A kaptár – Megtorlás kritika

43
1522

Kaptar 5

A kaptár – Megtorlás kritika

Amikor a látvány a lényeg

Írta: Bányász Attila (Miner)

Paul W.S. Anderson, a Kaptár filmek szellemi atyja ismét alámerült a Resident Evil világába, hogy újabb dimenziókkal gazdagítsa a felesége, Milla Jovovich által megformált Alice történetét. Azonban a helyszín alapötletén kívül semmi újat nem nyújt a film, a korábbi részek kliséit variálja, azokat is meglehetősen ötlettelenül, ad hoc jelleggel, és így határozottan megtorpanásra kényszeríti a Kaptár franchise lendületét. Úgy tűnik, a Megtorlás képében megszületett a sorozat legfeleslegesebb darabja.

kaptar belyegAnderson új filmjével kegyetlenül mellélőtt. Pedig én – sokakkal ellentétben – abszolút nem vagyok a Kaptár filmek ellen, sőt, épp ellenkezőleg, szerintem nagyon szórakoztatóak a korábbi etapok. Bár a folytatások klasszikus szabálya szerint egyik későbbi rész sem tudta überelni a legelsőt, ezt leszámítva engem minden további nélkül le tudtak kötni Alice újabb és újabb kalandjai. Igaz, nem kevés érdeme van ebben Milla Jovovich színésznőnek, aki valamennyi mélységet tudott adni karakterének.
Nincs ez másképp most sem, a filmben csupa súlytalan, papírmasé figura kapott helyett, akiknek életük vagy haláluk teljesen érdektelen a vásznon megjelenített borzalmakon edződött néző számára. A nevek (Leon Kennedy, Ada Wong és Barry Burton) is elsősorban a Resident Evil játék rajongóinak mondanak valamit, mi, mezei mozi nézők még minimális jellemábrázolást sem kapunk. Egyedül Alice emelkedik ki a tömegből, ez esetben ő is elsősorban a jelentős vászonideje miatt.

Kaptar 3

Néhány korábbi karakter visszaköszön az előző részekből – ha meglehetősen nyögve nyelősre is sikerül újbóli felbukkanásuk miértje, akkor is jár értük egy piros pont. Más kérdés, mit tud velük kezdeni derék forgatókönyvírónk. A mesés brosstűje miatt a másik oldalt választó Jill Valentine-t egész egyszerűen bezsuppolja az Umbrella talpnyalói közé – kár a Sienna Guillory színésznő által életre keltett szexi Jill-ért, és erre a film végére Anderson is rájöhetett. Michelle Rodriguez már egészen más tészta, vele nem igazán tudott mit kezdeni Anderson sem. Hol itt, hol ott bukkan föl, míg végül az egészen remekül sikerült film végi finálé csajbunyójában mutatja ki foga fehérjét, lelki szemeim előtt előrevetítvén egy Rodriguez-Carano-féle epikus címmérkőzés lehetőségét a most forgó Fast6-ban. Aki viszont a Redfield testvéreket keresné a filmben, illetve az őket játszó Ali Larter vagy Wentworth „Scoefield” Miller miatt ülne be a moziba, annak csalatkoznia kell: nem tudom, miért szerepel a nevük a stáblistán (valószínűleg a film eleji visszaemlékezés miatt), de nincs szerepük a sztoriban.

Kaptar 1

A film egyik legjobb és leglátványosabb jelenete a főcím alatt látható: időben visszafelé pörgetve, szépen belassítva, jól eltalált zenei aláfestéssel és ragyogó 3D-s látványt nyújtva követhetjük nyomon a hajón történteket, miután a helikopter armada lesújt a negyedik rész túlélőire. A nem mindennapi látványt bámulva akaratlanul is felködlött bennem, hogy ha ugyanezt a jelenetsort normál sebességgel, időben megfelelő irányban haladva újból megismétlik, az nem több szimpla időhúzásnál. Gyanúm bizonyossággá érett, amikor a jelenet ismétlése után még Alice is nekiállt összefoglalni a legelső résztől kezdve a történéseket. Bár nem stoppereztem, de talán így is levonhatunk a műsoridőből 8-10 percet!
Magáról a sztoriról nem mondanék semmit, hátha valaki mégis megnézi a filmet, és nem szeretném számára elspoilerezni. Legyen elég annyi, hogy a film helyszíne – meglepő módon! – ismét egy föld alatti épületkomplexum, az igazán nagy ötlet pedig annak funkciójában rejlik. Ebben azonban ki is merül körülbelül minden eredetiség, amit belevittek a filmbe, a továbbiakban a korábbi vagy más filmekben már felhasznált ötleteket puffogtatják el újra. Ráadásul a korábbi részeknél is logikátlanabb és akadozóbb a sztorivezetés, nem beszélve a teljesen ellaposodó dialógusokról.

Kaptar - Megtorlas

A film akciójelenetei nagyrészt rendben vannak, a szokásos, fizikai törvényeket semmibe vevő, ám annál látványosabb haddelhaddot kapjuk, bár a hajón lezajló mészárlást követő legelső bunyó elég nehezen indul be. A film végi fináléban az Öld meg Rómeót! és a Sivatagi cápák effektjeit nyúló, szépen koreografált test-test elleni küzdelmet láthatunk, aminél meglehetősen gyenge lezárással élnek. A film utolsó, a folytatást előrevetítő jelenete viszont baromi jó lett, a Starcraft nevű PC-s játék hangulatát idézte számomra.
A kaptár – Megtorlás egy látványos, ám meglehetősen tartalmatlan film lett, rossz forgatókönyvvel , újrahasznosított ötletekkel és semmilyen karakterekkel. Anderson most képtelen volt meglepni minket, amit a vászonra rákent, azt már láthattuk az előző részekben. Derék rendezőnk csak önmaga ismétlésére képes, és ez édeskevés. Scoefieldünk pedig úgy látszik, tényleg mindenre képes. Még innen is megszökött!

Értékelés: 4,5/10


A kaptár – Megtorlás filmadatlap magyar feliratos előzetessel


43 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szerintem ez lett a filmtörténelem legakciódúsabb mozija, konkrétan nem telik el úgy 3 perc, hogy ne lövöldözne valaki. Ennyi az össz pozitívum, már amennyire annak számít, semmi másban nem nyújt újat. Esetleg még a dögösebbnél dögösebb csajok feszítő ruciban, Jill Valentine-t egyenesen mintha a Tekken-ből szalajtották volna(Nina). Bár nekem még mindig Rodriguez kisasszony a favorit.
  Látványban sincs semmi döbbenet, elvárásoknak megfelel, a történet pedig egy nagy nulla. Szinte ugyan azt kapjuk mint az előző részben, s félő, hogy a bejező epizód sem lesz sokkal jobb. Dehát a remény hal meg utoljára.
  6/10

 2. Még nem láttam a filmet, de szerintem csak is, Milla Jovovich végett megfogom nézni. Simán eltudnék vele képzelni egy akció thillert vagy valami mást. Tök mindegy miben, csak ahol egy gépfegyverrel szétlő mindent. Persze olyan művet képzelnék el, mely hangulatos, van benne csavar és illik Jovovich-oz is. Remélem a jövőben láthatom egy sokkalta jobb filmben, mondjuk egy Ötödik elem 2-be 😀 Ha egyáltalán az elképzelhető. Mindenesetre ez a 4,5 pont nem valami biztató.

 3. Mér kell mindent halálra elemezni hagyd csak úgy ha teírnál forgatókönyvet és leadnák a filmet teljesen keszaroznánk az hogy esne.
  Képzeld most én kritizállak téged .
  Nálam a film 9.5/ a Feláldózhatók 2 10/10

  ** moderálva **

 4. Hát a 4.5 azért pofátlanul kevés.
  IMDB 6.5
  Mégis mire számitottál?Ez a film a látványvilág miatt jó és az akció
  jelentetek miatt.Szerintem te úgy ültél be erre a filmre,hogy alig vártad,hogy hazagyere és lehúzd a filmet 😀

 5. Srácok!

  Már megint kezd durvulni a dolog. Nem kéne. Tartsuk be a kulturált társalgási normákat! Nem hinném, hogy Minernek attól lenne jó napja, ha lehúzhat egy filmet. A kaptár mozik sajnos lejtmenetben vannak, a látvány és a dögös csajok ellenére is. Egyet kell értenem CK22-vel. Aki igazán jó zombis, világvége hangulatú sztorira vágyik, tele drámával, az nézze a The Walking Deadet-ot! Hamarosan indul a harmadik szezon, tényleg pofás kis sorozat. Érdemes követni.

 6. nezezon:
  rottentomatoes.com
  33% pozitív
  átlagos pontszám 4.6

  cinemascore: C+ (4-5 pontnak felel meg)

  Jó sokan ültél be úgy a filmre, hogy alig várták hogy lehúzhassák 🙂
  És igen, mindenki eldönti maga mit akar megnézni.

 7. Hát most , hogy már láttam a filmet az az igazság ,hogy az egész egy kalap sz*r már bocsi a kifejezésért . Én imádtam az előző Kaptár részeket még ha gyengültek is folyamatosan de én egyetértek Miner kritikájával . Az egész film olyan volt mintha össze mixelték volna az előző részeket aztán tessék fogyasztani. Komolyan a filmvégi zárás tetszett egyedül mert az legalább kicsit biztató volt , hogy ebből lehet még valami.. 😀

 8. nezezon: Nem tudom, elolvastad-e egyáltalán a kritikámat vagy csak a végén lévő pontszámot nézted meg. Az előző négy rész nekem bejött, egyáltalán nem úgy mentem el a filmre, hogy most majd jól lehúzom. Az Underworld legújabb részére is hasonló pontszámot adtam, számomra minőségben ez a két film egy szinten található.

 9. Nekem a Kaptár filmek olyanok, hogy bármit megbocsátok nekik, amint a dögös Milla Jovovich szexi bőrruciban megjelenik és mátrixos behajlások és belassítások közepette elkezd zombikat irtani azzal, ami épp a keze ügyébe kerül. 😀 Most is így vagyok vele. Együgyű forgatókönyv, egyszavas megszólalások, valótlan karakterek sorakoznak, ahogy eddig is, de engem még mindig sikerült kikapcsolnia a filmnek. Ennyi. 😛

 10. Elolvasva a kritikát meg itt néhány ember hozzászólását, azért kicsit elcsodálkoztam, ennyire borzasztó lenne a film?
  Mivel tegnap sikerült megnéznem,mondhatom,hogy nem. Tartalmilag tényleg az eddigi leggyengébb ha a többi részeihez viszonyítjuk mondhatni semmi újat nem nyújt, ezt aláírom. De azért nem kéne mindjárt lesz*rozni(ahogy Ren tette). A 4,5 végértékeléssel pedig egyáltalán nem értek egyet. A reális pontszáma olyan 6 körül lenne.

  !!Innentől SPOILER, aki nem látta ne olvassa tovább!!

  Az,hogy bemutatták az első 5-10 percben az eddig történteket,szerintem teljesen korrekt megoldás volt. Gondoljunk csak bele,hányan ülnek be úgy,hogy nem is láttak csak 1-2 részt a szériából(igen sajnos ilyenek is vannak). A másik,hogy azért már ez a 5. mozis rész,minden ilyen hosszúságot megélt mozis szériának volt/van/lesz az elején egy rövid összefoglaló. Nem kezdek film címekkel példázni,csak gondoljátok át picit és rájöttök,hogy tényleg így van. Ezt nem lehet hibaként felróni.

  Nekem a szereplők,egyik és másik oldalon való felbukkanása sem volt zavaró,meglett magyarázva.(klónok,emlékek beültetése stb…)
  A probléma inkább az volt,hogy kidolgozatlanok maradtak,és a látvány miatt a háttérbe szorultak teljesen. A két új szereplő is sokkal több háttér sztorit érdemelt volna…akik játszottak a játékkal tudják miért mondom.(attól függetlenül persze tudom nem lehet ahhoz mérni teljesen más,de mégis…)

  A Sivatagi cápák és az Öld meg Rómeót egyáltalán nem jutott filmközbe eszembe,így ezt sem mondanám hibának,mert ha ebbe nagyon bele mennénk már az Öld meg Rómeót c. filmbe is lopás volt az az effekt amit itt nyúlásnak titulált a cikk író,szóval ez,hogy ki lopott kitől…hagyjuk is.
  Ami nagy hasonlóság volt viszont számomra és rögtön bevillant akarva akaratlanul filmnézés közbe,mikor Alice elmegy a kislányért és megtalálja abban a “nyálkás burokban”, na ez nekem egy az egyben A bolygó neve: Halál részletre hajazott,mikor Ripley kiszabadítja Rebecca-t.De mivel ez közel 2 perces jelenetet sem tesz ki egészében,így nem mondanám ezt se akaratlagos másolásnak.Mégis hova tette volna a szörny a gyereket?(ez egy alap séma amit az ilyen filmekbe Alien sorozatból mindig is átfognak venni)

  Amit tényleg hiányoltam az új szörnyek, átmásolták az eddigi részek szörnyeit ide és kész annyi. A legvégén kapunk egy nyálcsorgató monumentális szörny áradat jelenetet és ott már felbukkanak új fajták,de ez kb. 30 másodperc.

  !!(SPOILER)!!
  Összegezve: Behoztak 2 új “fő” karaktert,picit felpumpálták a sztorit(emlékbeültetés,klónok, vöröskirálynő visszatért,Alice újra a régi az utolsó jelenet szerint) újat nem igazán kapunk,de mégis szórakoztató nézhető és élvezhető mozi lett és még a 3D jegyárat se sajnáltam,mert bőven van benne látvány.(az már más kérdés,hogy nem vagyok oda a mozis filmek 3D-be butításáért,de manapság ez van,alkalmazkodtam.) Eddigi leggyengébb sztori,viszont látványba hozza az Afterlife minőséget,talán egy picivel többet is,hogy ez jó-e vagy nem,döntse el mindenki maga.
  Nálam ez egy erős 6/10 volt elég.

 11. Ganta: Köszönet a kultúrált véleményformálásért (sajnos, lassan ott tartunk, hogy ezért külön köszönet jár)! A látvány valóban a topon volt, nem véletlenül ez a cikkem címe. A korábbi Kaptár filmek azért jöttek be, mert Anderson mindig meg tudott lepni valamivel. Ennek most nyoma sincs. Ahogy azt Te is elismerted, a korábbi részek ötleteinek szolgai másolása történt, illetve ugyanazoknak a szörnyeknek a nagyobb, hatalmasabb vagy több példánya bukkant föl, és kész! A korábbi részekben is viszonylag jól be lettek mutatva olyan karakterek, mint Claire vagy Chris Redfield, a mostani figurák viszont teljesen semmitmondóak lettek. Ha a beharangozott Halálos fegyver 5. része vagy a most forgó Fast6 azzal kezdődne, hogy összefoglalják nekünk az eddigieket a LEGELSŐ RÉSZTŐL kezdve, hát sikoltva kirohannék a moziteremből. 😀 Szerintem kevés az esély arra, hogy valaki úgy üljön be a Kaptár 5 filmre, hogy ne látta a korábbiakat, inkább a masszív rajongóknak készülnek az effajta filmek (bár lehet, a Bourne hagyaték is több embernek bejött volna, ha az elején összefoglalják az előző 3 rész történéseit). Mindenesetre én szeretném, ha sorolnál pár olyan nagy költségvetésű folytatást, amelyben a Kaptárhoz hasonlóan zanzásítva szádbarágják a korábbi történéseket.
  Az Öld meg Rómeót! ugyan szépen kiemelted, de az említett effektet a Sivatagi cápákban használták először, és én azt is megemlítettem.
  Ha ez a film 6 pontos, akkor a korábbi részek, különösen az elsőt hány pontra értékelnéd? És ebből fakadóan hány pontra értékelnél egy Keresztapát? Egy Ryan közlegény megmentését? Egy A remény rabjait? Ja, hogy azok akkor 10 meg 10 és 10 pontosak? Már megemlítettem egy párszor, hogy én nem műfajon belül értékelek. Jelen esetben sem az első rész a 10 pontos számomra, hanem valahol 6 pont körüli. Ennek függvényében ez számomra valahol 4-5 pont körül mozog. És most sorolhatod azokat a három napig sírós filmeket, TE, TE nezozon, TE is! 😀 Nem, nem várok Oscar díjas alakításokat egy látványfilmtől, de azt bizony igen, hogy a rendező nevéhez méltó olyan eredeti látványt kapjak, amitől befelé kezd el nőni a hajam – lásd a szintén Anderson moziban, a Halálfutamban, amikor a kamion belerohan a felbukkanó vaspanelbe. Na, az a jelenet beleégett a recehártyámba, hasonló emlékezetes akciójelenetet nem tudok említeni ebből a Kaptárból, ami miatt még két év múlva is fel tudnám idézni. Tudjátok, mit? A Kaptár 6. részében nem is fogom bánni, hogy újradarálják a 5. rész történéseit, mert hogy ebből semmi sem fog megmaradni bennem, az is fix!

 12. Parancsolj 😉

  Csak tudnám, hogy csinálja!
  Hova lettek Morganék?
  Alkonyat: Újhold
  Holtak napja
  Felültetve bár ez 4.3-as az IMDb-n 😀
  Az utolsó léghajlító 😉
  Talpig majom
  Vadiúj vadnyugat
  Végjáték
  Odalenn

 13. nezozon: Az utolsó léghajlítón tényleg sírtam! 😀 De csak azért, mert láttam az eredeti rajzfilmsorozatot, az Avatar: Aang legendáját, ami hihetetlen jó rajzfilm, az adaptációt viszont Shyamalan tönkrevágta. Azonban ezek után sem változik a véleményem, marad a 4,5 pont. Egyébként kritikaírás előtt nem szoktam nézegetni, hogy IMDB-n vagy bárhol máshol hány pontot adnak rá vagy hogyan véleményezik. Őszintén sajnálom, de nem vagyok ennyire “trendi” cikkíró, hogy mások pontszámai alapján értékelgessek! 😀 A fenti cikk az én véleményem, és pont.

 14. Miner (author) :
  Az első felével teljesen egyet értek amit írtál. 🙂
  Igazad van abban,hogy ennél a filmnél túl szájba rágós lett a bevezető/visszaemlékeztető összefoglaló,de azért hidd el akik beülnek megnézni azoknak jó ha az 50% tudja mik is voltak az előző részekben.
  Természetesen a főbb cselekmény vonalakra mindenki emlékezni fog még ha csak haloványan is,de pl annak idején amikor adták az Afterlife-t és a végén jönnek a repülőn Jill Valentine és az umbrella emberei, akikkel én néztem moziban (és elnézést de nem tudom finomabban mondani) fingjuk nem volt,hogy ki az a csaj és miért olyan “meglepő” dolog,hogy ő jön a repülőn. Mert más lett a haja,nem emlékeztek a színésznőre, régen látták már azt a részt amiben volt, ezek voltak a kifogások amiket akkor hallottam tőlük mikor felvilágosítottam őket,hogy ki is az.
  Na most gondolom ez nem egyedi,egyszeri nézői felfogás és nem csak velük történt meg,szóval ezek után,sajnos ki kell mondjam,néha hülyének kell venni a nézőt és igen is odatolni az arcába,hogy most mi is van. A másik 50% akik a fanok vagy film fanatikusok persze ezt úgy érzékelhetik,hogy na megint egy szájbarágós, felesleges rész,de sokan nem így vannak ez biztosan merem állítani.(hozzáteszem megint,sajnos) Attól függetlenül,hogy agyban nekem meg van az összes rész majdnem egészében, nem éreztem zavarónak az elején a kis emlékeztetőt mert a 3D addig is kitöltötte látvánnyal, bár ez az én egyéni véleményem tudom. 🙂
  Ugyan nem a legelső résztől adják az emlékeztetőt(valóban ilyenre nem igen van példa,de előbb leírtam miért adhatták így),de itt van két példa: Alien filmek (pár percben az elején mindig elmondják mi volt,hol tartanak éppen most,majd filmközbe sok párbeszéd visszautal az előző részekre,azt mondják el ugye ott is amit már tudsz,tehát emlékeztető), Csillagok háborúja (mindenki emlékszik a kiírásra az elején ahol elmesélik és felvázoljak röviden mi is a helyzet).

  Vannak azért bőven filmek,főleg sorozatok amik elején hasonló(igen,IGAZAD van nem ennyire lebutított) magyarázás van. Amik összefüggőek és valamilyen szempontból jelentőségük van az eddig történteknek én azokra a filmekre gondoltam, a Halálos fegyver (lehet kövezni érte) egy vígjáték inkább mint akció,szóval nem hinném,hogy követni kéne kivel mi történt,egyszer láttad az összes részét akkor tuti megérted a következő részt,akkora nagy bonyodalom és szereplői gárda nincsen benne,de ezt mondhattam volna a Halálos irambanra is. A fő szereplők adottak a többi csak körítés. Ennél a filmnél azért nem csak Alice van, több szereplő kerül elő különböző részekből,na most az első rész 10 éve volt,nem hiszem,hogy mindenki tudta ki-ki.

  Az effektre visszatérve,oké említetted Sivatagi cápákat,de én meg mondtam,hogy nem az volt az első,már jóval előtte is használták más filmbe persze nem olyan technikával úgy értem mai szemmel gagyinak ható,de maga ez a fajta megvalósítás már régebbi filmekben is volt. Még Bruce Lee idejében lévő filmeknél címre nem emlékszem sajnos,de ha eszembe jut megírom.(csak ott fekete fehér ha tetszik röntgen képet vágtak be mikor eltört egy csont pl)Azért is mondtam ez a ki lopott kitől, tyúk vagy a tojás téma,nem kívánkozok bele menni. 😛

  A hiba meg főleg itt lesz akkor kettőnk nézőpontja között, én műfajon belüli értékelést tartom reálisnak,hiszen én pl egy drámát nem tudnék egy horror kategóriás filmmel egy kalap alá venni pontozás céljából.
  De tessék én így látom eddig a részeket:
  Resident Evil – 10
  Apocalypse – 7,5
  Extinction – 9
  Afterlife – 8
  Retribution – 6

 15. Számomra eddig az év csalódása, nem gondoltam volna hogy az előzőnél is van lejjebb! Pedig rohadtul vártam! Remélem a következő rész végre nézhető lesz, és remélhetőleg lezárja a sorozatot, már ideje lenne! Az első 2 rész viszont nagy kedvencem, meg is vannak eredeti dvd-n:)

  Amúgy nálam a pontok így alakulnak:
  Resident Evil – 9,5
  Apocalypse – 10
  Extinction – 7
  Afterlife – 5
  Retribution – 4

 16. Ganta: Kár ezen az összefoglalón ennyit lovagolnunk. Azért nem volt ez annyira gáz! A Kaptár filmeken belüli pontozásodat elnézve nincs is semmilyen vita köztünk… sőt, az én pontozásomat átszámítva a Tiédre, még feljebb is értékeltem! 😀

  nezozon: Mindig meg tudsz lepni! 😉

  Deathfolk: Te vagy az a “fehér holló” Kaptár-rajongóként, aki nem szedi le a fejem, sőt, aki valóban nagyot csalódott a filmben.

  Szerintem egyvalamiben mind egyetérthetünk: az utolsó (?!) rész még lehet nagyon állat, legalábbis ahogy beharangozták a film végén. Remélem, Anderson végre összeszedi magát, és egy valóban epikus befejezést rittyent záródarabként, amivel mind elégedettek lehetünk.

 17. Érdekes (idegesítő, szánalmas?), hogy még mindig Kaptárnak hívják a sorozatot. Mondjuk nem éri meg meglepődni, ha eszünkbe jutnak az Alien filmek címének gyalázatos verziói, vagy éppen a leghíresebb X-man, Wolverine, aki nálunk valamiért Farkas lett. Bár Brandon Lee óta tudjuk, hogy az állatos nevekkel valamiért nincsenek jóban a fordítók. Szegény színész ugyebár a Varjú című film forgatása alatt hunyt el…

  A filmről: megnéztem. Jó reklámot kapott és talán pont ezért éreztem magam becsapva néhány ponton. Látványos másfél óra, ahol a lövöldözések előtt-után semmi sem történik.

 18. Hát én meg néztem a filmet és mondhatom teljesen lapos a film minden eredetiséget nélkülöz. A biztosítékot az a rész verte ki amikor
  SPOILER:
  Miss Alice majdnem hogy átment Ellen Repley hadnagyba és felveszi a kesztyűt a Királynővel semmi eredeti. Ne értsetek félre én tényleg szeretem a Resident Evil filmeket és a játékot is, de ez a film egy nagy semmi. Leonról hát ne is beszéljünk. Iszonyat ez az egész.És az a parazitás megoldás a végén is igen nevetséges. Aki nem játszott a játékkal az nem is tudja mi az. Semmi infó róla a filmben csak egy név.

 19. Őszintén nekem nagyon tetszett a film, bár nem a legjobb a sorozatból, mert az első rész viszi eddig a pálmát. A története nem illik igazán a játékhoz, de jól kitalálták a story-t. A negyedik része is tetszek, az is lehengerlő volt, nem tudtam egyiken sem unatkozni. Számomra nem csak a látványra megy a játék hanem a story-t is nézem meg a színészek játékát, az izgalmat, a harcokat és hogy a rendező mennyi energiát fektetett bele. Az még inkább jó volt hogy Rain ujra szerepelt, méghozzá két személyben is, de kár hogy Claire és Chris nem voltak benne, viszont Leon végre szerepet kapott 😉 nekem ez a film a kaptár filmek 10-es skáláján 8,5. 😉

 20. Én igazi kaptár rajongó vagyok. Szomorúan olvastam a kritikákat, de sajnos van bennük igazság. Mint fizikus, egyből kiszúrták a szememet a fizika törvényeit hazdtoló jelenetek. De nem taszított vissza. Egy kicsit zavart az, hogy a feltűnt személyekről (Ada, Leon) semmi előzetes. (Bár a Kaptár 4 játékból vágom őket)Illetve az, hogy mi történt Chrissel és Clarr-el. Vagy talán ők a 6.ik részben térnek vissza túlélőként, mint az 5-be Luther? Valóban semmi új nincs az új részben. Mindezek ellenére nekem bejött mindegyik része, s a negatívumok ellenére is az 5. rész a kedvencem. Nagyon tetszett az az ötlet, hogy szekvenciák voltak. Bár veszélyesebb szörnyekre számítottam. (Én csak Res.Evil 4-el játszottam, de azt is telón, szóval nem sok ismeretem van a játékról) A látvány az meg lenyűgözött. (Lehet, hogy csak azért mert életembe először voltam moziba főleg 3D-be).

  Pozitívum:
  -Az elején a lassú visszapörgetés
  -Nagyon jó látvány 3D-be
  -A zenei aláfestések ebben a részben tetszenek a legjobban
  -tetszik az Umbrella titkos laboratóriumának funkciója. (Megjegyzés: Láttam, hopgy volt Berlini szekvencia is, szerintem oda is csinálhattak volna valamit és izgalmasat!)
  -Nekem tetszenek Alice harci mozdulatai ( hiába van benne lopás), sőt maga Alice bejön.

  Negatívum:
  -Számomra rövid volt a film.
  -Egyes szereplők előzetes nélküli feltűnése, és eltűnése. (Leon és Ada a játék 4.részéből ismerős)
  -A lények másolása és sokszorozása.
  -Egyetértek Miner (Author-al), hogy a sztori tényleg nem egy nagy eresztés.
  -és ami bökte a csőröm. Wescer a 4.részben felrobban a géppel együtt, az 5.be meg megjelenik. Teleportált? Vagy klónozták?

  Több kritikát nem írnék, hisz nem midenkinek egyforma az ízlése. Ízlés dolgában nem vitatkozok, mert felesleges dolog. Csak leírtam a véleményem, a kritikákat fogadom, kultúrált módon.

  Pontozásom:

  Resident Evil – 10
  Apokalipszis – 9
  Teljes pusztulás – 9
  Túlvilág – 8

  és a megtorlást részletezném:

  látványosság: 10
  zenei aláfestés (hisz egy filmbe sokat számít): 10
  Sztori: 4
  Ötletesség: (szekvenciák: 10, lények: 5)–> 5
  *Szereplők: 3 (a fentebb említett előzmény hiány miatt)
  Akció: 10 (tetszett,hogy sok volt benne az akció, illetve némelyik látványa pl.: zombis, csaj bunyó)
  zárlat: 10

  Összesen: 7 pontot

 21. Szerintem nincs igazad kedves kritika író.
  Szerény véleményem szerint nagyon jó volt.

  (Aki nem látta ne olvassa tovább)
  Nagyon jó ötlet volt beletenni egy kislányt, lényegében anyát csináltak Alice-ből. Mondjuk nemtudom miért jó a víz alatti bunker amikor ugyanúgy tudnak a úszni a zombik de nagyon tetszett. Ezen kívül sok remek jelenet mellet elképesztően jó volt a film vége.Mondhatni a gyűrűk urára emlékeztető jelenet volt.

 22. Valóban nem sok mondanivalója van a filmnek. Viszont, ha másképp nézzük, akkor van mondanivalója, mivel az Umbrella különböző kísérleti, és tesztelő telepét meg kell semmisíteniük, hogy megbénítsák az egész rendszert. Ez történt ebben a részben is. Egy földalatti tesztelő központot semmisítettek meg, mint ahogy az előző részekben is az orvosi kutatóbázisokat. Az igaz, hogy nem sok mondanivalója van, de mit várhatunk egy olyan történetben, ahol az emberiség szinte már elpusztult? Itt már csak annyi maradt, hogy felvegyék a harcot a zombie-k ellen, és elpusztítsák az Umbrella-t, amit már a számítógép irányít. Ebben a részben is Alice-t bevitték ebbe a létesítménybe, hogy egyedül maradjon a bestiákkal, hogy azok végezzenek vele. Csak közbelépett Ada, és haverjai. Sok mondani válót nem lehetett volna beletenni ebbe a részbe, mivel folyamatos támadásoknak voltak kitéve. Ha többet beszélgettek volna egymással, hogy hogy vagy, ki vagy Te, mit akarsz…stb akkor meg ezek miatt lett volna lapos a film, a sok duma miatt. Szerintem meg nem a következő rész lesz az utolsó rész. Még csak most kezdődik a háború a Vörös Királynő, és Alice között. A film végén már összejött az Umbrella egykori biztonsági emberei. Jill, Alice, Ada, Leon, és a következő részben meg újból csatlakozni fognak a csapathoz a Redfield testvérek. Ők ismerik az Umbrella gyenge pontjait, és meg fogják bénítani azt. A kérdés még annyi lenne, hogy mi lesz a világon elszabadult Zombie-kal? Alice-ben van valami gén ami esetleg visszafordítja a folyamatot? Vagy ki írtják? Ez lesz még a nagy kérdés. 😀

 23. Üdv mindenkinek!
  Sajnálom, hogy olyan emberek vannak, akik nem jönnek rá a film lényegére és logikájára.
  Nos, akkor elmagyarázom:
  Mindegyik részben kiderül 1-1 vagy több dolog, ami a T-vírushoz és Alice-hez kapcsolható. Hogyan fertőződtek meg az emberek, ki tette ezt, miért kísérleteznek még mindig vele, stb. Azt kell mondjam, hogy 1 részt többször meg kell ahhoz nézni, hogy megértsük a lényegét. Jóllehet, még ilyenkor sem tetszik a nézőnek, ez ízlés kérdése is. Az meg, hogy “megint” a föld alatt történtek az események teljesen jogos és érthető. Ugyanis, ha csak az 1. rész játszódott volna kaptárban, megkérdőjelezné a néző, hogy “miért lett kaptár a címe, ha nem is arról szól?!”. És igazunk lenne. Az időhúzásról meg annyit, hogy nem az, mert az elején fantasztikus 3D élményben van részünk (amit más filmekben sose láttam még!), Alice beszéde pedig azoknak segít, akik még egy részt sem láttak a történetből. A film eredeti, nem másolta senki filmjét Anderson, minden más véletlen egybeesés. Jill szerepét játszó Sienna (ha nem esett volna le valakinek) azért állt az Umbrella társaság oldalára, mert a mellkasára tettek egy műszert, amivel befolyásolni tudta a Vörös Királynő. Nem önszántából, de ezt a film végén mutatják is. Mindenki más felbukkanása (lsd. Michelle Rodriguez) nem az igazi a filmben, csak egy klón, akit az “embergyárban” “készítettek”, de ez is kiderül a film közben.
  Én kellemesen csalódtam a filmben, sőt kétszer is megnéztem a moziban 3D-ben!!!!! Úgyszint a 4. részét is.
  Jó, lehet írni mindenről rossz kritikát, csak akkor kérdem én: TE VAJON JOBB FILMET ÍRNÁL??!!! ; )

 24. Ja még annyit, hogy a legjobb az egészben, hogy mikor más azt hinnéd vége a filmnek, nyugodtság van és béke (legalábbis egyelőre), akkor hirtelen történik valami, amire nem is számít az ember (pl. egy újabb lövöldözés), és ezután lesz vége az aktuális résznek. Ilyet se látni sok filmben sztem..

 25. csak annyit mondanék azoknak, akik látták az 5. részt és csodálkoznak miért van benne wesker, azoknak elmesélem. a 4.ben lehet látni messziről halványan hogy ejtőernyővel kiugrott a gépből, így nem robbant fel, de amugy meg ujra tud regenerálódni, csak áldozat kell hozzá

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..