Az erő krónikája kritika

19
447

Az erő krónikája kritika

Fapados Szupermenek

(Írta: Kenobi)

Hessegettem a gondolatot, mégis, legalább tízszer jutott eszembe a következő: A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét! A kamera idegbeteg rángatása komoly kockázatot jelent, mellékhatásaként émelygés és szédelgés léphet fel. Bizony, időnként súlyosabb szövődmény is lehet a tele gyomorral moziba totyogó jutalma. Még az is megtörténhet a nézővel, hogy az a fura érzést kiváltó ragacsos-langyos lötty, ami a háta közepén araszol lefelé, a mögötte ülő vacsorája. Tanácsom tehát a következő: Ne pacalpörkölttel a bendőnkben nézzük meg a filmet!

Az erő krónikája kritika

Egyszer, egy szép napon, valaki, talán egy háborús tudósításokat komáló, számítógépes játékok tömegén pelyhedző, pihent agyú atyafi kitalálta, hogy a felvevő eszköz hisztis mozgatásával, szemcsés és életlen képek váltogatásával lehet fokozni a borzalmat, s lenyomható a nagyérdemű torkán a valóságot imitáló, dokumentarista jellegű „remekmű”. A recept piszkosul bevált, amitől én menten Ideglelést kaptam. Egy fecske ezúttal nyarat csinált: Ideglelés 2., Cloverfield hírhedt elrettentések a témában. A kézikamerás technika kiteljesedéseként a Paranormal Activity időközben már háromrészes sorozattá érett, s veszélyes közelségben a negyedik epizód is. Jajj a lakásban bóklászó szellemeknek! Akad még film a tarsolyomban, említhetem a műfaj egyik gyöngyszemét, az Atrocious című horrort. Hm. Még ez a legjobb. Hányinger a köbön, hiánycikk lett a papírzacskó, örömtáncot lejtenek a szemészek. Kedves néző! Hová gurult el a jojód, az a fránya szemgolyód?

Közös az előbbi alkotásokban a roppant életszerű állapotok megidézése. Azt hiszik, nekem még az életben nem volt kamera a kezemben? Így aztán elképzelésem sincsen, mire föl a rajongás, a rohanás, hogy mindig, mindent rögzítsenek? Főleg ez az Andrew gyerek indulhatna az izgága kamerabuzi kategóriában, simán kitúrná a profikat. Szinte már részévé válik a szerkezet, harmadik szeme, ilyesmi. Föl is vesz mindent, mert neki úgy tetszik. Kamerát tol a haverok képébe, az a trendi manapság. Velem biztosan nem tehetné meg. Az ötödik percben úgy szájba törölném, hogy fogai kiesési rangadót játszanának a bennmaradásért. Közben lepukkant cuccát 500 dollárosra váltja, addig anyja vidáman haldoklik, apja meg a szokásosan tapló eset. A „kőkemény” drámához az amerikai filmekből rogyásig szánkba rágott iskolás klisék szolgálnak támogatás gyanánt. Ne titkoljuk. Unalmas és fárasztó a film első húsz perce.

Az erő krónikája kritika

Aztán felpörögnek, beindulnak az eseményekkel. A srácok ízlelgetik az ERŐ hatalmát. Afféle fapados Szupermenek lesznek, botcsinálta Yodák, de Kenobi is maga alá nyúlna örömében, ahogy lebegnek körülöttük a tárgyak. Kipróbálják, kiélvezik mindazokat a lehetőségeket, amiket amúgy mindenki megtenne. Őrült és eszementen jó mókák követik egymást futószalagon. Hiába, fiatalság, bolondság. A film vicces és legjobb pillanatai. Talán a humoros irányban kellett volna nyomulni …

Ám nem így történik. A nagy erő nagyobb felelősséggel jár, mondaná Pókember. Én pontosítanám hálószövő barátunkat. A felelősség hatalomért kiált és minél nagyobb a hatalom, annál nagyobb az elmebaj. Andrewnál elszakad a cérna és a film átmegy erős zúzásba. Változik a rendezői koncepció is: az addigi egyszemélyi kamerázgatás simán megbukik. Belép a külső világ. Az akciódús finálét már térfigyelők, rendőrautók kameráinak szemszögéből figyelhetjük, meg mindenhonnan.

Az erő krónikája kritika

A történetről annyit tudok írni, mint újabban általában. Vagyis semennyit. Kiszámítható, triplán sablonos. Törések a sztoriban, logikai bukfencek, néha a számítógépes animáció is rakoncátlankodik. Az a gyanúm, a színészifjak tehetsége is felsülne egy alsó tagozatos színjátszó szakkörben. Mégis, a felsorolt hiányosságok valahogy jól állnak, amolyan sete-suta, megbocsájtható bájt adnak a produkciónak.

A produkciónak, amelynek szerintem nagyobb lett a füstje, mint a lángja. Kétségtelenül, akadnak benne jól megcsinált jelenetek. A látvány tisztességes, ám a szűkös költségvetés fékező erőként hatott. Néha humoros, fiatalos lendületet vesz, máskor a bugyutaságtól kapartam a falat. Erősen érezhető akár a rendező, akár az előadók játékában a tanácstalanság.

Az erő krónikája értékelés: Nézzük a leltárt. Ami nem jött be: a virtustáncot járó kamera – kapásból mínusz két pont. Csapnivaló színészek, remek ötlethez nuku sztori társul, részemről sok-sok kérdéssel. Tetszett a közepén látható lükeség és a végső rendrakás is olyan pluszt adott, mintha normális filmet néznék. A film játékideje egyébként meglepően rövid. Kitámolyogva a moziból, még bőven marad időnk. Például egy pacalpörköltre.

Értékelés: 5,5/10


Az erő krónikája /Chronicle/ adatlap


19 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Két kedvenc mondatom: Csúcsragadozó vagyooook!
  és: “Magyarázd meg, hogyan csapott bele a villám, mikor aznap NEM IS REGISZTRÁLTAK egyet sem!“

  😀 Hatalmas. Még szerencse, hogy nyerem a jegyet. (:

 2. Ismét remek kritika Kenobi mester tollából! A szubjektív kamera egyik vadhajtása az áldokumentarista jellegű, kézikamerával rögzített film, amelyből sajátos trend lett. ‘Az ideglelés’ anno bankot robbantott, később a stílust keverték a nagyköltségvetéssel, ami a ‘Cloverfieldhez’ hasonló klónokat eredményezett. Ma már a ‘REC’ is trilógiává bővül, bizonyítva, hogy a spanyol filmesek is ügyesen bánnak a filmkészítés ezen módozatával. A stílusnak – nevezzük így – természetesen megvannak a maga buktatói, amelyeket Kenobi cikkében remekül ki is emelt. Mégis, azt kell mondjam, ‘Az erő krónikája’ a maga nemében jól sikerült darab, számomra azt nyújtotta, amit az előzetes alapján el is vártam. A színészekkel sem volt különösebb bajom: Andrew tenyérbemászó képe (legszívesebben az apjához hasonlóan én is jól megráztam volna), Steve tipikus diákelnöki fizimiskája és Matt tesze-tosza jófejsége legalább valamennyire egyedi karaktereket teremtett. A CGI is egészen jó lett, és ahogy Kenobi is kiemelte, a tinédzser srácok poén szinten való visszaélése képességeikkel valamint a végén látható zúzás lett a legélvezetesebb benne. Drámai szálat is sikerült becsempészniük Andrew sanyarú családi hátterével, még ha sablonpanelekből is építkeztek, szerintem a kívánt hatást elérték. Műfajában, stílusában korrekt film lett, bár pont a kézikamera használata miatt nem feltétlenül széles vásznon a helye. Még egy kis adalék: rottentomatoes oldalon 85%-on áll a film. Jó étvágyat a pacalpörkölthöz! 🙂

 3. Miner: Köszönöm a dicséretet, de még inkább a filmmel kapcsolatos véleményedet. Valóban, a rohadt paradicsomon 85%-on áll, az IMDb-n meg 7,5-ön. Nekem mégsem lett a zsánerem. Arra már rég rájöttem, hogy a hivatásos firkászokhoz képest fordítva működöm, a lelkes szavazók enterje pedig nem minden esetben mérvadó. Egyébként ma délelőtt volt kis időm és utána olvastam néhány hazai véleménynek is. Akadnak (talán a többség), akik szerint teljesen átlagos produkció. A lényeg az, Neked jöjjön be, minden más mellékes. 🙂

  Jah, még egy gondolat. A film érdemi játékideje kb. 75 perc. Azt döntse el nézője, vajon miért?

  Üdv.: Kenobi

 4. a filmben egyetlen jó poén volt: “Most ne fingj, különben sosem szedünk össze”… De azért örülök hogy megnéztem, mert ha nem nem tudtam volna ilyen jót röhögni kenobi kritikáján ;D

 5. Nekem tetszett. Amolyan amerikai Akira volt. Néha mondjuk nem értettem, hogy épp mi veszi fel az eseményeket (pl. a kórházban a biztonsági kamerán kívül minek a képét látjuk), de nem volt különösebben zavaró, csak rontott kicsit a dokumentarista hatáson.

 6. egyet értek a kritikával, bár nálam inkább 6,5/10…
  inkább otthon nézős egyszer, mint a moziban…..szerencséje a filmnek, hogy jóval az Avangers előtt jött, mert jóval gyengébbnek tűnt volna mellette, szerintem..

 7. Nekem a kamera “rázogatása” ne igazán tűnt fel. Bár azt nem értem az amerikai filmekben mért ölik meg mindig a fekát??? 😀 Ez szinte mindig benne van feka meghal itt, feka meghal ott milyen már 😀
  Na mindegy. Engem nagyon bosszantott a végén az a sok kamera váltogatás meg ilyenek felfogni nem érkeztem mi van 😀 És még azt sajnálom, hogy nem derült ki mi volt az amit megtaláltak.
  Mivel humor párti vagyok és ha azt vesszük elég érdekes fim volt. Igaz rövid volt meg a film végi váltogatás ez nálam összesítve egy 8-ast kap 😀

 8. Adam, Te mit néztél, hogy nem tűnt fel a kamera hisztérikus rángása? Moziban nézted, széles vásznon?
  (Itt-ott SPOILER veszély fenyegethet!)
  Engem a hányinger kerülgetett, főleg az elején a “gyengébb” kamerával. Olyan érzésem volt, mintha nem tellett volna rendes megoldásra – őszintén? Tűnődtem rajta, hogy vajon miért nem írják ki a legelején, hogy “Figyelem! Epilepszia veszély” – komolyan. A vége felé ez az érzésem enyhült, de a véleményemre maradandóan rányomta a bélyegét.
  A helyi tanításról is eltűnődtem – Andrew a neten olvas egy cikket az evolúció elméletről, kiválasztódásról, csúcsragadozókról… Emlékezzünk csak: De hát ő végzős! Hogy e mellett a telepátiáról is úgy kell olvasniuk, az igazából már nem nagyon lepett meg: Végső soron, ez olyasmi, amiről nem is tanulni kell, hanem látják filmekben, vagy épp olvashatnak róla.

  A fiú drámája sem jött át igazán – mélységesen egyetértek a szerzővel.
  A szokásos klisé: Az anya ég épp nem halt meg, de súlyos beteg, az apa le se sz*rja a gyereket, helyette inkább piál, és különben is utálja a kölykét.
  Hogy mi vezet a bekattanáshoz? Voltaképpen nem tudjuk meg úgy igazán – sejthető, látjuk az alapokat, de nem koncentrál igazán rá. Az ilyenkor elvárt szerelmi szálakat is bevonja, igazából funkció nélkül, csak azért, mert elvárás, hogy minden filmben legyenek “jó nők”.
  5/10

 9. Tudod mivel én külföldi vagyok erre felé nincsenek magyar mozik sőt a legközelebbi mozi az az internet. Máshonnan magyar nyelvű filmeket nem tudunk szerezni csak a netről. Szóval amit én néztem azon azért nem tűnt fel a kamera rázogatása, mert kamerás volt. Folyamatosan a mozis filmeket kamerásan nézzük és egy idő után az ember hozzá szokik.

 10. Adam: Ez mindent megmagyaráz – bár személy szerint én úgy vagyok vele, hogy az ember talán tud várni egy kis időt, ha már letölt, hogy legalább ne a legsilányabb minőséget nézze, hanem élvezhetőt. De hidd el: Teljes, szélesvásznú képernyő előtt, ott a moziban, ettől szerintem mindenkinek garantált a hányinger és az enyhe émelygés.
  Belegondolni pedig, hogy ezért még pénzt is fizetett – mehetett volna akár hullámvasutazni is… Szóval számomra ez egy igazi negatív legenda lesz sajnos (Már a Cloverfield-nél sem tetszett ez a megoldás, de ott legalább DVD-ről láttam).

 11. Rina: Valószínűleg neked ez az áldokumentarista stílus nem jön be, ahol trendi a kamerarángatás. Ha sem a ‘Blair Witch’, sem a ‘Cloverfield’ nem jött be, nem értem, miért ültél be pont erre a moziba? Nekem az előzetes alapján teljesen lejött, hogy ez is hasonló “kaptafára” készült alkotás.

 12. David:
  Egyetértek, a vége nagyon hajaz az Akirára! Főleg, hogy ott is szuperképességekkel rendelkező kamaszok a főszereplők. Ez egyébként már kicsit lerágott csont volt a 80-as években a mangák világában.

  Szerintem érdekes film, sok üzenete van, de – mint ahogy vártam – ez csak az amerikai filmekben megszokott közhelyes kocsmafilozófia.

  Miklós

 13. Igazából nekem elnyerte a tetszésem. Valahogy jobban bele tudtam élni magam az egész történetbe, azonban azzal én is egyetértek, hogy a szerelmi szálak mellőzhetőek lettek volna.
  Bennem is akadtak megválaszolatlan kérdések, de úgy gondolom, hogy a rendező szánt szándékkal tette ezt, az esetleges folytatás érdekében.
  Véleményem szerint a film mélyebb üzenetekre is utal, lehet, hogy az is némiképpen rájátszott, hogy megkedveljem. Nem a legjobb film amit láttam, de pozitívan értékelem, számomra élvezhető volt, és szívesen megnézném újra! A kritikád elgondolkodtató, és pár percig tűnődtem is azon amit írtál. Némelyik dologban egyetértek, de túlnyomó részben nem. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..