A művészet templomai – Kincseskamrák: A csodák világa – magyar előzetessel

0
379

Tartalom: Akárcsak egy molekula, a „csoda” fogalma is szorosan összekapcsolódó részekből épül fel, amelyek központi magja maga az ember és a csodák utáni vágya. A „kincseskamra” (elterjedt nevén wunderkammer, vagy ahogy a franciák nevezik: cabinet de curiosités) fogalma királyok, császárok és magas rangú arisztokrata gyűjtők köreiben alakult ki a 16. században, tulajdonképpen nem más, mind „az egész világ egyetlen szobában, amel összeköti a múltat és a jelent”. A szenvedélyes – és jómódú – gyűjtők hosszú évek, évtizedek munkájával saját otthonukban építették fel a világ minden tájáról származó egzotikus tárgyakból és értékes ritkaságokból álló kis univerzumukat.
A Kincseskamrák – A csodák világa című látványos ismeretterjesztő film ezekbe a rendkívüli gyűjteményekbe nyújt betekintést, amelynek különleges tárgyai a legkülönbözőbb korokból és földrészekről származnak. Megismerhetjük a múltbéli gyűjteményeket a kis méretű reneszánsz-kori kamrácskáktól kezdve – melyek a 19. század során a mai kor legnagyobb múzeumainak alapjául szolgáltak – a jelenkori kincseskamrákig, amelyeknek manapság szalonok, villák vagy kastélyok adnak otthont. A hat részből álló narratíva minden epizódjában a téma szakértői – egyetemi professzorok, múzeumi kurátorok, művészettörténészek és galériatulajdonosok – kalauzolják végig a nézőt, és maguk a modern gyűjtők is elmesélik saját történeteiket, utazásaikat és természetesen bemutatják büszkeségüket: a kincsestárjukat is, amelyek az érzelmek széles skáláját képesek kiváltani a kíváncsiságtól kezdve a vágyon, félelmen és misztikumon át egészen a döbbenetig. Az izgalmas dokumentumfilmben számos mindezidáig megközelíthetetlen francia, olasz, osztrák és angol magángyűjtemény feltárul.

A művészet templomai - Kincseskamrák: A csodák világaFilm adatlap

Eredeti cím: Wunderkammer: World of Wonders
Mozibemutató ():
Magyar cím és korhatár: A művészet templomai – Kincseskamrák: A csodák világa (12)
Magyar bemutató: 2018. március 8.
DVD megjelenés (HUN):
Műfaj: Dokumentum
Rendező: Francesco Invernizzi
Forgatókönyvíró: Francesco Invernizzi
Szereplők: Alexis Kugel, Luca Cableri, Jean Hubert Martin, David Ghezelbash, Loic Malle, Roberto Balzani, Annalisa Zanni, Lavinia Galli
Filmstúdió:
Magyar forgalmazó: Pannónia Entertainment


A művészet templomai – Kincseskamrák: A csodák világa mozifilm képek
A művészet templomai – Kincseskamrák: A csodák világa magyar feliratos előzetes /trailer/A művészet templomai – Kincseskamrák: A csodák világa film klipA művészet templomai – Kincseskamrák: A csodák világa TV SpotKapcsolódó anyagok:


NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..