csütörtök, november 15, 2018
Címkék Ezekkel megcímkézve: "Kenobi"

Címke: Kenobi

A Bosszúállók vakarhatják kobakjukat. Mert a gond nem kicsi. Egy mesterséges intelligencia ránk szabadul, s az nem jelent jót. Világuralmi terveket szövöget, a fejünkre tojik, fejlődik, okosodik és nő az egója. Aztán hablatyol valami zavarosat a szép új világról. Nekem itt végem, máris teljes a pánik. Amikor a zsebemben lapuló kütyük is képesek átvenni felettem az irányítást, akkor mire képes Ultron? Nyugodtan tessék megijedni! Az általa elképzelt rendszerben fajunknak sok esélyt nem adna a túlélésre. Közérthetőbben fogalmazva, a világvége sokadik tálalására zuhanunk be a moziba.

Az Űrlord, az izomagy, a zöldre váltott Avatar, az egymondatos fa és a poéngyáros mosómedve szövetségével félelmetes csapat verbuválódott a galaxisban. Minden idők legidiótább társasága száll szembe a gonosszal, a végeredmény ezért nem lehet kérdéses. A Marvel fejesei pedig újfent bizonyítják a népi regulát, mely szerint szemesnek áll a világ. Mert voltak merszek és jó érzékkel rángattak elő új hősöket a képregények világából. Aki kockáztat ugye, az sok pénzt zsebelhet. Az érem másik oldala a méretes pofára esés réme lehetett, de hát ki gondolna kudarcra egy Marvel film esetében?

Hollywood mindenre ráharap és semmit nem dob el. Az újrahasznosítás jegyében lélegzik Doug Liman (A Bourne-rejtély) rendező is, aki a Csillagközi invázió lendületével, a Ryan közlegény megmentése sokkoló partraszállós jelenetének sci-fi köntösbe csomagolásával, némi Alien alapanyaggal föltankolva, valamint és az időutazós filmek turpisságait kihasználva, olyan blockbustert rittyentett, hogy az ember köpni-nyelni nem tud! Igen, nyugodtan kijelenthetjük, megérkezett a főállású nyár első filmes nagyágyúja! Tom Cruise hátára ekkora súlyt talán még soha nem pakoltak: de tökös csávó a szentem, nem is vacakol, cél a világ, az emberiség megmentése a rusnya idegenek csápjaitól. Rutinfeladat, ugyebár.

A Marvel az elmúlt évek során tökéletes szuperhős galaxist fedezett fel. A képregényfigurák filmre ültetett kalandjai garantált sikerek a pénztáraknál. Olyan blockbustereket készítenek futószalagon, amelyek gyakorlatilag kimeríthetetlen forrást jelentenek, a végtelenségig lehet nyomulni az újabb és újabb filmekkel. Persze, nagy kérdés, hogy a néző mikor unja majd meg Vasember, Thor és társaik ipari mennyiségben érkező világmegmentését, egyelőre azonban ilyen veszély nem fenyeget. Nem bizony. Sőt! Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az Amerika Kapitány - A tél katonája a szuperhős univerzum egyik (talán) legsikerültebb darabja lett.

Az Underworld alkotóival riogatni a jámbor moziba járót nem feltétlenül bölcs cselekedet. Lássuk be, az említett film és folytatásainak minősége az epizódok előrehaladtával menthetetlenül csökken, amelyen sem Kate Beckinsale, de Rhona Mitra formás idomai sem tudtak érdemben segíteni. De sebaj, már legalább tudhatjuk, hogy az Én, Frankentsein merre helyezkedik a filmes ranglétrán. A film főszereplőjének Aaron Eckhartnak az a gyanúm, komoly gondokat jelenthet a csekkek befizetése, máskülönben nem értem, hová tette eszét, amikor elvállalta a főszerepet?

Egy ismerősöm szerint a Hobbit második részének története sem más, mint néhány apróság menetelése alfától omegáig. A film lassan vánszorog, időhúzás címszóval szövegelnek egy sort, majd futásba teszik a sebességváltót, és a terepviszonyoknak fittyet hányva javítanak világcsúcsot. Közben megállnak itt is, meg betévednek oda is. Mielőtt ez ember elbóbiskolna, menetrend szerint érkezik a következő csatajelenet rusnya orkokkal fűszerezve, amelyek izgik is cukik is, csak egy idő múltán mintha kissé fárasztónak tűnnének.

El kell ismernem, a Marvel döntéshozó berkeiben igazi keménytökű legények uralkodnak. Hisz a Thor: Sötét világ rendezői székébe belemerték ültetni azt az Alan Taylort, aki ugyan sikeres sorozatok (például Róma, Trónok harca) egyes epizódjainak rendezésével már megízlelte a dicsőség ízét, azonban nagyestés játékfilmek tekintetében meglehetősen zöldfülűnek számít. A Marvel kockáztatott. Aki mer, az nyer, ugyebár. Bevételt tekintve nagyot dobbantottak, tehát jól tették.

Nagyjából három perc alatt foglalja el néhány vaddisznó kinézetű rosszarcú az amerikai büszkeség szimbólumát, a Fehér Házat. Céljaik eléggé homályosak, egyiket a pénz hajtja, míg másokat a bosszúvágy fűti. Ahogy a helyzet fokozódik, a nukleáris veszély is előtérbe kerül, de az sem meglepő, hogy mindenki a romokban bóklászó elnököt akarja lecsekkolni, akinek minő véletlen, de a lányát kajtató Channing Tatum személyében testőre is akad a bajban. Az eget helikopterek és vadászgépek hasítják, szigorúan hármasával. Ez így elég vékonyka történet, lássuk be. Roland Emmerich azért látott fantáziát a dologban. Nem kellett volna.

Hogy mire is számíthat az, aki még nem látta a filmet? Robotok és történet felől nézve egy Transformers környéki marhaságra, míg a szörnyek olyan böszmék, hogy mellettük Godzilla is porbafingó óvodás. A sztorit tehát ennyivel elintéztem, mint ahogy a látványt is. Erre aztán panasz nem lehet, kitettek magukért rendesen. A Tűzgyűrű a rágógumi agyatlanságok legújabb példája, de mégis szerethető, s nem is fogom túlzottan savazni. Épp ellenkezőleg: minden gyakasága ellenére rohadtul szórakoztató popcorn mozi.

Johnny Depp a Karib-tenger filmekkel már kaszált vastagon. Újabban pálmafák helyett westernbe tévedt, a hajókat lovakra cserélte, a nézőket pedig szamárnak nézte. Félküllős karaktere viszont megmaradt. Hát ennyivel lehetne elintézni eme műremeket. A magányos lovast mondhatjuk látványosnak is, valamennyire szórakoztatónak is. De inkább kihívásnak. Két és fél óra megpróbáltatás fenekünknek, sok-sok üresjárattal fűszerezve.

Nagyon kellett már ez a film! De mondhatnám úgy is, ezúttal sikerült új dimenzióba emelniük a zombis halálvágták meglehetősen egy kaptafára készített változatait. Na, ja. Zombik. Rothadó test, mókás hörgések, fertőző harapás és ördögi gonoszság, emígy is jellemezhetnénk az élőholtak tisztes társaságát. Meg a trutymó. Sugárirányban, amit a szem-száj megkíván. Marc Forster produkciója itt szakítja atomjaira a bevált zsánert: filmje akciódús, ám vértelen és egyáltalán nem gusztustalan. Izgalmas és feszült, jól átgondolt történettel. Harapjanak meg, ha nem nézed meg!

Mint tudjuk, a legújabb Superman mozi vízválasztót jelenthet a szuperhősök világában. Sikere esetén beindul a gépezet. Az egyik térfélen a DC Comics, a másikban Marvel-univerzum emblematikus figurái, s megkezdődik a küzdelem a nézők kegyeiért. Különösen nagy hát Az acélember vállára rakott súly, s látva a filmet, azt kell mondanom, nem kell parázni! Nem rogyott meg a fickó, a beinvesztált dollármilliók minden egyes centje meg fog térülni! Noha Zack Snyder rendező most sem fedezte fel Amerikát, profin megrendezett egy eredettörténetnek csúfolt, kevésbé bugyuta, ám elképesztően látványos mozit, ahol a zúzásé a főszerep. Minden más majdnem mellékes, s ezért most hálás vagyok.

Közösségi oldalak

16,308RajongókTetszik
1,286Feliratkozó+1
251KövetőKövetés
27,178FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -
Hirdetés

Népszerű bejegyzések

Maugli Netflix trailervideo