A majmok bolygója: Lázadás kritika

14
495

A majmok bolygója: Lázadás kritika

(Írta: Kenobi)

Rupert Wyatt hálás témához nyúlt, amikor letette voksát a majmos előzményfilm elkészítése mellett. A bemutatása óta eltelt időszak a rendezőt igazolta. Bátor stílusával, feszült atmoszférájával, a szerepekre kitűnően megválogatott színészeivel könnyedén megfelelt mind az akciók, mind a drámák, mind a minőségi sci-fire vágyakozók igényeinek. A fantasztikum területét egyébként felszínesen érinti. Miért is? Napjainkban a laboratóriumokban nem kutatnak, hanem megrendelésre gyártanak. Kéznyújtásra a hihetetlen és ez rémületes. Félek, a filmes fikció és a valóság közeli kapcsolatba kerültek. Palackban a szellem, bármikor elszabadulhat. A majmok bolygója: Lázadás azért príma mozi, mert megmutatja hogyan. Kértek banánt?

A majmok bolygója: Lázadás kritika

Fricskát is ad Hollywood mindenható urainak, nem is picit. Amikor a hírek arról szólnak, mennyit kilincselnek az önmagukat istennek képzelő sztárrendezők dollár százmilliók reményében, jön egy nyeretlen kétéves és 93 millióból, szinte „apróból” rittyent kasszasikert. Nem ördöngösség, csak határozott elképzelés, jó forgatókönyv, hiteles aktorok kellenek a dicsőséghez.

Terjedelmi okokból nincs mód arra, hogy kb. húszmilliomodikként bővebben leírjam a történetét. Annyit azonban elmondhatok, az 1968-as „ősfilmhez” vezető utat alaposan kikövezi. Végére könnyedén vágjuk, miként lesz az emberiségből veszélyeztetett, értelmileg a büdös zokni szintjére süllyedt faj, evolúciós selejt. Faágakon kurkászó rokonainkból pedig komoly intelligenciával bíró lények, a teremtés koronái. A kiinduló pont mi is lehetne más, csakis az Alzheimer-kór.

A sztori eredetiségétől nem veri földhöz seggét egy majom sem. Mégis, bár lerágott csonk jellege van, az időnkénti „összedobáltsága” ellenére is élményszámba megy: a nézőt az első pillanatától rabul ejti ideges hangulatával, markánsan megrajzolt, emlékezetes karaktereivel, akiket első osztályú színészek játszanak első osztályúan, továbbá az érzelmi állapotok széles skálájának ábrázolásával. Jól kitaláltak, csak elvétve túlzók az akciójelenetei, amikre nem lehet ráfogni a mellkast döngetés vádját. Az ilyen alkotásokra szokták mondani angolul, hogy pure cinema, azaz színtiszta, tömény mozi.

A majmok bolygója: Lázadás kritika

És valóban, A majmok bolygója: Lázadás, nem csupán a blockbusterek szintjére hajaz, több annál. Mélyen szántó mondanivalójával karcol morális dolgokat. Felsorolni sem könnyű, aki látta, bizonyára kérdések tömegével szembesült. Hány és hány szempontot, különböző érdeket kell figyelembe venni a döntések meghozatalában? Joga van-e az embernek – bármilyen nemes is a cél – állatokat alávetni kísérletezés céljából? Hol a határ, amikor megálljt kell parancsolni? Rupert Wyatt filmjének erénye, hogy árnyalt portrét rajzol Ceasarról, befogadó családja tagjairól, és több fontos szereplőről, beleértve a majomtársaság jó néhány tagját.

Mielőtt tovább folytatnánk, néhány negatívumot meg kell említenem. Leginkább szembetűnő a digitális ábrázolás elnagyoltsága. A majmok mozgása valahogy darabos, nem jön ki az a légies könnyedség, amit egy ugrándozó szőrcsimbóktól elvárhatunk. A gorilla és az orangután már jobban „megcsinált”, mégis azt kell mondanom, az egész majomseregen érződik pici “számítógépszag”. Nem kirívó hiányosságokra kell gondolni, hamar meg lehet szokni. Véleményem szerint a „tutira menés” csapdájába is belesétáltak. Nem győzöm hangsúlyozni a drámaiságot, a vívódásokat, ugyanakkor a túlzott megfelelni akarás kiszámíthatóvá teszi a történéseket.

A majmok bolygója: Lázadás kritika

A szereplőgárda jelen esetben külön sorokat igényel. A hús-vér előadók közül a fiatal James Franco viszi hátán a produkciót, sokoldalú tehetség. Művészi eszköztára szélesebb az áradó Dunánál, mi több, azokat pazar megbízhatósággal hozza. Alzheimeres apját alakító John Lithgow annyira élethűen adja elő a szellemileg leépülő embert, amire legjobb szó a döbbenet. A Csillagkapu: Atlantisz sorozatból ismerős David Hewlett az utálni valóan tahó szomszéd. Jók, de a világ mégsem körülöttük forog. A majomarc mögé bújt Andy Serkis körül már inkább.

A fő/anti/szuperhős egyértelműen Ceasar. Szegény arról nem tehet, hogy okosabbra sikeredett egy ötödikesnél, egyszerűen örökölte eszét. Élete sem egyszerű. Wil (James Franco) még újszülöttként hazaviszi, szinte gyermekeként neveli, családtag. Korlátai vannak. Ott a póráz. A fáramászáshoz is engedélykérés a gazditól. Akkor most hová tartozik? Emberekhez? Nem. Ott vannak a sajátjai. Csimpánzok, orangutánok és gorillák, közöttük első lehet. Az alfahím. Vagy mégis az emberekhez? Akik felnevelték, de csalódást okoztak? A szabadság utáni vágyakozás minden önálló tudattal rendelkező élőlény vágya, neki is. Elképesztő őrlődésnek lehetünk szemtanúi. Hűvösen, számítóan mérlegel, a tekintete félelmetes. Aztán átbillen, és ha csak teheti, megakadályozza a vérontást. Erőteljes durvulásra mellesleg ne számítsunk, érjük be néhány méretes fog gazdájának morgásával.

A majmok bolygója: Lázadás kritika

A majmok bolygója: Lázadás értékelés: A vicc az, mennyire lekezelték. Korai magömlés volt a károgó sajnálat. Egy feszültséggel, mérsékel látvánnyal megpakolt előzményfilmet csináltak. Azonban látható apró alkotói tanácstalanság is, a nagy szabadulás utáni hídmászásban elvesztek a gorillák a ködben. Kevésbé rébuszokban pofázva, mintha puhítottak volna a legvégén, netán megijedtek? Zenéje is lehetne valami epic dallam, de nem. Ettől még jó film maradt, 2011-ben az egyik legjobb. A hév is magával ragadott, összességében magas pontszám a jutalma.

8,5/10


A majmok bolygója: Lázadás /Rise of the Planet of the Apes/ adatlap– trailerrel


14 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szerintem ezzel a filmmel nagyot reckírozott a stúdió, a rendező és kb. mindenki. A Tim Burton-ös reboot-ot leszámítva régi film már ez, és kétséges lehetett a siker, hogy valóban érdekli-e még az embereket a sztori. De általában a nagy kockázat jár a legnagyobb nyereséggel. A recept régi, ám bevált. Én is meg fogom nézni moziban majd valamikor a jövő héten.

  2. Fantasztikus moziélmény, amihez nem kell suttyomban összetákolt 3D, hogy el lehessen adni. Nagyon örülök, hogy ilyen sikeres lett ez a film, mert ez tényleg megérdemli. Engem elsősorban az emberek állatokhoz való gusztustalan viszonyának ábrázolása volt az, ami mélyen megérintett ebben a filmben (most hogy a Harry Potter széria lezárult, Tom Felton-nak vigyáznia kéne, mert a végén örökre beskatulyázódik a genyó szerepkörbe), pedig mint a film is üzeni, az embernek lenne mit tanulnia az állatoktól. A látvány egészen elképesztő, holott 90 millából kellett gazdálkodni, ami persze nem kevés, de egy ilyen produkció költsége általában jóval 100 milla fölött szokott lenni. A Golden Gate-hidas csatát Michael Bay is megirigyelheti. A színészek közül Andy Serkins visz mindent szinte, szerintem ideje lenne az Oscar-gálán egy új díjat kialakítani a legjobb motion-capture alakításért, mert azt tuti hogy sokszorosan elvinné. James Franco is újfent jól játszik, bár Lux Ádám hangja nekem nagyon nem jött be hozzá.

  3. Isu, elég szánalmasnak tartom, hogy anyagiaktól függően mész moziba, még akkor is ha szűkösen vagy, ha jó egy film, akkor mindennapi dolog, hogy elmegyek megnézni…Ráadásul nincs 2 ezresed egy filmre MAXIMUM?? Hetente többször is megéri! Van olyan film, amit 8 x láttam és mindig moziban… Gondolom páran pazarlásnak tartják, de nincs jelentősége… Amúgy a film 10/10, biztos, hogy még egyszer megnézem majd. Lebilincselő a történet és a mondanivaló is!!

  4. mormoth: örülök neki,hogy ennyire lazára engedheted a nadrág szíjat,de nem mindenki tudja ezt megtenni.

    Ha megérted,ha nem,ez így van.Szánalmas jelző nem helytálló.

  5. Már mondtam, hogy én se vagyok milliomos, de a mozi olyan hétköznapi dolog, mint, hogy vizet veszel a boltban… Valóban a szánalmas kicsit durva volt, ezért bocsánat, de, ha van már géped, vagy valamid amivel nethez hozzáférsz, akkor nem lehetsz olyan IGAZÁN szűkös helyzetben, 1000 ft hetente semmi…

  6. mormoth : moziban azért undorító megnézni meg a sok kukorica zabáló akik vacsorázni mennek oda meg sms-ezni képesek még az ilyen jó filmeket is lehúzni 10/4-esre az élmény miatt..

    egyetértek a az értékelléssel 10/8.5….bár a szöveges értékeléssel annyira nem.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..