Alkonyat – Hajnalhasadás 1. rész kritika

60
775

Alkonyat – Hajnalhasadás 1. rész kritika

(Írta: Kenobi)

Emlékeim szerint, az utolsó másodpercet az Avatarban már elsütötték, nem? A Hajnalhasadás 1. része mellesleg az Alkonyat-saga messze legrosszabb epizódja, eddig. Csak nehogy a második fele alulmúlja… Nehéz pozitívumot körmölni egy olyan moziról, aminek kétharmada kerüli az izgalmakat, aminek feléből árad a nyálas szirup és a giccs, s ami olyan unalmas, mint egy adótörvény. A legjobban a rajongókat sajnálom, mert számukra kötelező vetítés. Még azt is megkockáztatom, hogy Bella és Edward, no meg a farkasgyerek által kavart szerelmi háromszög legújabb fejezetét sírva visítozzák végig. A kevésbé elvakultak legfeljebb eret vágnak, magukon. De valami szépet is mondjak. A menyasszonyi ruha és a nászágy világít a Cloroxtól!

Alkonyat – Hajnalhasadás 1. rész kritika

Amennyiben a történetbe bonyolódunk, három részre oszthatjuk. Lássuk.

Első fejezet: Az esküvő. Összecsődítve a násznép, töményen bugyog a romantika. Mézédes tökörészés folyik itten időhúzás jeligével. Álmosító módon és hihetetlenül gyenge tálalásban. A rokonság köszöntő dumával stand-upol, lelkizés és fülig érő vigyor. Komolyan mondom, tessék figyelni az órákat! Vagy harminc percet elcsesznek a nagy semmivel.

Második fejezet: Rió. A nászút. Az ember napsütötte tengerpartra számít, formás csajokra és a város gyönyörű látképére. De nem. Csókolózás és nyalakodás minden fronton. Izgalmi faktorként a szerelmesek sakkozgatnak. Mint egykoron a Karpov-Kaszparov partikban. Majd lerágtam a körmömet. Ám az első figyelmeztető jelek is feltűnnek: rászedtek ember!

Harmadik fejezet: Szülés. Kezd magához térni a film, egy kis mozgalmasság. Bekeményítenek dráma vonalon. A trükkmesterek hamusovánnyá varázsolják Bellát, kezd hasonlítani egy korai Ripleyre. Mivel valami harapdál a pocakban, ezért jutott eszembe a Nostromo hőse. Akciókban reménykedőknek szomorú hír, néhány perces alibi püfölgetés akad az egész filmben.

Alkonyat – Hajnalhasadás 1. rész kritika

Bill Condon rendező elkövette a hibát, hogy Stephenie Meyert, az Alkonyat-könyvek íróját filmje közelébe engedte. Aminek következménye egy szigorúan fiatal csibék szája íze szerint rittyentett produktum lett. Vadulásnak semmi jele, pedig vámpírok és vérfarkasok ősi gyűlöletéből joggal számíthatnánk vérözönre. Lehetne dobálózni nagy szavakkal, mint beteljesülő szenvedélyek, árulás és tragédia, de érzésem szerint az egész csak egy felfújt léggömb. A története ingatag lábakon áll, az igazi mély érzelmek tolmácsolásához előadok is kellenének. A Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner trió annyiban különbözik napjaink celebjeitől, hogy képesek három érzelem és két mondat összefüggő ábrázolására, ami még Alkonyat filmek béka segge alatti nívójához is kevés. Mert hiába a dráma, ha nem párosul átéléssel. Mindhiába a keménykedés, amikor vért csak transzfúziós zacskókban látunk. S mindhiába a méteres farkasok, ha csak futkosni képesek.

Alkonyat – Hajnalhasadás 1. rész kritika

A hiba persze bennem van. Nem tudok örülni annak, amikor palimadárnak néznek. A Hajnalhasadás 1. része Harry Pottert követően két részben készült. Bár jöhetnek a hivatali rizsával, tudniillik, szükséges a dupe epizód a sztori szárnyalásának kibontásához, hogy minél hitelesebben átadhassák a könyv hangulatát, biztos így is van. A prózaiabb magyarázatban jobban hinnék. Hatalmas pénzek lesznek ebből, mert sokan megnézik, abban bizonyos vagyok. Nekik mindegy mit kapnak, a rajongó az a balek, aki rózsaszín ködben lát mindent. Igen, javarészt a tizenéves lányok lennének a film becserkészett áldozatai. Nekik szinte mindegy, mi mozog a képen, a Hajnalhasadás számukra az év eseménye. Erre bizseregtek már hónapok óta, egyfajta álcázott agymosás lett számukra a vámpír fiú és a bágyatag tekintetű leányzó szövevényes szerelme. Most lehet elővenni ismételten a könyveket, újabb vetítésen repetázni, kitrécselni a barátnőkkel az eseményeket, és várni türelmetlenül a tényleges befejezést. Bolygónk másik fele pedig csak ámul és értetlenül vakarja a kupáját. Na, ja. Ők azok, akik már elmúltak tizennyolc évesek. Én is így vagyok. Kinőttem már a vihogós lányka korszakomat.

Alkonyat – Hajnalhasadás 1. rész kritika

Alkonyat – Hajnalhasadás 1. rész értékelés: Egy régi vámpírmondás szerint kétféle ember van. Az egyikből már szívtak vért, a másikból majd fognak. A Hajnalhasadás 1. része is ilyen vérmes próbálkozás, lehet szeretni, meg utálni. Én inkább csenden haldokoltam alatta. Összeszorított fogakkal, de rendületlen kitartással. Az idő ólomlábakon vánszorgott, egy perc előre, kettő hátra. Gondoltam, túszul ejtem a mozigépészt, követelésem csupán annyi lenne, ugorjunk előrébb a filmben. Úgy a végére. Finoman szólva sem lettem rajongója. Már előre félek a második felétől.

Értékelés: 5/10


Alkonyat – Hajnalhasadás 1. rész – trailerrel


60 HOZZÁSZÓLÁS

 1. KI EZ A TETŰ aki írta ezt a kritikát! Nem a nemi szerveddel kellene filmet nézni, hogy “formás csajok” meg ilyen szöveg ez nem pornó! épp ez az hogy akkor lenne gáz ha ilyen van benne!

 2. Húú Hát nem gondoltam volna hogy ennyire rossz lett de tuti igy lehet 😀 amúgy abban tejensen igazad volt Kenobi hogytizen évesek nézik,mert én tegnap mikkor moziba néztem a Hogyan Lopjunk Felhőkarcolot 🙂 ahogy vártam előtérben hogy kezdődjék a film tucatjával jöttek a csajok 🙂 (16 év körüliek) barátosnés csoportokban és persze mind az Alkonyatra ment 😀 de egyikel sem láttam fiúkat 😀

 3. Én…: Nem a farkával nézte az általad TETÜnek nevezett illető a filmet. Ellenben Te felvehetnéd a szemüveged, hogy meglássad a formás csajokat a szövegkörnyezetben…

 4. Na most egy az a filmből sok jó jelenet ki maradt az tény MIVEL többszőr ÚJRAVÁGTÁK!!!!!!!!! H A FIATALABBAK IS MEGNÉZHESSÉK. A másik ez a rész nagyon a könyv alapján készült és aki nem olvasta a könyvet az ne szídja így a filmet!! Ennyit erről, mert én többször olvastam a könyvet, és a film és a könyvben sok hasonlóságot véltem felfedezni és, úgy tudom pont ez volt a cél.

 5. Szerintem kár erre a szériára háromnál több szót vesztegetni: egy kalap sz@r.
  Emberek kijött két új kép a TDKR-ből!!!
  Na ez a hír!
  Az Empire kétféle borítóval rukkolt elő, inkább ezt rakjátok ki fő hírnek sztem, ezt a mocskot meg felejtsétek végre el.

 6. Hát igen, asszem erre a fórumra is beszabadultak a hormonzavaros Alkonyat-imádó tinilányok, akik Alkonyattal kelnek és fekszenek, tanóra közbe meg arról ábrándoznak, hogy egy vámpír elviszi őket, és csúnyán lehordanak mindenkit, aki meri nemtetszését kifejezni eziránt a film iránt.
  én…: ez itt egy filmes honlap, nem pedig Alkonyat-fanklub, és mivel ennek a sorozatnak a filmtörténeti súlya nagyjából a béka segge alatt van, nem kéne csodálkozni a negatív kritikán. De persze, ez az oldal nyilván semmit sem ért a filmekhez, és ássa el magát szégyenében, amiért a vezetőség nem olvas lányregényeket, de ha kicsit jobban körülnézel, akkor megláthatod, hogy ez a remekmű 10/4,6os átlagon áll az Imdb-n, és 27%-on a Rottenen…

 7. Drága kedves kommentelők illetve és főleg kritikaíró.
  Első körben leszögezném, nem vagyok már tizenéves, elmúltam már húsz is, de szeretem a Twilight sagat. Mellékesen megjegyezném, hogy ugyanígy ehhez hasonlóan többször végignéztem a Die Hard részeit is, mert bármilyen hihetetlennek tűnik azt is szeretem. Én, pár előttem íróval ellentétben nem ítélek meg senkit annak alapján mennyi idős, vagy éppen mit néz meg többször a mozikban.

  Először a kritikaíróhoz lenne pár mondatom.
  Nem tudom nős vagy-e, de őszintén, jártál már olyan esküvőn ahol hiányzott a romantika valamilyen formája? És ugyan ehhez kapcsolódva, a nászutadon, ha volt ilyen, te más nőket nézegettél? (Oké, a sakkozós rész valóban elég gáz, de én aki veled ellentétben olvastam a könyveket értem a dolog miértjét.) Szülés – próbálkoztál már vele?

  Persze, az ember, ha beül egy moziba szeretne elrugaszkodni a valóságtól, de azt hiszem ez azzal, hogy vámpírokról szól, meg is lenne a történetben. Ami Stephanie Meyer közreműködését illeti a filmben, ha olvastad volna a könyvet, és nem magyarul, hanem az eredeti angol szöveget, lehet mást gondolnál. Bár kétlem.
  Tipikusan olyanak tűnsz, aki eldöntötte, hogy ez nem jön be neki, és soha semmi módon nem változtatná meg a véleményét.
  Ami a szereplőket illeti, igen egyet értek, nem ezért fognak Oscar díjat kapni, de szerethetőek. Bella az esetlenségével és kishitűségével, Edward az állandó aggódásával, Jacob a forrófejűségével.

  Nagyon sokan fanyalognak ezekkel a könyvekkel, filmekkel és főleg az ezt az egészet körbeölelő hisztériával szemben. Csak egyetlen kérdésem lenne, jobban tetszene, ha az a rengeteg fiatal valami drogos, alkoholista, gyógyszerfüggő sztárocskát akarna utánozni?
  Mert ez is egy szempont. Ők több millióan találtak maguknak egy történetet, amiben a két főhős annak ellenére is kitart egymás mellett, hogy az szinte lehetetlennek tűnik.
  Most mondhatjátok romantikus vagyok, infantilis, talán. De mivel pszichológus diplomámat egy E-betűs Budapesti egyetemen szereztem, bizton állítom van bennem némi realitás is.

  Ami a kommentelőket illeti.
  Ízellajos, nagyra értékelem, hogy nem szólod le, a megállapításod, hogy nagyrészt nőknek szól helytálló, és mint már írtam én is szeretem a Die Hardot. (de azért megjegyezném, amikor megnéztem a Breaking Dawn part1-et, én elég sok férfit láttam, meg is lepődtem kicsit. Oké barátnőkkel voltak, de kifelé nem azt mondogatták, hogy ez de szar volt, hanem egy egy jelenetet beszéltek újra.)
  Én… Te gondolom rajongó vagy, mégpedig a fanatikus fajtából. Tudod, az a bajom a hozzászólásoddal, hogy az nem az. Mármint hozzászólás. Te elvakultan akarod másra kényszeríteni a saját ízlésedet, és ez elég kicsinyes. Őszintén mondom, ezzel szerintem sokkal többet ártasz a film megítélésének, mint használsz.
  Bachter ha nem is láttad mi alapján nyilatkozol? Én is írhatnám, hogy a „Hogyan lopjunk felhőkarcolót” egy unalmas tucat vígjáték, pedig gyanítom nem az.
  BJ az írod ez egy nézhetetlen széria, ezen esetleg fennakadnék, de mivel a mondat végén ott a „számomra” szó, értelmet nyer minden. Mert ez itt a lényeg. Nem kell mindenkinek szeretni, aki nem szereti ne nézze, de lenézni, durva kritikával illetni valakit, valakiket csupán azért, mert neki ez jön be, na az már elég ronda dolog.
  Oké, tudom elég bő lére eresztettem, nem is vagyok benne biztos, hogy meg fog jelenni, de próbálkozni fogok.
  Mindenesetre a kritikaíróhoz lenne még egy mondatom, amit az egyik hazai rajongói oldalon olvastam, és megnevettetett.
  „A New Moonnál még felhúztam magam (mármint a kedvezőtlen kritikán). Most pedig jót röhögök azon, hogy nem nekünk volt kötelező megnézni, hanem NEKI. Úgy, hogy ő még gyűlöli is. Szegényem.

 8. David: Nem kell ahhoz “hormonzavaros Alkonyat” rajongónak lenni, hogy értékelj, érvelj egy film mellett vagy ellen. Én már kinőttem ebből a korszakból, de lássuk be, hogy a fenti kritika inkább indulatból, mintsem józan ítélőképesség alapján született.Illetve illene utána nézni, ha valamit leírunk, pl.: a sakk.(Nézz meg egy könyvborítót, és egyből eljutsz addig a jelentésig, de várj elég csak arra gondolni, hogy “sakkozok a lehetőségekkel”),és tádám!
  Sajnos, a könyvek nagyon gyenge színvonalúak, ebből nagyon nehéz valami jobbat kihozni, illetve az enyhén szólva sem színes karakterekből kihozni valami fenomenálisat. Azt hiszem az összes rész közül(talán kivétel az első) ez a messze legjobb.Már csak azért is ,mert bekerültek a filmbe olyan poénok is, amiken keresztül érződik egyfajta “nem vesszük komolyan magunkat” szemlélet, ami igencsak előnyére vált a filmnek.Nagyon szépen fényképezett, szép vágásokkal dolgoztak, és egységes hangulata van a filmnek, amit egyértelműen Condonnak köszönhetünk. Aki meg akciófilmre vágyik, az ne erre üljön be, mert már rég kiderült, hogy ez a film nem arra helyezi a hangsúlyt.

 9. Kedves Dicta!

  Örömteli, hogy ekkora terjedelemben fejtetted ki érveidet, köszönöm.

  Hogy eloszlassam benned a kételyeket válaszolnék kérdéseidre. Nős vagyok, nagyjából annyi éve, mint amennyi most Te lehetsz. Két lányom van, a nagyobbik már elmúlt húsz. Ebből leszűrheted, vastagon kinőttem a tini korosztályt. Életem során elolvastam már pár könyvet, mondjuk az Alkonyat regényeket nem. De nem is fogom, nem hinném, hogy akkora fajsúlyt képviselnek, ami megérné rá pazarolni az időmet. De tovább folytatva: esküvőn is jártam már, ahol fenemód divat a romantika és a túláradó boldogság. Sőt, nászúton is voltam.

  Ami pedig a csajokat illeti, ha elolvassátok azokat az ominózus sorokat, rá kellene jönnötök, csupán Rió egyik vonzerejeként említettem a szép nőket, nem pornót vártam a filmtől. Ja. Egyetemet én is végeztem. Műszakit, de ez filmes oldal, nem állásinterjú.

  A Hajnalhasadással csak az a baj, gyakorlatilag az egész film a túladagolásról szól. Nyilván, van akiknek ez bejön, nekem speciel nem. Előítéleteim sem voltak vele szemben, legfeljebb reménykedtem, hogy kellemesen csalódok. Sajna bejött a papírforma.

  A végén megjegyzem, egyáltalán nem lepett meg néhány hozzászólás hangneme, szinte vártam is a paprikás hangulatot. Bár azt mindenki sejtette, hogy a Hajnalhasadás anyagilag megasiker lesz (világszerte már 283,5 milliót zsebelt be), azért tegyük helyére, nem egy tízcsillagos szupermozi. A kritika pedig a személyes véleményem. Dühből, indulatból írni, előre elítélni egy produkciót pedig nem szabad, még ha úgy hiszitek is.

  Üdv.: kenobi

 10. Jézus, mi van itt. 😀

  Szerény véleményem:
  Az film első felével leginkább az a baj, hogy nem kaptunk igazi, jól megrendezett “grandiózus” esküvőt, inkább csak klisékből felépített vérszegény valami lett az egészből. A probléma aztán fennállt a mézeshét bemutatásával is. Pl a nászéjszakás jelenet nagyon gyenge lett, az elementáris vámpír-potencia bemutatása kimerült egy deszka eltörésében + reggel a tollpelyhecskék… nem tudom, a könyvben hogyan írta meg a szerző, de ezt a jelenetet érdemes lett volna még simogatni.
  Szóval Bill Condon rendezőnek egyszerűen nem feküdtek a sztori ezen részei, nem tudott velük igazán mit kezdeni. (Vagy tényleg Meyer volt rá rossz hatással, tudja a fene.)
  Aztán a hazatérés után valahogy erőre kapott a dolog, így legalább nem volt annyira rossz a szájízem a stáblista után (ugye a Volturi-jelenetről senki sem maradt le…? 🙂

  Az egész Alkonyat-sorozat olyan erős közepes szintet kapott rendezés szinten. A csinos pofikák, jó sminkek, elfogadható CGI mind kevés, ha nincs megfelelő irányítás – megfelelő képzelőerővel! – ami kordába tartja ezt az egész hóbelebancot az elejétől a végéig. Én leginkább ennek a hiányát éreztem (az előző részeknél is.)

  Ezért rajongás ide, remek könyv oda, muszáj elfogadni, hogy “filmművészeti” szempontok alapján ez az alkotás max közepes értékelést kaphat. Semmi többet.

 11. Nekem tetszett. 🙂 De én olvastam a könyvet. Nem tudom a filmet úgy nézni, mint aki először látja, és nincs tisztában a történettel. Lehet, hogyha úgy nézném én sem érteném mi miért történik.
  A sakk :)) ötletes volt, de kicsit meglepődtem rajta mikor néztem. De jó szimbolika szerintem is.
  Hát igen, női történet :))) A férjemet csak a második részre tudtam elvinni, és utána közölte velem, hogy soha többet nem ül be rá :)))

 12. Mindenkinek saját izlése eldönteni,hogy hogy vélekedik egy filmről,de azért a szive legmélyén azzal mindenki egyet ért,hogy ez az alkotás nem tartozik a legjobbak közé. Ezzel szerintem mindent el is mondtam,további jó vitázást. 😉

 13. Először is azt kellene leszögezni, hogy ez a regény család vagyis a Twilight Saga az nem egy akció sorozat és nem is a megszokott vámpír történet, hanem csupán egy ROMANTIKUS regény folyamat!Tehát ne várjunk a filmtől se több hektó liter vért, és horror filmbe illő vérfarkas csatákat!El kell fogadni, hogy ez egy romantikus történet aminek a lényege hogy a szerelem mindent legyőz…
  Én nem vagyok már tini a 30 felül vagyok , de őszintén bevallom szeretem az Alkonyat filmeket és a könyveket is.
  Nem vagyunk egyformák mindenkinek más stílusú film jelenti a kikapcsolódást.Valakinek az akció, valakinek a romantika stb..
  Én elfogadom ha valakinek nem jön be ez a stílus, de épp ezért nem kéne lenézni azt aki ezt szereti.Én tegnap láttam a filmet és voltak a néző téren férfiak is , idősebek és tinik is.Nekem tetszett a film és nagyon várom a folytatást is.

 14. Nem tudom, hogy lehet -e ilyet, de megpróbálom. Egy másik (korrekt) kritika:
  origo.hu/filmklub/blog/kritika/20111121-alkonyat-hajnalhasadas-elso-resz-kritika-veres-az-ut.html

 15. Zseniális! 😀 Szerintem azoknak a jenki birkáknak már csak azért is megérte elkészíteniük ezt a förmedvényt, hogy te Kenobi megkomponálhasd eme remek irományodat a látottak hatására. Szerintem pompás kis írás (pedig nem szeretek ám dícsérgetni). 🙂

  Mellesleg én még megannyi tüzes vasak hatására sem tekinteném meg a saga egyik részét sem.

 16. Nem vagyok már tini, de szeretem az Alkonyatot, mondhatjuk úgy is hogy “rajongó” vagyok … elolvastam a könyvet, megnéztem moziban is. De a hiába … a lényeg, hogy a Hajnalhasadás egy nagy kalap SZ*R lett! Bánom hogy kifizettem a mozijegy árát+popcorn+benzin vidékről!! Legszívesebben szóltam volna a következőknek, hogy be se menjenek.

 17. Kedves Dicta,hogy én is válaszoljak az írásodra ha már meg említettél benne 🙂 én csak Kenobi kritikája alapján írtam hogy ennyire rossz lett én jobb kritikát vártam kicsivel 😀 , és nem vagyok se tini se lány 🙂 de láttam mind 3 részét 2-kat moziban sőt meg is akartam nézni a mostani részét de mivel nem jött el 1 csaj ismerősöm se 🙂 így a másik filmet néztem meg,szóval ennyi röviden és tömören 🙂

 18. Kedves Kenobi!

  Jók a kérdések :)!
  Nem azért tartom korrektnek a fenti origós kritikát, mert az az én elvárásaimnak megfelelt. Ugyanúgy megemlíti a film árnyoldalait(pl.:rétegfilm, természetesen:), mint az érdemeit(amiről én is írtam korábban, pl.:a fényképezés, a snittek, stb.).Objektívebbnek éreztem a másik kritikát(attól eltekintve,hogy nő írta).
  Nem tudom,nálad azt láttam,hogy alapból ellenszenvvel indulsz, így nehéz megítélni valamit.De azt hiszem, hogy már így is túl sokszor körbejártuk ezt a témát.
  Az viszont megnyugtató, hogy értelmiségi emberek módján sikerül tisztázni a dolgokat. Amúgy légy büszke, nem mindenkinek sikerül egy kritikával ennyi port kavarni :)!

 19. Tündérkert: Az objektív megítélés szempontjából azért kérlek vedd figyelembe azt is, hogy a rottentomatoes-ra beérkezett kritikák (155) 28%-ra tették a filmet, az Imdb-n pedig közel 16.000 szavazat mellett 4.7 ponton áll.
  Bár jómagam nem láttam az alkotást, a kapott pontok alapján meglehetősen korrektnek tűnik a kritika.

 20. Ne vegye senki sem sértésnek, de én már az első részen is majdnem bealudtam, akkor is csak azért néztem meg, mert sokan ajánlották. Nálam csúnyán elvérzett és igen persze, nem nekem készült.

 21. Sziasztok!

  Szerintem, ( én a könyvet is olvastam )a kritika helytálló.
  Az összes rész ami filmvászonra készült, unalmas, és kicsit idegesítő.
  A színészek nem hitelesek, a látvány (főleg a farkasos részeknél) olyan mint egy rajzfilm..
  Próbáltam úgy hozzá állni a filmhez hogy nem egy “Interjú a vámpírral” kategória ,tehát abszolút függetlenként néztem. Mégis a film nálam is 5/10 még jó indulattal is csak max 5.5/10.

  De vélhetően azoknak akiknek készült, örülnek és boldogok.
  Szóval már a nézettségért megérte elkészíteni a filmet..

 22. mesterséges megtermékenyítéssel fogant az ember vámpír hibrid? vagy valami cuccost nyomott a vámpír srác? mert tuti, hogy impotens egy élő halott :),… a farkasokat már meg sem említem…perverzek a mai fiatalok, kész agyrém 🙂

 23. kompi: Az általad említett oldalakat én is rendszeresen látogatom, ám mindig óvatosan kezelem az olvasói pontozásokat(tekintve az Imdb-nél a közel 16.000 szavazóból 7294 férfiú, akik igencsak lenyomták az értéket…), szóval inkább a saját szemem után ítélek. Azonban ez nyilvánvalóan szubjektív vélemény, hiszen nem tudok önmagamból kilépni, ahogyan Kenobi sem. Ez így van jól.

  Ezt a kritikáját is elolvastam, és a többit is fogom.Igyekszem megosztani a véleményemet is( ha úgy érzem érdemes), az a jó, hogy “meghallgatjuk” egymást, és próbálunk( vagy nem 🙂 konszenzusra jutni.

 24. Kedves tunderkert!

  Kicsit bajban vagyok, mert Kompihoz hasonlóan én is automatikusan Tündérkertnek olvasom a nevedet, szerintem hűen fedi személyiségedet. 🙂

  Ami az IMDb pontszámot illeti, igazad van. A fiúk valószínűleg lehúzzák, a lányok meg föl. Így aztán kijön az öt környéki átlag, bár érzésem szerint picit emelkedni fog. A kritikusok véleménye már érdekesebb, lehetne erről beszélgetni.

  A vélemények megosztása egyébként nagyon rendben van. Egy filmes oldalt a hozzászólások, látogatóinak aktivitása élteti. Szóval, sok mindenben egyetértek veled, de két dologban azonban nem:

  Nagyon rosszul ítélsz meg abban, amikor azt írod, a cikkel porkavarás volt a célom. Egyáltalán nem, hidd el. (De játszunk el a gondolattal. Akkor kapott volna két pontot, meg egy sor vulgáris jelzőt.) Büszke majd akkor leszek, ha a többség azt mondja: A mindenit! Ez a fickó tök ugyanazt írta, amit gondoltam erről, vagy arról a filmről! Persze utópia, majd felébredek. 😀

  Előítélet sincs bennem soha egyetlen alkotással kapcsolatosan sem, max. a látottakat követően írom le kendőzetlenül véleményemet. Ha egy filmet előre utálok valamiért, akkor meg se nézem. Ilyen egyszerű. S még valami, vannak bőven romantikus beütésű produkciók, amik nekem is tetszenek. Nem vagyok fatökű érzelmi analfabéta. 🙂

  Üdvözlettel: Kenobi 🙂

 25. tunderkert-et eddig én is tündérkertnek olvastam pedig nagyon nem mindegy 🙂
  kenobival megint egyet tudok érteni, mert a romantikával egyáltalán nincs baj és rengeteg olyan romantikus alkotás van ami nekem is tetszik pl. a Dear John vagy Ha eljön Joe Black stb. nagyon tetszett. (na most a sok keménytökű biztos felhördül 🙂 ) A vámpírokkal sincs baj, mert pl. az Interjú a vámpírral egy nagyon nagy kedvencem. Viszont ennél a szériánál még érvelni sem tudok úgy, hogy ne bántsak meg senkit. Én általában, ha elkezdek egy filmet nézni azt be is fejezem, de ezt nem tudtam. Jó szórakozást annak aki igen. 🙂

 26. kenobi: Köszönöm a válaszod!

  Nem mondtam egy szóval sem,hogy érzelmi analfabéta lennél, ha ezt olvastad ki a szavaimból, akkor ne haragudj. Nem gondoltam egy percig sem. Még leírva is rosszul néz ki. 🙂
  A felhasználónevem helyesen tényleg: Tündérkert, csak az e-mailek, meg a mindenféle klaviatúra miatt lett “ékezettől(+nagybetűtől) megfosztva”.

  A “porkavarós” részt pedig inkább humorosan vedd, ne komolyan. De azt hiszem ,értem mire gondolsz.

  További jó munkát!

  Jó érzés itt lenni köztetek :)!

 27. Nagyon gyenge, nagyon… . de hiába is irom le a véleményem, az elfogult-elvakult fanoknak ugyis ez a mindenható és szent sérthetetlen film..
  De most tényleg az új generáció teljesen el van korcsosodva, és ezt a média csinálja… hol volt ilyen régebben kiskoromba hogy a filmvásznon ugy vannak ábrázolva a vámpirok hogy hős szerelmes langyi topmodell kinézetű vegetáriánusok?
  A rendezésről meg a szinészekről ne is beszéljünk. Hol van itt a dráma vagy romantika a feszültség teremtés ,vagy kimagasló szinészi teljesítmény?????????????
  El van ez az egész film a saját maga tini generációjával B……………..

  Bill Condon jobb ha megmaradt volna a jó bevált musicall filmjeinél.

 28. Hát én láttam az első 3 filmet.De a 4-dik rész kifogom hagyni nem fogott meg anyumnak barátnőmnek bejön nekem nem. a True Blood nekem jobban teccett most már nem nézem mivel idő hiányában nincs rá időm de az jobban lett meg csinálva. (személyes vélemény)

 29. Fura, hogy 5 pontot adtál.. a véleményedet olvasva azt gondoltam, hogy kb 2-t fogsz adni xD Am tökre egyet értek. Ezek a szar Alkonyat filmek csak azzal tudják vonzani a nézőket (leginkább butus kislánykák) hogy egy pasi félmeztelenül ideges fejjel rohangál össze vissza :S

 30. @ Férfi
  Bocsi de elképzelem ahogy az a Taylor Lautner gyerek 1 bezárt szobában faltól falig rohangál ideges fejjel félmeztelenül xD na persze úgy h nem fékezi le az ütközést a kezeivel ..:D

  am teljesen egyetértek azzal amit leírtál:D

 31. Hát nem vagyok tini – jóindulattal sem. (a 45. évemet taposom)
  Minden részt láttam és nekem nagyon tetszett, ahogy a könyv is.
  És igaz, fanatikus rajongó vagyok 🙂
  Szép napot mindenkinek!

 32. én jól szórakozok a hozzászólásokon.. 🙂
  és igazából várom a jövő évet.. akik a volturi-cullen klán háborújánál véres összecsapásokkal számolnak… na, ők sírva fognak kirohanni a moziból

 33. Szerintem aki undorító-giccsnek, cikinek, unalmasnak, nézhetetlennek titulálja a filmet, az egész egyszerűen érzelmileg szegény!
  Erről ennyit…titeket csak sajnálni lehet…milyen életetek lehet…
  Inkább maradok csöpögős és romantikus…

 34. Kedves Hozzászólók!
  Azzal nekem is egyet kell értenem, hogy nem ez lett a legjobb rész a Twilight Saga-ban. Viszont az is tény, hogy eddig ez követi a leginkább a könyvet és tényleg ne számítson senki vérengzésre a Volturi-Cullen “végső összecsapásban”.
  Mellesleg az egész kerettörténetnek kéne a “háta” mögé látni. Megtanulni mindenkinek a “sorok között olvasni” és megérteni a valós mondanivalóját és, ha ez megvan, na azon elgondolkodhatna mindenki!! Talán többre becsülnék egymást az emberek és főleg a férfiak a nőket (bár újabban a nők tesznek érte, hogy ne kelljen túl sokra becsülni őket…..)
  Üdv, egy harmincas…

 35. Nos először is leszögezném, hogy olvastam a könyvet, nem is egyszer és láttam a filmeket is, de ez a rész olyan össze-vissza volt, hogy néha még így sem értettem, hogy akkor most mi van. Gondolom miután felvették a filmet fogták és minden érdekes jelenetet megvágtak, hogy még a tízévesek is megnézhessék. Szóval nekem nagyon hiányérzetem volt a film végén, érzelmileg nagyon szegényes volt a nászéjszakáig Bella folyamatosan olyan fejet vág mint aki menten behány, oké h. izgult meg félt de ez már túlzás.
  Ja és a kedvencem ahhoz képest, hogy a vámpírok nem változnak alig lehetett felismerni őket az emberek nem változtak ennyit. 🙂

  Üdv

 36. Szerintem ez egy akkora általánosítás már,h a tizenévesek…
  Én 14 vagyok,5 perce láttam a filmet és szerintem is giccs az egész.
  Viszont azért aki ezt az értékelést írta az sem tud semmit…oké,hogy neked nem tetszik mert pasi vagy hogy is tetszhetne.Nagyon látszik h pasi aki írta,mert rögtön csak bikinis lányokra gondol…Szerintem is iszonyat nyálasra sikeredett,de a középpontban a szerelem van és ha nem lenne ilyen nyálas,akkor talán nekem még tetszene is.És igaza van az egyik elöttem szólónak,ameddig nem olvastad a könyvet addig ne szólalj meg.

 37. egyébként én is nagyon sokat röhögtem a filmen :DD a legjobb részek amikor azon röhögsz már,hogy Kristen Stewart mennyire ugyanolyan fejeket vág mindig és hogy mennyire nem tud szinészkedni :D…

 38. Én 21 éves vagyok, és nem rajongó, de egyszer megnéztem mindegyik részt, az első és a második könyvet még olvastam is.

  Véleményem szerint egyszer nézhető és az első rész volt a legjobb, talán azért is mert akkor még újdonságként hatott. A többi részt kicsit húzott-nyúzottnak érzem a farkasok meg a vámpírok, vagy a vámpírok és vámpírok közötti feszültségek miatt….bár bennem egyáltalán nem keltettek feszültséget, sőt még a harcjelenetek is eléggé ellangyultak és mindegyik részben szinte ugyanolyan…

  A Hajnalhasadással kapcsolatba sok mindennel egyet értek a kritikussal, pedig én nem vagyok sem házas, sem férfi.Megjegyezném romantikus alkat vagyok, de a filmben még a romantikát sem éreztem.Igazából semmilyen érzelem nem jött át, egyhangú volt és unalmas, az esküvőben semmi különlegesség nem volt a lagzi szörnyű a nászút szintén unalmas…és utána meg csak a szenvedés.Amikor aggódtak Bella élete miatt, hát nem nagyon láttam aggodalmat vagy féltést, azok a kérlelő beszédek…semmi nem volt bennük, inkább olyan érzésem volt, hogy nem is érdekel senkit mi lesz a lány sorsa…
  A nagy jelenet.A szülés és az átváltozás.Hát a szülés olyan gyors volt, hogy mire észbe kaptam meg is lett a gyerek és semmi látványosság nem volt benne…na meg az átváltozás.Ezért ment a nagy izgalom, hogy jajj milyen dúrva lesz meg fájdalmas meg minden. Hát semmi nem volt. Semmi szenvedés, semmi fájdalom, semmi látvány. Azért izgalmasabb jelenetet vártam. És az Avataros jelenet a végén…
  Összességében, nekem nagy csalódás volt.

 39. Hali.
  Az igazán durva az, hogy ez után a kritika után van a legtöbb komment /megszámoltam/, miközben a film lássuk be hulladék. Nincs rendezés és nem találtam benne színészeket sem kb. mintha valami dokumentumfilmet néztem volna.Az meg hogy el kell olvasni előtte a könyvet, mert úgy már érteni fogjuk na az érdekes, mert attól a film még ócska marad, a színészek meg ripacsok. Amúgy bevallom férfiasan, nem olvastam a könyvet sem, de ezek után NEM is fogom, mert nem éri meg.

 40. tony stark szerintem be kéne fognod a pofádat, mert én verembe hiába vok fiu én mégis néze és nem vok buzi és nem vagy remélem gyerek, hogy vissza pofáz.

 41. Hello én imádom az alkonyatot egyes emberekkel kívétélben ha szar lenne a film nem néznék millioan és nem csak tinik nézik hanem 20-30-sot van aki már a negyvenes években jár és szereti joformán minden 10-ember szerint szar film jo nem mindenki szeretheti

 42. Alkonyat…inkább sötétség de az minden formában és mennyiségben.

  Nő vagyok, 22éves és nem vagyok Alkonyat fan. Olvastam a könyveket, néztem a filmeket mivel nem írok kritikát úgy, hogy nem ismerem a művet.
  Kezdjük azzal, hogy a filmet önálló alkotásként kezeljük nem könyvadaptációként. Rossz. Sajnos filmkritikai értelemben az Alkonyat saga nem jó. A karakterek (főszereplők) teljesen lebutítottak és két dimenziósak. A párbeszédek nagy részén sírnék és nem a meghatottságtól hanem mert rendkívül bután hangoznak. A színészek, nos a főszereplőket alakító trón kívül mindenki messze menően jobb. Nehéz ilyet elérni, de sikerült. Pedig Pattinson úr nem is olyan rossz színész, bár mint férfi egyáltalán nem tetszik, ez ízlés kérdése. A Bellát alakító hölgynek a nevét sem szeretem kiejteni, sem leírni, szörnyen rossz színésznő. Igaz maga a karakter amit játszania kell pont ennyit igényel.
  Vágások szép snittek…hm hát igen egy ilyen történethez pont elmennek, de én egy fantázia romantikus történettől többet várnék látványra.AZ állandó szürkeséggel értem én, hogy hangulatot akartak teremteni, de inkább csak idegesítő, és a film végére már szemüveg kell.
  Mint könyvadaptáció…*váll rándít*mivel maga a könyv is értékelhetetlen és számomra élvezhetetlen volt nem is érdekelt és nem is figyeltem mennyire hű a könyvhöz a film.Bár talán ez a rész állt legközelebb az eredeti műhöz.

  Kedves hozzászólók,elsősorban a pszichológus diplomával rendelkező hölgyhöz szólnék.
  Dicta: Senki nem lesz több attól, hogy egy igen nívós nevű egyetemen szerezte a pszichológusi diplomáját. Pszichológus vagy és nem filmkritikus és nem is vagy irodalomtörténész, mert akkor látnád, hogy bizony a könyv és a film borzasztóan rossz. Értékelem és szeretem a jó romantikus történeteket, de az Alkonyat nem az. Az egész könyv/film bujtatott pornó kislányoknak, és ha pszichológus vagy akkor ezt látnod kell. A vámpírizmus ugye már régóta rejtjeles kódja a szexualitásnak, ahogyan a vámpír harapás a szexnek.
  Nem ítélem el azokat akik szeretik ezeket a filmeket és könyveket. Azt ítélem el aki vakon mint a birka torkon ragadja azokat akik más véleményt mernek mondani és hozzá nemértő módon védik, vagy legalábbis próbálják védeni, a már istenként imádott alkotásokat és azok szerzőjét. A főszereplő figuráját nem tudtam megszeretni. Mitől kéne Bellát megkedvelnem, együtt éreznem vele? A karakter olyan mint egy sült hal, állandóan nyitva van a szája és semmit nem tesz azért hogy jobb ember legyen önző és depressziós napi 24 órában(filmben)de a könyvben szereplő karakter sem jobb. Talán élhetőbb, érezhetőbb de sajnos az ő jelleme sem követendő példa senkinek sem.
  Igen értjük, hogy az egész Alkonyat, amolyan Rómeó és Júlia vámpír változata, hogy mindazok ellenére kitartanak egymás mellett, hogy a fél világ el akarja választani őket, vagy éppen megölni. De nem tudok nekik szurkolni. Folyton azért szorítottam olvasás közben vagy filmnézés közben hogy Bellát öljék meg. Na de ennyit Belláról sok is volt.
  Fiú hozzászólók: ne szűkítsétek le a dolgokat annyira, hogy ezt csak lányok nézik. Bártény szerintem is, hogy a tiniknek készültek ezek az alkotások. Mayer kisasszony meg ássa el magát jó mélyre, hogy olyan témákat és nézeteket akar emberek millióira rásózni amik igen kényesek. Ezt itt nem fejteném ki mert igen hosszú lenne.

  Esküvő…vontatott nyálas. Nem is lenne baj,elvégre egy esküvő lehet limonádé de lehet ízléses és bájos. De nem ez, lassú volt és….egy vámpír egy istentelen teremtmény egy élőhalott zombi (elvégre a vámpírok élőholt lények)Isten színe előtt fogadja feleségül a lányt akit szeret…egy pap előtt. Ez komikus volt és egyben felháborító. Lehet egy vámpír hívő…egy Vampire The Maquarade regényben, főleg a középkoriba mert a világához illik, de az Alkonyatban ez teljesen fájdalmas. Lehetett volna egy természeti szertartás, ahol nincs pap, de lehetett volna egy sámán vagy bánom is én de ez a papos dolog például nálam kiverte a biztosítékot.

  A film legnagyobb hibája az,hogy elhiteti több millió emberrel, hogy Bella jó, hogy sajnálni kell és együtt kell vele érezni, miközben ő maga a gonosz az Ördög az egész saga-ban. Ja és, miért is szeret bele Bellába Edward? Mert értem én, hogy ők egymásnak lettek megteremtve, de semmi ismétlem SEMMI nem vonzó bennük azon kívül, hogy Bellának van a legfincsibb vére az Univerzumban és hogy Edward sápadt csillogó *homlok csap* bőre nagyon fincsin néz ki. Na a csillogás nem akartam bele menni, de muszáj lesz. Megint csak értem én, hogy valami újat akart az írónő, de akkor legalább ne csillogást tett volna bele, hanem ha napfény éri őket, akkor látni az igazi valójukat.Elvégre évszázadok óta oszladozó járkáló tetemek a vámpírok, a napfény eszköz lehetett volna, ha ijesztővé tegyék őket ebben az amúgy sekélyes nyáltengerben.

  Lehet érte utálni, de a tényeken nem változtat, az Alkonyat könyvestül filmestül elásni való alkotás. Elnézést minden rajongótól ezúton is,nem titeket minősítelek le. Pláne ha képesek vagytok elfogadni a kritikát, és az érveket, ettől még szeressétek, csak tessék kicsit kiszélesíteni a látásmódotokat.

 43. Én csak annyit szeretnék ehhez az egészhez hozzáfűzni, hogy én láttam és olvastam mindet. A film nagyon silány és kimondottan unalmas … A könyvben szerintem vannak izgalmas részek, amik olvashatók, nekem eléggé tetszett, de a film szörnyű … és csak hogy lássák azok, akik azt hiszik, hogy aki elolvassa és megnézi a filmeket meg beszél róla az már rögtön lenézendő és kis csitrinek nyilvánítandó, én is tizenéves vagyok és egyáltalán nem fan ! Elolvastam, tetszett, megnéztem, nem nagyon tetszett, de egyébként ez az egész Alkonyatos dolog már olyan unalmas… és ez a vita róla valami elképesztően szánalmas … mindenki nézze meg azt a filmet, amit akar és ami meg nem tetszik neki azzal ne foglalkozzon… 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ