A burok kritika

46
1715

A burok kritika

Testrablók satnya inváziója

Írta: Kenobi

Stephenie Meyer agyából kipattant az isteni szikra. A testrablók támadása és egyéb, az ember okos agyába beköltöző parazitás filmeket, valamint az Alkonyat szerelemittas remekműveit gyúrta össze egy regénybe. Szülésének eredményét a mindig pénzsóvár producerek nem bírták kikerülni, filmvászonra cibálták. Az eredmény kétséges, mi több, borzasztó. De megközelíthetjük másképp is a bűzölgő kupacot: A burok annyira rossz, hogy már szinte jó.

A burok kritikaMielőtt tovább fokoznám a rettenetet, el kell árulnom, lelkes kutatómunkát végeztem az elmúlt tíz percben, a filmről alkotott, a Neten közkincsé tett véleményekről. Érdeklődésem tárgya csupán annyi volt, vajon ez a trágya milyen mértékben hódította meg a nézők szívét? Mit mondjak? Kissé lehidaltam, rádöbbentem, a hiba ezúttal (is) bennem lakozik. Éltetik rendesen a szörnyűt, elvétve néhány csalódott hozzászólással. Az a gyanúm, ismét kisebbségben maradok, halvány reménysugarat a rohadtparadicsomon látott osztályzat ad, ahol a hivatásosok eléggé földbe döngölik.

Nos, ennyi károgás követően, beismerem, akkor vezettek el a kút mellett szomjúsan, amikor reménykedtem, legalább egy kicsit sci-fi beütésű produkcióval tolják ki a szememet. Na meg az is furdalta bögyömet, képes-e az írónő a vámpír-farkas-leányzó maszlagot követően megújulni? Egy frászt.

Már a kezdő képsorok is árasztják a rózsaszín ködöt: a Földön tombol a béke, nincs erőszak. Őszinteség, udvariasság, brrr…. Ha gejl növesztene, ülve nyalogatnánk a Holdat… Egyetlen szépséghibát a bódult idillben a magukat Lelkeknek nevező fénymaszatok jelentik, akik a franc se tudja honnan és miért jöttek, viszont megszállva az embereket, átveszik irányításukat, s arra késztetik őket, hogy hófehér öltönyben és perzsamacska kontaktlencsében virítsanak a sivatag kellős közepén. Hiába, egy földönkívüli adjon magára, avagy ilyen a testrablók satnya inváziója. Közben a megmaradtak egy összkomfortos barlangban búzatermesztéssel múlatják az időt… Bonyodalomként megkapjuk a Vándort, s mely idegent egy bágyatag kinézetű leányzóba ültetnek be, le se merem írni, miért. Az egy agyban lakozó két lélek jól elvan egymással: depi a négyzeten, egy komplett diliház is megirigyelhetné, amit művelnek. Na meg ott a szerelem és a Hajtó (Diane Kruger) nevezetű fehérszemély. Tejszínhabként iszonyat mennyiségű giccs és unalom. Lehetne keresgélni a nagy szavakat, a méltó jelzőket, ám nekem mindig csak egy jutott eszembe.

A burok kritika

A történetre máris többet vesztegettem a kelleténél. Azt nehezen tudom eldönteni, mennyire vették magukat komolyan a film készítői. A képünkbe vágott dráma, a szerelem és áldozathozatal olyan töménységgel árad, ami simán kiüti az embert, mint a jóféle pálinka. Az előzetes infók alapján mérget mertem venni, hogy az Alkonyathoz hasonlóan itt is megkapjuk a két fiú egy lány háromszöget. Izé… Vagyis négyszöget. Arra is felkészültem, a nyálrengetegben majd a szék alól mosnak föl. Ám arra már nem számítottam, hogy ennyire száműzik a filmből a mozgalmasságot. Gyakorlatilag érdemi akció nélkül szöszmötölik el a majd két órát. Semmitmondó, sőt, kiábrándítóan zagyva párbeszédeket adtak a színészek szájába. A sci-fi egy kitöltetlen jelző, egyáltalán, az egész filmből kiordít a tanácstalanság.

Ami azért is furcsa, mert Andrew Niccol rendező letett már ezt-azt az asztalra. Eddigi munkásságát olyan kiválóságok jelzik, mint a Gattaca, vagy a Fegyvernepper. Hát most alaposan mellényúlt, hová tette az eszét? Ötlettelenséget, a koncepció teljes hiányát érzem fércében. Finoman irányították, melyik sarokból csöpögjön a nyál?

A burok kritika

Na persze. Lehet kerülgetni a dolgot, nyilván az Alkonyat filmek népes közönségére nyomultak rá, majd elviszik hátukon a költségvetést. (Negyen millió $ + a marketing. Aprópénz.) Nem baj, kívánok nekik pompás szórakozást. Hisz ugyanazt kapják, csak más nevekkel. Mások kereshetnek apró társadalomkritikát a fásult képsorok mögött: felépített, s tökéletesnek hitt világunk ezer sebből vérzik. Lehet lázadni, menekülni, feláldozni magunkat nemes célokért, de mindhiába. Üldöznek, utolérnek, beszippantanak. Röviden: agymosás. Mindezek sajnos csak filmbe erőszakolt gondolatok. Az utolsó szalmaszál, hogy többnek lássuk a nagy semmit.

A burok értékelés: Én rohadtul untam a banánt. Tömény volt a világvégébe oltott romantikus köntös, kevés az érdemi esemény. Látványosnak sem mondhatnám, bár a sivatag totálképei lenyűgözőek, ám az egy állapot. A színészek úgy rosszak, ahogy, a rendezés a béka feneke alatt, szóval, régen hordtam le ennyire filmet, és ettől nem vagyok boldog, higgyétek el. Ez egy iszonyat gyenge próbálkozás. Stephenie Meyer mondjon le!!!

Értékelés: 3/10


A burok filmadatlap


46 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ez a kritika borzalmas, egy hozzá nem értő személy írta… nekem legalábbis ezt tükrözi 🙂 a könyvet gondolom nem olvasta (sem az alkonyatot) és így formáz véleményt 🙂 na kössz de nem, ez a kritika rengeteget rontott az oldal színvonalán is a szememben! gratula 🙂 és u.i: egy kritika nagyon nem így kell, hogy kinézzen. (tudom, mert én is írok kritikákat az újságba – ha kell 1-2 tanács, írj )

 2. kerge33: Köszi a kiigazítást. Elírtam, javítottam. 🙂

  davidx10 : Köszönöm Neked is a segítő jellegű hozzászólást. Az ember mindig tanul belőlük. Azzal azonban nem tudok egyet érteni, hogy egy film megtekintéséhez feltétlenül szükséges az irodalmi háttér ismerete. A burok című regényt valóban nem olvastam, sem az Alkonyatokat, pedig mindegyik ott porosodik lányaim könyvespolcán. De nem is áll szándékomban. A filmet viszont láttam, nem tudom, Te már túl vagy-e rajta? Mert csak abban az esetben van értelme érdemi eszmecserének.

  Még valami: Soha nem titkoltam, hogy írásaim nem is kritikák, hanem afféle élménybeszámolók, amelyekben mindig is fontosnak tartottam a véleményem kendőzetlen leírását. Nem kell jópofizni, eljátszani a jófiút, ha egy film szar, akkor azt illik leírni. Nem az a célom, hogy magamra haragítsam a rajongókat – ez A burok írásból is kiolvasható – ám létezhetnek vélemények, amelyek nem minden esetben vevők az amerikai igénytelenség, filmes agymosás mindent elsöprő áradatára.

  A burok pedig igenis rossz film, meglátásom szerint. Amit írtam róla, az csípheti egyesek szemét, el is küldhetnek a zivatarosba, viszont a mérvadó Rotten Tomatoes jelen állás szerinti 14 %-át azért nehéz kifényezni.

  S tényleg egy utolsó gondolat.

  Bárkivel szívesen felveszem a kapcsolatot, ha úgy kívánja. Ennek jegyében kiírom az elérhetőségemet, bevállalva, hogy az oldal tulaját most az infarktus kerülgeti. 😀

  Tehát: obiwankenobi.kenobi@gmail.com

  Írjatok nyugodtan, nem harapok. 😀

  Üdvözlettel: Kenobi

 3. Kenobi for President!

  Komolyan mondom ha bárhol én már meghallom Stephenie Meyer nevét én már eret vágok. Egyszerűen nem tudom megérteni azokat az embereket, akik az ilyen könyveket vagy ötleteket megfilmesítik. Nem szoktam magamban értékelni egy filmet úgy, hogy nem láttam előtte, de most így látatlanban egyetértek Kenobival. Már amikor először láttam az előzetesét a moziban akkor feltettem a kérdést,hogy mi lehet ez az elmebaj. Szerencsére nem kellett ehhez 2 órát elvesztegetnem az életemből, hanem elég volt végigolvasnom a beszámolót.

 4. Hozzászolnék én is eme élménybeszámolóhoz.
  Először is legalább a címében ne nevezd kritikának, hanem saját élmény beszámoló a burok című film kapcsán. Mert amikor én erre a linkre kattintotam, egy kritikára számítottam nem pedig egy rosszúl megírt élménybeszámolóra.
  Másodzsór, ha nem olvastad Stephenie Meyer könyveit legalább őt ne említsd az írományodban idézve “Stephenie Meyer mondjon le!!!”. Mert azt megértem, ha a film nem tetszet és azt leírod, de akkor ne az írót és ne a könyvet ócsárold. Nem Stephenie Meyer tehet róla hogy Hollywood nem tudja megadni azt a színvolnalt amit megérdemelne. Szerintem a Gyűrűk ura filmek sem lettek volna olyan jók ha összezsúfolják öket 2 órás részekbe.
  Én láttam a filmet, és bevallom ha nem olvastam volna a könyve talán nekem sem tetszett volna anyira. De az olvasóknak könnyebb megérteni a film hátterét.
  Haramdik, amit már nagyon unok az az, hogy ha már sci-fi akkor miért kell űrlényháború, invázió meg hasonló. Ez a történet nem erről szól. Itt nem az emberek a főszereplők, hanem egy lélek (űrlény).

 5. Hát ahhoz a témához, hogy az oldalon megtalálható kritikák mennyire fedhetik a valóságot/mennyire “kritikák” azt mindenféle képen szeretném hozzátenni, hogy általában mind a két kritikus Miner/Kenobi is az esetek 90% több pontszámot ad a kelleténél vagy ami -legalábis szerintem- elvárható.
  Jelezném, hogy ez nem mostani észrevétel a számomról mert azt kell, hogy mondjam szinte az összes kritikát olvastam már ami az oldalon található (rajongó?! :O )csakhogy ezidáig valahogy nem jutott eszembe ezt az észrevételt megosztani pedig már többször olvastam a fentihez hasonló komenteket.
  Summa summárum a lényeg, hogy a kritikák (vagy élménybeszámolók) teljesen reálisak sőt inkább jóindulatúak. Tény PONT
  A témával kapcsolatba a filmet magát nem láttam, nem is tervezem, hogy megnézem valaha még DVD sem és magát a könyvet sem fogom elolvasni. SOHA.
  Tiszteletem!

 6. Pontokba szedném a gondolataimat inkább:

  1. A regényt elkezdtem, de nem vitt rá a lélek, hogy befejezzem.
  2. A filmet letudtam, de nincs az a pénz amiért megint megnézném. (a hiba lehet bennem van)
  3. Ez az oldal sosem hirdette magát azzal, hogy profi kritikusok elemzik a filmeket.
  4. Minden vélemény egyben valamilyen szintű kritika is.
  5. Az itt olvasott “élménybeszámolók” az én ízlésemmel 90%-ban megegyeznek.

 7. Szerintem ez egy nagyon jó kritika volt, miért kötelező Stephenie Meyert istenítenim, egy vicc nulla az én szememben. Andrew niccol rendezőtől pedig nem nézek több filmet meg, nekem már a lopott idő is egy borzalmas rossz film volt tele kiaknázatlan lehetőségekkel. Ez a filmje pedig nézhetetlen, lehet hogy az újgenerációs 14-16-17 éves korosztály majd lát benne valamit. Aki azt mondja erre a filmre hogy jó, az “nem ért a filmekhez” !!!

 8. Nekem tetszett. És egyáltalán nem hasonlít még nyomokban sem az alkonyatra. Na meg persze vannak olyan filmek is (hála égnek) ahol nem az akció a történet középpontja. Neked nem tetszett? Ez van. De a kritikát nem kell ezért lehordani.

 9. Kenobi! A kritika tetszett és igazából mindig is tetszettek! A kritikák amik idáig voltak, totál 1et értek szinte mindig én is úgy láttam ahogy elírtad! Úgy hogy hajrá továbbra is és sok sikert az oldalnak! Ja és a film hát hogy is írjam le… de inkább nem írom legyen annyi elég hogy rossz!

 10. Ez a film egy nagy kupac szar teljesen egyet értek kritika meg írójával,végnéztem a filmet de hát nem azok közé tartozik amit elkövetkező években még1x megnézek .nagyon gagyi film volt de tényleg..nem tudom mit keres a moziban…nagy kupac trágya az egészé.

 11. @davidx10 te lány vagy? vagy pusztán b*zi? ez a film kinek tetszik? vagy az alkonyat? ugyanmár-.-
  ha komolyan gondoltad amit írtál akkor ott komoly ízlésficam van …

 12. Olvastam a könyvet, és való igaz, hogy nem bővelkedik akcióban a történet (hiszen nem ez áll a középpontban), ebből kifolyólag a film sem. Éppen ezért nem is lehet tőle akciófilmet várni, de nem is tudom… ha valaki tudja, hogy Meyer írta, most komolyan mégis mire számított? Folyamatos autósüldözésre és fegyverekre?
  Ez egy szerelmi történet új köntösben.
  Elismerem, olvasva talán több élményt ad a belső konfliktusok, lelki vívódások megjelenítése terén. És nem csak a szerelmi négyszög okozta tépelődésre gondolok, hanem a hűség kérdésére is. Elvégre Vándor saját faját árulja el.
  Szóval akinek bejön a “lelkizés” az bátran nézze meg, vagy ami még jobb, olvassa el.

 13. Teljesen egyetértek Kenobi írásával. Azt hittem hogy legalább egy egyszer nézhető sci-fit fogok látni de helyette egy unalmas hosszú “filmet”. Semmi pénzért nem nézném újra.

 14. Egyetértek abban, hogy ez a film nem lett éppen a legjobb. Szerintem az alapötlet jó, és ha nem lenne ennyire elnyálazva az egész, jó is kisülhetett volna belőle. Olvastam a könyvet, ami az egyik kedvencem, éppen ezért is csalódtam ekkorát ebben a filmben. Rengeteg lényeges dolgot kihagytak, a hangsúly is másra helyeződött.

  Egyetértek zkispet-tel is abból a szempontból, hogy nem kéne Stephenie Meyer könyvét fikázni, amikor el se olvastad… azonkívül, hogy ugyanaz az alapsztori, a kettőnek nem sok köze van egymáshoz… ha elolvasod, akkor mondhatsz róla véleményt, én el is fogadom azt, de amíg nem, addig hiába mondasz bármit, nem vagy hiteles… azt hittem ezt egy kritika író tudja.

  “Aki azt mondja erre a filmre hogy jó, az “nem ért a filmekhez”!!!”
  terel?: Bár mint írtam, nekem se tetszett a film, azonban ne te mondd már meg, hogy ki ért a filmekhez és ki nem. Szerintem nincs azzal baj, hogy különböznek a vélemények, és mindenkinek más tetszik… nem kell “érteni” a filmeket, a lényeg, hogy elindítson bennünk vmit, vagy olykor elég, ha csak szórakoztat. Különben meg elég uncsi lenne a világ, ha mindenkinek ugyanazok a filmek jönnének be. 😀

  Ugyanezt üzenném Jocka-nak is. Miért baj, ha egy fiúnak is tetszenek az ilyen filmek? Azért, mert a társadalom elvárja, hogy fiúk csupán vértől csöpögő- és az akciófilmeket nézhetnek? Hát szerintem bármennyire is tagadják, nekik is vannak érzelmeik, és éppen ezért az érzelmesebb filmeket is szerethetik. Nem kell rögtön leb*zizni valakit…

 15. Kedves nothingsacred!

  Picit idéznék az írásomból:
  “Ám arra már nem számítottam, hogy ennyire száműzik a filmből a mozgalmasságot. Gyakorlatilag érdemi akció nélkül szöszmötölik el a majd két órát.”
  Ezek után kérlek, tekintsed meg a film előzetesét, íme: https://filmtrailer.hu/film/a-burok-magyar-elozetessel/

  Ez a két perc egyáltalán nem azt sugallja, hogy közel két óra fárasztó lelkizésben lesz része annak, aki annyira műveletlen, mint például én, mert nem rágtam át oda-vissza ötször, és pityergős ábrázattal a regényt. A trailer valahogy eseménydúsabbra sikeredett, magyarul alaposan megvezetik a gyanútlan érdeklődőt.

  Nyilván, nem azt vártam, hogy valamiféle öldöklős Alien inváziót kapunk, hatalmas vértócsákkal, sem azt, hogy a vasággyal együtt is alig negyven kilós Saoirse Ronan majd méretes sallerokat osztogat, de egy izgalmasabb, feszültebb történetvezetést már igen.

  Letty89: Igazad van. A fiúk is lehetnek érzelmesek, vágynak a romantikára, szerető kedvesük puha ölelésére. 😀

  A filmek között is akadnak bőven romantikus beütésűek, amelyeket bármikor és bárhol képes vagyok megnézni. Ilyen például a Szenvedélyek viharában, vagy átvérezve a vámpírvilágba, ilyen az Interjú a vámpírral. Remélem, abban egyet érthetünk, hogy ezek a produkciók más kalibert képeznek.

  Még egy picit visszatérva Stephenie Meyer könyveire: Tudomásul veszem, hogy sokaknak tetszenek. Örülök is neki. Akármennyire hihetetlen, kiváncsiságból el is kezdtem az Alkonyatot, de kb. az ötödik oldala után megtállapítottam, akkor sem bírnám tovább olvasni, ha kivégzőosztag állna mögöttem. 😀

  Üdv.: Kenobi

 16. Kenobi: Hát igen, az Alkonyatnak lehet, nem te vagy a célcsoportja 😀
  De nem azt mondtam, hogy olvasd el akár azt, vagy a Burok-ot, csupán annyit, hogy ha azt nem tetted, akkor arról ne írj, hanem kizárólag a filmről. 🙂

  Igen, azok a filmek, amiket említettél, valóban teljesen más kategóriába tartoznak. De mindegyiknek megvan a maga pozitív oldala, persze az már más kérdés, hogy milyen arányban. 🙂

 17. A szív hídjai, szenvedélyek viharában,Túl a barátságon,
  Malèna, igen ezek igazi romantikus filmek, jól megrendezett, és benne van az a plusz az a katarzis ami az alkonyat és a hozzá hasonló trash filmekben nincs meg, a férfiaknak nem csak az akció vértől csöpögő filmek jönnek be. “Nem értenek a filmekhez” aki az alkonyat meg a hozzá hasonló filmekre azt mondják hogy a világ legjobb romantikus filmje, azok nem is értenek a filmekhez!

 18. Hát először is minden Twiglight rajongónak üzenem:
  -Ellentétben az alkonyat nevű borzalommal mivel itt csak egy könyv volt egy komoly fájdalom csillapító hatása alatt kivégeztem a könyvet mielőtt megnéztem a filmet és megállapítottam ,hogy sz*rból még mindig nem lehet várat építeni.

  Könyv
  Az alapötlet szerintem elsőösztályú lett volna ha nem kedves mormon vallású önjelölt írónk fejéből pattant volna ki.

  Istenemre mondom amikor megláttam a trailert akkor már tudtam ,hogy mi lesz hiszen NAGY BETÜKKEL KI VOLT ÍRVA ,HOGY TWIGLIGHT ALKOTÓJÁTÓL.
  És gyászoltam is a Sci-Fi világát ,hogy már ezt is megtámadták.

  A Sci-Fi rész a könyvben kb annyira Sci-Fi volt mint amennyire a kőolaj emberi fogyasztásra alkalmas.

  (Totál nem volt kidolgozva a könyvben sem csak baromi részletesnek állcázva nem tudunk meg semmit.)
  [Komolyan mondon ha bárki el tud valami pontosat mondani mondjuk a sokat emlegetett “Pókok” technológiájáról pontosabban mert a nagyon fejletten kívül és a már nem tudom ,hogy működik részen túl semmit sem tudunk.]

  Kedves Jeb bácsi kiscserkész világában sincs megoldva sok minden.
  (?Termőföld? Az kimerül egy idő után ergo trágyázni kell de nem használják fel az ürüléket).

  Mondja már meg valaki mennyi idő a földi műholdhálózatot használva megtalálni az embereket.(Ezek a dögök pedig sokkalta királyabbak nálunk…)

  AZ is feltünő lehet ,hogy szép kis sírokat gyártanak a túlélők a holtaknak.

  A film pedig csak rontott a dolgokon.

  Az alig kidolgozott történet 3/4-ét kidobta és csak a szerelmi háromszög maradt meg.

  Amúgy meg a könyvben annyiszor verik meg azt a nőt ,hogy csoda ,hogy él és a bordái is eltörnek az egyik kaland során azt miért nem tették csak be?

 19. Ne Stephanie Meyer mondjon le.. mert a könyv nagyon jó volt.. látszik te nem olvastad.. 🙂 Viszont a film úgy ahogy van egy rakat sz.r lett.. Borzalmasabbnál borzalmasabb színészek, párbeszédek.. vágások.. Nagyon nagyon csalódtam.
  Ja és nem vagyok Stephanie Meyer fan.. ezt az egy könyvét olvastam, és egy Twilight-ot sem láttam.

 20. ja meg az is óriási nagy probléma volt, szerintem, hogy nem igazán lett eldöntve, hogy kiknek szóljon a film.. gyerekeknek? tiniknek? felnőtteknek? scifi rajongóknak? mert hogy igazából egyiknek sem az tuti..

 21. Barátnőmmel néztük vasárnap moziban,körülbelül a felénél olyan síró nevetőgörcs jött rám és a barátnőmre a sok ömlengéstől és az elképzeléstől hogy a srác beleszeretett egy fénylő pamacsba,hogy ki kellett menjek 10 percre.(utólag kérek elnézést a fanatikus rajongóktól akik komolyan végig szerették volna nézni) Még sosem volt ilyen,az alkonyatot is kibírtam,de itt kiakadtam teljesen 😀 megérte a pénzt,mert ritkán nevet az ember könnyezve egy órán keresztül.Konkrétan az ujjamraharaptam hogy ne nevessek már de áhh… haláli volt xD Teljes mértékben egyetértek a kritika írójával.

 22. jujj…olvastad te a konyvet egyaltalan?az alkonyatot en se birtam de mikor ezt olvastam ketszer elbogtem magam.lehet hogy bennem van a hiba?vajszivuseg?mindenki tudja be annak, aminek akarja.nem tudtam megallni,hogy ne szoljak hozza.a filmet nem lattam,csak az elozetest,de mar egy csomo kulonbseget talaltam.nem tudom milyen a film de az irot hagyd beken, amig nem olvasod el a konyvet.ha elolvastad,akkor mondj velemenyt.

 23. én teljesen egyetértek veled.:D nemrég néztem meg a barátnőmmel, én már nem tudtam mit csinálni a moziban olyan szinten untam az egészet. ez a film egy rakat szar, nem tudom, hogy vetíthetik ezt le embereknek..:D a könyv sem tetszett

 24. Kedves davidx10!

  Teljes mértékben igaza van a kritika szerzőjének. Én olvastam a könyvet, az se volt éppen egy nagy durranás, de ez a film valami rettenet. Dög unalom az egész. Az film az alkonyat másolata. Ugyanaz a lényege, csak áthelyezte egy másik világba a drágalátos írónő.

 25. Azzal kezdeném, hogy soha nem istenítettem, nem is fogom sem Stephenie Meyert, sem egyéb divatírókat.
  Viszont, ember vagyok, és vannak érzéseim. Még ha kicsit ódivatú is fontosnak tartani a feltétel nélküli szeretetet, önfeláldozást, megbocsátani tudást, tiszteletet, nekem ezek fontosak – és bár a könyvet nem olvastam, a képi megjelenítésen remekül átjött mindez.
  Tiszta szívből szánom mindazokat, akik ezeket az értékeket nem tudják megbecsülni. Szar életetek lehet, gyerekek. De legalább önnön fontosságotok tudatában lebeghettek, valahol Szánalmas és Pitiáner között…

 26. davidx10 és bajtársai – Egy filmet nem csak akkor lehet megkritizálni, ha az ember olvasta az alapjául szolgáló könyvet. Egy adaptációnak önmagában is értelmesnek kell lennie. Az nem mentség a pocsék forgatókönyvre és történetvezetésre, hogy maga könyv milyen. Ha már egyszer úgy döntöttek, hogy filmet csinálnak A burokból, akkor azt úgy kellett volna, hogy azok számára is élvezhető legyen, akik nem olvasták a regényt.
  Különben, ez a film az Alkonyathoz képest sokkal több negatív kritikát kapott a hazai közönségtől és főleg azok voltak rajta kiakadva, akik olvasták a könyvet.

 27. Nem tartom magam rajongónak. Olvastam a Twilightot, nagyon tetszett, de a filmek még csak meg sem közelítették azt a világot,amiről olvastam. Az összes film csalódás volt. A burok könyv is tetszett. Sok nagyon jól megírt rész van benne, ami magával ragad, elgondolkodtat dolgokon. Mégis volt olyan része, amit átlapoztam volna. Viszont úgy gondolom, hogy ezeket a könyveket nem lehet jól vászonra vinni. Nem is értem a nagy rajongókat, hogy mit is élveznek a Twilight mozi nézésekor, annyira idegesítően nyálas a könyvhöz képest (van,akinek még a könyv is sok, akkor mit várjunk a filmtől;)). A burok film verzióját viszont nem fogom megnézni, a trailer egy szokásos amerikai tucatgyártmány, az érzelmi részek, pedig már előre látom, hogy mennyire csöpögnek.

  Abban viszont egyetértek a kritika írójával,hogy a könyv elolvasása nélkül is nézhetőnek kell lennie egy filmnek, sőt anélkül kell önmagában értékesnek lennie.
  Azonban ha utáljuk a filmet, attól még nem kell az írónőt szidni (őt majd megkritizálják a könyvkritikusok:)), szidjuk inkább a filmeseket;)

  Üdv:
  cila

 28. Osztom az előttem szóló véleményét (részben). Szerintem a Twilight borzalmas volt, de nekem A burok sokkal inkább tetszett, de ez az én véleményem. Ízlések és pofonok, nem kedvelheti mindenki ugyanazt, viszont ettől függetlenül nem kell a negatív kritika hallatán/ olvasása után rögtön sárba tiporni a véleményt.

 29. Scifinek lehet nem jó, sőt, ha úgy vesszük tele van logikai anomáliával. Viszont ha szemet hunyunk scifi mivoltától, és a drámai részét nézzük, az mindenképp 10/10 nálam. Én egyáltalán nem unatkoztam a film alatt, és úgy vélem, ha a néző azonosulni tud a film által közölt érzésekkel, akkor nem is fog, mert egy szép, két órás hullámvasútra fog felülni.

  Azonban aki nem képes erre, az már a film egyharmadánál kifogja tépni a haját. Nekik azt ajánlom, nyugodtan álljanak fel, vegyék magukhoz a még majdnem púpos popcorn-os zacskót, és menjenek haza a moziból. Mert ők bizonyosan nem fogják élvezni ezt a filmet. 🙂

 30. Hát, volna pár észrevételem:
  1. “Na meg az is furdalta bögyömet, képes-e az írónő a vámpír-farkas-leányzó maszlagot követően megújulni? Egy frászt.” – az ÍRÓNŐnek ezzel a regénnyel kellett volna megújulnia, ugyanis ezt a könyvet még az Alkonyat könyvek előtt írta.

  2. “Stephenie Meyer mondjon le!!!” – ha nem olvastad egyik könyvet sem, akkor mi alapján tudod ezt kijelenteni???? Nem ő rendezte a filmeket, nem ő játszott bennük.

  Az egész irománnyal egyébként az a legnagyobb problémám, hogy elméletileg a filmről szólna, de az idézett mondatokkal az írónőt és a könyveit is minősíti.

 31. Szerintem egyáltalán nincs probléma ezzel a kritikával, mert mint már említve lett ez egy élménybeszámoló. A könyvet olvastam és nekem nagyon tetszett, meg az alkonyat sorozat is. Az már más kérdés hogy a filmekből olyanszinten kivontak mindent a fő cselekményeken kívül, hogy a könyv olvasása után élvezhetetlen. Én a burok filmnél azon lepődtem meg, hogy a benne szereplő karakterek egy része egyáltalán nem volt benne a könyvben és….hát nem tudom lehet hogy ezt csak én gondolom így de szerintem a kiválosztott színészek 90%-a egyáltalán nem hasonlít a könyvben leírtak szerint, arra akit alakít.Egyébként én azt nem értem, hogyha ez egy sci-fi akkor minek a trailert telerakni actionnal?!Bár szerintem a ,burok talán még jobban hű maradt a könyvhöz mint a hajnalhasadás második része, ami szerintem a zenén kívül (nemtudom nekem az tetszett) úgy volt szar mint annak a rendje.

 32. Most olvastam ki a könyvet. Gondoltam megnézem filmen, milyen módon tudják megjeleníteni… Hát igen. Csalódtam, sőt dühös voltam. Olyan párbeszédek voltak benne amik nem is történtek meg, a másik véglet meg szóról szóra betett párbeszédek és történetek csak éppen összevissza vágva. Ami a könyvben kétszáz oldalon át ment, az a film első 20 perce. Nem is értettem ezt hogy értik meg azok akik nem olvasták a könyvet. És akkor most látom amit itt írtál. Hát te sem olvastad 😀
  Ne az írót mocskold, mert itt nem a regénnyel, hanem a filmmel van csak gond. Gondolkozz mielőtt mocskolsz 🙂

 33. – nekem tetszett a film
  – a Sci-Fi nem feltétlenül űrcsatát kell hogy jelentsen (pl: egyik kedvencem, az “Ember a Földről” egy szobában játszódik, ahol pár ember beszélget)
  – ez nem kritika, és nem élménybeszámoló, hanem egy lendületes (ámde sekélyes) fikázás
  – kicsit gyakorolni kéne még az írást (valamivel kisebb mellényben). Ez a mondat például mit akar jelenteni: “Ha gejl növesztene, ülve nyalogatnánk a Holdat…”?
  – valóban nem szép a film alapjául szolgáló regényt leszólni anélkül, hogy elolvastuk volna
  – az is lehet, hogy én vagyok túl megengedő a filmekkel – bár azt kell mondjam, az utóbbi idők kínálata siralmas. Nekem a “Föld Után”, ill. a “Feledés” sem volt nézhetetlen, ellenben a “Django Elszabadul” egy értéktelen szemét – pedig szeretem a western műfajt (vagy talán épp ezért).

 34. 20 vagyok és lány, szóval nekem tetszett. volt pár rész ugyan, ahol nem tudtam milyen arcot vágni a szitura. meg amikor a legátélősebb pillanat közben kezdenek el veszekedni egymással a csaj fejében…illúzióromboló, az alkonyat 5 filmjében nem volt ennyi zavaró apróság.

  mellesleg: lehet, hogy a rotten tomatoes szavazók és működtetők nagyon profik és tényleg szakértők a témában, de “minden idők 30 legjobb filmje” első 30 helyezettje között összesen kettő darab film van, amely kiadási évének száma kettessel kezdődik. én is nagyon szeretem az óz, a csodák csodáját (kívülről fújom az egészet) de például a 14 éves húgom egyszer nem bírta teljesen végignézni. én is értetlenül állok a jelenség előtt, de az ilyen szavazós meg nem szavazós weboldalak annyira megbízhatatlanok…legalább annyira, mint az oscar-bizottság. be kell vallja mindenki, hogy a 12-18 éves korosztály akkora húzóerő a piacon, hogy egyszerűen nem férnek bele 60-80 éves filmek a repertoárba. a drága készítők és filmstúdiók rájöttek valamelyest, hogy értéket már csak akkor lehet közvetíteni, ha a régi filmeket dolgozzák fel (lásd: burok – tök szép, tényleg tetszik, még könnyeztem is rajta, de nincs meg az a valami, ami például egy vissza a jövőbe trilógiában megvan, ugyan abban sincsenek világmegváltó elgondolások a fluxus kondenzátoron kívül).

  tehát nem kell picsogni, ez a film nem 20 év felettieknek készült, főleg nem férfiaknak.

 35. Teljes mértékben egyetértek Angie-vel. Ez egy nagyon jó film, de az emberekből kiveszett az empátia, és az intelligencia is kezd, a kritikának nevezett, valójában csak fikahalmazt olvasva. Vagy rendelkezik a kedves kritikus elegendő IQ-val, de a mai, jobbára szemen át támadó filmkultúra eme különleges, az elmét követelő termékét képtelen volt az agya közelébe engedni és emiatt született ez a sablonos, minden átélést nélkülöző szóhalmaz.

  • Kedves Joe-M!
   Rendelkezik a kedves kritikus elegendő IQ-val, hidd el. Mivel én látom az email címedet is, így a szürke állományom a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította a következőt: mi bizony nem egy korosztályhoz tartozunk! Rögtön érthető, miért is vélekedünk másképpen a világ dolgairól. Jó ha tudod, minden filmhez elmémet kitárva és lelkemben tomboló szeretettel toppanok be, az már más kérdés, hogy mikor szakad el nálam a cérna. Számomra csak az szomorú, hogy a “huszonpáréves” korosztály többségénél A burokhoz hasonló filmes zöldségek mekkora értékkel bírnak. Persze ez nem baj, amennyiben kielégít, ám ha “elmét követelő terméket” keresel, javaslom, magasabb szinten keresgélj.
   Üdv:
   Kenobi

 36. “Jó ha tudod, minden filmhez elmémet kitárva és lelkemben tomboló szeretettel toppanok be…”

  Nem is főleg ezt hiányolom, hanem az empátiát, de ennek említését rutinosan elkerülöd. Egy ilyen lélek-dráma enélkül elég nehézkesen értékelhető, és ez meg is látszik az élménybeszámolódon. Kicsit furcsállom azon soraidat is, hogy a “huszonpáréves” korosztály többségénél ez a film bejön. Én pont az ellenkezőjét érzem néhány fórum átolvasása után, kb 10-ből 1 a pozitív vélemény főleg a film vontatottsága és akció deficitje miatt. Amúgy, csak olyan dajcstomisan, de ki a f@szom az a rohadtparadicsom? Az embernek, már megbocsáss, legyen már saját véleménye, ne a szomszédból hozzon, főleg ne ilyen szánalom-oldalról.

  Akkor csak röviden:

  Ez a film tényleg nem akcióorgia, nem is lehet az a műfajából következően, és ugyanezen okból kifolyólag pörgős sem lehet, Ezt a tényt nem helyén kezelni, hiba. Talán, ha a szösszeneted elején leírtad volna, hogy ennek a filmek nem a godzillán és a vasemberen edződött mozizombik a célközönsége, akkor – na mondjuk rá – értékelésed elmenne, de ennek hiányában ez még egy hiba.

  A történet maga nem szól másról, mint a szeretetről és az önfeláldozásról, mindez sci-fi köntösben, amiből inkább a fantázia, mintsem a tudomány domborodik ki, és mindez két lény, egy idegen és egy ember interakciója közepette, miközben egy testben léteznek. Furcsa, hogy mindig igénylem egy történetnél a megjelenítendő világ működésének legalább funkcionális megismerését, de itt egyáltalán nem éreztem szükségesnek. Mert a mondanivaló e nélkül is átjön és a történet e nélkül is működik.
  A fő szál akörül bonyolódik, hogy a gazdatest felé semleges érzelmű, érdektelen idegen életforma hogy képes alkalmazkodni egy eddigi élete során sosem tapasztal élménnyel, amikor is a test és tudat nem adja fel, ráadásul nem várt intenzitású érzelemhullámokkal árasztja el a csupán egy szokásos élet leélésére váró idegent.
  Kifigurázod a fehér színt és a csillogó krómot, holott fontos szimbóluma az idegen világ tisztaságának és tökéletességének. De van egy kis baj vele, hogy a fehér a sterilet is jelentheti, és jelenti is. Nincs hazugság, nincsenek viták, a bolygó tökéletes, de érezzük ennek a világnak a hamis, idegen, érzelemmentes voltát.
  És ezzel a film fel is tesz egy fontos kérdést a nézőnek – ha az hagyja – hogy ez az út lehet-e követendő számunkra egy jobb, tisztább élet reményében, saját magunk által megvalósítva, teljes kontrollt gyakorolva mindenen és mindenkin, vagy az embert a maga szabadsága, kiszámíthatatlansága, érzelmei, bűnei teszik azzá, ami?
  A másik nagyon fontos kérdése a műnek, amit szintén elhallgatsz, hogy vajon a természet jelenleg ritkának tűnő erőforrásai felett – itt elsősorban az Univerzumban az élet lehetőségeire gondolva – kinek van joga kontrollt gyakorolni? A bolygó őslakosainak, akik várhatóan elpusztítják planétájukat, mint ritka kincset, vagy annak az intelligenciának, aki képes ezt megtartani a “magasztos élet” számára, származzon az bárhonnan? Wanda szerint ugye ők nem hódítók és csak harmóniára törekszenek más életekkel. De kinek van joga esetünkben irányítani? Én valahogy nem tudnék ezen kérdések mellett csak úgy elosonni.
  És emiatt kételkedem kissé ezen kijelentéseden: “minden filmhez elmémet kitárva toppanok be…”

  A gyenge színészi teljesítményről:
  Wanda megformálása nekem kifejezetten tetszik. A szerepben nem lehet látványos érzelmi megnyilvánulásokat várni, mert egy idegenről van szó, viszont a finom arcjátékával minden lényeges átjön. Amikor nevet ad neki Jeb, az apró tiltakozás, de elfogadás, vagy amikor az öreg viccesen beszól neki, hogy ismét embernek érzed magad és az erre adott finom válasz.
  Wanda fejlődésének kulcspontját is érdemes megemlíteni a teljes érthetőség kedvéért. Amikor lerajzolja a táj sziluettjét, Mel rákiált, hogy ez megölheti őket, nos az ekkor bevágott tágra nyíló szempár tökéletesen ábrázolja az élet elsőbbrendűségét fontosnak tartó lény megértésének-megtérésének kezdetét.
  Működne-e a sziklába zárt apró világ? – lehetne a következő kérdés, de mivel nem túl fontos a sztori szempontjából, így elménk logikus részének különösebb megerőszakolása nélkül rámondhatjuk, hogy ugyan romantikus túlzásokba esve de, igen.
  A zene iszonyú jó, nagyon sokat hozzátesz a filmhez, engem megfogott.
  Hát ennyit erről a mondanivaló nélküli filmes zöldségről.
  Sok dolgot lehetne persze említeni még, de nem folytatom, mert még a végén én is előállnék egy élménybeszámolóval, viszont ez nem az én tisztem ebben a topikban.
  És újólag felhívnám a figyelmed kedves Kenobi mester Angie soraira.

  Ui.: Nem vagyok fogadatlan prókátora senkinek és semminek. Nem ismerem a szerzőt és a könyvet sem. Imádom az utált és sokak által nézhetetlennek nyilvánított 2001 Űrodisszeia-t, különösen azokat a részeket, ahol mások szerint percekig nem történik semmi. 😀
  Nem is vagyok nagy filmnéző régóta. Mert irritál az utóbbi évtizedek által ránk zúdított filmszenny. Erre is teljesen véletlenül találtam rá, miközben otthon a távirányítót nyomogattam a TV előtt, ezért a késői reakció. És nem követem a megjelenéséket sem. Tudom, így értékes művekről is lemaradok, de e példa is bizonyítja, hogy előbb-utóbb az ember ráakad arra, amit látnia kell.

  Üdv egy – ezek szerint 😀 – más világból.
  Joe-M

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..