Amerikai pite – A találkozó kritika

12
565

american-reunion-head

Amerikai pite – A találkozó kritika

Újramelegítve

Írta: Bányász Attila (Miner)

Az Amerikai pite 1999-ben robbant be a mozikba, sajátosan ötvözve a romantikus vígjátéki elemeket az altesti poénokkal, úgy állítva a tizenévesek legnagyobb érdeklődésnek számot tartó témáját, a szexet a középpontba, hogy az egyszerre legyen profánul vicces, és ugyanakkor a történet végére romantikusan lekerekített. A pite így vált az ezredforduló megkerülhetetlen, a tinik számára meghatározó vígjátékává, sokadik folytatásának nosztalgiafaktora pedig a magamfajta nem különösebben piterajongóban is meglepően szentimentális érzéseket kelt. Az édesség, amelyik Jason Biggs-et véglegesen örök lúzerségbe skatulyázta, még ma is habkönnyű és felmelegítve is fogyasztható.

American-reunion-belyegAz Amerikai pite franchise nem találta fel a spanyolviaszt, egyszerűen minden korszaknak megvannak a maga jellemző tinivígjátékai, s a pite sem más, mint a ’80-as évekbeli Forró rágógumi és az Éretlenek amerikanizált, milleniumi változata. Bevallom, hogy az ezredforduló környékén bemutatott első rész nem igazán hagyott mély nyomokat bennem, így a folytatásokat sem láttam mostanáig. Azonban A találkozó kedvéért tartottam egy pitemaratont, amibe csak a hivatalos moziváltozatok, azaz az eredeti trilógia fért bele, és én lepődtem meg a legjobban, hogy milyen jól szórakoztam rajtuk. Az első részt egy csöppet untam, hiszen már láttam, a folytatások viszont egészen jók,viszonylag egységes színvonal jellemzi, bár a második rész rádiós csevegése az első rész webkamerás akcióját nyúlja, a leszbi-cicák különszáma azonban kárpótol mindenért.
Na de hogy visszatérjünk a jelenbe, a Kalandférgek 1-2 író-rendező párosa, Hayden Schlossberg és Jon Hurwitz álmodta vászonra hőseink újabb kalandját ezúttal az érettségi találkozó ürügyén. Hol van már ’99, amikor négy srác megfogadta, hogy még a bankett előtt elveszítik szüzességüket? Az idő bizony még rajtuk is nyomot hagyott, a távolság pedig szétrobbantotta ütőképes baráti egységüket. Jim és Michelle a házasság szürke hétköznapjait éli meg az apai és anyai szerepek minden nyűgével, Kevin gondolataiban még mindig fel-felbukkan Vicky, akivel már évek óta nem látták egymást, Oz éli a hírességek üresen csillogó világát egy modellel az oldalán, miközben a valódi boldogság még mindig nem mosolygott rá, ellentétben Finch-csel, akire viszont igen, s aki azóta is azon múltba vesző pillanatok emlékeiben él Stifler mamájával. A baráti társaság egy hétvégére újra összeröffen, hogy az érettségi találkozón és az azt követő, elmaradhatatlan Stifler-féle bulin végleg bebizonyosodjon, hőseink mennyit változtak, még mindig megvan-e a közös hang, s él-e a barátság, ami átsegítette őket a felnőttéválás megannyi problémáján.

American-reunion-01

Az Amerikai pite két arca, akik nélkül tulajdonképpen nem is lenne pite, Jim és Stifler. Jim még mindig nem vesztett kétbalkezességének bájából, ami rendíthetetlenül sodorja bele az újabb és újabb kínos helyzetekbe, és amelyek a Pite-filmek tetőpontjait nyújtják. Nincs ez másképp most sem: a házasságát kicsit feldobni vágyó Jimnek meg kell birkóznia a rút kiskacsából gyönyörű hattyúvá vált szomszéd kislány majomszeretetével, ami számtalan kellemetlen, de roppant mulatságos jelenetet szül. Jason Biggs aztán rendesen beskatulyázódott Jim szerepébe, és ezen nem változtat sem a Csak az a szex vagy A spanom csaja, mindig ő lesz „az a pités srác”. A mocskos szájú, minden lében kanál, a „muffok” hajszolásának élő, igazi „bránermájszter” Stifler kinőtte az év buliszervezője címét, és az újabb és újabb részekkel mind több játékidőt kapott a vásznon. Általában jó nagy kalamajkákba sodorta mindig is hőseinket, nagyképűsége okán pedig jót tett a közmorálnak, amikor végül rajta csattant az ostor („fehér” sör és “Stifler mamája”). Ő a kakukktojás a társaságban, és ez az új részben halmozottan teljesül: míg mindenki kirepült otthonról és az évek során a felelősség súlya alatt némi komolyságot vett magára, addig ő az, aki annak ellenére, hogy gyakornokként dolgozik egy jól menő vállalatnál, maradt ugyanaz a partyarc, aki mindig is volt. Seann William Scott legjobban eltalált figurája Stifler, nem lennék meglepődve, ha valójában saját magát adná a filmben. Scott-ot legközelebb a hokis vígjáték, a Goon főszerepében láthatjuk viszont.

american-reunion-04

Michelle meglehetősen háttérbe szorul az új részben, viszont meglepődtem a 38 éves Alyson Hannigan-en, ugyanis a szereplők közül rajta látszik meg a legjobban a kor (hol van már a Buffy vörös kis üdvöskéje?!). Kevin is megkapja a maga kis drámáját Vicky-vel, ahogy a harmadik részből kimaradt Oz is az újból felbukkanó Heatherrel. Talán most felnőtt fejjel kettőjükre mosolyog végre a boldogság? S talán Finch-nek is sikerül végül kimozdulnia az ellenállhatatlanul magába szippantó fekete lyuk közepéből, amelynek neve: Stifler mamája.
Az összes korábbi karakter feltűnik az új részben, akik az elsőben is szerepeltek, még ha rövid cameó-ra is (Jessica, Nadja, Jim apja, Stifler mamája, a Sherminátor, Finch őszinte tisztelői, a DEBASZ-srácok, stb.). Furcsa ezeket az arcokat ennyi év után kortól nemesedve ismét szemrevételezni, akaratlanul is elfogja az embert a nosztalgia, az idő múló szeszélye és felelevenítődik a saját ifjúkora. Nem lennék meglepve, ha a film megnézése után sokan a mobiljuk után nyúlnának, és rég elfeledett telefonszámokról kerülne le a virtuális porréteg.
A film humor frontján sem múlja alul a korábbi részeket, minőségben és történetben is szépen beleilleszkedik a hivatalos mozifilmes részekbe, kerek egész tetralógiát alkotva. Azonban a film legutolsó előzetese elég sok poént lecsap, érdemes ezt kihagyni!

american-reunion-02

Moziban minden bizonnyal az igazi piterajongók fogják megnézni a filmet, az ő esetükben akármit is mondok, a régi színészgárda összecsődítése miatt alapból piedesztálra emelik majd az új részt. Nagy valószínűséggel DVD-n lesz nagyobb a produkció forgalma, ott még esetleg azok is ráfanyalodnak – ki kíváncsiságból, ki pillanatnyi unalomból -, akiket nem mozgat meg különösebben a franchise. Mindenesetre előbb-utóbb a legtöbb ember ismét pitétől maszatos… ööö, arccal és nosztalgiától könnyfóliás szemmel fog járni-kelni, hiába, nincs mit tenni, újabb kismilliárdnyi agysejt fog elpusztulni a világot előbb-utóbb körbeölelő pitelázban!

Értékelés: 7/10


Amerikai pite – A találkozó filmadatlap magyar feliratos előzetessel


12 HOZZÁSZÓLÁS

  • Kun Adrián: Kifejtenéd egy kicsit bővebben, melyik részével nem értesz egyet? Csak hogy okuljanak azok is, akik hezitálnak elmenni a moziba megnézni.

 1. Ebben a részben sajnáltam meg a legjobban Stifflert.
  Stifflert viselte meg a legjobban, hogy nem találkozott ilyen sok ideig a cimboráival. Mindíg humorral próbálta leplezni ha meg bántották (és valljuk be ez elég sokszor megtörtént) a film végén azért nagy nehezen elmondja a véleményét és igaza van.
  Ahoz képest, hogy ha segítség kellett mindíg jött, a maga módján sokat segített is, de cserébe, nem kapott semmit.
  Jim az esküvőre sem hívta volna meg. Most sem szóltak neki, hogy össze jönnek…

 2. Én még nem láttam a filmet, de a héten tervezem a megnézését. Köszi a kritikát, nem tudom, hogy mit várjak a filmtől… Eddig nagyon vártam az új részt, remélem tetszeni is fo…:) és én piterajongó vagyok…:D

 3. A kritika szerintem jól sikerült, még enyhén pozitivabbnak is tekintem a kelleténél. A pite 1 színvonalát hozza a film, ami idősebb fejjel nézve számomra már édes kevés.Stifler figurájára lehet építeni mindig, a film gyakorlatilag itt ki is merül.Persze lehetett volna ennél rosszabb is.Természetesen moziban sokak humorfaktorát elérték a gyengébb poénok is, az enyémet sajnos nem.Nosztalgiából, ötös a film, amúgy meg inkább nézzetek meg egyegy mostani vállaltan bugyuta filmet ha akartok röhögni (Tucker and Dale vs Evlil, Paul , de még a Deadheads is jobban ütött nálam.

 4. Pont ezt várom a filmtől, hogy nevettesen és nosztalgia tárgyát képezze. Várom már, kétlem, hogy nagyot csalódhatnék benne. A pontozás is reálisnak tűnik.

 5. Szerintem meg 10/10-et érdemelne a film. Egyszerűen ferge… most figyelj, mert Neil Patrick Harris is szerepelt benne, ami nálam a csúcspont volt… teges!!! :))

 6. Én anno 99 ben láttam az előt, majd a másodikat és a végén a harmadikat. A kor halad – az enyém is – de ez a negyedik rész csak egy új bőr. A nosztalgiára épül és az eredeti szereplőkre. Ennyi és nem több. Önismétlés, középszerű és nem túl izgalmas.
  Felnőttek lettünk, nincs mentség.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..