Az emlékmás kritika

34
1477

Az emlékmás kritika

Miért nem a Marsra mentek?

Írta: Kenobi

Nehéz lesz megállnom, de megpróbálom. Egyetlen szóval sem említem majd az 1990-es, Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült filmet. Például azért is méltatlan lenne az összehasonlítás, mert az sokkal jobbra sikeredett produkció. Szinte már klasszikus bóvli, aki egyszer látta, mélyen beleivódott emlékeibe. A 2012-es remake ezzel szemben egy rakás kaki. Colin Farrell Swarcihoz képest csupán konditermi izomfelfújtnak mondhatja magát. De jót is mondjak: embertelen látványosra sikeredett ez az új mozi, tehát könnyen felejthető.

Az emlékmás kritikaA Marsnak egy rövid utalás, a hárommellű nő is csak egy mondat erejéig kurválkodik a környéken, a sztorit pedig nincs az a nyomozó, aki megtalálná. Úgy is mondhatnám, hogy nagy semmi. Amolyan zsé kategóriás zöldségek szintjén mozgó valami. Azért Len Wiseman rendező védelmében illik megjegyeznem, nehéz lehetett úgy megcsinálni Az emlékmást, hogy kinőjön a régi verzió árnyékából, meg más is legyen. Úgy tűnik, megoldhatatlan feladattal szembesültek. Így aztán bedobták a jól ismert rafinériákat: ha nincs eredeti ötleted, csinálj látványos rohanást. A film – egyébként dögunalmas – első negyed óráját követően, még a lajhár is eszeveszett száguldozásba kezdene, annyira felpörgetik az iramot. Nem láthatunk egyebet, csak végsőkig srófolt lótást-futást, eszetlen bunyókat és lövöldözéseket. Nyilván, hálálkodnak a pusztán csak erre sóvárgók, de ha már bőszen akciózgatnak, nem lehet elég némi súlytalanságban eltöltött dádázás, annál több kell. Példának hozhatnám a Féktelenül sodró tempóját, vagy a Mátrix újításait. Csupán két akciópillér a közelmúltból, nagyjából ilyen magasságokba vártam Az emlékmást. A kis naiv.

Az emlékmás kritika

Konkrétumot mondva, a mozi nyerítő lovascsordára kezdett hasonlítani, amikor a Star Warsból importált rohamosztagosok és a droidhadseregük masírozni kezdett, Az ötödik elemből elcsórt többszintes városkép és közlekedés látványára. Röhögés volt a spontán válasz a látottakra, onnantól már hiába erőlködtek gőzerővel, nem volt tekintélye a filmnek. Persze, hallom máris a sóhajokat, újat kitalálni nem egyszerű, mert mindig emlékeztet valami valamire, te meg károgsz bele a nagyvilágba. Ez így van, csak ne annyira szemet szúróan lopkodjanak. Tény, a film látványvilága orgia a szemnek, hangeffektjei beutalók a fülészetre, ilyen a XXI. századi akciófilm tömény jellemzése.

Leginkább a színészeket sajnálom, amiért áldásukat adták ekkora vacakságra. Valószínűleg a bankszámlájukra utalt összeg sokat nyomhatott a latban, kell némi apró a hó végi szigetvásárlásra. Mást nagyon nem tudok elképzelni ösztönzésként. Oltári nagy kihívást egyébként nem kívánt meg a karakterük. A csajok szépek, dögösek és vadmacskák. Hogy mennyire okosak az már más kérdés, ellenben cséphadarónak elmehetnek másodállásba. Kate Beckinsale mintha Underworldban érezné magát, s egy beállítás erejéig láthatjuk, jelenleg övé Hollywood legpompásabb feneke. Jessica Biel igyekszik féltő arcot vágni, máskor harcias amazonként láthatjuk. Colin Farrell szintén hasonló cipőben jár, néha olyan ábrázattal nyomul, mint akinek fogalma sincs, mibe keveredett, vagy éppen unja a banánt.

Az emlékmás kritika

Röviden, szerencsétlen színészeknek nem sikerült érvényesülniük, úgy leverte szegényeket a high-tech bigyók tömkelege, mint szódás a lovát. Az emlékmás ebből a szemszögből nézve egy csúcsra járatott techno erődemonstráció, amely elsöpör mindent. Amíg a tenyérbe operált mobilon ámulunk, néhány perc könnyedén ellazsálható. Félve jegyzem meg, a tempó csak alibi, vastag üresjárattal számoljunk.

Amit előzetesen vártam, abból – a látványát leszámítva – semmi nem jött be. A jók faék jóságúak, a rosszak pedig sablon szemetek. Tökös és árnyalt főhősre számítottam, de nem. Maradjunk annyiban, Colin Farrellnek nem ez volt a legjobb választása. Rettentően utálni való főgonoszra készültem, ám koppantam. A Bryan Cranston által elmajmolt Cohaagen karakterénél, még a Hupikék törpikék Hókuszpókja is markánsabb szemétláda. A lakható földterület a szétszennyezett Földön konfliktusforrásként és a történet gerincére húzva, már rég lerágott csont. Miért nem a Marsra mentek?

Az emlékmás kritika

Az emlékmás értékelés: Egyetlen szóval is összefoglalhatnám lényegét, de mi kulturált úriemberek vagyunk, ezért kettővel írom le: rendesen sz@r. Nem is lepődtem meg a bevételi adatok alakulásán, komolyan pofára estek. Talán egyszer eljutnak oda az Álomgyárban, nem elég már kirakatfilmeket készíteni, tartalommal is meg kéne azokat tölteni. Másképpen kifejezve, ismét egy produkció, amit nem kell bevésetni az agyunkba. Inkább felejtsük el gyorsan!

A jövőben kissé részletesebbé tenném a pontozást. Gyakran a film legfontosabb elemei köszönő viszonyban sincsenek egymással. Eszerint:

Történet: 3/10
Színészek: 5/10
Látvány: 10/10
Összesített: 6/10


Az emlékmás filmadatlap

34 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Az év talán legérdektelenebb filmje volt. Nem is bántóan rossz, nem is jó, egyszerűen csak lóg a kettő között. Colin Farrell jó választás lett volna, ha egy jól megírt karakterrel operál a film. Eleinte furcsálltam, hogy Kate Beckinsale miért kergeti még a film utolsó perceiben is a főhőst, mikor Sharon Stone-t annak idejében már félidőben kinyírták. 😛 Aztán beugrott, hogy a rendező felesége, hát naná, hogy nem éri be ennyivel. 😛

 2. Én is láttam már és (bár némi szájhúzás kíséretében, de) meg kell hogy mondjam: annyira azért messze nem lett sz@r a film, mint amilyennek azt Kenobi kritikája (és úgy általában a nemzetközi visszhang) sugallja. Tény, hogy egy szinte értelmetlen, akciódömping-klónja az eredetinek (némi halvány történeti átírással fűszerezve), de a maga nemében meglepően élvezetes darab. A dinamikája és persze a látvány meg az effektvihar példának okáért egészen kiválóak. A három főkolompos színész pedig a (színjátszásilag tekintve nem túl kedvező) körülmények között is kihoznak mindent a karaktereikből, amit csak tudnak. Farrell szerintem speciel jobb is erre a szerepre mint Arnold volt, már csak a gyárilag intsallált áldozat-arcberendezése miatt is (mondjuk ha nem lenne úgy felpumpálva a filmben, kicsit még hitelesebb is lehetne). Nos, természetesen ez nem egy túl sokszor nézős darab, de tulajdonképpen ugyanolyan gyakorta (azaz 2 évente mondjuk 1x) elő lehet majd venni akár még otthon is egy-egy újraabszolválásra, mint a Verhoeven-féle alapfilmet. Hát igen… Csak az új Robotzsaru ne készülne el!

 3. Nagyon tetszett, élmény volt megnézni a moziban. A kritika ok nélkül ennyire lehúzó.

  “Rettentően utálni való főgonoszra készültem, ám koppantam.”

  Ezzel a mondattal mit lehet kezdeni?

 4. Hat azt lehet kezdeni, hogy egyesek ugy mennek moziba, hogy mar szinte az egesz filmet es minden szereplot es tortenetet elkepzelnek es aztan akkor jon a kritika, hogy hat ezt nem igy gondoltak, meg azt sem ugy gondoltak….. ennyi…. a szerzo kritikaja meg szinte ugyanaz, csak haromszor leirva es altalaban mas lehuzo szavakat hasznalva es mas hasonlatok.

 5. Kenobi a másolásért tényleg nem kéne szót emelni, hiszen ugyan hajaz az Ötödik elembeli városképre, ami viszont egy az egyben a Dredd Bíróra, mégsem szólnak érte. Ami meg a szárnyas fejvadászra emlékeztet. A másik ok pedig hogy mi mást lehetne kitalálni, hiszen van kb két-háromféle lehetőség ami valószínűsíthető a jővő kialakulását tekintve, nem lehet 500 féle jövőképet kitalálni, mert egyszerűen nem is létezik annyi.

 6. Akkor néhány adalék a filmhez, a kegyetlen számok tükrében:

  A film költségvetése 125 millió $, a marketinget ne is említsük. Ehhez képest az eddigi összbevétele vékonyka 77 millió $. Nyilván, a magyar mozibevételek majd jócskán hozzátesznek. 😀 Csak az összkép nem változik, a film anyagilag óriási bukta.

  Azok a fránya kritikusok: Rotten Tomatoes, a kritikusi vélemények alapján 32%-on kocog a film, ezt sem merném kirobbanó sikerként értelmezni.

  Ugorjunk egy mondat erejéig a nézőkhöz: IMDB. 6,3, közel 14.000 szavazat alapján. Az userek sem dobtak hátast. 😀

  Továbbra is fenntartom véleményemet. Az emlékmás látványügyileg kimagasló, de mint film, csapnivaló. 🙁

  Üdv Mindenkinek!

 7. Szánalmas ez a kritika… Menjél nézzed akkor a hófehérkét!! Senki se ítélje el a filmet ez alapján, egyáltalán nem olyan amilyennek itt le van írva!!! Pörgős akció sci-fi! Nem tudom te Kenobi, hogy ültél be a filmre, ha drámát kerestél akkor eltévesztetted kicsit az ajtót… Amugymeg ugyanazt lehet itt olvasni mint a külföldi kiritikákban, ez egy összelopkodott sz*r kritika!! Mellesleg pont ezért nem lett olyan nagy bevétele a filmnek, mert az ilyen majmok mint te lehúzták a filmet! És azért se fogják itt se sokan megnézni, mert egy ilyen szánalmas lehúzó kritikát írtál, ami mellesleg egyáltalán nem igaz a filmre!! Ez egy tökéletes nyári popcorn mozi!

 8. Mindíg lesznek ilyen mimóza lelkek Kenobi!Sosem értettem miért kell vérre menni egy film tetszésén vagy nem tetszésén,de azért tudni kellene hol a határ!Fogirobi bizony nem tudja,de azt sem tudja mit kell tenni,ha egy fórumon vendég,ahol esetleg nem a szája íze szerint mennek a dolgok.Konkrétan azt,hogy ne látogassa az oldalt.Mindenkinek szíve joga,hogyan vélekedik egy filmről (vagy akármiről),de ahhoz,hogy ilyen stílusban leoltsa a kritikát írót,ahhoz maximum a saját oldalán lenne.Magam is rendesen le vagyok ugatva gyakran itt,mert nem rajongok minden filmért kötelező jelleggel,de persze én csak egy olvasó-fórumozó emberke vagyok.Mégis teszek rá magasról,mert akadnak itt kultúrált véleményezők is,mégha nem is értünk mindenben egyet…Ne add fel Kenobi:-)

 9. kenobi: Jól mondja kerge; ne add fel, mester! 🙂 Látod: én sem igen értek egyet a kritikáddal, mégsem oltalak le/el úgy mint a korlátozott értelmi képességeinek teljes arzenáljával támadó FOgiroberto kolléga. Magyarul: a hozzá hasonlókkal nem is kell foglalkozni, hadd habozzon a szájuk és dühöngjenek csak maguknak ott, ahol leledzenek a monitorjuk előtt. 😀 De hát nem is kell ezt nekem (vagy nekünk kergével) megénekelnünk a számodra, hiszen te magad is tudod jól, hogy miként is célszerű az ilyesféle kommentelőket kezelni. 🙂

 10. kenobi ezt te sem gondolod komolyan… 🙂 De úgy tudom, hogy kitudjátok zárni a trollokat… Nem? FOgirobi részéről ez nem egy oltás, hanem primitívség…

  FOgirobi: Még ha van is egy kis igazsága a véleményednek, ez a stílus, akkor is egy szánalmas gyerekre utal.

 11. A kritikával nem értek egyet,nagyon szuper kis film volt 😉
  Aki teheti nézze meg moziban:gyönyörű látványvilág,jó szinészek,pörgős akciók,gyönyörű lányok.
  De jó,hogy nem vagyok kritikus és megtudtam nézni ezt a filmet Úgy,hogy élveztem minden percét és nem kerestem benne a hibákat. 😀

 12. Az az érzésem, hogy az emberek többsége súlyosan összekeveri a nyári popcorn-mozi fogalmát a középszerű film fogalmával.

  “Pörgős akció sci-fi! Nem tudom te Kenobi, hogy ültél be a filmre, ha drámát kerestél akkor eltévesztetted kicsit az ajtót…”

  Kedves FOgirobi ez mind szép és jó, csak épp azt felejted el, hogy a film egy remake, aminek az eredetije sokkal több volt, mint piff-puff és bimm-bumm. 😉 Ezért az ember ettől a változattól is többet vár, mint hogy “pörgős akció sci-fi” legyen. Ha neked az eredetiből is csak annyi jött le, mint a remakeből, akkor veled van a baj, és nem a szemét, mindent lefikázó kritikusokkal. 😛

 13. Azért ez már már több a soknál!Nem azért járok erre az oldalra,hogy ilyen primitív írásokat olvassak,mint ez a FOvalaki.Öreg,elég lett volna,ha csak annyit írsz:nem értek egyet a kritikáddal,nekem tetszett a film.Ennyi.Mennyivel szebb és kulturáltabb,nem??Örülök annak,hogy kialakult itt egy egymás véleményét tisztelő közösség, és nem lenne jó ha ezt egy ilyen ember lerontaná!Keressen az ilyen magának olyan filmes oldalt,ahol csak neki tetsző kritikákat olvashat!
  kenobi!Please,don’t do this!!Szerintem a többi kommentelő nevében mondhatom NE HAGYD ABBA!!!
  Várjuk a következő kritikádat!!! 🙂
  Az emlékmásról pedig…számomra érdektelen,majd megnézem,ha kiadják blu-ray-en.

 14. Ámen! 🙂
  Imádom ezt a sok nyalis embert akik itt rakják magukat a másiknak! A véleményem nem változott meg! Ez az írás akkor is egy lehúzó, alprái stílusban megírt kritika! Ízlések és pofonok, de közel sincs olyan sz*r ez a film mint ahogy kedves kenobi mester is megírta! Ti még nem láttatok sz*r filmet! És másrészt a bevételi adatokkal nem kéne dobálózni, mert a sok lehúzó kritika nagyban közrejátszik abban ami miatt sokan nem nézik meg! Ha tiltani akartok, akkor tiltsatok, bannoljatok, nem érdekel, de akkoris felidegesít az ilyen stílusban megírt kritika, ami egyáltalán nem illik erre a filmre! De csak így tovább!
  Béke!

 15. No,most jöttem a moziból.A pontozással egyetértek,de végeredményben ha egy filmet így pontozol Kenobi,akkor nem értem hogyan lehetne “rendesen sz@r”?Nem volt rossz szerintem sem és tényleg hajszálvékony volt a sztori az eredetihez képest,de a tempó és a látvány a helyén volt.Megjegyzem Len Wiseman a következő Michael Bay,mert jelenleg ő rendez akció jeleneteket a leglátványosabban.Reméljük a következő projektjében több lesz a sztori és a logika is.

 16. Tegnap megnéztem az Emlékmást! Mindig azt a részt várom, amikor Arnold szeme kidülled 😀
  És tegnap szintén megnéztem az Emlékmást, hmm korrekt volt a film, mert kikapcsolódást ígért és azt hozta. De, amúgy egyik filmen sem fogok agyalni, csak majd megint meglesem őket egy unalmas hétvégén. Amúgy egy a sok közül az új film.

 17. Na ezt nem értem. Miért kell letámadni ennyire. Direkt szétbontotta a pontozást. Könyörgöm mert pörög valami meg látványos még nem biztos hogy jó a stroyja. Nahát. A jó sztorival rendelkező filmeket többször meg lehet nézni az átlagosakat kétévente, a szarokat meg elfelejted. Nekem spec aminek jó története volt pl. a The Grey például vagy az új Defoe film. Akár a Dark Knight. Ezek többször nézhetőek. Szerintem egyszerűen Kenobi többet várt lehet nem hármas a történet de ötösnél biztos hogy nem több. Meg kell tanulni hollywoodban nem olyanok ülnek akik tele vannak kreativitással már. Elég ha csak Lucas mesterre gondolunk régen megcsinálta a filmtörténet egyik legnagyobb alkotását. Aztán meg ott vannak a foss új részek. A legegyszerűbb ha vársz két napot míg kikerülsz a látvány hatása alól és végiggondolod megnéznéd e még egyszer. Persze a mai tizenéveseknek már ez jut. Nem is olvasnak sokat zömmel és nyilván nincsenek nagy igényeik a történetre se. De nem csak a tizenévesek igaz :)Szóval Kenobi egyszerűen csalódott csak 🙂 Ha megtanulja hogy ne várjon sokat a mai alkotásoktól és a jó storyval rendelkező film üdítő kivétel akkor nem lesz ennyire elkeseredett. 🙂

 18. Már elnézést…
  De hogy a fenébe lehet értékelni a sztorit egy remake-nél???? Oké, hogy nem dettó ugyanaz, változtattak rajta egy kicsit, de nem lehet meglepetés.
  Az én véleményem az, hogy nem kell a filmeket újra feldolgozni. Elég volt már ebből. Halál unalmas. Az összes remake bukta.
  Az eredeti filmről pedig annyit, hogy az egyik legjobb sztorival és látványvilággal rendelkező film volt. Úgy kapcsolták össze azt a komplex álmot, mintha valóság lenne. Még a doki meg is próbálja félrevezetni az álomban, hogy valóban álom az egész, és csak fel kell ébrednie..és aztán megint akció..és mégis csak álom. 🙂

 19. Én sem egészen értem, miért ennyire lehúzó a kritika. Ma néztem moziban és szerintem a film is és a színészek is rendben voltak.
  Ízlések és pofonok. O_o’

 20. Én csak annyit fűznék hozzá, hogy a vegyi háborúban lerombolt világ valóban klisé, de igazából az ilyen cyberpunk világokra jellemző ez, azért mégsem mondhatják azt, hogy mutáns fecskék miatt nem lehet a földön élni, sok apokaliptikus fegyver meg azért még nem született, szóval ezt ne írjuk a film számlájára, a világ szerintem amit ábrázolni akart helyen volt, még ha sok lopott ötlet is volt benne. Ettől függetlenül, a film iszonyat gyenge, és nem éri meg megnézni, az első fél óra max. ami ér valamit, utánna agyatlan akciózás amin egy kicsit és intelligensebb ember szét unja az agyát…

 21. Sziasztok!

  Teljesen egyetértek a kritikával, bár szerintem túlságosan is elnéző az írás.
  Az első film aminek a kétharmadánál kimentem a moziból.
  Elmondhatatlan dühöt, és fájdalmat éreztem: hogy jönnek ahhoz, hogy ezzel a nyilvánvaló másolásokkal, és az eredeti filmet megszégyenítő sztorival kivegyenek a zsebemből benzinnel-mozijeggyel együtt 5000Ft-ot??
  Ez még a Prometheust is űberelte, de lehet, hogy nekem vannak túlzó elvárásaim a mostani moziktól.
  Ezt még letölteni sem éri meg, nem is fogom soha megnézni a végét!

 22. Nem tudom, hogy a cikk irója melyik filmet nézte, de nekem az új Total Recall kellemes meglepetés volt. Végig pörgős és látványos sci-fi. Nekem jobban tetszett mint az eredeti Schwarzeneggeres.

 23. Hát én százszázalékosan egyet értek a kritikával. Pocsék volt a film, bár nem az egész, de örülök hogy csak az HBOn néztem nem moziban, talán az ilyen remake bukták elveszik a filmesek kedvét az újraforgatásoktól. Amikor Clinton Farrel feka haverja jött az eredeti filmből ismerős “ezt csak álmodod segítünk visszatérni” szöveggel, és ahogy ezt ebben a filmben megoldották, na ott kapcsoltam el. A végére vissza kapcsoltam, de csak mert véget ért a film a másik csatornán.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..