A hobbit: Váratlan utazás kritika

59
902

hobbit_head2

A hobbit: Váratlan utazás kritika

A legkisebb is számít

Írta: Bányász Attila (Miner)

„Egy gyűrű mind fölött…” rég volt már, mikor e szavak először elhangzottak a vetítőtermekben, s bár A hobbit A Gyűrűk Ura előzményeként egy különálló történetet mesél el, úgy tűnik, mégsem szabadulhatunk a gyűrű “átkától”. Újra visszatérnek Peter Jackson rendező monumentális, részletgazdag nagytotáljai mellett a kedves (s a kevésbé kedves, de nem kevésbé kedvelt) szereplők, újra együtt bolyonghatunk velük és új ismerőseinkkel tengernyi veszély közepette Középfölde erdőségeiben, pusztaságain, sziklái közt, föld alatt és föld felett. Hobbitok, orkok, goblinok, tündék és más mesebeli lények népesítik be a vásznat, s csak Jackson a megmondhatója, hogy az egész hajcihő megér-e egy perforálódott gyomorfekélyt? Középfölde földindulása közelg, de addig egy honfoglalás még belefér, csak amúgy törpösen. Spoilermentes írásunk A hobbit-Saga első etapjáról!

hobbit belyegBár minden filmnek megvannak a maga külön keletkezési nehézségei, de A hobbit-ot látszólag üldözte a balszerencse. A klasszikusnak mondható pénzügyi finanszírozási gondok mellett a filmes jogok körüli hercehurca is visszavetette a forgatást, nem beszélve a szakszervezeti vitáról, a rendezői cseréről és Jackson egészségügyi állapotáról. Guillermo del Toro, aki kezdetben A hobbit rendezői székében terpeszkedett el, megelégelte a hosszadalmas huzavonát, és inkább megvalósíthatóbb produkciók (lásd: Tűzgyűrű!) után nézve kelt fel a szimbolikus ülőalkalmatosságból. Forgatókönyvíróként továbbra is tiszteletét tette, de a rendezést passzolta az addig producerként közreműködő Jacksonnak.
Jackson a szokásos aprólékossággal forgatta le a filmet, ami azt eredményezte, hogy a vágott nyesedékből és további egy órányi anyag forgatásából a kezdetben két részesre tervezett grandiózus monumentum trilógiává bővülő megaprodukcióvá nőtte ki magát, ellátva minket az elkövetkező két évre igazi fantasy ínyencséggel. A végeredmény önmagában már azért is elképesztő, mivel az új trilógia A Gyűrű Ura regényfolyam terjedelmének alig egy hatodát kitevő A babó alapján készült. A Váratlan utazást elnézve a történet feldúsítása talán csak a könyvet olvasó számára érhető tetten a sztorivezetésben. Jackson filmográfiájára jellemző az a mérhetetlen mesélőkedv, ami kivétel nélkül áthatja az összes filmjét, de egyértelműen A Gyűrűk Urában és A hobbit-ban tetőzik.

hobbit-torp

A Váratlan utazás a már jól megszokott történeti áttekintővel kezdődik, s természetesen nem maradhat el a kötelező Középfölde térkép sem. A filmnek nagyszerű keretet ad A Gyűrű Szövetségének elejére, mint jelen időre történő utalás, amikor is A hobbit-trilógia főszereplője, Zsákos Bilbó papírra veti emlékezéseit. Végre képet kapunk róla, hogyan ismerkedett meg egymással Bilbó és Gandalf, bár a „valóság” kevésbé epikus és emelkedett, mint ahogy az általában lenni szokott. Szintúgy igaz ez Gandalf később Galadrielnek felhozott érvére, miért pont egy félszerzetet választott útitársául e kalandhoz. Mindenesetre Bilbó nem kis önmarcangolás után kel útra derék varázslónkkal és tizenhárom karizmatikus törp útitársával, hogy hont foglaljanak, visszahódítva otthonukat, Erebort a kincseikre szemet vetett sárkánytól. Útjuk hosszú és viszontagságokkal teli, számtalan ismert és ismeretlen veszéllyel kell dacolniuk, nyomukban a bosszút lihegő ork vezérrel, s miközben megjárják a legmagasabb csúcsokat és legmélyebb barlangokat, Bilbóra vár az egész Középföldét alapjaiban megrázó találkozás egy fura lénnyel, s az ő kis „drágaszágával”.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

Kicsit soknak éreztem a film elején a történet törp-faktorát. Ugyan megértem, hogy tizenhárom teljesen különböző törp egyedi vonásainak bemutatása idő, azonban a konyhai „ramazúrit” hosszúnak és kissé bárgyúnak találtam. Hasonlót éreztem az erdőben élő remete, Radagast esetében is. Ezt a két apróságot leszámítva más különösebb problémám nem volt a karakterekkel, sőt, magával a történettel sem. A weben itt-ott megtalálható néhány szemfüles cikk, amely a Váratlan utazást A Gyűrű Szövetségével hasonlítja össze, számos hasonló momentumot megemlítve – minden bizonnyal igazuk van ezen cikkek íróinak, de Jackson filmjét bámulva nekem személy szerint ezek nem tűntek föl, ezért eszemben sincs negatívumként megemlíteni. Maradjunk annyiban, ezek adják a Gyűrűk Urás feelinget!
A film CGI-jére szokás szerint nem lehet panasz, Jackson ismét saját cégét, a Weta Digital-t bízta meg a vizuális effektek elkészítésével. Aprólékos részletességgel dolgoztak a filmen, zökkenőmentesen oldották meg a díszletek, az elmaszkírozott figurák és a számítógép generálta kép összemosását. Egy apróság azért mégiscsak feltűnt, de lehet, hogy ez csak HFR 3D-ben (a technológiáról majd később!) kiütköző, amikor Radagas nyúlszánját nagytotálban kergetik az orkok, a jelenetben ordít a CGI a szán mozgásáról.

hobbit10

A színészek egytől egyig kimagaslóan játszanak, talán Martin Freeman-t emelném ki, mint A hobbit-trilógia központi alakját, aki szerencsére nem egy újabb Frodó-utánzat: a legutóbb a Sherlock-sorozatban Watson doktorként látható Freeman nagyszerűen magáévá tette a hobbitok sajátos, csöppet szeleburdi, habókos, olykor széles gesztusokkal kísért testbeszédét, ugyanakkor csak rá jellemző miheztartás is van benne, s ez szerencsésen keveredik kalandvágyával, ami a hobbitokra nem épp jellemző tulajdonság. Kitűnően sikerült ábrázolni, hogyan válik Bilbó pont a hobbitos jellemvonásai miatt megtűrt útitársból bátorsága és önfeláldozása révén a csapat értékes és megbecsült tagjává. Az új arcok mellett jó volt újra látni a régieket: ki hosszabb, ki rövidebb szerepben tűnik föl közülük.
A film forgalmazója kitett magáért, A hobbit: Váratlan utazás ugyanis megtekinthető hagyományos formátumban szinkronosan és feliratosan, 3D-ben, IMAX 3D-ben és a Peter Jackson által preferált HFR 3D-ben. Utóbbit három mozi tűzte műsorra, amelyek technikailag fel vannak készülve a formátumra, és dicséretükre legyen mondva, a jegyár nem feláras, a „szimpla” 3D árával egyezik meg, így tehát olcsóbb, mint az IMAX.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

De mi is ez a HFR 3D? A hagyományos filmek 24 képkockát jelenítenek meg másodpercenként, míg a HFR (High Frame Rate) technológiával rögzített filmek a duplájára, 48 képkockára képesek. Miért olyan jó ez? Ez a technika jóval közelebb áll a szem valós érzékeléséhez, így még részletgazdagabb képet kapunk, a mozgások „simábbak”, a 3D-s kameramozgás általam örökké szapult homálya helyett mozgás közben is kristálytiszta képet látunk – egyszóval élethűbb, életközelibb megjelenítés jellemzi. Hogy ez pontosan mit jelent? Nehéz megfogalmazni, látni kell! Kicsit olyan a film, mintha egy színházi darabot néznénk, élőben. Vagy a számítógépes játékok videóihoz tudnám hasonlítani, amelyek közül nem egy 48 fps-nél jóval többre képes. Hogy ez kinek mennyire tetszik, változó: valaki számára inkább visszalépést jelent, mintha a Barátok közt sorozat (kedvenc hasonlatom a fórumokról!) díszletes képi világát idézné, mások viszont elhűlve élvezik az elképesztő látványt, ami révén Jackson A hobbit-ot valóban csúcsra járatja. Egy biztos: érezhetően más, mint az eddig megtapasztalt 3D élmények (még a filmtechnikai mérföldkőnek tekintett Avatartól is jelentősen eltér), szerintem érdemes mindenkinek, akinek lehetősége van rá, saját maga megbizonyosodnia róla, tetszik-e vagy sem. Mindenesetre ez a jövő, James Cameron az Avatar folytatásait már szintén 48 fps-sel fogja forgatni, és remélhetőleg idehaza is egyre több mozit tesznek kompatibilissé az új formátummal.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

A hobbit: Váratlan utazás A Gyűrűk Urá-t megidéző grandiózus mese lett, s bár sztoriban nekem kevésbé jött be, mint A Gyűrű Szövetsége, azért méltó utódja (elődje?), technikai fronton pedig még túl is szárnyalja. Ha Jackson új trilógiájában is követi A Gyűrűk Ura építkezését, akkor a következő részben, amely magyar keresztségben a Smaug pusztasága címet kapta, és a hazai mozik 2013. december 12-én tűzik műsorra, még grandiózusabb látványra, még epikusabb csatákra számíthatunk, s ezt Smaug filmvégi nézőtérre vetett kegyetlen és sokat ígérő pillantása pecsételi meg.

Értékelés: 8,5/10


A hobbit: Váratlan utazás filmadatlap szinkronos előzetessel


hobbit_head

59 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A film nekem és a fiamnak nagyon tetszett,látványos és hűen követi a könyvet,egy kicsit poénosabbra vették mint a Gyűrűk Ura produkciókat.
  Mi sima 3-d-ben tekintettük meg a Győri Plazában ,ami szerintem nem nagy eresztés ,itt nem jön át az új technika.Ajánlom mindenkinek aki szereti a jól felépített fantasyket.

 2. Teljes mértékben egyetértek a kritikával, csak én még egy fél pontot rádobnék, tehát 9 🙂 Véleményem szerint van olyan jó, mint a Bosszúállók volt, bár, hogy melyik lesz a nyereségesebb… majd a bevételek elárulják. Számomra az eleje kicsit döcögősen indult, ezt úgy értem, hogy elég lassan indult be a történet, de amikor elkezdődött, és belendült az egész, nagyon frankó volt. A látvány magáért beszél, a karakterekkel sincs semmi bajom, a Far over magyar változata is jó volt és én is, hozzád hasonlóan Bilbót emelném ki, mint színészi játékát. Bár a 2,5 óra hosszúnak tűnik, de amikor beindulnak a csaták, meg ilyenek, nagyon beleéli magát az ember és csak azt veszi észre, hogy vége. Elmondhatom magamról, hogy ott voltam a Hobbit legelső vetítésén 13.-án délután, és még a Hobbit menüt is beszereztem, egy Gandalf figurával 😀 Nálatok volt valami ilyesmi?

  Amúgy a erről a HFR technológiáról nem is tudtam. Korábban már volt valami szó itt erről a 48fps-es dologról, de én azt hittem, ez meg a HFR teljesen más, úgy látszik tévedtem, na mindegy, azt hiszem ezzel még nem találkoztam, legalábbis ahova én járok moziba, ott nem tűnt fel, ki se volt írva stb…

 3. BJ: A fővárosban HFR 3D-ben a Cinema City Aréna, a WestEnd és az Atrium Eurocenter adja. Vidékről nincs információm. Jómagam az Arénában láttam, nekem nagyon bejött, aki még csak tervezi megnézni, én ezt a formátumot javaslom. Jegyvételnél HFR 3D-s előadást kell említeni. Mint a cikkben említettem, olcsóbb, mint az IMAX, már ha van korábbról megmaradt masterimage 3D-s szemüveged.
  IMAX-re magam is kíváncsi lennék, remélem ír majd valaki, aki így látta. Vajon a drágább jobb?

 4. Na szóval…kb.2 órája jöttem ki a moziból,3d hfr-ben néztem a filmet….a film nagyon jó,kicsit lassan indul de nagyon jó észre sem vettem és már a rendező peter jackson-feliratot láttam vagyis vége.A látványra nincs panasz….5*,viszont ez a hfr dolog,jó a technika…De nem ehez a filmhez,egyszerüen elvette a film varázsát,tényleg mintha a barátok közt valamelyik epizódját láttam volna,semmi szürő és emiatt tényleg olyan amit egyszerüen nem lehet elmondani…látni kell,nekem ez elvett a filmből.

 5. Még szerencse, hogy Jackson a megalomániájával csak most, “utólag” (értsed így: a LOTR trilógia elkészültét követően) jött rá arra, hogy képes ám Ő akár egyetlen rövid történetből is 3 filmet készíteni, mert teszem azt, ha előbb készült volna el ez, akkor az új arányokból kiindulva magát a Gyűrűk Urát legközelebb már nem is 3, hanem minimum 12 filmesre forgatná le és akkor aztán irgalom(!), garantáltan meg lenne minden arra vágyónak az éves fantáziavilágos-beöntése a mozikban. 😀 Sajnálom, de én egyszerűen nem bírom ezt a középföldézést. Szerintem nevetséges az egész. Minden tiszteletem a megboldogult Tolkien-é a hatalmas világért és az epikus történetéért amit alkotott annak minden elképesztő részletével együtt, de ezek a filmek agyzsibbasztóan fárasztóak (még a látvány ellenére is). Akárcsak az előző trilógia darabjait, úgy ezt is kizárt, hogy moziban megnézzem.

 6. Mikor elkezdődött szememből a könny is kicsordult 🙂
  Erre vártam már több éve, és nem kellett csalódnom!
  Olvastam pár külföldi kritikát ahol lehúzták, de nem sokat adok a szavukra, és valóban egy kib*szot jó film lett.
  A trilógiában megteremtett hangulat átjött teljesen.A hivatkozások is remekül sikerültek.

  Amit pedig fontosnak tartok elmondani, annak aki csak a filmet látta az az, hogy vegye figyelembe a Hobbit a trilógiával ellentétben nagyon rövid és az óvodás korosztálynak szól. Ajánlom elolvasását annak aki le akarja hurrogni a filmet, mert Jackson mindent kihozott, sőt sokkal többet a regényből. Ilyen pedig 1-2X ha előfordul egy filmnél.

  Végeredményben nem fut annyi szálon mint a Gyűrűk Ura és az előbb írtak alapján nem is lehet a kettőt egy szinten kezelni, de könnyedsége mellett ez Jacksonnak még is sikerült.
  A Gyűrű Szövetségével pedig párhuzamot tudok vele vonni.
  Egy szó mint száz, 9,5/10.
  1 percig nem unatkoztam, színészi játék kiváló volt történetvezetéssel egyetemben, a visszaköszönő karaktereknek pedig nagyon örültem.

 7. @stranger
  Dettó ezen a véleményen vagyok.

  @adikas21
  Miért, csak az írhat ide akinek pozitív véleménye van? Ezt sose értettem.

  Nem szarozom le, mert nem szar, csak éppen nem az én ízlésvilágom, attól még sok embernek ez, és én ezt tiszteletben tartom. Biztos van olyan film amit meg én dicsérek agyon és másnak meg nem tetszik. Ilyen az emberiség, szerencsére..

 8. Mindenkinek, de akinek ez a “fantasy film” nem tetszik ne akarja már bemesélni, hogy szereti a fantasy “filmeket”.(Könyvet még szerethet).

  Mert ez olyan mintha valaki a Gengszterfilm témában lehúzná a Keresztapát, esetleg sci-fi filmnél a Star Warst, vagy szuperhősfilmnél a Batmant.Ezek pedig az alapok úgye, mint ahogy a Gyűrűk Ura is, azóta pedig elenyészőek a minőségi fantasy filmek, Hobbit viszont hoz mindent, sőt többet mint ami várható lenne tőle.

  Ebből kiindulva pedig én nem fogok lehúzni egy olyan filmet csak azért mert nem az én ízlésvilágom. Kivétel a Twilight 🙂
  Na remélem ez elfogadható magyarázat.

 9. Nincs az elejében semmi rossz. Egy mű ami talán alapműnek számít a role playerek számára. A film pedig tökéletesen hozza azt ami aztán alapja lett a rp gameknak. Nem is tudok semmit mondani ami rossz lett volna benne. Persze nyilván egyeseknek csak akkor lett volna jó ha izgis az első perctől az utolsóig ezt éreztem a kritikán is 🙂 Ez biza 10/10 úgy ahogy kell, a debil alkonyat csapat meg elmehet megnézni hogy kell megcsinálni egy ilyen fantasy filmet 🙂

 10. adikas21 :
  nem bírom a Batmant de bírom a Supermant…
  nem bírom a Star Warsot de bírom az Star Treket, Alien stb…

  utálom a Gyűrük urát a Hobbittal együtt és a Potter filmeket
  de szeretjük a Lemony Snicket – A balszerencse áradása,Tintaszív,Narnia krónikái, King Kong ,Felhőatlasz,Csillagpor, stb,, nem mind “egy kaliberű.

  Twilight nekem sem az én világom

 11. Hali!

  Én még nem láttam a filmet.
  Amikor megjelent, akkor még csak (!) rossz kritikákat olvastam róla és szinte mindenhol lehúzták kivétel nélkül, így most eléggé meglepett, hogy itt több mint pozitívan nyilatkoztatok róla.
  Most melyik véglet áll közelebb a valósághoz? 😀 Elfogultság vagy tényleg rendben van?

 12. Ha a trilógiát szeretted, nagyon kellemesen fogsz csalódni, amennyiben a háttért(könyv) figyelembe veszed.

  Nish: Jók a felhozottak, Narniát és Lemony Snicket kivéve, de semmiképen sem alapművek. Felhőatlasz pedig nem tudom mit keres ott.

 13. @adikas21: Sajnálom, de szerintem is tévedésben vagy. Én is nagy fantasy rajongó vagyok, imádom őket, de a LOTR trilógia nekem sem ment le a torkomon. Pedig többször is nekiálltam megnézni, elhiheted! Gyönyörűszép a képi világa, a csatajelenetek is nagyon jók, de a történet egyszerűen nem érdekel. Ez van!
  Nem gondolom, hogy attól még, hogy valaki nem rajongója a filmeknek akkor már, nem fantasy rajongó. De a fentebbi kijelentésedet nyilván az elfogultság számlájára írhatjuk. 🙂

 14. Stranger:
  Igazad van.. Nekem mondjuk annyira felkeltette a figyelmem ez LOTR, Hobbit dolog , hogy egy teljes napom kárán de sikerült megértenem ezt az egész “mesét” térkép segítségével 😀 mondhatom egészen megérte.

 15. @stranger+ akik szerint a 3 rész csak a pénz miatt lett rész

  hobbit,lotr könyv/eket aki olvasta az tudja hogy a lotr mondjuk arányok bemutatása miatt 900 oldal ebből a trilógia kb 600 oldalt visz vászonra mert 1/3-a a 3 könyvnek vagy nem került a filmbe vagy függelék…persze ez senkit nem érdekel mert Peter Jacksonnak csak a pénz számít,megalomániás stb stb…
  ezeket fűzték össze a kb 300 oldalas hobbittal és még ígyis lesz rendezői változat amiben olyan részek lesznek amiket a moziba került változatból kivágtak.-> tények és nem mondom h szeretni kell a filmet, de nem kellene látatlanban bírálni mert ez nagyon menő manapság…
  még annyit h stranger valamihez ami nem batman nolan film írt már valami pozitívat?
  Haters gonna hate

 16. Kedves Bj. Mindenképpen imax-ben nézd meg,ez a hfr dolog,már a ló tuloldala.nem jó teljesen elveszi a film varázsát.a kép tű éles,a 3d méjebb,szinte már úgy érzed mintha tényleg elötted álna a karakter,de már eltulzot mértékben…ezért mondtam hogy ez már a ló másik oldala,egyszerüen ez már sok,nekem ez voltt az első..de az utolso is a hfr moziból.

 17. Sajnos Miskolcon nincs imax és hfr!Sima 3D ben néztem! Kellemes látvány volt mindenhol ki jött a térhatás és szerintem ennél a filmnél ez elég is volt! Megnézném hfr ben a kíváncsiság kedvéért! Alig várom a másodikat!

 18. Kedves Bj!Döntsd el Te,hogy melyik verziót választod,nekem ugyanis rohadtul bejött a HFR 3D!Valóban úgy van ahogy jozsa mondja,de éppen ez az első ilyen alkotás,tehát érdemes kipróbálni és aztán eldönteni,hogy ez sok volt vagy jó volt.Szerintem szenzációs,pedig tényleg elveszítette a szó technikai értelemben vett filmszerűségét.Szinte már olyan,mintha ott ülnél a szereplőkkel egy szobában:-)

 19. Sziasztok!

  Nem vagyok egy fantasy-fan, a LOTR filmeket láttam, úgy hogy ez(eke)t is meg fogom nézni előbb vagy utóbb.

  Hallottam olyan kritikákat mely szerint túlságosan lazára, humorosra néhol értelmetlenre vették. Aki látta alá tudja támasztani / meg tudja cáfolni ezeket a véleményeket?

 20. IMAX 3D-ben néztem meg tegnap Pesten, nagyon tetszett, hozták a megszokott hangulatot, és nekem ez pont elég volt.
  (Amúgy előtte levetítettek kb 15-20 percet az új Star-Trek filmből, az is bejövős..)

 21. Mr Cobb: A trilógiával ellentétben a Hobbit kisebb korosztály számára készült, ennek ellenére sokkal jobb és bővebb lett a regénynél, ezért Jacksonak nagy gratuláció jár. Az eszményi képek ábrázolása is teljesen rendben van, ami miatt minden korosztály számára érdemes megtekintést nyújt. Tényleg humorosabb lett, de ez a könnyedség nem ment a rovására.

 22. Kedves jozsa és kerge33 köszönöm, úgy döntöttem, hogy HFR 3D-ben nézem meg, mert én szeretem a technikai újításokat és ez felkeltette a kíváncsiságomat :).
  Amúgy akik nincsenek oda a Gyűrűk ura szériáért üzenem, hogy én sem vagyok egy nagy fan, viszont ez a HFR 3D érdekel.

 23. Jó!

  Bővebben: Nagyon jó!

  De igazából kiváló munka. Szerintem a részletgazdag ábrázolás és alapos filmgyártás mindig eredményes. Jackson-féle maximalizmusról igazán példát vehetnének a filmrendezők és gyártók (persze neki is vannak “sztár alűrjei”). Az ilyen alapossággal elkészített filmek mindig gyönyörködtetnek.
  Tolkien világának varázsa mélyen beleivódik az emberek képzeletébe és ezt vásznon látni nagy élmény. Akiknél ez a varázs elmaradt vagy nem is keresték, azoknak ezek a filmek sokszor lassú és felesleges mesélést nyújtanak és sokszor csak a látvány marad az egyetlen pozitív élmény. Megértem ezeket az embereket is még ha a véleményük lehúzó akkor is. Olyan nincs, hogy mindenkinek tetszik egy film.
  Szóval akit, a Tolkien varázs anno eltöltött bátran üljön be a filmre és még ha az elején lassúnak érezné is ne aggódjon, mert ez a kezdet gondosan felépített felütése a film további részének.
  Akit pedig ez a varázs elkerült próbálja ki a hrf 3d-t és nézze meg, hol tart most a filmtechnika és gyönyörködjön egy olyan látványban, amihez fogható most jelenleg nincs a mozikban.

 24. 10 pontos skálán 12, nem lehetséges máshogy értékelnem. Ilyen mozit még nem láttam és valószínű, jövő decemberig nem is fogok és kedvem sem lenne mást nézni. Egyetlen negatívum: rövid, nem bántam volna, ha a 160. percben csak egy 5 perces moziszünet jött volna félidőben.

 25. Egy kicsit megijedtem most, hogy emlegettétek a kisebb korhatárt.
  Remélem ennek nem látják kárát a harcok és minimum annyi fröcsögés lesz benne, mint a lotr-ban volt..

  nagyot csalódnék, ha a 3. rész nagy csatájában Beorn nem tépné szét a népet. Az is illuzió romboló lenne, ha csak a “lekaszabolom, de nem vérzik” dolog menne a három részen keresztül, ahol azért elég sok harc is van a könyv szerint. A történet jóval komolyabb ennél, még ha meseszerű is.

  Szóval nyugtassatok meg, hogy ennyire nem vették lazára..

 26. Most olvastam én is valahol, hogy A hobbit IMAX verziója előtt levetítenek az új Star Trek-ből 9 percet. Nem minden vetítés előtt, jegyvételkor érdemes megérdeklődni, melyik előtt.

 27. Tegnap megnéztem a moziban hatalmas 10/10 de 1 kis dolog nem tetszett az pedig a dal amit a törpök énekelnek nem volt olyan jó magyarul hagyhatták volna az eredeti nyelven alá pedig felírat. Várom a megjelenést imádom ezt a drágaszágot 🙂

 28. Sziasztok!

  Csak nekem tünt fel h a trailer-ben van egykét olyan képkocka ami nem is volt a filmben? pl mikor Gandalf sétál ott ahol Radagast elmenekült arról a helyről ahonnan a kardot hozta a holtaktól? Meg azon a helyen küzd is vkivel ha jól láttam! de javítsatok ki ha tévednék! 🙂 Vagy ez már a bővítettbe kerül majd be?

 29. De jó lenne a moziban megnézni, de mg legalább fél évig vagy egy évig nem lesz mozink, a felújítások átépítések miatt.
  Amúgy jó volt ezt a jó kritikát és a sok jó hozzá szólást olvasni. Biztos voltam benne hogy Peter Jackson hasonló nagyszabású alkotást készít A Hobbitból és a függelékekből, amely azt a színvonalat hozza, amit a Gyűrűk Ura hozott.

 30. Nagyjából Nolan az egyetlen aki partyba van jelen idő szerint Peter úrfival. Még egy név jut eszembe két filmmel ami mellbevágó volt hirtelen Mel Gibson két filmje a majás és a Passio. És persze vannak még jó filmek. De kb ennyi a mellbevágó kategória 🙂

 31. Jó kritika! Egyet értek!
  Láttam én is pár lehúzós bírálatot, de nagy része ostobaság volt. Persze sok hasonlóság volt a Gyűrű Szövetségével, de közel sem volt Ctrl+C – Ctrl+V a módszer, ahogyan a legtöbben leírják.
  Gyanítom, hogy azért nem kedvelik a kritikusok többnyire, mert a legtöbbjük sajnos úgy gondolkodik, hogy ha látványfilmről ír, arról jót nem szabad.

  Egy apróságot azért pontosítanék jelen írásban 🙂
  “…keveredik kalandvágyával, ami a hobbitokra nem épp jellemző tulajdonság.”
  Valójában az egyik hobbitcsaládra nagyon is jellemző és Gandalf ezzel érvel a filmben Bilbónak, amikor az visszautasítja a kalandot Zsákos származására hivatkozva. A mágus ekkor emlékezteti a hobbitot, hogy felmenői között akad Tuk is. Tehát a Tukoknál nem ritka jellemvonás a kalandvágy. 🙂

 32. Nem tudom ki hogy van ezzel. Nem a filmet szeretném leszolni , hanem inkább azt hogy mi a háttere. Szerintem (és még sokak szerint) nincs túl sok köze a filmnek a könyvhöz. Teljesen benne van az is, hogy nagyobb bevételt akart Peter Jackson ezért egy kicsit itt ott hozátet valahol fontos részeket átalakitott.PL.: Thorin a végén a nagy vargal harcol aminek a végén majdnem eg is hal ez a könyvben hol van benne mert most elővettem de nem találom. Vagy amilor a hegyekben vannak J. R. R. Tolkien nem arra gondolt, hogy tényleg nagy oriások harcolnak hanem inkább (szerintem)metaforikusan értette a nagy vihart. A filmel összeségében meg vagyok elégedeve. A szerepek kiváloak. Én 8 pontot adnék ezek a hibák miatt.

 33. Klassz a film mivel nincs összehasonlítási alap így kénytelen vagyok 9/10 re értékelni. Igazság szerint most megszereztem a “Krull” című kis fantasy gyöngydarabot full HD ban és tetszik hogy olyan korban készült amikor még nem volt CGI meg kutyafüle és még is jó nézni, egy kötelező darab! Jók az ilyen valós és/vagy metafizikai tartalommal megtöltött történetek mert örök darabok lesznek…

 34. Most jöttem ki a moziból, az élmény friss, nagyon szeretem a Gyűrűk Ura filmeket, magát a világot is. Nekem már kellet ez a film, remélem, hogy a folytatások is ilyenek lesznek. Ha jól tudom a 2. rész fogja lezárni a Hobbitot, a 3. pedig összeköti a Gyűrűk Urával egy függelék könyv alapján. Jó story, jó karakterek, humor, epic részek, akció és a világról kaptunk egy bővebb képet. SPOILER Azt nem tudja valaki véletlenül, hogy a barna mágus által látott fekete alak Szauron vagy boszorkány úr volt é? Számomra ez nem volt egyértelmű. Jó kritika, jó film, ez egy olyan film amit a mai filmekkel ellentétben többször is meg fogok nézni. Nálam 9 pont!

 35. Hm… A filmet kétszeri megnézés után is szórakoztatónak találtam (barátnőm is elrángatott rá) , de … és mint tudjuk nincs minden maradéktalanul rendben, ha ott a de. Nem akarom hasonlítani a LOTR trilógiához se máshoz, mindenesetre hiányoltam belőle egy adag komolyságot. Túlságosan, nem tudok mást mondani, diznis lett. Kilométeres zuhanások, minden pont úgy esik/dől/koppan hogy senkinek semmi baja, egyáltalán nincs az az érzésem h izgulnom kellene valakiért is a filmben. A gyűrűk ura tartalmazott némi drámai elemet, Boromir tragikus sorsa, a Helm-szurdoki csata csak hogy néhányat említsek. Okok, a végén Thorint elpáholták, de nyilvánvaló volt, hogy mivel ér véget az első rész. Számomra a legjobban a helyszínek tetszettek, kicsit úgy éreztem úton vagyok én is. Összességében megéri a jegy árát, meg fogom nézni a többit is, csak remélmi tudom, hogy belepaszíroznak egy kis komolyságot még akkor is, ha ez egy fantasy film.

 36. @Durden SPOILER :aki megakarta ölni Radagastot az az angamari boszorkányúr vagyis az a nazgul aki megsebzi majd Frodót széltetőn, A fekete árny az maga Sauron aki Dolguldurban feltámasztja a holtakat, később ugye nazgulok lesznek ezek a lények… Érdekes h megkapjuk ezt a háttér storyt is 🙂

 37. Imax-be néztem meg és azt kell mondjam, nekem jobban tetszett, mint a Gyűrűk ura… Soha nem voltam egy fan, de azért szeretem a gyűrűk ura trilógiát…A Hobbit viszont műsoros BD-n fog mosolyogni a polcomon és ez nagyon kevés filmre igaz… Egy negatívumot viszont mondanom kell! A dal, amit a törpék énekelnek a filmben, KATASZTROFÁLIS LETT!!! ilyen ERŐLTETETT SZ@RT MÉG NEM HALLOTTAM! Nem szabadott volna lefordítani a dalt, de ezt leszámítva nekem 10-es a film!

 38. Én azon akadtam ki, amit Radagast figurájával műveltek. Konkrétan féleszű erdei csövesként ábrázolják, akinek (szó szerint!!!) csorog a madárszar az arcáról és nyulak húzta szánnal(!!!) közlekedik az erdőben. Mindezt azért, mert a könyvben azt írják róla, hogy tud beszélni az állatokkal és a madarak a barátai. Tolkien rajongóként ezen nagyon csodálkoztam.

 39. Nem olvastam a könyvet, de nekem az egész olyan összecsapottnak és kisze-kuszának tűnt.

  Nem tudom, hogy ez Tolkien vagy a rendező hibája de szerintem ez egy gyenge történet. Ezek a törpék is elég unszimpatikusak, nem túl szerethető karakterek.

  Radagast ábrázolása is botrányos. Egy komplett idiótának van beállítva, holott az eredeti történet szerint csupán viszavonultan él, amúgy pedig nem hinném, hogy Tolkien bármelyik istart úgy gondolta, hogy egy féleszű remete.

  Szóval ez önmagában egy közepes film, de mivel az ember ösztönösen a Gyűrűk Urához hasonlítja így bizony sajnos csak egy gyengécske valami…

 40. Én örülök, hogy nem ültem be a moziba megnézni.
  A trilógia ehhez képest szuper. Ennek alig van története, persze aki ki tudja egészíteni a könyvből pár száz oldallal annak lehet hogy érdekes lehet. A látvánnyal nincs baj, de a film két és fél óra unalom.
  Bocsi, de nem szeretem a “Herry Potter” történeteket, hogy csak úgy van értelme a filmnek, ha előtte olvastál pár száz oldalt.

 41. Azt érzem, hogy a „A Gyűrűk Ura trilógia” után nagyon nehéz volt Tolkien, sztori szegényebb „A hobbit”-jából még egy diadal filmet készíteni. A sztori feljavítását némileg segítette, Tolkien művének szabadabb kezelése, kvázi a „A hobbit” történetének, látvány filmre adaptálása. De még így is, kevés a pörgős aktív és sok a lassú, unalmas jelenet, a túl hosszú filmben. Szerencsére, Peter Jackson (rendező) a lehető legtöbbet kihozott – amit lehetett – a történetből. A film látványvilágával (kosztümök és díszletek, 3D technológia) nincs baj. Összegezve mégis azt mondhatom, a „A Gyűrűk Ura trilógia”-t már látva, jól ismerve, a „A hobbit: Váratlan utazás” c. film végére, már kevésbé lelkesedtem ezért az alkotásért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ