Az éhezők viadala kritika

24
576

The Hunger Games head1

Az éhezők viadala kritika

Orwell árnyékában

Írta: Bányász Attila (Miner)

Suzanne Collins regénye hihetetlen népszerűségnek örvend, a világon milliók váltak a főhősnő, Katniss Everdeen rabjaivá. Az időközben trilógiává duzzadt regényfolyam az utópisztikus Panem országában játszódik, ahol a tizenkét körzet élén a Kapitólium uralkodik. A hajdani, Kapitólium elleni lázadás leverésének állít – szörnyű mementó formájában – emléket a minden évben megrendezésre kerülő játék, melyhez minden körzet 12-18 éves korosztályából sorsolnak ki egy-egy fiút és lányt, hogy a tinik véres küzdelemben gyilkolják le egymást. A cél valójában az egyetemes kontroll a tömegek felett, és az Orwell-i disztópia – „a Nagy Testvér mindig figyel” – kikerülhetetlenül veti árnyékát Panemre.

the hunger games belyegA film legelső előzetese és a könyvet magasztaló kritikák hatására én is elcsábultam, és annak ellenére, hogy a könyvesboltban bele-belelapozva nem igazán fogott meg az írónő stílusa és a könyv viszonylag egyszerű nyelvezete, mégis elolvastam a trilógia nyitó darabját. Nem voltam különösebben eltelve tőle, tipikus ponyva benyomását keltette, viszont azt el kell ismerni, hogy van valami kalandregényszerűen vonzó, magával ragadó a történetben, még ha a végére ki is fullad, és egy rendkívül erőltetett lezárással él. Magával a főhősnővel sem voltam igazán kibékülve, mert annak ellenére, hogy a kötet végig az ő nézőpontjából követi nyomon az eseményeket, mégis keveset tudunk meg a lelkivilágáról, belső vívódásairól. Viszont Collins tárgyilagos és nagy vonalakban felvázolt leírásai kitűnő alapanyagot szolgáltatnak egy forgatókönyvhöz, amiben benne rejlik a lehetősége egy jó filmnek.
A regény adaptálása remekül sikerült, köszönhetően többek közt magának az író-rendezőnek, Gary Ross-nak, akit a múltban több forgatókönyvéért is Oscarra jelöltek (Segítség, felnőttem!, Dave, Vágta). Mi több, Ross nem csak a forgatókönyvben jeleskedett, de kitűnő atmoszférát teremtett a zenei aláfestés teljes hiányával például az Aratáson, amikor a Tizenkettedik Körzet két „szerencsefiát” kiválasztják vagy épp a viadal kezdetét követő mészárláson. A komor, rendkívül feszült, ugyanakkor zene híján kegyetlenül realisztikusnak ható légkör jó alap ehhez a történethez, ahol tulajdonképpen gyerekek esnek egymásnak, hogy „a végén csak egy maradjon”. Amikor pedig mégis beúszik a kép alá a zene, az Jame Newton Howard (azt hiszem, őt nem kell bemutatnom), és az Őrült szívért Golden Globe-ot és Oscart bezsebelt T-Bone Burnett munkáját dícséri.

the hunger games 01

Jennifer Lawrence Katnissként fantasztikus, még a karaktere iránti ellenérzéseimet is feledtetni tudja. Ügyesen játszik, különösen a drámai jeleneteknél érződik ez, amikor ABC-sorrendben összeszorulnak a mozinéző belső szervei. Katniss szerepére Chloë Grace Moretz (Kick-Ass), Hailee Steinfeld (A félszemű), Saoirse Ronan (Komfortos mennyország, Hannah) és Emily Browning (Álomháború, Sleeping Beauty) is esélyesek voltak. A mellékszereplők közül sem a Peetát megformáló Josh Hutcherson, sem Thor kisöccse, Liam Hemsworth nem nyújt említésre méltó alakítást. Akik viszont brillíroznak:Woody Harrelson Haymitch-ként, az ismét kaméleonszerű átváltozáson átesett Stanley Tucci és a rutinos vén róka Donald Sutherland.
Az amerikai PG-13 besorolásnál nálunk szigorúbb elbírálásban részesült a film, és 16-os karikát kapott (szinkront pedig nem). Hiába a megvágott jelenetek és a már-már az elviselhetetlenség határán táncoló kamerakezelés, amellyel a véresebb részekről kapkodják el az objektívet, a Nemzeti Filmirodánk könyörtelenül a III. kategóriába sorolta a filmet. Ha már kamerakezelés: abszolút érthetetlen számomra, kinek az ötlete ez a trendi, az önkielégítéshez talán ideális remegtetés, ugyanis sem a rendező, Gary Ross, sem az operatőr, Tom Stern korábbi munkáinál (Azután, Invictus – A legyőzhetetlen, Elcserélt életek, A dicsőség zászlaja) nem jellemző az idegesítően epileptikus kameramozgás. Mindenesetre Az erő krónikája (Kenobi kritikája róla itt) elbújhat mögötte, és akár osztogathatnának fejfájás elleni tablettát is a mozijegy mellé! Viszont akad néhány nagyon jól eltalált kameratrükk is, például a vadászdarazsak okozta rosszullét ábrázolása telitalálat volt!

the hunger games 02

Sokan – főleg hivatalos kritikusok körében jellemző – előszeretettel hasonlítják az Alkonyathoz a filmet. Ezzel őszintén meglepnek, hiszen a rendkívül halovány, a filmben szinte teljesen a háttérbe szorított szerelmi háromszögön és a tiniket felsorakoztató szereplőkön kívül semmi hasonlóság sincs a két történet között. Mi több, Katniss, a főhősnő nem éppen az a könnyen szerelembe eső fajta, mondhatni érzelmi vonalon meglehetősen alacsony szinten mozog a szentem. Így hanyagolnunk kell – hál’ Istennek! – a langymeleg romantikát, max. a két mellékszereplő srác külleme és olykor játéka emlékeztet csöppet a naplementés alkotásra. A viadal végjátékát szerintem jobban oldják meg, mint a könyvben (lásd: mutánsok helyett más… hmmm, lények!), viszont maga a történet lezárása nem tetszik, a szabályok össze-vissza változtatásával kicsit komolytalanná, súlytalanná és katarzismentessé válik az egész, de ez nem elsősorban a film, hanem inkább a regény hibája. Olyan érzésem támad, mintha az írónő, Collins idő hiányában összecsapta volna a történet végét.

the hunger games 05

A sci-fi szálat nem erőltetik túl – ez egyébként a könyvre is jellemző – , viszont a filmben ügyesen oldják meg, hogy csak minimális CGI-t használnak, amennyi feltétlenül kell, ahelyett, hogy zöld háttér előtt vennék fel az egész filmet. A kapitóliumiak még így is nagyon „színes” egyéniségek, igazán megérettek már egy atomcsapásra.
Kellemes csalódás a film, mert ugyan megvannak a maga hibái és valószínűleg nem fogom negyedévente újra elővenni felelevenítés céljából, de meglepően tartalmas szórakozást nyújt. Óhatatlanul is fölmerül a párhuzam Takami Kósun Battle Royale történetével, amelyben szintén középiskolások gyilkolják le egymást egy szigeten az utópisztikus jövőben. Emellett azonban több klasszikust is megelevenít, többek között A Legyek Urát vagy a Stephen King-féle A menekülő embert, bár előbbinek csak karcolja a felszínét. Hatalmas Orwell-i mélységekről sem beszélhetünk vele kapcsolatban, ami miatt időutaznunk kellene 1984-be, de legalább behúzódhatunk mellé az Orwell-i hagyományok árnyékába.

Értékelés: 8/10


Az éhezők viadala filmadatlap magyar feliratos előzetessel


24 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Én elolvastam a trilógiát, nem lelkesen, de kíváncsian. Kellemes volt, de semmi több. Egyértelműnek tűnik a párhuzam a Battle Royale-lal, de szerintem nincs egy súlycsoportban a kettő. Kósun története fényévekkel súlyosabb, realistább és mélyebb( Kár hogy az abból készült filmek…hát hogy is mondjam…szóval nem sikerültek olyan jól). Mindenesetre örülök, hogy a főszereplő hölgy jól teljesít, nekem abszolút ellenszenves elsőre. De adok egy esélyt, hátha…

  • Krain: Azóta én is beszereztem a Battle Royale regényt, és beállítottam az Elolvasandók polcára a sor végére, jelenlegi időbeosztásom alapján kb. 2 év múlva lesz is időm elolvasni. 😀 Mindenesetre kíváncsi vagyok rá, sok jót hallottam róla. A Collins-folytatások, a Futótűz és A kiválasztott a következő olvasmányaim lesznek – szeretném befejezni a trilógiát, hátha a teljes történet tükrében jobb színben fog feltűnni előttem is az első kötet.

 2. sziasztok családi kérésre én is beültem erre a “nagy filmre” mit ne mondjak a 8ast erős túlzásnak tartom . nagyon lagymatag gyermeteg trükkökkel megspékelt semmifilm. jó van pár türhető jelenet. de ezek vannak kevesebben nálam egyszer nézős. liam farkasos mozijához képest (az volt az utolsó moziélményem) igencsak harmatos alkotás.

 3. én sajnos már csak röhögve tudok olyan filmeket nézni amiben tinik viaskodnak az élet nagy problémáival.biztos bennem van a hiba,de képtelen vagyok komolyan venni már az ilyesmiket.hátha megunják egyszer ezt is hanivúdban.

  • ugge: Ebből a kis aforizmádból kiindulva rég láttál A Legyek Uránál nyerítve röhögősebb filmet. :-O 😛 Természetesen értem, mire célozgatsz, bizonyos filmek aláásták a fiatalokon alapuló történeteket, de ha Hollywoodtól ilyen téren besokalltál, még mindig fordulhatsz az európai filmművészet felé, és még messzire sem kell visszamenned az időben, ott az Ördögsziget, bár én még (!) nem láttam, mindenesetre kitűnő kritikákat kapott.

 4. Be kell valljam az a sok pozitívum, amit a neten olvasni lehet róla felcsigázták az érdeklődésem irányában. Számomra az lesz az igazán fontos kérdés, hogy képes lesz-e az árnyékán átlépni, úgy értem egy sztori lesz gyerekekkel, vagy gyerekekről. Az előbbi ugyebár érettebb stílust eredményez(ne).

 5. sziasztok. a cikk írója is beismeri, hogy nem olvasta végig a trilógiát. a 3 könyv egy egészet alkot,csak az első részt elolvasni olyan, mintha a gyűrűk urát abbahagynád a szövetség felbomlásánál.
  ez a könyv számomra arról szól, h egyszer lesz egy hatalom, egy gazdag társadalmi réteg, aki egyszer kénye-kedve szerint fogja ugráltatni az elnyomott népet. azt a népet, ami eltartja őket. (panem= latinul kenyér). a megtorló emlékünnep azonban nem lehet teljes, ha nincs szórakozás mellette, hisz csak akkor lehet nyírni a birkát, ha etetjük, illetve “kenyeret és cirkuszt” csinálunk.
  a kérdés mindvégig az, hogy mennyire utópisztikus maga a háttértörténet. a válsz: semennyire. ld római birodalom, ld mai világunk. mi különbség van a mai valóságshow-k és e között? annyi, hogy a játékosok nem fizikailag ölik meg egymást, hanem mentálisan.
  ha a film már csak ennyit a felszínre hoz, és elgondolkodtatja az embereket, talán eléri célját. és igen, muszáj a hálivúdi cukarpamacs, mind a könyvbe, mind a filmbe, merthát akkor ki olvasná el/nézné meg?
  elég sok kommentben és hsz.-ben olvastam már utalást a battle royalra és a menekülő emberre. ha film és könyv segít abban, hogy az érdeklődő ez irányban tovább kutakodjon -ld társadalmi problémák és egyéb értékesebb művek., ismét csak elérte a célját.
  b

  • bojoe: A “panem et circenses” avagy “kenyeret és cirkuszt” áthallás természetesen rögtön feltűnt nekem is Panemmel kapcsolatban, de bevallom őszintén (a cikkíró újabb “beismerése”, már ha ez valami szembesítés vagy micsoda – valahogy ezek a “beismerések” szexuális izgalmat okoznak néhány hozzászólónál, nem is értem, ám legyen) meg sem fordult a fejemben a jelenlegi társadalmunkra, pláne a valóságshow-kra vetíteni ennek fonákságait. Talán mert nem nézek reality-ket? Mindenesetre elgondolkodtató, amit írtál, kedves bojoe, bár amint néhány hozzászólást itt nálunk is átpörgethetsz, nem nagyon fogta meg a mozinézőket társadalmi szatíraként Az éhezők viadala.

 6. Sajnos egyet kell értsek a negatív kommentekkel… Tipikus egy kaptafára készült film, rengeteg hasonlót láthattunk már, “összecsapni egy nemes célért,csak egy maradhat” (többek közt Death Race, Gamer: Játék a végsőkig, Tron: Örökség, Tekken és leginkább az oly sokszor emlegetett Battle Royal), az újdonság h itt a mostani trendet meglovagolva gyerekek ölik egymást és belefűzték az elmaradhatatlan szerelmi szálat, valamint egy lány a főszereplő…:P Enyhén, hangsúlyozom ENYHÉN sci-fi-s környezet,átlagos vizuális effektek… Jól eladható ám véleményem szerint cseppet sem kiemelkedő alkotás, a 8as értékelés enyhe túlzás

 7. Nekem a könyv nagyonnagyon tetszett, mert szerintem baromi jól ki van alálva a stori, a szereplők… Ha csak az 1-et olvastad, akkor igen, nem derül ki sok Katniss-ről, de a többiben ki fog! A filmben engem is zavartak ezek a fur kameratrükkök, de szerintem ez bőven belefér. Jennifer Lawrence tényleg jó volt, bár szerinem a Peetát alakító Josh Hutcherson is jól szerepelt… Ez az én véleményem, de szerintem nagyon jó… <3

 8. üdv. végre sikerült megnéznem a filmet, így nem csak sztorival kapcsolatban írhatok kommentet. sajna, pont a társadalmi görbe tükör nem jött ki a filmben.

  SPOILER!

  pl.: nem volt akkora ellentét a kapitólium a szegény körzetek között, mint amit a könyvben olvashattunk. a karakterek egy kicsit elnagyoltak lettek, nem is beszélve a fontos mellékszereplőkről (ruta, haymitch). egy-két (számomra) fontosabb momentum kimaradt, de ami plusz epizód bele került (snow elnök, a 11-es körzet), az kellett.

  SPOILER VÉGE!

  mindenesetre jó film volt.
  b

 9. Baromira ki van találva a sztori?Dunát lehetne rekeszteni a túlélő show témában.A kockázat ára,Menekülő ember,Bérgyilkosok viadala,Halálfutam,A halálraítélt csak,hogy néhányat említsek hirtelen.Mindegyik görbe tükröt tart egy utópisztikus társadalom elé és igenis ez a könyv/film egyrészt pofátlan plágium,másrészt az Alkonyat széria és testvérei tinirajongói számára készült light változat.Alapjában véve egyébként nézhető lett.6 pontot adnék rá…

 10. valóban dunát lehetne rekeszteni a túlélő show témában. ugyanúgy, mint a tini vígjátékok, a horrorok, az akciófilmek és a romantikus drámák esetében. sztem manapság nincs olyan alkotás, ami nem merítene valamiből. valszeg 10 millió ember közül biztosan lesz olyan, akinek dezsavű érzése támad. és biztos lesz olyan, akinek az adott műfaj újdonság. hisz minden csecsemőnek a legszakálasabb vicc is új.
  b

 11. Ami ebben van, az igazából a Battle Royale-ból, a Truman show-ból és az 1984-ből van összeszedve. Saját ötletet nem nagyon láttam. Jó, persze lehet, hogy egyiket se látta/olvasta és saját maga találta ki az egészet, de nem tartom valószínűnek…

 12. Tegnap láttam ezt a filmet. Nekem tetszett, bár semmi extra nem volt benne. Nekem rögtön a 80as évek jutott eszembe és azon belül is Schwarzenegger Menekülő embere. A sztori hasonló, csak megpróbáltak egy ideológia köré felépíteni a sztorit.

  Popcorn movie lett belőle, de nem bántam meg, hogy jegyet váltottam rá. A főszereplő lány (Jennifer Lawrence) pedig egy természetes szépség. Rabul ejt a bája.

  Nálam a film: 7.25/10pt
  Főszereplő: 8.5/10

  Extra mellékszereplő: Lenny Kravitz 9.0/10pt

  • Basszus, nekem le sem esett, hogy Cinnát Lenny Kravitz játszotta! :-O Zavarbaejtően ismerős volt, de nem tudtam honnan… Amúgy végigolvastam a regénytrilógiát, őszinte leszek: különösebben nem nyűgözött le. Talán annyiban tetszett a vége, hogy nem az a tipikus sablonbefejezéssel él. Kíváncsi leszek, A kiválasztott filmrevitelét hogyan oldják meg: vajon egy Sólyom végveszélyben-klón készül a háborús jelenetekből? Snow elnök keresztnevén jót derültem: Coriolanus. Ehh… Shakespeare-rulez!

 13. Ez nagyon nem nekem való film volt! BUTASÁG! OSTOBASÁG! és még nagyon sok ehhez hasonló jelző jutott eszembe róla, csak nem akarok senkit megbántani a nyers modorommal, mert ez a film ezt váltotta ki belőlem. Az tuti, hogy ugyan úgy mint az Alkonyatnál, a többi rész már kimarad.
  3 pont.

 14. B kategóriás filmek között megérdemel egy 7/10-est. Szerintem a mondanivalót csak ennyire sikeredett megjeleníteni, és a színészekkel eljátszatni. Donald Sutherland helyében visszautasítottam volna … de tudom, a honorárium az ő korában és olyan múlttal a háta mögött is sokat nyom a latba.

 15. Az első kötet igazán felemelően behatolt a szürkeállományom azon pontjába amely a bélsárt hivatott kiszűrni. Ennek ellenére a második kötetbe is beleolvasgettam. Ambivalenciám tárgya a követekező: ezek után a mélységesen lesúlytó és neurontompítoo oldalak után vejon fel lapozzam e a következő kötettet is? Nemmellesleg a sajnálom azokat a fa és egyébb növényi rostokat melyek életüket áldozták azért hohya a seggemet töröljem velük, A haramadik kötettt sem hozott elképesztő elmémnek felüdülést a platón idézetek után . nmmmelllesleg a könyvet csak azok részére ajánlom akik IQ-ja aligha süllyedhet lejebb . amugy a köteteket kb nemis olvastam csak hallotttam a kritika alapján én biztosan nem vennék olyen manifesztálódást a kezembe. Üdv puszcsa Mikorkakál Mán

 16. Sztem teljesen korrekt kritika, megvok vele elégedve, nekem naon tetszett a film, ugyan a könyvet nem olvastam sajnos, így arról nemtok nyilatkozni, és sztem Jennifer Lawrence télleg jól játsza a szerepét, én leginkább vele tudtam azonosúlni meg a mentorával 😉 😀 Nagyon élveztem, kíváncsi leszek a 2. részére is 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..