Az Argo-akció kritika

6
582

Argo-akcio head

Az Argo-akció kritika

Az év legizgalmasabb filmje

Írta: Bányász Attila (Miner)

Ben Affleck bizonyított már színészként – bár ezt lehet, páran cáfolnák -, Oscar díjat nyert forgatókönyvíróként (Good Will Hunting), belekóstolt a produceri feladatokba is, valamint a Hideg nyomon és a Tolvajok városa után immár a harmadik nagyjátékfilmjét forgatta le rendezőként. Politikai thrillere azonban sokkal több lett puszta tényhalmozásnál: a jól megválogatott színészgárda, az ironizáló, sőt szarkasztikus humor és a jól adagolt feszültség igazi Oscar-gyanús produkcióvá áll össze, amivel végleg eloszlat minden kétséget rendezői létjogosultsága kapcsán. Ha Affleck többet nem állna kamera elé, hanem megmaradna mögötte… nos, mi nézők ezzel is csak nyernénk!

Argo belyegDe természetesen erről szó sincs. Már talonban van egy romantikus filmje Rachel McAdams-szel, emellett láthatjuk majd thrillerben és Kristen Stewart partnereként vígjátékban. Azonban maradjunk egyelőre a jelenben, harmadik rendezésénél, amelyért a kritikusok rajongva emelik piedesztálra – a Filmakadémia pedig előszeretettel fogja keresztre feszíteni a Hollywood-ot karikírozó poénjaiért. Na, azért nem eszik olyan forrón a kását, a túlzóan hazafias dagályosságot szerencsére messze elkerülő film igazi drámai történettel bír, drámai alakításokkal, remek rendezéssel, így azon néhány orrpöckölés és fricska felett Hollywood nagyjai is némi önironizálással szemet hunyhatnak.
Először is leszögezném, hogy bár megtörtént politikai eseményeken alapul a sztori, semmiféle előismeret, utánanézés nem szükséges a megértéséhez, tehát mindenféle előzetes felkészülés nélkül nyugodtan be lehet rá ülni a moziba. A film elején rövid történeti áttekintést kapunk – ezt is remekül és stílszerűen oldotta meg Affleck: képregényszerű storyboard-okkal (minden film kezdeti fázisában hasonló módon tervezik meg, hogy mit fogunk a vásznon látni) vázolja föl a politikai környezetet, és hangolja rá a nézőt a korra jellemző puskaporos hangulatra. Pillanat alatt 1979-ben találjuk magunkat, s semmibe foszlik körülöttünk a moziterem valósága: ott vagyunk a tiltakozó tömeg közepén, együtt rohamozzuk meg az iráni iszlámistákkal a teheráni amerikai nagykövetséget, miközben nézőpontot váltva láthatjuk az odabenn rekedt, halálra rémült amerikai irodistákat. Hat embert kivéve minden dolgozót túszul ejt a feldühödött tömeg. A kezdetben senkinek sem hiányzó hat amerikai a kanadai nagykövetnél lel menedékre, ám sürgősen meg kell oldani a kijutásukat az országból. Számtalan terv születik a CIA berkein belül, s végül Tony Mendez ügynök őrült ötlete nyeri a flúgos futamot: egy valójában leforgatásra nem kerülő, Star Wars klón sci-fihez forgatócsoport érkezik papíron Iránba forgatási helyszíneket keresni. Igazából a kanadai forgatócsoport vezetőjeként csak Mendez érkezik meg az Amerika-ellenes országba, hogy hazafelé már heten induljanak el. Vajon mindannyian visszatérnek?

Argo4

A film az eszement akció megtervezésének és véghezvitelének a krónikája. Egy önrionizáló maszkmester és egy kiégett filmproducer van Mendez segítségére az ál-hollywoodi produkció megszervezésében, és ez – számomra is meglepő módon – valami kegyetlenül szórakoztató egyveleget eredményez. Amellett, hogy beláthatunk a ’70-es, ’80-as évekbeli filmkészítés kulisszái mögé, egyben meglepően jó humorral ferde tükröt tart Hollywood elé. Végre megtudjuk, hogyan is mennek a dolgok az Álomgyárban, bemutatja, amiről szinte semmit sem tudunk: a film forgatás előtti időszakát.
A Hollywood-i helyszín mellett a teheráni jelenetek adják a film fő feszültségforrását. Mivel az alkotók Iránban nem tudtak forgatni, így ezeket Isztambulban vették fel. A követség megrohamozásának tömegjelenetét egy futballpályán rögzítették, 1300 statiszta közreműködésével. A CIA washingtoni irodájának helyszíne a Los Angeles Times ’70-es éveket idéző épülete volt. A felvételek közben Affleck klasszikus ’70-es évekbeli filmek kameramozgásait és nyűzsgő irodai jeleneteit másolta le, mint például Az elnök embereiét. A Hollywood-i helyszíneken sok közelit alkalmazott, míg a kanadai nagykövet házában kézikamerás megoldást választott. A ’70-es évek filmes technikáját megidézve a vágás során sok képet akár 200%-osra felnagyított, hogy növelje a képek szemcsésségét.

Argo1

A film két legnagyobb arca a filmeseket játszó John Goodman és Alan Arkin. Legszívesebben már most borítékolnám nekik az Oscar szobrocskákat, annyira lehengerlőek együtt. A kiválóan megírt dialógusaikhoz tökéletes színészi játék párosul, csattannak a poénok és a megunhatatlan egysorosok. Arkin elmondása szerint figuráját Jack Warner-ről, a Warner Bros. legendásan kiállhatatlan alapítójáról mintázta.
Tony Mendez karakterét Affleck eredetileg Brad Pitt-nek szánta, de ütemezési problémák miatt kiesett a képből, és így ő ugrott be a helyére. Nem kiemelkedően, inkább rutinszerűen hozza a figurát, a rendezés mellett valószínűleg kevésbé volt ideje a karakter kidolgozására vagy nem akarta elvonni a figyelmet a kollégáiról… a fene tudja! A hat menekült amerikai hihető alakításban kel életre, jó színészeket sikerült castingolni. Affleck számára fontos volt, hogy a színészek hasonlítsanak az eredeti személyekre, a felvétel előtt pedig hetekre összezárta őket, hogy ráhangolódjanak a szerepeikre és egymásra. A hatás remek lett! Nem beszélve a környezet korhűségéről, a díszletek és a jelmezek minden részletükben a ’80-as évek elejét idézik.

Argo3

Az Argo-akció precízen adagolt feszültségével bennem – annak ellenére, hogy tisztában voltam a végkifejlettel – szinte körömrágós izgalmat generált. Így minden további nélkül képes voltam szemet hunyni a történet apró-cseprő logikátlanságai felett, ahol az alkotók a drámai hatás kedvéért csöppet eltértek a valóságtól. A magam részéről kitűnően szórakoztam rajta, abszolút az idei év legizgalmasabb, sőt, megkockáztatom, a legjobb filmjének titulálnám. Affleck korábbi filmjei is bejönnek – a Hideg nyomon jobban, mint a szerintem picit túllihegett Tolvajok városa -, Az Argo-akcióval viszont föltette a koronát a rendezéseire. Ha legközelebb Affleck ír-rendez, szó nélkül megyek a moziba. Legyen az akár dráma, thriller, akció vagy a planktonok lehengerlően izgalmas nemi élete! Látni akarom!

Értékelés: 9/10


Argo-akció filmadatlap szinkronos előzetessel


6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. De jót nevettem neki múltkor amikor megtudtam hogy Géza a második keresztneve.:D A film meg várós,állítólag sok jelölésre van kilátás az oscaron is.Állítólag nagyon jó.

  2. Gyakorlatilag mindenhonnan csak pozitív jelzőket lehet olvasni a filmről, aminek előzetese bevallom nem különösebben fogott meg, de mostmár valóban az Oscar egyik potenciális esélyese, szóval biztosan nem lesz kihagyva. Ben Affleck meg tényleg jó kis rendezővé kupálódott ki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..