2013 a sci-fi éve lesz?

25
1153

2013 a sci-fi éve lesz?

Írta: Kenobi

A műfaj szerelmesei a 2013-as felhozatalt látva elégedetten nyugtázhatják: úgy tűnik a sci-fi felébredt a mély hibernációból. Jövőre jónéhány bemutató érkezik a témában, melyekben mind-mind ott a potenciál, akár kirobbanó sikerek is lehetnek. Űrhajók, idegen lények, felhővárosok, félelmetes robotok és rettenthetetlen harcosok. A következő cikkben – a teljesség igénye nélkül – tíz filmet kotortam elő a sci-fi raktárból, azokat egy csokorba gyűjtve szemezgetünk azokból a produkciókból, amelyek jövőre tömött sorokat csábíthatnak a mozik pénztáraihoz. Bőséges választék, meglátjátok.

A Föld után

A Föld után M. Night Shyamalan neve mostanában legalább annyira riasztó, mint mozikat megtöltő tényező. Talán riasztóbb. Az indiai származású rendező utóbbi filmjeinek színvonala teljesen egyenletes – mind pocsék. Már többször volt olyan érzésem, hogy Hollywoodban végleg elkapálta magát, de mindig akad egy hülye, aki pénzt pumpál elképzeléseihez. Legújabb filmje ezer évvel a Kataklizmát követően játszódik, amely az emberiséget száműzetésre kényszerítette a Földről, a Nova Prime lett az új otthona a túlélőknek. A legendás Cypher Raige tábornok (Will Smith) egy küldetésből visszatérve végre kész újra apja lenni 13 éves fiának, Kitai-nak (Jaden Smith), egy aszteroidavihar azonban megrongálja a hajójukat, így kényszerleszállást hajtanak végre a mostanra teljesen ismeretlenné vált és veszedelmekkel teli Földön. Haldokló apjával a pilótafülkében Kitai egyedül lesz kénytelen keresztülvágni az ellenséges vidéken, hogy visszaszerezze az űrhajó jeladóját. A fiú, aki egész életében olyan akart lenni, mint az apja, most esély kap rá, hogy bizonyítson. Amennyiben utálatos akarok lenni, akkor azt mondom, hogy Smith apuci fiának filmes karrierjét egyengeti, a Földön pedig speedet szedetnek az evolúcióval, egyébként hogyan kerülhetett kardfogú tigris-féle cicus az előzetesbe? Amerikai bemutató: 2013. június 7.

A Föld után poszter:

A Föld után


A Föld után szinkronizált előzetes:



Dark Skies

A Barret család kálváriája akkor kezdődik, amikor egy űrlény minden egyes este megjelenik házuknál és megpróbálja elrabolni gyereküket. A szülők természetesen mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák ebbéli tettében, viszont ez egyre nehezebb és megoldhatatlanabb feladat. Ráadásul, ismerőseik és barátaik sem nagyon hisznek nekik. A film Scott Stewart, a Légió (figyelmeztető jel!) rendezőjének irányításával készül, míg a a házaspárt Keri Russell és Josh Hamilton alakítják. A Dark Skies jövőre a frászkeltő vonalat erősíti, amit rögtön láthatunk február 22-én. Mármint Amerikában.

Dark Skies poszter:

Dark Skies


Dark Skies előzetes:



Elysium

2009-ben Neill Blomkamp csekélyke 30 millió dollárból és Peter Jackson segítő tanácsaival felvértezve rendezte meg a District 9 című űrgettó sci-fijét. A siker óriási volt, így a rendező legújabb projektjébe már vastagabban csurgatták az éltető dollármilliókat. Az Elysium költségvetése nagyjából 120 millióra tehető, ebből azért már lehet szépen muzsikálni. A film cselekménye 2159-ben játszódik. Az Elysium űrállomáson élnek a gazdagok, míg a szegényebb népek a leamortizált és túlzsúfolt Földön nyomorognak, amiből számtalan konfliktus adódik, mert mindenki a jóléthez szeretne felslisszolni, nemdebár? Rhodes, a vaskalapos miniszter asszony feladata, hogy megakadályozza a szegények beszivárgását az űrállomásra, s biztosítsa a gazdagok gondtalan életét, s ekkor lép a képbe Max (Matt Damon). A fickó nem könnyű eset, viszont fontos feladatot kap, aminek sikere esetén nem csak az ő élete fordul fel fenekestül, hanem végre egyenlőség is lesz ebben az igazságtalan világban. Jodie Foster alakítja Rhodes-t, további szerepekben Alice Braga, William Fichtner, Diego Luna és még Sharlto Copley látható, míg a kopaszra beretvált Matt Damon tisztára Bruce Willisre hajaz, épp olyan kócos, s körülötte forog a világ, ha még nem mondtam volna. Amerikai bemutató: 2013. augusztus 9. Magyar? 2159-ben? Trailer még nincs, nem elfelejtette kitenni a lustája.

Elysium poszter:

Elysium

Tűzgyűrű

Michael Bay Transformers masinái valóságos robotjárványt indítottak el a filmvilágban, aminek következő áldozata Guillermo Del Toro lett. A rendező ugye pattant a Hobbit film közeléből is – látva Jackson turisztikai moziját, azt gondolom, jól tette. Következő filmje, a Tűzgyűrű nem nevezhető piskótának, nem kevesebb, mint 200 millió dolláros szuperprodukció a 2013-as év egyik leglátványosabb mozijának ígérkezik. Hogy aztán több lesz-e egyszerű érzékszerveket kielégítő orgazmusnál, az majd kiderül. Tartalom: Amikor Kaiju-nak nevezett óriási szörnyek serege bukkan elő az óceán mélyéről, olyan háború veszi kezdetét, amely életek millióit követeli, és hosszú évekre kimeríti az emberiség erőforrásait. Hogy fel tudják venni a harcot a Kaiju-kkal, egy speciális fegyvert fejlesztettek ki: hatalmas, felfegyverzett robotokat – Jaeger-ek -, melyeket irányításához két, egymással agyi összeköttetésben álló pilóta szükséges. Úgy tűnik azonban, hogy még a Jaeger-ek is védtelenek a félelmetes szörnyek támadásaival szemben, ám a vereség küszöbén két szokatlan hős bukkan fel: egy kiégett veterán és egy kezdő pilóta, akik a régi idők egyik legendás, ám látszólag elavult robotjával újra felébresztik a reményt az emberekben… Már van magyar bemutató is: 2013. május 9. Az amcsik előtt egy nappal. Yeaahh!

Tűzgyűrű poszter:

Tűzgyűrű


Tűzgyűrű szinkronizált előzetes:



A burok

Stephenie Meyernek elévülhetetlen érdemei vannak az emberiség összeugrasztásában. Az Alkonyat férceiből készült mozifilmek kirobbanó sikert jelentettek a pénztáraknál, rajongókat és utálkozókat – egyszóval, beszédtémát. Ennek fényében ne lepődjünk meg, hogy gyorsan lecsaptak az írónő egyéb szösszeneteire, gyorsan megalkudtak 2008-ban megjelent regényének, A buroknak (The Host) a megfilmesítésére. Ezúttal se vámpírok, se félmeztelen vérfarkasok, és úgy tűnik Kristen Stewart kisasszony pókharapó fogait és málé tekintetét is megúszhatjuk. Helyette űrlények és Andrew Niccol rendező – nem tudom, ez mekkora csapás. Tartalom: A Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok. A betolakodók a Földet paradicsommá változtatták. Saját maguk számára. Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket, amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Amerikai bemutató: 2013. március 29. A posztert elnézve, semmi változás az Alkonyat filmekhez képest: két fiú, egy lány. Melyik csávó fog vetkőzni???

A burok poszter:

A burok


A burok feliratos előzetes:


Végjáték

Orson Scott Card 1985-ben megjelent Hugo-és Nebula díjas regényéből Gavin Hood rendezésében készül a Végjáték, amely 2013 egyik titkos befutója lehet. A történet szerint: Egy Földön kívüli űrbázison szigorúan titkos és zárt körülmények között „nevelik” azokat a tehetséges gyerekeket, akiket a szüleiktől és testvéreiktől elszakítva tökéletes katonákká akarnak kiképezni, hogy majd bevethessék őket az idegenek ellen. A katonaiskola a gyerekek játékszenvedélyét egyre inkább a könyörtelen és kegyetlen harci játékok felé irányítja, s Ender Wiggin csak akkor döbben rá eszköz voltára, amikor már két fiatal társát is meggyilkoltatták vele. Főbb szerepekben: Harrison Ford, Ben Kingsley és Asa Butterfield. Tervezett amcsi bemutató: 2013. november 1. Trailer még nincs.

Végjáték poszter:

Végjáték

Sötétségben – Star Trek

A pizsamás űrkalandorok öreguras tötymörgésbe fulladó filmjei kis híján a franchise végét jelentették. Majd érkezett 2009-ben J. J. Abrams, aki volt olyan merész, hogy új alapokra helyezze a Star Trek Univerzumot, megőrizve hagyományait, lazán összedobott egy rebootként is értelmezhető látványorgiát. A frenetikus siker jutalma a folytatás, szintén Abrams vezényletével és a megszeretett szereplőgárdával. Hivatalos tartalom: Amikor az Enterprise legénységét hazahívják, kiderül, hogy egy a szervezeten belülről jövő megállíthatatlan erő felrobbantotta a flottát, és mindent, amit a flotta képviselt, és ezzel a világunkat válságba sodorta. Kirk kapitánynak (Chris Pine) személyes elszámolnivalója is van, elindítja az embervadászatot a háborús zónába, hogy elkapja az embert, aki maga egy tömegpusztító fegyver. Miközben hőseinket beszippantja az élet és halál világméretű sakkjátszmája, szerelmek kerülnek veszélybe, barátságok szakadnak szét, és áldozatokat kell hozni az egyetlen családért, ami Kirknek maradt, azaz a legénységért. Magyar bemutató: 2013. június 13.

Sötétségben – Star Trek poszter:

Sötétségben – Star Trek


Sötétségben – Star Trek szinkronizált előzetes:



Riddick

Nehéz eldönteni, hogy a 2000-ben bemutatott Pitch Black – 22 évente sötétség sikerét minek is köszönheti. Talán a rendező David Twohy közelítette meg újszerűen a sci-fi/horror/menekülős filmek speciális ötvözeteként is számon tartott produkciót, talán az izomagy világában friss húsnak számító Vin Diesel kopasz fejének köszönhető a siker, nem tudni. A 2004-ben képünkbe vágott Riddick – A sötétség krónikája már több pénzből, keményebb látványelemekkel operáló és inkább az akciózgatás irányába terelte a történetet, bukott is egy méreteset. A sötétség krónikája elhasalását követően sokáig esélyt sem lehetett látni a folytatásra, végül Dieselnek csak összejött dédelgetett projektje, így hamarosan láthatjuk legújabb kalandjait. Tartalom: Riddick-et (Vin Diesel) egy lakatlannak tűnő, napperzselt bolygón halálra ítélve hagyják egykori szövetségesei, hamarosan azonban mégis a túlélésért kell harcolnia olyan ragadozók ellen, amik halálosabbak bármilyen embernél, akivel szembeszállt. Az egyetlen kiút a bolygóról, ha aktivál egy vészjelzőt, ami azonnal riadóztatja a fejvadászokat, akik a fejére kitűzött vérdíjra hajtanak.
Az első érkező hajó zsoldosok egy teljesen új, az eddiginél sokkal veszélyesebb és kegyetlenebb faját hordozza, míg a másodiknak egy olyan ember parancsol, akit személyes bosszú hajt. Mindeközben egy olyan vihar készülődik, amit senki és semmi sem élhet túl a bolygón így Riddick ismét halálos versenyfutásba kezd az idővel… Amerikai bemutató: 2013. szeptember 6.

Riddick poszter:

Riddick

Futótűz

A 2012-es év egyik legnagyobb sikere, mind anyagi, mind fogadó közeg tekintetében Az éhezők viadala volt, s amely film lassabban érkezett meg lakossági forgálmazásba, mint egy lajhár. Mivel Suzanne Collins írásaiban még bőven van patron, egyáltalán nem meglepő, hogy folytatódik a túlélőviadal. A Futótűz címre hallgató második részt Francis Lawrence rendezi és természetesen visszatérnek az első rész hősei is, néhány új szereplővel megerősítve. Tartalom: Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és a családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt. A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen… Amerikai bemutató: 2013. november 22.


Az éhezők viadala – Futótűz poszter

Az éhezők viadala – Futótűz

Feledés

Tom Cruise 2011-ben bizonyította, hogy sem a Mission: Impossible filmeket, sem őt magát, mint színészt nem lehet leírni. Szcientológia ide, sztárallűrök oda, 2013-ban mega költségvetésű és erősen látványorientált sci-fivel jelentkezik. Joseph Kosinski rendező előbb a Disneynél kilincselt némi apróért, ám elhajtották a fenébe, így a Feledés című filmje az Universal égisze alatt kerül bemutatásra. Tartalom: Jack Harper (Tom Cruise) az egyik utolsó robotrepülő szerelő, aki a túlszennyezettség miatt elhagyatottá vált Földön állomásozik. Egy nagyszabású hadművelet része ő, melynek során az élethez nélkülözhetetlen forrásokat vonnak ki a Földről a több évtizedes háború után, és egy szörnyű fenyegetés árnyékában. Ám Jack küldetésének nemsokára vége. Több ezer méter magasan járőrözik a lélegzetelállító égbolton, de az élete a feje tetejére áll, amikor megment egy gyönyörű idegent egy lezuhant űrhajóból. A nő érkezése olyan események láncolatát indítja be, melyek során Jack kénytelen megkérdőjelezni mindent, amit tud, és az emberiség sorsa az ő kezébe kerül. Kétségtelenül jól hangzó ismertető. Ne feledjük: magyar mozibemutató: 2013. április 18.


Feledés poszter

Feledés


Feledés feliratos előzetes:


Nyilván jönnek még vastagon sci-fi beütésű filmek, viszont e sorok írójaként/szerkesztőjeként megengedtem magamnak a luxust, hogy főleg azokat emeljem ki, amelyekben érzem a közönség érdekődését. Jövőre futószalagon érkeznek a szuperhősök is, azonban próbáltam kettéválasztani a műfajokat, azért nem látható fentebb például Az acélember, maradjunk a főállású sci-finél.

A végére érve, megköszönöm türelmeteket és lelkesedéseteket, s kívánok a Filmtrailer.hu valamennyi olvasójának Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, Boldog Új Évet, és természetesen sok-sok jó filmet!

Kenobi


25 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Köszönet az áldozatos munkátokért!
  A kitűnő filmkritikákért, a rengeteg háttér információért, és mindenért amit azért tesztek, hogy mi filmrajongók a lehető legtöbbet kapjuk egy filmmel kapcsolatban.
  Békés, Boldog Karácsonyt, és filmben gazdag Új Évet kívánok nektek és az összes embernek aki ezt az oldalt látogatja!

 2. A listából akad benne pár ami érdekesnek tűnik.
  Annyi bizonyos, hogy az új Star Trek, az új Riddick és a Végjáték érdekel így elsőre.

  Bár megvallom, hogy a Végjáték című sztorira azért vagyok kíváncsi, mert most kezdtem el olvasni a társregényét, (Ender Árnyéka) és elsőre azt mondom már az első pár oldal alapján, hogy szinte képtelenség lesz normálisan filmre vinni. Bár ki tudja lehet viszonylag normálisan megtudják majd oldani, de biztos nem lesz egyszerű dolguk. Reméljük a legjobbakat.
  Bár engem a könyvben eléggé zavar, hogy alig pár éves kölykök, úgy beszélnek, gondolkodnak és viselkednek, mint egy sokat tapasztalt felnőtt. Időbe fog telni mire megszokom mindezt olvasás közben.

  Amit messziről el fogok kerülni az a Tűzgyűrű, a Burok, és az Éhezők viadala 2. része lesz.
  Az előbbi sztorija már irritál, a második az írója miatt kerülöm el, míg a harmadikat az első rész alapján mivel már az nagyon rossz lett.

  A többit majd meglátjuk, hogy jó lesz-e vagy sem.

 3. Szada: Nem, nem a rosszmájúság beszélt belőlem és nem is a filmet minősítettem. De abban remélem egyet értünk, a sok jövés-menés során kiemelt szerepet kap Új-Zéland csodálatos tájainak bemutatása. 🙂 A Hobbitról pedig az a véleményem, hogy a kevesebb többet ért volna.

 4. Valóban finomnak ígérkezik a felhozatal, bár igazán érdekes, hosszabb távon is maradandónak leginkább az Elysium, Star Trek és esetleg a nem említett Gravity lehetnek. Aztán meglátjuk.

 5. Ha ez a 2013-as év sci-fi film felhozatala, akkor a 2013 a 20-30 évvel ezelőtti Galaktika kiadványok előturkálása, a pár tíz forintért vett sci-fi klasszikusok olvasgatásának az éve lesz…
  Ez egyszerűen BORZALMAS! Hogy sci-fi ma gyakorlatilag a jövőbe/más bolygókra helyezett B-kategóriás akciófilmeket jelenti!
  Nem hiszem el, hogy egy Star Treket ma már kizárólag valami beteges akciófilmként lehet eladni, gondolom a háttérben meg majd ócska hevimetál bömböl majd…
  Szerintem kötelező lesz 2013-ban a tudatmódosítók szedése a mozikban, mert láthatóan a művészet, a rendezés, az operatőri munka, a színészek játéka megszűnik, jön a birka méretű kézifegyverek ideje…
  20 éve a gyerekek “tenyésztése” témát még nem az ölőkommandó alapján rendezték volna…
  De persze mindez nem a rendezők hibája, hanem egy elkorcsosult generáció igénye. Aztán majd ha letarolja valamelyik kortársuk azt az óvodát-iskolát, ahova gyerekük jár, már késő lesz visszakozni!
  (azért érdemes lenne elgondolkodni azon is, hogy a sci-fi jelentése nem az, hogy a Kommandó című filmet áttesszük a “jövőbe”… A sci-fi ALAPJELENTÉSE, hogy TUDOMÁNYOS! A felsorolt filmekben hol a tudomány?)

 6. grigorij: Ha már említetted a Galaktika Kiadványokat, bővítsük a sort a Kozmosz Fantasztikus Könyvekkel is. Szerintem Te is ezeken a regényeken nőttél fel, többek között olyan írók műveinek “falásával”, mint Stanislaw Lem, Isaac Asimov, Herbert Frank, Arthur C Clark, de mondok dúrvábbat is: Arkagyij és Borisz Sztrugackij. 🙂 Magyarok közül például Zsoldos Péter, vagy a kommandós vonalat erősítendő, Nemere István. Tényleg kicsit elszaladt, más lett a magát sci-finek nevező filmes világ. 🙂 Vagy bennünk van a hiba??? 😀

 7. én a riddicket várom a legjobban,meg a star trekket.Kenobi,és Fiúk, köszi ezt az egészet,ti vagytok a legjobbak.csak igy tovább jövöre is.filmtrailer forever

 8. Jó kis cikk, jól összefoglaltad 😀 Személy szerint a Tűzgyűrűt várom a legjobban. Boldog Karácsonyt mindenkinek! 😀 És köszönjük a munkátokat!

 9. Azért Nemerét én nem nevezném sci-fi írónak…
  Na de én az After earth-től, a végjáték meg az Elysiumtól várok vigaszt, habár az előbbitől is félek, hogy vacak lesz.

 10. @A listához

  Az Ender’s Game kapcsán abszolút negatívak a várakozásaim, mivel ez a második kedvenc sci-fi regényem a Dűne után és véletlenül a Locus Magazin 2012 év végi szavazásán is e kettő lett a XX. századi sci-fi regén yek listáján az első kettő.

  Az már külön negatívum, hogy félő, egy CGI-orgia lesz belőle eszkábálva, és az előzetes leírás “lelő” két olyan fordulatot (a két társ halála), melyet az író sejtet a végéig, de csak az utolsó pillanatokban derül ki az egész.

  Ráadásul maga a regény “mellőzi” az űrbéli csatákat, közvetve és a háttérben vannak jelen, a regénynek két “vége” van. Az egyik sokkoló, megdöbbentő, és Hollywood képtelen lesz rá, hogy ezt abban a minimalista, “stilizált”, sejtetett formában vigye vászonra, ahogy a regényben jelen van. A másik pedig felemelő és megágyaz ‘A holtak szószólójának’.

  Ezek pedig annyira -hogy éljek egy ilyen nem létező kifejezéssel- UnHollywoodak, hogy igazából nem is blockbuster-néző kompatibilisek. Bár lehet, hogy ez rosszindulatúság, szerintem az ‘Ender’s game’ nem vászonra való.

  Ha valaki igazi sci-fit akar látni, még mindig az irodalom felé kell fordulnia a zseniális ötletekért és történetekért. Ez persze csak magánvélemény.

  @Muhaha

  Ahhoz, hogy az Öszvér történetét vászonra vigyék, előbb szerintem az Alapítvány történetét is meg kéne filmesíteni, hogy megértse a néző a jelentőségét. Bár, az Asimov Alaptívány-világ megfilmesítése kapcsán is az a véleményem, mint pl. az előbb kitárgyalt Card-mű vagy Herbert Dűnéje -főleg a félresikerült Lynch-próbálkozás után- esetében, nem vászonra valóak és nem is lehet igazán hitelesen és méltón vászonra vinni.

  Herbert műve szellemiségében túlságosan elüt a nyugati gondolkodásmódtól és részben annak kritikája (pl. a Lélekvadász is), Card műve inkább egy lélektani regény és Asimové pedig egy jövőkép reális kifejtése, de ennek megértéhez el kell jutni az ‘Alapítvány és Föld’ c. kötetig.

  Ráadásul a különböző politikai formációk, amik végigmennek az Alapítvány különböző korszakain, részben szintén antitézisei a nyugati világnak. Azt se felejtsük el, hogy az Alapítvány történetekben sok főszereplő van, nem egy rövid, néhány éves korszakot ölel át a történet, és ezt nem hiszem, hogy úgy vászonra lehetne vinni, hogy a nézők kötődni tudjanak bárkihez is, részben abból eredően, hogy különböző társadalmi helyzetekre adott válaszokat fejti ki párbeszédes formában az adott kor karizmatikus vezetőin keresztül.

 11. Szerintem az Alapítvány sorozatból csak az jöhet ki megfelelő filmé. Van benne űrcsata, különböző bolygó csodákkal. Szerintem az Alapítvány történetét fel lehetne vezetni, úgy mint a gyűrűk uránál az elején egy rövid meséléssel, természetesen cgi-vel telerakva, hogy a hülyéknek is lekösse. Például réges régen az emberek csak egy világon éltek, majd kirajzottak a galaxisba. Hosszú évezredek harcai után létrejött az emberiség legnagyobb csodája, az állam mely meghódította a csillagokat, s kiterjedt az egész galaxisra, a Galaktikus Birodalmat. az emberiség…
  Valahogy így ellehetne kezdeni aztán a mese vége az lenne hogy a birodalom megküzdött az alapítvánnyal. Aztán jöhetne az öszvér cselekménye. Az űrcsatákra lehetne párat belerakni mint például Terminus “ostromát” Baytáék menekülését. Pritcher ellenállását. Akkor az igazi űrcsatákat belelehetne rakni mintha híradót néznénk, nem is tudom melyik filmbe láttam hasonló megoldást. Akkor látvány terén a bolygókra kellene gyúrni igazán. A Trantort már oly szívesen megnézném. Jelenleg ennyi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ