A bosszú jogán kritika

8
1067

Seeking Justice head

A bosszú jogán kritika

Vérszegény vendetta

Írta: Bányász Attila (Miner)

Valószínűleg mindegyikünk került már olyan helyzetbe, hogy meglopták, átvágták, esetleg ellenünk vagy szeretteink ellen valamilyen erőszakos bűncselekményt követtek el, s tehetetlen dühünkben fogcsikorgatva azt kívántuk, bárcsak együtt maradhatnánk a tettessel egy sötét szobában egy méretes pajszer vagy baseball ütő társaságában. Vajon miképpen élnénk meg, ha valaki felajánlaná, hogy nem csak a tettes megbüntetését, de az ezzel járó összes gondot és felelősséget magára vállalja? Nicolas Cage átlagos tanárként jut elhatározásra a kérdésben, a bosszú jogán a valódi igazságszolgáltatást választva. Vajon a helyes döntést hozza-e meg és ez milyen következményekkel jár? Cage újabb akcióthrillere a mozikban!

Seeking justice belyegA film rendezője, Roger Donaldson nem ma kezdte a szakmát, számos területen és műfajban kipróbálta már magát, és olyan közönségsikerek születtek a keze nyomán, mint A Bounty, Nincs kiút, Koktél, Szökésben, A lény, Dante pokla, Tizenhárom nap, Beavatás, A leggyorsabb Indian és a Banki meló. Ilyen nagy múltú rendező épp ezért nem nagyon értem, mit láthatott meg Todd Hickey, az operatőrből lett forgatókönyvíró és Robert Tannen első pillantásra sem túl eredeti, innen-onnan összelopkodott szkriptjében.
Will Gerard átlagos tanárként éli mindennapjait szerető felesége, Laura oldalán. Azonban egyik nap, amikor az asszony hazafelé igyekszik, megtámadják, összeverik és megerőszakolják. Will-t a kórház várótermében egy ismeretlen, elegáns férfi szólítja meg, aki Simonnak nevezi magát. Mint kiderül, Simon egy titkos igazságosztó szervezet tagja, akik a fogat fogért elvét vallják. Felajánlja Will-nek, hogy valódi igazságot szolgáltatnak a felesége ügyében. A feldúlt és összezavarodott Will elfogadja Simon ajánlatát, amiért cserébe csupán egy apró szívességet kérnek. Hamarosan be is nyújtják a számlát, de az ár magas: nemcsak Will lelkét, de az életét is akarják.
A bosszú jogán tipikus bosszúfilm, amibe kevertek némi Keresztapát, hozzálöttyintettek egy cseppnyi Harcosok klubját, majd az egészet jól nyakon öntötték A szökevénnyel. Sajnos az is elmondható, hogy az előbb említett filmeknek nem épp a kvintesszenciáját nyerték ki, csupán egy-két használhatónak tűnő ötletet, na de láthattunk már értő kezek alatt hozott anyagból igazán eredeti forgatókönyvet (lásd: Ponyvaregény!) megszületni. Most ez nem igazán jött össze!

Seeking Justice 01

Az igazi titkos mozgalomként mindig a háttérben maradó, testetlen erőszakszervezet erősen maffiajelleget mutat, ami piramisjátékszerűen intézi igazságszolgáltató tevékenységét. Élén Simon áll (valószínűleg a „Simon mondja…” játékból fakad a név), akit Guy Pearce kelt életre. Korábbi szerepei alapján nagyon kedvelem a színészt, itt viszont különösebben nem nyújt kiemelkedő alakítást, bár ez elsősorban nem az ő, hanem inkább a titokzatosnak megírt, és így meglehetősen semmilyenre sikerült figurájának a hibája. Új sci-fijei, a Prometheus, ahol Peter Weyland-et fogja alakítani és a Lockout, amiben a főszerepet játssza, várólistásak!
Nicolas Cage olyan, mint egy rossz Harrison Ford A szökevényből: menekül, kezdetben a rendőrök elől, később saját maga, aztán talán a stylistja, a fodrásza vagy már nem is tudjuk, ki elől. Ennek ellenére ne legyünk vele szőrös szívűek, az elmúlt időszakra jellemző pocsék szerepválasztásai közül ez egészen eltalált figura, látszik, hogy magáénak érzi. A gond csak az, hogy a Nagy Menekülés során valahol útközben elveszítjük a feszültséget. Érdektelenül követtem nyomon a vesszőfutását, teljesen közömbösen az iránt, hogy Will, a szervezet és a rendőrség macska-egér játékából ki fog kikerülni győztesen.
A film leglátványosabb és legizgalmasabb jelenete, amikor Cage barátunk egy felüljáróról a többsávos autópályára ugrik, majd átkel rajta a túloldalra. Ezt követően azonban mintha összekapná magát a film, a további nyomozás érdekesebbre fordul, a szervezet jelmondatának megidealizálása pedig különösen tetszik. A történet végkifejlete ugyan szintén sablonos, de itt már világosan megfigyelhető, hogy Donaldson kézben tartja a gyeplőt, és egy erős, jól megkomponált lezárásnak lehetünk tanúi. David Tattersall-t, a film operatőrét (Star Wars I-III és még rengeteg nagyköltségvetésű film fényképezése fűződik a nevéhez, köztük Cage-filmek is, mint a Con Air – A fegyencjárat vagy a Next – A holnap a múlté ) dicséret illeti, különösen az autóüldözéses jelenetek lettek szépen fényképezve.

Seeking Justice 02

A bosszú jogán alapvetően nem rossz film, a rendező egy átlagos forgatókönyvből készített egy meglepetések nélküli, erősen közepes thrillert. Jelen esetben Cage a Kick-Ass és a Boszorkányvadászat (utóbbi nekem bejött!) utáni minősíthetetlen filmográfiájának a legjobb darabja, s ez valahol elszomorító (én örülnék a legjobban, ha ezt mondhatnám a legrosszabb filmjének)! Nem véletlenül hozták előbbre a premierjét, a Cavill-Willis-Weaver-féle Az igazság nyomában akcióthrillerrel szemben valószínűleg csúnyán elvérzett volna. Ugyanakkor egy dologtalan, unalomba fulladó hétköznap estére kellemes „egyszernézős” szórakozást nyújthat minden thrillerkedvelőnek.

Értékelés: 5,5/10


A bosszú jogán filmadatlap előzetessel


8 HOZZÁSZÓLÁS

  • katewalker: Igazad van, ráadásul én láttam is azt a Halálos kelepcét. Meglehetősen nyögvenyelős volt a vége, valami ilyesmi rémlik.

   pampalini: A törvény öklét viszont nem láttam, és utánanézve felkeltette az érdeklődésem. Komolyabb témájúnak tűnik, míg A bosszú jogán esetében magát a szervezetet nem igazán bontották ki, addig Douglas filmjében valami azt súgja, inkább erre a “törvényen kívüli törvényszékre” helyezik a hangsúlyt. Megpróbálom valahonnan beszerezni. Köszi az ajánlót, pampalini! 🙂

 1. Nagyon szívesen. Amúgy én is a tévében láttam évekkel ezelőtt, nem tudom adni fogja e még valaki valahol. Talán egyszer a Filmmúzeum vagy az MGM leadja (csak az ottani “rebootolt” szinkrontól mentsen meg az isten!).

  bodnanszky: Cage amúgy rengeteg adósságot halmozott fel, ezért nem válogat(hat) a szerepajánlatokban.

 2. No asszongya Simon says:”The hungry rabbit jumps!” Az akció tényleg nagyon vérszegény volt, és bár régi klasszikusokhoz nem hasonlítom de a mint újabbhozz viszonyítva, a Törvénytisztelő polgár jobban bejött.
  A sztori talán más színészekkel jobb lett volna, de Cage játékán már meg sem lepődök mennyire szar, de Guy Pearce is csak ua. azt semmitmondó figurákat hozza már egy jó ideje.

  10/5 Elpazarolt másfél óra…

 3. A kritikus az az állatfaj aki még a legszebben feldíszített tortáról is azt hívatott írni, hogy “úgyis ki***rjuk a nagy részét”. Szerintem élvezhető film volt, én nem értem mi ez a nagy lehúzósdi. Érdekes, fordulatos, jól fényképezett és kellemesen összerakott esti szórakozás. Nem egy inception de azért én nem éreztem úgy, hogy vesztegettem volna az időmet rá.
  Caget meg tessék békén hagyni. A pasas zseniális.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..