A nagy múzeum

0
289

Ez egy rendhagyó, szellemes és humoros dokumentumfilm, mely által bepillanthatunk egy világhírű kulturális intézmény színfalai mögé. Johannes Holzhausen rendező és stábja több mint két éven át gyűjtött anyagot a bécsi Szépművészeti Múzeumról szóló filmjükhöz. A kommentárok, interjúk megvilágítják az intézményben zajló különböző munkafolyamatokat, például azt, hogyan kell megteremteni a tökéletes teret egy műtárgy prezentálására. Az ügyvezető igazgatótól a takarítóbrigádig, a rakodómunkásoktól a művészettörténészig a múzeumban dolgozó valamennyi munkatárs ugyanannak a gépezetnek egy önálló fogaskereke.
A film a napi rutintevékenységek mellett a múzeumi dolgozókra és munkájuk mikrodrámáira fókuszál. Egy restaurátor éppen rájön, hogy az éppen vizsgált Rubens festményt többször átfestette alkotója; egy másik keményen küzd, hogy néhány pótelemmel helyreállítson egy antik csatahajó modellt; a látogatókat kiszolgáló csapat egyik tagja úgy érzi, a team munkája nem illeszkedik megfelelően a múzeum működésébe; a gyűjtemény egy idősebb vezetője a nyugdíjazásra készül; egy művészettörténész átéli egy aukció minden izgalmát és frusztrációját; a pénzügyi vezető szerint pedig a 3-as szám túl agresszívnek tűnik az új promóciós anyagon. Mindezektől a film jóval több, mint egy kulturális intézmény egyszerű portréja, mely a pénzügyi problémák és a versenytársak nyomása közepette függetlensége megtartásáért küzd.
A NAGY MÚZEUM mélyenszántó témákat is érint: hogyan lehet egybehangolni a műtárgyak megóvását a nyilvánosság elé tárással? Milyen szerepet játszik a művészet a nemzeti identitás megjelenítésében?


A nagy múzeumFilm adatlap

Eredeti cím: Das große Museum
Mozibemutató (Osztrák): 2014. szeptember 5.
Magyar cím és korhatár: A nagy múzeum (6)
Magyar bemutató: 2015. július 2.
DVD megjelenés (HUN):
Műfaj: Dokumentum
Rendező: Johannes Holzhausen
Forgatókönyvíró: Johannes Holzhausen, Constantin Wulff
Szereplők:
Filmstúdió: ORF Film/Fernseh-Abkommen
Magyar forgalmazó: Cinefilco


A nagy múzeum film képek

A nagy múzeum magyar feliratos előzetes /trailer/A nagy múzeum film klipA nagy múzeum TV SpotKapcsolódó anyagok:


A nagy múzeum IMDB adatlap


NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ