300: A birodalom hajnala kritika

16
1137

300_a_birodalom_hajnala_head

300: A birodalom hajnala kritika

Digitális vérbe fúlva

Szerző: Bányász Attila (Miner)

A 300: A birodalom hajnala két kiváló alapötletre épül: az egyik, hogy a tengerre viszi a csatákat, a másik maga Eva Green. Grandiózus látványorgia és tengernyi CGI vér – hogy fürdünk vagy fuldoklunk benne, csak ízlés kérdése! Jelige: tengeribetegek és mimózalelkűek kíméljenek!

300_a_birodalom_hajnala_poszter

2006-ban Leonidas és maroknyi serege „megcselekedte, amit megkövetelt a haza”, és nemcsak a perzsákat tartóztatták fel addig soha nem látott vizualitással, hanem beverekedték magukat a filmtörténelembe és az általános popkultúrába is. A 300 című film elképesztő sikerét Zack Snyder író-rendező nem is nagyon akarta továbbvinni, hiszen minden főbb szál el lett varrva benne, így egyetlen mozdulattal söpört le minden, folytatásra utaló kezdeményezést a munkaasztaláról. Egészen addig, amíg maga Frank Miller, az eredeti képregény írója kopogtatott be hozzá egy új, merész ötlettel: történetének középpontjában ezúttal egy athéni hadvezér állna, aki a tengeren ütközik meg a perzsákkal, ráadásul közel egy időben a 300 cselekményével. Ez már Snyder tetszését is elnyerte, Miller pedig egyszerre állt neki a szkriptnek és a képregénynek is. A 300: A birodalom hajnala hivatalosan ugyan Miller Xerxes képregényének adaptációja, de az a fura helyzet állt elő, hogy valójában a képregény még meg sem jelent: az adaptáció hamarabb látott napvilágot, mint maga az adaptált mű.

R5_V10C13_80213_CO3_PULLS_01rl_0039.tif

Miller a sztorit mind időben, mind térben kiterjesztette: foglalkozik a 300 előzményeivel és az utózöngéjével, ugyanakkor nagyrészt valóban a korábbi filmmel párhuzamosan, csak máshol játszódik. A film középpontjában az athéniak állnak, akik már morális felfogásukból eredendően is mások, mint a spártaiak: míg utóbbiak született katonák, akik szomjazzák a „szép halált”, addig az athéniak többségükben nem katonák, csak polgárok, akik saját szabadságuk védelmében fognak fegyvert. Hadiflottájukban látják a reményt, s szorgalmazzák a többi városállamot is, hogy fogjanak össze, küldjék el mind a hajóikat, és csapjanak össze a perzsákkal a nyílt vízen.
A film ezúttal többször is nézőpontot vált: érdekes játék ez, hiszen hirtelen egészen más szemmel láthatjuk akár az athéniak, akár a perzsák szemén át például a spártaiakat. Megismerjük Xerxész eredet történetét, valamint indítékát, ami ilyen mérhetetlen gyűlöletet kelt benne a görögök iránt. S e gyűlöletében társra talál Artemisiában. Xerxész, annak ellenére, hogy a képregény címszereplője, csak keveset látható a vásznon. A perzsa „istenkirályt” ismét Rodrigo Santoro kelti életre, lenyűgöző átalakuláson átesve. Azonban Xerxész Leonidas-szal hadakozik, így egy megfelelő személyt kell találni az athéniak ellen.

R2_V10B17_80213_CO3_PULLS_01rl_0017.tiff

Artemisia gyűlölete legalább olyan mélyen gyökeredzik Göröghon iránt, mint Xerxészé, forrását pedig a film bemutatja. Tragédiáját látva megérthetjük, hogy számára egy út maradt csak, amit végig kell járnia, hogy beteljesedhessen végzete. Eva Green-nek hihetetlen, milyen jól áll ez a karakter, a színésznő saját bevallása szerint is már régóta várt egy ilyen szerepre. Szinte lubickol a kegyetlen, gonosz, szexi és brutális Artemisia bőrében, minden jelenetében abszolút uralja a vásznat, hiába törpül el olykor fizikailag az óriássá animált Xerxész mellett.
Sullivan Stapleton (Válaszcsapás-sorozat) Themisztoklész figurája számomra egy csöppet vérszegényre sikerült, és nyomába sem érhet Gerard Butler Leonidas-ához képest. Akkor már inkább a borostás Liam McIntyre-t (Spartacus-sorozat) képzeltem volna el a szerepre. Joel Edgerton-nak is felajánlották, de ő visszautasította. Stapleton esetében nem is a fizimiskájával van bajom, hiszen tudatosan alakították vékonyabbra, mivel ő nem spártai katona, hanem athéni polgár. Inkább ott a bibi, hogy a figurája olyan, mint egy üres héj. Teljesen átlagos. Kitörési pontok nélkül. Valóban, mint egy athéni polgár! Stapleton mindenesetre aláírt egy esetleges folytatásra is (amit annakidején Butlerrel nem tettek meg, s így most hiába kérték fel, nem kívánt újra Leonidas bőrébe bújni).

R4_V10D3_80813_CO3_PULLS_01rl_0059.tif

A Scyllias-Calisto apa-fia párost teljesen súlytalannak és feleslegesnek éreztem, főleg, hogy ugyanezt a drámát már láthattuk a korábbi részben Leonidász kapitánya és annak fia részéről – igaz, most a végkifejlet más, mégis hitelesebbnek tűnt a korábbi verzió, mint ez az új sztori szál. A szememben Jack O’Connell is teljesen elvérzett, pedig sokat vártam tőle: míg a Gyilkos kilátásokban vagy a Harry Brown-ban süt belőle az erőszak és az indulat, addig most arcára pingált koponyával is megszeppent kóristafiú benyomást kelt.
A film akciójelenetei teljesen megállják a helyüket. Mint a beharangozóban jeleztem, nagyon jó ötletnek találtam, hogy a csatákat a tengerre vitték. Ettől függetlenül itt is van szép számmal kézitusa, amit ráadásul sokkal brutálisabbra vettek, mint a 300 esetében. A vászonra a legapróbb karcolásokból is dől a CGI-vér – ezt talán kissé túlzásba is vitték, ahogy olykor a funkciótlan belassítást is – utóbbi jól mutat harc közben, de egy domboldali lerohanás „kockázása” nálam időhúzás kategória. A birodalom hajnala megörökölte a korábbi rész antirealista milliőjét, amit én mindig úgy értelmeztem, hogy ez egy elbeszélés: a 300-ban Dilios regéli el a tábortűz körül, most pedig Leonidasz király özvegye meséli el, s mint ilyen, tele van költői túlzásokkal. Az új filmben is például a tenger (a filmet „szárazon” forgatták) animálása közben ügyeltek rá, hogy ne legyen annyira realisztikus, hogy ezzel is megidézzék a 300-ra jellemző vizuális világot.

300: BATTLE OF ARTEMESIUM

A 300: A birodalom hajnala igazi látványfilm, bár annál semmivel sem több. Nem törekszik, ahogy elődje sem, történelmi hűségre, viszont több, nagyon látványos csatára kerül sor, mint a 300-ban, és a politikai intrikát is sutba vágták. A film elején a csatákat összekötő jelenetek is szórakoztatóak, főleg, amelyekben Eva Green szerepel. Aztán a szalamiszi ütközet előtt az alkotók próbára teszik az idegeinket, a film nagyon ellaposodik, a néző már-már elunja magát, görögjeink viszont zavartalanul egymást bátorítva készülődnek a nagy hadd-el-haddra, hogy végül az utolsó csatában kárpótoljanak minket.
Akinek annakidején bejött a 300, az erre is nyugodtan befizethet, méltó (?) folytatás született, igaz, nincs benne Butler, nincsenek igazán idézhető egysorosok (“This… is… SPARTA!”), s bizton nem lesz mémgyár belőle. De legalább látvány, na az van! Neked ennyi elég?

Értékelés: 7/10


300: A birodalom hajnala film adatlap


16 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ez a film nem akarta eladni magát többnek, mint ami lett és ez szimpatikus nekem. Az előzetesek alapján sejteni lehetett, hogy a látványos harc, sok vér párosítás viszi majd előre a filmet és nem a dráma és drámai alakítások. Persze, hogy nem 10/10-es film (bár ez is ízlés kérdése), de ezt mindenki tudhatta is. Megnézem az tuti.

 2. Sajnos mégsem. Szinkronos volt. Még jó, hogy a netes moziműsor szerint feliratos lett volna -.- Végül is mind1. A kis Artemisiaban kellemesen csalódtam, szerintem egész jó karakter volt, viszont Leónidasz nőjét elfelejthették volna, meg a 3-5 perces szexjelenetek se hinném, hogy mozivászonra valók, kivéve ha nem pont ilyen jellegű a téma 😀

 3. Tegnap néztem meg a moziban szinkronosan 3D-ben és nem csalódtam benne! Remek film, szórakoztató, igaz tényleg van benne egy kis laposodás a vége-felé, de az utolsó csata jelenet kárpótol mindenért. Artemisia tetszett nekem a legjobban, Eva remekül alakította a vásznon. Nálam a film 9/10.

 4. Korrekt keitika… bár én jobban kiemeltem volna Eva Green alakitását. Őszintén szólva ez az egyetlen dolog (talán még a csaták látványa) amitől nem béntan meg. Nálam csak 6/10…

 5. Tegnap láttam a filmet,minden túlzás nélkül mondom…a mozijegy árát nem érte meg!!!
  Az első résszel egy napon sem lehet emliteni,harmat gyenge,és a szexjelenetnél meg egyenesen röhögögörcsöt kapott az egész terem.sötét homályos az egész film,picsafüst színészi játékal megfüszerezve.

 6. Megnéztem! Csalódtam! Túl volt spilázva!
  Sok effekt és más semmi! Folyamatos története nem volt. Erőltetett, hogy dobjunk valamit a piacra!
  Az első 15 percnél untam. Volt aki ki is ment a moziból.
  Hát első 300-tól messze volt!
  A második résznek jobbnak, érdekesebbnek vagy is nem kevesebbnek kellet volna lennie az első résztől.
  Hát Eva Green nem lett volna benne! csak ő vitt bele szint, hatást, érzést a filmbe, rajta kívül egy kalap sz…r!
  Hát sokkal jobbra számítottam!

 7. Én egy órája láttam, de nekem csalódást volt. Egyrészt idegesítő volt egy idő után az a baromi sok lassítás, másfelől akadozott a történet, mármint igazából nem is volt történet, mert a lényeget kb az első negyed órában elmesélt a Gorgo királynő, azt csókolom. Persze, nem vártam én itt valami nagy eposzi drámát, hiszen ez a film nyilván nem azért készült, de azért ennyire összecsapni sem kellett volna. Én az első film alapján azt gondoltam, hogy Xerxész pl. valami nagy hadvezér, aki stratégiákat gyárt, irányítja a seregeit stb, de A birodalom hajnalában szinte semmit nem csinál a pózőrködésen kívül. Artemisia röhögve kenterbe verte vezetőként, ámbár az ő karakterét is jól elcseszték. Az ember azt gondolná, hogy egy olyan nő, akit egészen fiatal lány korától kezdve éveken keresztül folyamatosan megerőszakoltak és megkínoztak férfiak, soha nem akarná úgy maga mellé állítani az ellenség hadvezérét, hogy szétteszi a lábát neki. Főleg nem azok után, hogy nőként egy férfiak uralta világban elérte azt, hogy egy egész hajóhad vezetője lehessen. Felépítettek a személyében egy erős női figurát, amit aztán egyetlen kufircolós jelenetért a sárba tiportak. Gratula.
  Egyébként, nem igazán értettem, hogy a perzsák miért nem rohanték le a görögöket a tengeren, amikor jóval többen voltak náluk. Inkább apránként támadtak, amivel semmi mást nem értek el, minthogy szépen lemorzsolódott a flottájuk.

  • Staticx: A 300 filmekre alapvetően jellemzőek a túlzások, kvázi olyanok – főleg az első rész keretes és narratív szerkezete révén – mint amikor valaki mesét mond a tűz mellett. Nem igazán értem, hogy az első rész után miért is vártál realista megközelítést?!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..