péntek, augusztus 17, 2018
Címkék Ezekkel megcímkézve: "Alien"

Címke: Alien

Az Alien franchise körül elég nagy a felfordulás, amióta a Disney felvásárolta a Fox-ot, és ezzel hozzá kerültek (többek között) az Alien filmes jogok.

Ridley Scott nemrég az Empire magazin podcastjának a vendége volt, és bár a téma alapvetően a Szárnyas fejvadász 2049 volt, szóba került az Alien: Covenant folytatása is, amiről elég meglepő dolgot árult el a rendező.

Még néhány nap, és a mozikba kerül Ridley Scott legújabb hagymázas rémálma, az Alien: Covenant. Nem kell fanatikus rajongónak lenni ahhoz, hogy a néző magában vagy – az elszántabbja! - a korábbi részeket újra ledarálva Alien-számvetést készítsen, és a felemás fogadtatású Prometheus-ból kiindulva felállítsa az új etappal kapcsolatos elvárásait. Van, aki több xenomorphot és még több „hentelést”, mások inkább a Prometheus által felvetett, már-már filozófikus kérdésekre várnak kielégítő(bb) válaszokat, köztük is a legfontosabbakra: vajon mit akarnak tőlünk a Tervezők? És miért kell ehhez a rendkívül szeszélyesen viselkedő fekete trutyi? Valami azt súgja, hogy Scott tartogat még némi meglepetést, és csak remélni merem, hogy kedvenc idegenünk által előszeretettel alkalmazott erőszakos orális aktusban a rendező minket, nézőket nem, csupán a film karaktereit részesíti!

Január közepén egy cikkben épp azt találgattuk, vajon mi lehet az oka annak, hogy minden jel arra mutat, hogy a Neill Blomkamp-féle Alien projekt megfeneklett? Az egyik lehetséges magyarázatnak azt adtuk, hogy Ridley Scott rendezőnek további tervei is vannak a Alien: Covenant-tal, a stúdió pedig nemes egyszerűséggel átadta neki a vezetést. Nyertünk.

Az Alien-rajongók egyik legnagyobb kritikája a Prometheus film kapcsán az volt, hogy a mindenki által jól ismert klasszikus Xenomorphok gyakorlatilag alig kaptak szerepet a filmben - már jó ideje tudjuk, hogy a Alien: Covenant címet kapott folytatásban ezt a hibát már nem követik el, sőt többféle Alien-t is látni fogunk, köztük egy teljesen új, eddig még soha nem látott változatot.

Azt hiszem remek hír minden Alien rajongó számára, hogy Neill Blomkamp rendező (aki most épp új sci-fi-je, a Chappie sajtóköreit futja) elárulta, hogy az új Alien film gyakorlatilag semmisé teszi a franchise két utolsó részét (A végső megoldás: Halál és Alien 4.: Feltámad a Halál) és A bolygó neve halál-tól folytatja a korábban megkezdett történetet, teljesen új irányba terelve a sztorit. "Azt akarom, hogy ez a film genetikai értelem az utódja legyen az Aliens-nek. Magyar szólva van az Alien, az Aliens és azután ez a film.

A District 9, Elysium - Zárt világ és a Chappie rendezője, Neill Blomkamp még januárban közzétett egy halom vázlatrajzot, amelyen - akkor még legalábbis azt hitte - "hamvábaholt" elképzelései láthatóak egy új Alien-filmmel kapcsolatban - az elmúlt időszakban ezen dolgozott -, majd hozzátette, hogy a projektből sajnos nem lesz semmi. Blomkamp a Chappie forgatása során gyakran agyalt egy új Alien-film elkészítésén, s mivel Sigourney Weaver a Chappie stábjának tagja, ezért többször elbeszélgettek az elképzeléseiről, köztük Ellen Ripley visszatéréséről is.

Ridley Scott új sci-fi thrillere, az Alien-előzményfilmként elhíresült Prometheus újabb ismert színészt szippantott magába. Patrick Wilsont olyan produkciókban láthattuk eddig, mint A szupercsapat, az Ébredj velünk, A 109. utas vagy a Cukorfalat, és most a Prometheus-szal bővül a színész referencia listája.

Az idegenekkel vívott csata túlélői, Ripley, Hicks és a kislány az altatókamrájukban fekszenek, miközben hazafelé tartanak a Földre. Azonban egy hiba folytán a hajó számítógépe katapultálja a vész esetére fenntartott „mentőcsónakot”, amely a kamrákat is tartalmazza. A lélekvesztő a Fiorina 161 óceánjába csapódik, a galaxis egy isten háta mögötti pontján. Egyedül Ripley éli túl a landolást, azonban hamarosan kiderül, a bolygó az univerzum legelvetemültebb bűnözőinek fogva tartására szolgál, akik futásban verhetetlenek. Ja, és még egy kis probléma adódik – elképzelhető, egész véletlenül egy idegen is fellopakodott a hajóra, amikor éppen senki nem figyelt…

Az űrben senki sem hallja a sikolyodat. Az ilyen bevezető mondatoktól jön meg a kedvünk, hogy megnézzük a filmet. Majd végén, miután szépen kirókáztuk magunkat és magunkhoz tértünk a kábulatból, mély levegőt, előszedni a bátorságot és megnézni újra és újra. Kis tökösként találkoztam először az embert tízórainak néző és keltetőgépnek használó szörnnyel. Meghatározó moziélmény volt, nem vitás. Azóta is élénk emlékeket hagyott bennem a félelem, amit Ridley Scott sci-fi horror remekművével való első találkozásakor átéltem. Mit szépítsem? Bizony, teli volt a gatyám...

Bár januárban azt nyilatkozták a 20th Century Fox illetékesei, hogy Ridley Scott új sci-fije, a Prometheus, nem is igazán az Alien előzményfilmje lesz, hanem egy teljesen új történet, a legtöbben mégis úgy vélték, az új alkotásban biztos lesznek utalások Scott 1979-es klasszikusára. Később maga a rendező erősítette meg, hogy bizony lesznek visszatérő elemek, melyeknek az Alien rajongói biztos örülnek majd. Egyik ilyen a 79-es horrorban feltűnt Space Jockey nevű idegen teremtény...

A 20th Century Fox hivatalosan megerősítette, hogy az eddig cím nélkül futott Alien előzményfilm a Prometheus címet kapta, a tervezett bemutatója pedig 2012. március 9-én lesz. A Noomi Rapace és Charlize Theron körül kialakult félreértést eloszlatva, a dolgok jelenlegi állása szerint Rapace már biztosan megkapta a szerepet, de lesz egy másik női sztár is, akit, úgy néz ki, Angelina Jolie vagy Charlize Theron alakíthat. A film forgatókönyvének eredeti vázlatait Jon Spaihts írta..

Közösségi oldalak

16,288RajongókTetszik
1,286Feliratkozó+1
251KövetőKövetés
26,369FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -
Hirdetés