A Föld inváziója – Csata: Los Angeles kritika

44
830

AA Föld inváziója – Csata: Los Angeles kritika

(Írta: Kenobi)

A fanyalgók csak húzzák a szájukat, amikor azt állítom, hogy ez az Los Angeles-i haddelhadd igazi popcorn mozi! Azaz majdnem, botrányosan nagyot mondtam. De minden megtalálható benne, ami a kommersz szórakozás élményéhez szükséges. Tehát ne művészi kihívásokat, harminc módon értelmezhető naplementét, fifikás sztorit várjunk, vagy anyázásba beletemetkező, profi firkászok véleményére hallgassunk, helyette csakis önmagunkéra. Előzetesen A függetlenség napja és a Sólyom végveszélyben kisöccseként elkönyvelt A Föld inváziója – Csata: Los Angeles nem nyújt semmivel sem többet elődeinél, sajnos kevesebbet. Földönkívüliek tömege helyett csak néhány szerencsétlen Alien vív közelharcot a mindig tökös amerikai legényekkel, akikről nyilvánvaló, maroknyian képesek borsot törni az idegen lények orra alá. Helikopterek rogyásig, részletekbe menő utcai harcok. Emberek! Itt akkora tereprendezés folyik, hogy beszarás!

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles kritika

Ha valaki azt képzelné, űrbéli jövevények úgy bánhatnak majd az emberiséggel, mint macska az egérrel, jobban jár, ha felébred. Mindig ez a baj az invázióval: minden ártó szándék ellenére, a végén keresztbe teszünk nekik. Másképpen fogalmazva: ilyen egy film, ami komolyan veszi önmagát, csak éppen nem képes átlépni a nagyok árnyékán. Azt a kilátástalanságot, véresen vett világvégét, grandiózus tömegjelenetek sokaságát, amivel például a Világok harca könnyedén letaglóz, itt nem láthatunk. Mert bizony nem is kicsi kábítás folyik, azt hinni, hogy óriási idegen megszállást mutogatnak, milliószám masírozó zöld lényekkel – becsapás. Keveset láthatjuk szegényeket, lesz időnk rágcsálni a kezünk ügyébe kerülő szotyolát, amikor felszínre tör az üresjárat elnevezésű betegség. Sűrűn, akad, meglátjátok. A film egyébként katonai vonal mentén nyomul gőzerővel, Los Angelesre koncentrálva, csinál egyféle reklámot a tengerészgyalogosok harcosságának. A bolygó más részein is történik egy s más, néhány képkockával letudva. Ennyit Amerika és a Föld egyéb elhanyagolható népességeinek viszonyáról. Eredetiséget, újszerűséget, vagy éppen meghökkentő csavarokat nagyon ne keressünk, merthogy nincsenek. Ha nagyon utálatos akarok lenni, most olyasmit kéne pofáznom, ha átküzdöttük magunkat a közkinccsé tett trailerek tömegén, gyakorlatilag láttuk a filmet. Szinte az összes érdemi jelenetet balfácán módon lebuktatták. Ez van.

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles kritika

A füstölgő felhőkarcolók, ripityára lőtt autók természetesen betalálnak, a film legfőbb erőssége a pusztítás látványa – de ID4 méretű metropoliszgyalulást nem kapunk, helyette lokális háborút. Tényleg beleélhetjük magunkat a városi harc szörnyűségeibe, s amikor technikailag fejlettebb ellenséggel kell megküzdeni, a halál bármikor bekövetkezhet. Igen, nekem ezek a jelenetek tetszettek legjobban. Ryan közlegény Ufó verzióban – ilyesmi. Valóban látszik a valósághűségre törekvés, meg az, hogy a színészek kaptak katonai kiképzést. Jonathan Liebesman rendező fej, illetve vállmagasságba parancsolta a kamerákat, ezáltal hadi tudósítás jellegűvé tette az eseményeket. Az persze más tészta, az imbolygó képek, rángatózó, szereplők képébe beletolt felvevő kinél vált ki tengeribetegséget, mókás rókázást, szóval ne telezabálva vonuljunk moziba. Mellesleg komoly PC game rohamom is támadt, mintha a játékkal oltanának – jobb híján.

Az ellenségről beszélve üdítő színfolt sérülékenységük. Semmi erőtér, űrhajóikat védelmező láthatatlan pajzs, simán lepuffanthatók. Jóval fejlettebbek, ám ne feledjük, a Navik is nyíllal támadtak, s Aaron Eckhart személyében igazán szerethető, markáns állú főszereplőt találtak. A többi színészről túlzottan megemlékezni nem tudok. Elbújnak sisakjukban, kötelesség szerűen elhaláloznak, vagy csak ellébecolnak.

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles kritika

A Föld inváziója – Csata: Los Los Angeles értékelés: Erős kettősség munkálkodik bennem. Kissé hülyén érezném magam olyat állítva, hogy csúcs film, mert bőven nem az. Ugyanakkor minden inváziós zöldségre vevő vagyok, egyszerűen imádom. Meg azt se feledjük, kiéhezett már a nép egy kis Ufós dádádra, de kezeljük helyén. A régi korok fénye továbbra is tündököl, s amennyiben a földönkívüliek vennék a fáradtságot, és utánanéznének az elmúlt évek filmes inváziós terméséről, tudhatnák, kudarcra vannak ítélve.

Értékelés: 6,5/10


A Föld inváziója – Csata: Los Angeles film adatlap
A Föld inváziója – Csata: Los Angeles magyar szinkronos előzetes


44 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Csaba: Amerikai premier március 11-én volt. Valóban, Magyarországon csak március 17-étől nyomatják a filmszínházak. Szóval, ha nem is a szomszéd moziban – mondjuk átugorva Szerbiába – de már megtekinthető.
  Sarkadi: Sajnos nem igazán tekinthető sci-finek. A lényeket könnyedén helyettesíthetjük – mittudomén – szingaléz harcosokkal is, köllött valami ellenséget fölhajtani, ilyen egyszerű. Túlontúl az amerikai szájízt érzem, a film csomó jelenete ezt sugallja. Valóban a látvány top, legalábbis a rombolást tekintve, de az összkép lelombozó, én a bődületes reklám fityfiritty után mást vártam…

 2. Üdv!
  Én most értem haza, így friss élményként annyit írnék, hogy “szép, meg jó, meg látványos”, de gyakorlatilag, aki a Black Hawk Down ugyan azt nézheti meg egy picit “elidegenítve”. 🙂

 3. Egyszerűen nem tudom felfogni hogy miért hasonlítgatja ezt a filmet minden kritikus a Függetlenség napjához. AZ EGY FOS! A filmtörténelem leggázabb “USA elnöke beszédet intéz a harcosaihoz” jelenettel, banális nevestséges végkifejlettel. Will Smith jelenti az egyetlen okot hogy nem kap epilepsziás rohamot az ember. Ő legalább lazán vette.

  Ez egy zseniális film ha úgy nézzük hogy csata van. Végre, jön az UFÓ de meg is döglik. Nincsenek energiapajzsokat hasztalan ostromló, aztán csodák-csodája meghaló katonák. (Senkinek nemjutott eszébe valami mással megpróbálkozni a világok harcában mint lőni mint a hülye?) Végre látni hogy működnek a fegyverek és nemcsak a városok pusztulnak hanem az ellen is.

  Nem értem hogy például a Ryan közlegény megmentése akkor hogy lehet ezeknek a kritikusoknak a szemében egyáltalán jó film? Ott is egy csapat szinte arctalan GI Joe harcol végig egy pár napot és puszul el a fele. Vagy úgy általában a háborús csata film?
  “Nem látni hogy mi történik a világban!” ÉS ???? Az a film meg hogy nézne ki hogy: “Élőben kapcsolunk Tokióból, ami ég.” “Most átkapcsolunk a lángokban álló Londoni stúdióba” “A rommálőtt Kremlből jelentkezik…” Vagy mégis hogyan képzeljük el?

  FASZOM ÉLVEZZÉTEK MÁR A FILMET! MERT EZ JÓ!

 4. Nem voltam rest elmentem megnézni a mozit. Most komolyan,mi a répát akarnak ezek ott “halivudban”? Komolyan azt hiszik ,ha egy rakás pénzt tolnak egy moziba,le nyúlnak ,legalább 5 filmet ezt össze gyúrják és hozzá adnak egy egy mondatos mondanivalót, akkor a népek be fognak menni a termekbe? A nagy problem ezzel a filmmel az ,hogy pont ennyiből egy K.jó filmet is csinálhattak volna! Csak sajna megint hiányzott a fantázia.

  Képi világ,mondanivaló:
  Ryan közlegény…
  Alap koncepció: I.D.4 (csak itt a föld alatt volt ami ott az űrben!)
  Díszletek:A bombák földjén
  Karakterek:Black Hawk Down
  Kamera remegtetés, a nézhetetlenségig: Gladiátor ,és azon túl!

 5. Kamera remegtetés:Gladiátor?Alap koncepció:ID4?
  lacy!Azért mert Te itt kapcsolódtál be a mozi világába,még nem biztos,hogy az ID4 az első ilyen témájú film a műfajban.Az meg,hogy a Gladiátorról a kamera rángatása jut eszedbe finoman szólva is szánalmas.Abban igazad van,hogy egy összegyúrt maszlag a Csata:Los Angeles.Na és?Ha az emberek nem restek beülni egy kedvenc karakterüket bemutató film 3-4-5-ik részére,akkor egy lopott sztori “első” részével is megtehetik.Hollywood amúgy is kifogyott az ötletekből,nem?

 6. én imádom az ufos invázios filmeket de ez egy rakás kaki lett! a tréler faszára meglett csinálva de a film az egy nulla! jha igen a kézikamerás rázkodás az elejétől a végéig szinte élvezhetetlenné nézhetetlenné teszi az egész filmet! a történet is eléggé nulla! normális ufokat se láthatunk én szarrá untam magam a vetítés alatt hát ennyit erről!

 7. Miért nem képes már valaki meghúzni azt a fránya tollvonást, hogy végre kihalunk a picsába??? Mert kb úgyis ez a sors várna ránk ha az azok a kis zöld izék jönnének, az amerikai macsó világmegváltó tengerészgyalogosunk meg az első sarkon kapna 1 headshotot… Kellene már egy film amin azért lehetne gondolkodni is ebben a témában, nem csak a népbutitást nyomatnák…

 8. Gondolkodni mindenki tud,csak szereti az ember túlnehezíteni, és nem veszi észre a fától az erdőt.
  Az igazság az,hogy amíg a nagyvilágról mely hazánkat is nagy részben érinti csak a (TV,újság,rádió) értesülünk, sokakat nagy bajba fog sodorni ,isten adja hogy, a végleges összeomlás még elhúzódjon 1-2 évig.

 9. Szerintem jóra sikerült a film.
  És miért ez a véleményem?
  Ezért:
  1-az UFOk nem “misztikus, szuperokos, erőteres, lasergun-os” lények, hanem sebezhető, élő alanyok, akik le akarják rohanni a Földet.
  2-miért legyen benne a filmben London, Párizs, Tokyo, Berlin, Moszkva, stb.??? A film címe:A Föld inváziója-Csata:Los Angeles. Benne van a nevében hogy az USA-ban történik. Ne várjon senki mást.
  3-a kamera mozgása szerintem nagyon jó. Végig úgy éreztem ott vagyok, bujkálok, kinézek a roncsok mögül, izgultam honnan akar 1 Alien lepuffantani.

 10. Figyi! Kerge ! A gladiátor JÓ film .Tett le az asztalra ezt+azt! End but,nem itt és most kapcsolódtam be a filmek világába, ezért a koromat nem jól lőtted be. Nem mondtam semmi olyant, hogy az I.D.4 első ilyen film. Viszont állítom, ha már rá kérdeztél, hogy az első legjobb inváziós move a látvány a tekintetében! A Gladiétört nem negatív példának hoztam fel ! Csak engem zavar a kamera remegtetés. Ezért nem értem miért kell alkalmazni 2011-ben? Szerintem ebben a projektben benne lett volna egy jó I.D.4 remake .Viszont trehány munkát csináltak már megint L.A.-ben!!!!!!!!!!!!

 11. Szerintem jó film volt és Grawen komentjére válaszolva szerintem jobb egy ilyen film,mert így legaláb azt próbálják bemutatni,hogy ha jönének,akkor lenne esélyünk,mint egy olyan film amibe kipusztítják az emberiséget.Egy ilyen film elég lehangoló lenne és mondhatod,hogy ha lenne ilyen támadás simán levernének mindenkit,de ez nem tudhatod és sztem lenne esélyünk.Bár lehet túl optimista vagyok.

 12. Amennyiben ránk akad egy földönkívüli társaság, csak reménykedhetünk, hogy jóindulatú lesz velünk szemben. Mondjuk, én ebben hiszek. Akik legyőzik az űr végtelen távolságait, bizonyára képesek életek kioltására is, könnyűszerrel. Márpedig a fejlettség egy bizonyos szintjére jutva közel a pont, amikor önmagukra nézve is veszélyesek lehetnek. Mi emberek, most járhatunk a környékén. Egy globális háború civilizációnk létét fenyegeti. De túljutva, átélve, felismerhetjük az élet szentségét, annak tisztelet, s remélem az Alienek is ezt az utat követték múltjukban. Óvd az életet! – szólhat az Univerzum első törvénye. Így békés lesz a kapcsolatfelvétel, sokat tanulhatunk tőlük. Beköszönthet a paradicsom. Bár félek, mindez utópia.
  Ha pedig gonoszak, akkor ráfaragunk. Nehéz elképzelni egy óriási technikai fölényben lévő civilizációt, akik majd közelharcokkal próbálják gyarmatosítani bolygónkat, fölvállalva komoly veszteségeiket. Bevetnek valami csodafegyvert, vírust, Balázs Pali legújabb CD-jét,s az emberiségnek nyekk, mire kettőig számolna. Példákat hozhatnék történelmünkből, amikor is a fejlettebb társadalmak lelkifurdalás nélkül támadták meg, gyarmatosították a gyengébbeket. Nem hinném, a katonai erő alkalmazásával bármire is jutnánk velük szemben. Mire mennének az egykor világverő római légiók a mai amerikai hadsereggel? Pedig ekkora lenne a különbség UFÓ, földi hadsereg adok-kapokban. Minimum.
  Szóval, az emberiség szemszögéből nézve, a legjobb az lenne, ha senki nem botlana belénk a következő pár száz évben. Fejlődjünk, tanuljunk,fedezzük fel a világegyetemet,ismerjük meg korlátainkat. Aztán a távoli jövőben megtörténhet a kapcsolatfelvétel, amikor már elég érettek, erősek leszünk, hogy belépjünk a galaktikus civilizációk táborába.

 13. töredelmesen bevallom én élveztem ezt a filmet. nem volt túl gagyi, de azér öléggé sablonos volt ahhoz, hogy látni lehessen az eredeti ötletadó műveket benne. Persze teljesen másra számítottam, a trailerek sokkolóak voltak.

 14. Khmm, khmm!

  Murisak vagytok! Tudjátok van itt pár dolog amit nem értek. És most nem a filmre gondoltam, azt majd a végén.
  Vannak egyesek, akik beülnek a moziba hogy megnézzenek egy filmet a kikapcsolódás, vagy az élvezet kedvéért. Valamint vannak azok, akik csak beszélnek, beszélnek hülyeséget, aztán beszélnek, majd azt se tudják hogy mi a saját véleményük! Szerintem aki nem akar látni inváziós filmet az ne nézze meg és ne is fikázza. Akinek meg nem tetszett az a saját problémája, de nem értem akkor minek nézi meg! Ez egy k…a akció film, nem dráma, nem kosztümös film és nem koppintás!
  Ha alkotnod kéne egy inváziós filmet, ugyan hogy csinálnád meg, hogy ne hasonlítson egyikre sem az elődök közül? Hupsz! Szóval aki okosnak meg hozzáértőnek gondolja magát, de csak baromságot tud beszélni, az inkább menjen aludni, ne moziba, mert gyerekes amiket olvastam. Nem az értékelés, bár abban is van mit kifogásolni, de ez csak az izlés kérdése. Egyébként jogos a 6.5, én se mondanék rá mást.

  Szóval akinek nem inge, ne vegye magára, viszont akié az rohadt gyorsan öltözzön föl és legozzon inkább, ne többszáz ember munkáját fikázza, ahhoz kevesek vagyunk! Velem együtt!

  A lényeg az egészben, hogy azt kell értékelni amit kapsz, nem pedig azt, hogy te mit szeretnél látni!!!!!!! Értem??

 15. Zee: Nem kell hogy megjöjjön az eszem, most is a helyén van! És nem kell azonosulnia senkiével sem, függetlenül az időtől. Sajnálom hogy nem felel meg az izlésednek a véleményem.

  Egyébként megjegyezném, hogy amit írtam nem személyes jellegű, nem bántásnak szántam, de lássátok be hogy amikor egy filmet értékeltek vagy véleményeztek, akkor kfelesleges lehúzni csupán azért mert más az izlésetek. Ha nem tetszik egy film, el lehet felejteni, nem kell vele foglalkozni. De azzal hogy lehúzzátok elveszitek az emberek kedvét attól hogy megnézzék, valamint hogy maguk alkossanak véleményt róla. Pedig ez mindenkinek Isten adta joga!

 16. Blg: azért az utolsó mondataid egy részével nem értek egyet!

  Engem nem tud befolyásolni se egy kritika,se egy vélemény,megnézem a filmet és aztán vélekedek 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ