Május után

0
165

Az érettségi előtt álló, tizennyolc éves Gilles teljesen átlagos diákéletét éli osztálytársaival. 1971-ben azonban a politikai események felperzselik lázongó lelküket, és a fiatalokat megfertőzik az anarchista gondolatok. Tanulmányaik helyett a megjelenő lapok híreire koncentrálnak, s forrongó ideákat hirdetve graffitizik ki iskolájuk falait. A fiatalok lázadása az első pillanattól kezdve törvénybe ütköző, ám amikor erőszakossá válnak tetteik, már nem egyszerűen rejtőzködniük, hanem menekülniük is kell.
Olivier Assayas hetvenes években játszódó, életrajzi ihletettségű filmje a felnőtté válás nehézségeiről és a meg nem értettségről szóló dráma. Assayas, filmjében fiatalok szemszögéből dolgozza fel a ’60-70-es évek Európáját, s forradalmi hevülettel mutatja be az időszakot.

A magyar édesanyja révén magyar gyökerekkel rendelkező Olivier Assayas a francia kortárs szerzői film egyik legfontosabb rendezője. A nemzetközi fesztiválok rendszeres szereplőjeként Assayas készítette a korábban Magyarországon is bemutatott Nyári időszámítás, Amatőr bérgyilkos, Tiszta és Démoni szerető című alkotásokat is. Az Apres Mai az egyik vezető ’A’ kategóriás nemzetközi filmfesztiválon, Velencében 2012-ben a versenyprogramba kapott meghívást, ahol a legjobb forgatókönyv díja mellett a Fondazione Mimmo Rotella díjat is elnyerte.


Május utánFilm adatlap

Eredeti cím: Après mai
Mozibemutató (Belga): 2012. november 14.
Magyar cím és korhatár: Május után (16)
Magyar bemutató: 2013. április 4.
DVD megjelenés (HUN):
Műfaj: Dráma
Rendező: Olivier Assayas
Forgatókönyvíró: Olivier Assayas
Szereplők: Clément Métayer, Lola Créton, Felix Armand, Dolores Chaplin, Carole Combes, India Menuez
Filmstúdió: France 3 Cinéma


Május után képek
Május után előzetes /trailer/Május után TV SpotMájus után film klipKapcsolódó anyagok:


Május után IMDB adatlap


NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..