Az óriásölő kritika

6
1639

Az oriasolo head

Az óriásölő kritika

Ha babra megy a játék

Írta: Bányász Attila (Miner)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy sikeres rendező, egy reménybeli ifjú tehetség, aki, hallgatva a változó idők szavára, alámerült a képregény adaptációk világába. Azonban olykor-olykor felszínre bukkan egy korty levegőért, s ilyenkor egy történelmi háborús dráma vagy egy könnyed tévéfilmes komédia végett szembefordul az árral. Legújabb munkája kapcsán azonban mégsem emelkedett egészen a felszínig, megmaradt a fantázia birodalmában, megidézve gyermeki énjét. Babszem méretben kóvályogva az óriások földjén, az ám az igazi kaland! Bryan Singer azonban nem tenne le egy szimpla mesét a hollywoodi stúdiók asztalára – valami igazán grandiózus kell, mint a varázsbabból az egekbe törő paszuly!

oriasolo belyegA grandiózus vállalkozáshoz vagonnyi pénz is kell! Mindenesetre Singert még most is aranytojást tojó tyúkként tarthatják számon (Közönséges bűnözők, Az eminens, X-men-filmek, Superman visszatér, Valkűr), legalábbis erről árulkodik a majd 200 millió dolláros költségvetés, amit, minden bizonnyal a fogukat szívva, de a produkció rendelkezésére bocsátottak a stúdiók. Elgondolkodtató, hogy az égig érő paszuly történetét kétévente újra és újra előveszik: vajon ilyen sok gyermeklelkű felnőtt üldögél vezetői pozícióban az Álomgyárban vagy pusztán a sztori megfilmesítési jogaival nem tudtak hirtelen mit kezdeni? Tény, hogy a varázsbab története számos kultúra folklórjában visszaköszön, az angoloknál éppúgy, mint a magyar népmesékben, s ebből a szempontból fontos és értékes mese, amelynek hagyományait mindenképpen érdemes ápolni. De ennek a legjobb módja tényleg a kétévenkénti újrafilmesítés?

JACK THE GIANT SLAYER

Legutóbb 2010-ben készült inkább tévébe, semmint moziba szánt, s elsősorban gyerekeknek készült mesefilm olyan sztárok közreműködésével, mint Christopher Lloyd, Chevy Chase, Chloë Grace Moretz és Katey Sagal (Egy rém rendes családból Al Bundy asszonykája). A meglepően „eredeti” módon Az égig érő paszuly címre keresztelt alkotás nagyon messze áll a tökéletestől: az olykor bárgyúnak ható humorával, a történet meseszerű átkötéseivel és egyszerű vizuális megvalósításaival egyértelműen az alsóbb korosztályt célozták meg (épp ezért nem értettem a 12-es karikát), mintha a kisebb életkor bizony kisebb intelligenciát is jelentene, ugyanakkor számos jó ötletével és más mesék tipizált jellemzőinek parodisztikus ábrázolásával szórakoztató egyveleggé sikerült formálniuk. Nem ártott volna, ha Az óriásölő számos tagból álló forgatókönyvíró stábja bizony vet egy pillantást erre a filmre, s ha kerüli is a plágium bűnébe esést, de gondolatébresztő megtekintés keretében talán sikerül néhány ötlettel gazdagítaniuk a saját történetüket.

JACK THE GIANT SLAYER

Merthogy alapvető problémák vannak Az óriásölő sztorijával. Azzal még semmi gond, hogy a mesefilmes jellegét a történetnek minimalizálták (már amennyire egy égig érő paszulyról és óriásokról szóló sztoriban ezt minimalizálni lehet), és inkább a kalandfilmes megoldásokra raktak rá jó néhány lapáttal. Így eltűnt a történetből az aranytojást tojó tyúk, és számos más meseelem, helyette egy szögegyenes történetet kapunk: a királylány az óriások fogságába esik, s hőseink, köztük a szegény parasztlegénnyel, pedig a megmentésére sietnek. A magam részéről még ezzel is megbarátkoztam volna, ám az egysíkú karakterábrázolás, a humor és az eredeti ötletek hiánya némi savanyú mellékízt hagyott a számban. Mindenért a látvánnyal igyekeznek kárpótolni, ami lenyűgöző – óriásaink sokkal élethűbbek mozgás közben, mint amiről bármely sajtó-, vagy jelenetfotó árulkodhat, ugyanakkor még így is érezhető CGI mivoltuk -, ám ma, amikor a komputergrafikának köszönhetően tulajdonképpen már szinte mindent láttunk, ezt kicsit kevésnek érzem.

JACK THE GIANT SLAYER

A főszereplő választással is gondjaim vannak. Nicholas Hoult minden, csak nem parasztfiú. Egyrészt a stylistot lőném a Dunába: Hoult félrefésült hajával inkább valami stréber könyvmolynak tűnik, akin teljesen idegenül áll Indiana Jones bőrkabátját idéző gúnyája. Jack figurája így számomra alapból kilóg a filmből, ehhez jön Hoult játéka, hát… remélem, az Eleven testekben sokkal meggyőzőbb lesz zombiként, mint itt parasztgyerekként. A királylány figuráját némi renitens vonással gazdagították, ami jót tett a karakternek, akit a szépséges Eleanor Tomlinson kelt életre. Talán nem az ő hibája, hogy a figuráról sokkal többet nem is tudunk meg. Ewan McGregor külsőleg középkori bájgúnárként hat cifra páncéljában, emellett rutinosan hozza a sokat megélt veterán lovag szerepét, ám a film kihagyja a ziccert, amit a karakter kettőssége kelt. Hasonlóan egysíkúnak hat Stanley Tucci gonosz Roderick-ja, aki vigyorog, mint a tejbetök hatalmas lapátfogaival, ugyanakkor indítéka kimerül pusztán a hatalom hajhászásában, még a gyönyörű királylány bájai is hidegen hagyják őt. Tucci ennél sokkal kevesebb vászonidőből is épített föl már jobb karaktert, például a Komfortos mennyország sorozatgyilkosáét, amelyért 2010-ben méltán jelölték Oscarra.

Jack The Giant Killer

Az óriások esetében digitális mozgásrögzítést (motion capture) alkalmaztak, azaz színészek játszották el őket, s mozgásukat, mimikájukat rögzítették. Így keltette életre az óriások kétfejű vezérét, a Lost – Eltűntek sorozatból a John Locke-ot (Terry O’Quinn) parodizáló Fallont Bill Nighy, akinek nem volt teljesen újkeletű ez a fajta színjátszás, hiszen így játszotta el A Karib-tenger kalózaiban Davy Jones-t is. Az óriásokat sikerült – külsőségek alapján legalábbis – egészen különböző karakterekként megformálni. Méretükhöz a 4:1 arányt alkalmazták, körülbelül 7,5 méter magasra tervezték őket. A motion capture technikát bevetették a színészek esetében is, a veszélyesebb jeleneteiket ugyanis digitálisan oldották meg (nesze neked kaszkadőrök!). A film 3D-ben került forgatásra, az Avatar-nál alkalmazott Simul-Cam kamerarendszer továbbfejlesztett változatát használták.

JACK THE GIANT SLAYER

Az óriásölő nagyon látványos kalandfilm lett, de ennél semmivel sem több. Akinek elég maga a grandiózus látvány, azoknak ajánlom a filmet, a maga összes extrájával (IMAX és 3D). Aki viszont a mesét szeretné viszontlátni a csemetéjével, amiben lélek és mondanivaló, humor és szerethető (nem utolsósorban azonosulható) karakterek vannak, azoknak inkább valamelyik korábbi tévé- vagy rajzfilmes verziót ajánlanám, elsők közt a magyar népmeséket. A filmnél ajánlott korhatárt érdemes betartani! Márcsak az emberevő óriások miatt is.

Értékelés: 7/10


Az óriásölő filmadatlap szinkronos előzetessel


6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Tegnap neztem meg, hat igen, valoban csak egy kalandfilm, eppen a latvanyos jelzo elol elvennem a “nagyon” szot, a foszereplo meg valoban azon kivul, hogy milyen hazban lakott semmi parasztos jellemzokkel nem igazan rendelkezett. Tegnap elotte neztem meg a The Croods-ot, hat az sokkal jobban tetszett. :).

 2. Nekem nagyon! tetszett a film…en 16 eves vagyok es imadtam..de meg anyukamnak is tetszett..:D jo nem egy oscar dijas film…de semmi baj nincs vele 😀

 3. Amúgy, a film felkeltette az érdeklődésem, ezért utána néztem kicsit az óriás-témának, találtam néhány érdekes cikket.

  https://ezoteriatanoda.hu/oriasok-labnyoma/

  https://www.ufo.eoldal.hu/cikkek/az-oriasok-leteztek_/a-legendas-oriasok.html

  https://johnslblog.blogspot.hu/2008/06/risok-bizony-lteztek.html

  Igazából, csak azért linkelgettem ide ezeket, mert elgondolkodom néha, hogy ha ennyi tök jó óriásos témánk, történetünk van, akkor miért nem lehet valami egyedit alkotni az elcsépelt kalandfilmek helyett..?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..