látva nő föl, valószínűleg nem is tartja akkora bűnnek ezeknek a tiltott szereknek az alkalmazását.

Bullhead03

Bár a Bikanyak nem nyert Oscart, ettől függetlenül az alkotók számára gyümölcsözőnek bizonyult: a Jacky-t nagyszerűen megformáló Matthias Schoenaerts egyre-másra kapja a szerepajánlatokat Hollywoodból (a szintén belga Loft című thriller amerikai feldolgozásában Schoenaerts partnerei Karl “Dredd bíró” Urban és Wentworth “Scofield” Miller, a ’70-es évek Brooklyn-jában játszódó Blood Ties gengszterfilmben pedig Clive Owen, Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldana és James Caan) és Michael R. Roskam író-rendező is a tengerentúl felé kacsintgat (a Variety szaklap szerint egyike azon 10 rendezőnek, akire érdemes odafigyelni). Sok sikert nekik, a Bikanyakkal húsbavágóan fajsúlyos névjegykártyát sikerült letenniük a szakma asztalára.

Értékelés: 7,5/10


Bikanyak filmadatlap magyar feliratos előzetes


5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Rohadt jó kritika.Szinte minden szavával maximálisan egyetértek,azt leszámítva hogy a legjobb jelenetek a visszaemlékezések lennének.Mint olvashatjuk,ez egy egyéni dráma,és nem igazán bűnügyi film,szóval úgy is kell hozzáállni.

  2. Nagyon örülök annak ,hogy rengeteg sznob embernek is be kell látnia a FILM nem Hollywoodról szól.Ezek a beidegződések sajnos rosszat tettek és tesznek a nem Amerikai filmeknek. Amerika sok jó filmet adott a műfajnak,tagadhatatlan. De az is igaz,hogy sokkal többet ártott neki. Nikita című film eredetiét annyira elszúrták,hogy azt tanítani kellene a “..hogyan csináljunk rossz remake-et” fejezetben a film iskolákban.
    A Bikanyak egy olyan alkotás amely megkerűlhetetlenűl tesz tanúbizonyságot az Európai filmművészet és alkotói brillírozás mellett. Ez ad bátorságot minden európai rendezőnek aki eddig pusztán önbecsülés hiánya miatt nem mert kilépni valami jobbal. A jövő generációjának is egy mérföld kő. Egy pszhihó krimi.Amiben van minden mint a jó perkeltben.
    Ez az Európa,előre és a győzelem nem marad el. Parlagfű sámán

  3. Kovács Béla: Az amerikai filmipar művészi válsága miatt Hollywood újból elkezdte beszippantani az európai rendezőket, elsősorban az északi országok felé fordítva figyelmét, ha csak a közelmúlt nagyobb kasszasikereit vesszük górcső alá: Nicolas Winding Refn, Lars von Trier, Tomas Alfredson, Baltasar Kormákur… (Szerencsére) hazai példát is említhetünk Antal Nimród személyében. Valahol “északi vérfrissítésnek” neveztem. 😀 Persze mexikói vonalról is beszélhetünk, az Inárritu-del Toro-Cuarón hármas például már most is amerikai földön, amerikai dollárból alkot. Reméljük minél több és jobb filmet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..