Főoldal » Filmhírek

Hatályba lépett az új korhatár rendelet

6 április 2012 9 komment
Címkék: , , , , ,

korhatarA mai naptól hatályba lépett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hazai filmes oldalakat pánikba kergető rendelkezése, melynek értelmében a fiatalok védelmének érdekében az egyes filmekről készült előzeteseket csupán korhatár megjelöléssel együtt lehet kitenni az oldalra. Több filmes oldalt üzemeltető kollégám és az oldal rendszeres olvasói közül is többen feltették a kérdést, vajon mennyire fogja ez érinteni a Filmtrailer.hu oldal tartalmát, és a törvényt jogi oldalról áttanulmányozva azt kell, hogy mondjam: nem igazán.
És hogy miért nem? Lássuk:

1., A rendelet hatálya kiterjed:
a) a filmterjesztõkre, valamint a filmterjesztési tevékenységre,
b) a Magyarország területén forgalmazásra kerülõ filmalkotásokra, kivéve a mozgóképrõl szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 20. § (2) bekezdésében meghatározott filmalkotásokat,
c) a filmalkotásról közzétett hirdetésre, közleményre, illetve a hirdetést, közleményt közzétevõ szolgáltatókra, vállalkozásokra, valamint
d) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra (a továbbiakban: NMHH).

A filmtrailer.hu nem végez semmilyen forgalmazói, terjesztési tevékenységet, formáját tekintve pedig se nem szolgáltató, se nem vállalkozás, hanem néhány – az évek alatt többször cserélődő – filmrajongó közös és önfeláldozó munkájának eredménye, egy profit nélkül üzemelő weboldal. Az egyes filmekről közzétett cikkek hirdetés kategóriába (sajnos) nem, maximum a “közlemény” kategóriába esnek, amit az említett törvény egy másik szakasza értelemez:

közlemény: a hirdetés fogalmába nem tartozó filmalkotással kapcsolatos olyan közlés, tájékoztatás, amely közvetlenül utal a filmalkotás címére ÉS a terjesztés megkezdésének idõpontjára vagy a megtekinthetõség módjára; nem minõsül közleménynek a filmalkotás terjesztésének megkezdését legalább hatvan nappal megelõzõen a filmalkotással kapcsolatban közzétett közlés, tájékoztatás;

azaz használható az adott film korhatárjelzés nélküli – akár külföldi – előzetese ha a magyar bemutató a., még nem ismert b., több mint 60 nap múlva lesz, illetve a betű szerinti értelmezés szerint, amennyiben csupán az adott film címe – magyar? – szerepel a cikkben és a “terjesztés megkezdésének idõpontja vagy a megtekinthetõség módja” nem, akkor szintén nem mond ellent a törvényben foglaltaknak.

Egyébiránt az oldal eddig is szorosan együttműködött a hazai forgalmazókkal, és kizárólag a hivatalos forrásból származó magyar nyelvű/feliratozott előzeteseket tette ki, ez a jövőben is így fog működni.

A fent leírtaktól függetlenül az NMHH kiskorúak védelmére irányuló szándékával alapvetően egyetértünk, így, ahogy korábban már jeleztük és az oldal felhasználási tudnivalóiban is leírtuk, minden, a rendelet hatályán ugyan kívül eső, de korhatárjelzéssel nem ellátott anyagot kizárólag 18. életévét betöltött személyeknek ajánlunk megtekintésre.
Az oldal szerkesztőjeként biztos vagyok benne, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak nem célja ok nélkül megtámadni és ellehetetleníteni a magyar filmes oldalakat és blogokat és az általuk hozott új törvény, bár több helyen igen homályosan fogalmaz, alapvetően jó célt fog szolgálni.

Üdv:
kompi(Visited 32 times, 1 visits today)

9 komment »

 • Isu :

  Még szerencse,hogy rég elmúltam 16 :D

 • mani :

  És hova lesz kiírva, hogy 18 éven felülieknek ajánljátok az előzetest? Beleteszik minden cikkbe? Még a rajzfilmek elé is?:)

 • kompi (author) :

  Ami a nemzetközi korhatárbizottságok által korhatárosnak lett nyilvánítva, ott eddig is kitettük a korhatár (18+) jelzést, a többi idegen nyelvű előzetesnél automatikusan a felhasználási tudnivalóban leírt “csak 18+ felettieknek ajánlott” lép érvénybe.

  Feltéve, hogy nem kapunk róla értesítést hogy ez így nem jó/nem elegendő, mert akkor valami mást kell kitalálnunk.

 • MJ :

  “fiatalok védelmének érdekében”…jó ez már alapból marhaság!

  Ha meg akarja úgy is megnézni…

  Jó ez elég pesszimista látásmód de így van.

 • hankock :

  ..Ez az új törvény azt jelenti h leghamarabb ősztől az ősszes premierfilm sajnos 2-3 hónapos késéssel jön a magyar moziba :( :(

 • kerge33 :

  Biztos,hogy nem.Erről már volt szó és kivitelezhetetlen.Óriási pénzektől esik el az állam,ha ilyen késéseket produkálnának.

 • tomkon :

  Nem kötekedni akarok, de ha ti nem vagytok vállalkozás, akkor hogyan adóztok a sok hirdetés bevétele után? Meg mint írtad, bevétel nélkül üzemelő weboldal. És mivel ahogy néztem a hirdetés nem egy olcsó mulatság itt az oldalatokon.
  Üdv: Tomkon

 • kompi (author) :

  A cikk áprilisi, az Infinety reklámügynökséggel, akik az oldal hirdetéseit szervezik augusztusban kezdtünk együttműködni.
  Ettől függetlenül szerkesztőségünk sajnos továbbra sincs, így elmondhatjuk, hogy filmrajongók szerkesztik az oldalt.

 • tomkon :

  Így már értem akkor. Bocs a hülye kérdésért, csak a cikkből ezt is kiszűrtem az olvasás közben. Egyébként tervezitek, hogy szerkesztőségetek is lesz vagy végül is ez annyira nem is szükséges?

Szólj hozzá te is!

Írd be a hozzászólásodat, vagy a trackbacket az oldaladról. Íratkozz fel a kommentekre subscribe to these comments RSS csatornán.

Fogalmazz szépen. Maradj a témánál. Ne spamelj.

Ezeket a tageket használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ez egy Gravatar kompatibilis oldal. Ha akarsz egy bárhol használható avatart magadnak, regisztrálj: Gravatar.