Az éhezők viadala – kritika

13
1199

Az éhezők viadala – kritika

Robin Hood is leizzadna

Írta: Kenobi

Már tudom, nem én vagyok az egyedüli, hiányérzetével küszködő. Ez van, a menekülős, kukkolós filmek divatját (is) éljük, amelyek köré hatalmas dumát lehet rittyenteni, a bennük kinyiffantakból pedig Dunát rekeszteni. Felsorolásukkal agyon csapnék pár sort, annyira népes társaságról beszélünk. Szóval, hagyjuk a fölösleges köröket, inkább elemezzük, vajon mi végett olvad a nép, miért lehet ennyire sikeres egy átlagostól valamivel jobb, viszont semmiben sem kiemelkedőt nyújtó túlélőshow?

Az éhezők viadala - kritikaKezdetként beindították a mézesmadzag effektet. Beharangozták akkora reklámhadjárattal, hogy nincs ember a földkerekségen, aki ne halott volna róla. Amerikában különösen rákattantak a Kapitólium bizniszre, amiből már az áradó gonoszság potenciálja is csábító. Perverz és romlott társadalom a táptalaja az olyan alávaló gazságnak, amelyben tizenéves fiatalokat választanak találomra a halál karjába. Mivel a verseny lényegeként csak egy győztes (?) maradhat, komoly hentesmunka is benne a pakliban. Egy, aki mindent visz, hisz ilyen a való világ. Cirkusz kell a népnek, véres alamizsna. Persze, számíthatunk a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó elit finom kritikájára is. Gazdagok és szegények közötti ellentét, a jólétben döglődök káprázatos világa, a fenntartható fejlődés fogas problémaköre – valamint a tizenkét körzet nyomora, szürkesége. Mondanám gettónak, de nem. Annak jelentése fájdalmasabb.

Kezdő képsorai láttán az előzetesen belém kódolt információk működtek. A film alatt, s azt követően is lelkesedtem ezerrel, majd a váratlan dolog történt. Néhány nap múltán leolvadt a cukormáz. Valami nem stimmelt, nem is kicsit. Keveselltem a cselekményben a matériát, a spirituszt. Darazsak és víziók rendben, tizenketteske erdőben bóklászása, faágakon éjszakázása azonban ürességet sejtet. Kevés az akció, alkalmanként rendezői tanácstalanságot véltem felfedezni a lassan folydogáló események között. Így kelleténél hosszabbnak éreztem játékidejét, soknak tűnt a fenekemnek. Aztán egy újabb ellentmondás: az éhezők viadala kifejezés hallatán az ember szeme előtt korgó gyomrú, papírvékonyságúra aszalt alakok harcolnak a végsőkig. Ehelyett? Feltűnően jól táplált, centikre és kilókra adagolt leányzók és kigyúrt műmájerek küzdenek a túlélésért. Sótlan banda.

Az éhezők viadala - kritika

Nyilván, sikeres filmhez szimpatikus színészek kellenek, szerethető karakterrel. Akiért izgulunk, aki belopja magát a szívünkbe. Katniss Everdeent eljátszó Jennifer Lawrence pont e kívánalmaknak megfelelő. Bájos és tüzes, még a röptében suhanó galambszart is telibe trafálja. Robin Hood is leizzadna, ahogy kezében markolja felajzott íját. Ráadásul, nagyokat tud hallgatni. Ez lényeges női erény, a legfontosabbak egyike. Mellesleg golyóérett csaj. Ne feledjük, a szerelmi szál piszkálgatása még vonzóbbá teheti a produkciót. Nem kell félteni, nem habarodtam bele a lányba, viszont a gyufát sem húzta ki.

Az éhezők viadala - kritika

A filmet egyébként két részre lehetne osztani, az első fele nekem jobban tetszett. A show felvezetése, az elképesztő luxus, a varázslatos ruhaköltemények, a Ben Hur fináléjára emlékeztető lovaskocsis felvonulás és a viadal körüli felhajtás tényleg a nagy lehetőség ígéretét hordozza. Úgy tartják és etetik a versenyzőket, mint háztáji gazdaságban a disznókat. Minden kívánságát lesik a jószágnak, hogy mielőbb vágóhídra mehessen. A viadal már kissé döcögősre sikeredett, kevésbé ragadott el. Egyrészt, nem jött át a csak egy maradhat, állati, gyilkos ösztönöket felszínre hozó motivációja, másrészt, több vérre, verejtékre és test-test elleni küzdelemre számítottam. Bizonyára keményen foghatták Gary Ross rendező kezét, nehogy elszálljon a durvulásban. A korhatár besorolás úgy látszik, mindenütt kedélyeket borzoló tényező, még rosszat merészelnek álmodni az Alkonyat filmek elvonási tüneteiben szenvedő tini lányok, meg ilyesmi. Az operatőrök kezét bezzeg nem fogták! Eresszenek már tenyészbikát annak az anyjára, aki kitalálta, hogy a leszámolásokat heveny kameramozgásokkal sumákolják el! Ilyen gyorsaságú rángatás önmasszírozás utolsó fázisában megengedhető, nem filmnél. A történet magva amúgy sem spriccel egekig, a szabályok minduntalan változtatásától kapásból gutaütés kerülgetett. Nem olvastam a könyvet, ezért lövésem sincs, ott is így van-e, a filmben nem működik, valahogy komolytalanná válik a felépített dráma. Egyébként, ne jöjjön senki azzal, hogy a regény ismerete nélkül okosabb csöndbe maradni. Válasszuk külön, moziba nem olvasni megyünk. Némi előismeret persze nem árt az ügynek, ám ha egy mozifilm önállóan nem képes megállni a helyét… Mehet a fészkes fenébe.

Az éhezők viadala - kritika

Az éhezők viadala értékelés: Szokásomhoz híven, már megint a sötét oldal felől közelítettem meg a pontozást. Miner természetesen máshonnan, részletes kritikája a filmről itt olvasható. Az a ritka eset fordult elő, hogy néhány dologban még egyet is értünk. Az látszik, megkísérelték a lehetetlent, azaz a gagyiból kitörni, maradandót alkotni, végeredmény egy tisztességes munka lett. A zenéje például különösen tetszett, szépen ívelt, dallamos. Szomorkásan slágergyanús mivolta könnyedén hatása alá vonja érzékenyebb lelkű nézőjét. A szereplők közül Woody Harrelson a legnagyobb arc. Stanley Tucci kifogástalanul ripacskodik, a Katniss szerepében Robin Hoodot amortizáló Jennifer Lawrence tűrhetően szép jelenség. Josh Hutcherson Peetaként nálam tök felejthető, akárcsak a többi versenyző. Donald Sutherland pedig úgy néz ki, mint a Lánchíd kőoroszlánjai. Alkonyathoz hasonlítani egyébként épületes baromság. Battle Royale? Oda már inkább tehető, csak kevésbé kimunkált és gyomor barátiabb produkció. Menekülő ember volt egykoron Arnold Schwarzenegger – filmje után szabadon: Katniss, a menekülő leányzó, avagy a Nagy Testvér mindent lát.

Értékelés: 7/10


Az éhezők viadala filmadatlap magyar feliratos előzetessel


13 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Abszolút jogos szerintem a 7 pont.Kevesebbet nem érdemel hisz a könyvet egész jók visszaadja, de többet sem az előbbiekben általad felsorolt gyermek betegségek miatt.

 2. Nekem csak annyi a kritikám a kritikára, hogy AZ éhezők viadala elnevezés nem arra utal, hogy mindenki csont sovány hanem,hogy étlen, szomjan küzdenek az életben maradásért. Másrész a képen látható négy szereplő azért van jó húsban mert az elit 1 és 2-es körzetből valók akiket mellesleg felkészítettek a versenyre és önként jelentkeztek. De ez nem változtat a pontszámon 7/10

 3. A film tele van annyi de annyi buktatóval, hogy csak lestem.
  Logikátlan az egész történet.

  Lehet bármit mondani, de egy az egyben egy tini kedvencnek szánt, Menekülő Ember és Battle Royale keverék egy szál saját ötlet nélkül.

  Ráadásul semmi személyiség fejlődés nincs a csajnál az egész éles helyzetben a verseny alatt.
  Egy normális karakter egyáltalán nem így kellene viselkednie egy olyan helyzetben ahol egyszerre ő a vad és a vadász.
  Ahhoz képest, hogy saját magáért, és a családjáért küzdött magas ívből leszarta az egészet.
  A valódi viselkedésnek kb olyannak kellett volna lennie, mint a feka csávónál aki egy ütéssel úgy odab…szta a csaj fejét a falnak, hogy az meghalt. Ilyen egy túlélő ösztön főleg akkor, ha már a családja is a tét, hiszen ha nyer rajtuk is segít, na akkor meg főleg, ha még éhes is vagy, és tudod, ha nyersz sosem fogsz többet éhezni.
  Nem vártam volna el az első gyilkosságnál, hogy egyből pusztító gépezet legyen, de azért a felénél vagy a vége felé viszont már nagyon is igen. Ilyen lett volna egy normális karakter fejlődés, amikor rájön magától, hogy öl vagy őt ölik a nyereményről már nem is beszélve.

  Mint mondtam annyi logikai kisebb nagyobb bukfenc van benne, hogy már számolni sem akartam egy idő után.

 4. gondolj bele a csaj azért menekült mert mondták neki hogy így esélyesebb túlélni. Énis ezt tettem volna amíg öldöklik egymást aztán ha csak páran maradnak akkor jönnék én. És nekem tetszik hogy logikátlan (mert az) kitűnik a többi film közül

 5. Amíg nem kellett túlélned, addig nem tudhatod, mit diktál a túlélési ösztönöd. Kétségtelen, van aki menekül, van aki elbújik, sokan csak a sorsukat várják és páran pusztítani kezdenek. Főszereplő lánykánk ezek közül tud választani 😀

 6. Ja elméletileg az is egy megoldás, hogy elbújsz, megvárod míg a sok hülye megöli magát, te meg megölöd az utolsót és nyertél.
  Ezzel csak az a baj, mintha leültetnélek egy videójáték elé, hogy játszd végig, de kiderül, hogy játszani nem fogsz, mert a gép helyetted lejátssza az egészet.
  Azzal nincs baj, hogy menekült, hanem azzal, hogy jóformán más se sokat csinált, így értelmét vesztette az egész.
  Anno Swarci sem csak menekült, de ő azt tette amit kellett, ölt is, hogy túlélje nem csak futott a Menekülő Emberben.

  Eleve azaz alap logikátlan dolog az írótól, hogy nem mozgatta a főszereplőt. Ő volt a középpontban így neki kellett volna hentelnie, erre jóformán semmit nem csinált.
  Az a három akit elintézett az sem számít, mivel egy véletlen volt az első eset lévén nem az ölés volt a célja a fa jelenetnél. A második az reflexből jött, semmi előre megfontolás. A harmadikat meg csak a kínjaitól szabadította meg aki már eleve halálra volt ítélve.

  Sokkal több hibája volt a filmnek, de inkább hagyom is.
  Ha középpontba tesznek nekem egy főhőst akkor elvárom, hogy dolgozzon is meg az elismerésemért, kb annyira, mint elmenni munkába úgy hogy melózol is nem csak a munka mellett állsz és nézel, hogy más hogyan végzi el helyetted a melót.

 7. Az elit kerületből valók az izmos, kigyúrt fickók, és önként jelentkeztek? Akkor jól fogtam fel a film alatt is, viszont egy csomószor elmondták benne még azt is, hogy a csaj az egyetlen, aki 74 év alatt önként jelentkezett a viadalra. Összezavarodtam 😀

 8. Könyvet én sem olvastam, mint film többet vártam. Nálam B kategóriás film lett, köztük valóban 7/10-es. Mondom mindezt azok után, hogy azon kevesek közé tartozom, akik eddig nem hallottak sem a könyvről, sem a filmről. Ma néztem meg és utána gyorsan elolvastam a róla szóló híreket. Tettem ezt amiatt, mert nem akartam elhinni, hogy Donald Sutherland idáig süllyedt. Ámbár igaz, 75 éven fölül örülnek a színészek egy gyenge produkcióba való meghívásnak is.

 9. @ Petrik: a hivatásosok az “elit” korzetekbol maguktol jelentkeztek es nem valaki mas helyett ( pl Prim). Ok mar kiskoruk ota erre keszultek es mint egy kivaltsag keppen akartak bemenni az arenaba. A filmben csak az van, hogy az elso korzetben vannak hivatasosok, de a konyvben ha jol emlexem az elso, a masodik, es a ngegyedik korzetben is ilyenek a kolykok. Szoval azt h onkent jelentkezett igy ertik.

  Engem nem zavart, hogy a szeplok nem csont sovanyak. De pl az nekem fontos momentum volt a konyvben, hogy a nevuk nem csak egyszer szepelt a gombben, hanem pl Katnisse mar 16 x, ha jol emlexem elozo evekrol is benne maradt a neve, plusz fel lehettt iratkozni egy evre elegendo kajaert, es Katniss a csaladtagjai neveben is feliratkozott, igy helyettuk is bekerult meg 2x a neve (egy evben). Mivel meg nem olvastam a Battle Royalt igy nincs osszehasonlitasi alapom. A filmben nagyon tetszett a korites, a vonat, a ruhak, a kapitolium, a bal… A sztori nem rossz, de igy, hogy majmolja a BR-t, nem olyan szimpatikus.

  A konyvben Katniss szerintem sem megy at valami nagy jellemfejlodesen, naiv kis picsa, cserebe meg rosszindulatu is. Azokat a reszeket szerettem, amikor Peetaval van…habar nem vagyok romantikus es erzelgos.

  Egyszer jo a konyv, izgalmas, de nem hagy tul mely nyomot. A film latvanyvilaga tetszik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..