Főoldal » Film, Sci-fi

A 25 legjobb sci-fi

30 szeptember 2011 119 komment
Címkék: , , , , ,

A 25 legjobb sci-fi

(Írta: Kenobi)

Abban biztos vagyok, hogy földönkívüliek hamarabb érkeztek a filmvászonra, mint Roswellbe. Öregebbek is lehetnek, mint maga a Föld. Sokak szerint kézzelfogható bizonyítékokat is hagytak maguk után. Ám igazából két dolog hihető velük kapcsolatban. Először is, az igazi klasszikus sci-fi nem élhet néhány űrből érkezett bajkeverő nélkül, s ha bolygóközi látogatókról van szó, a forgatókönyvírók fantáziája nem ismer határokat; másodszor, a végén valahogy mégis mindegyikről kiderül valami emberi jellemvonás.

Az apropót nem szolgáltatja semmi különös – legfeljebb a Star Wars filmek Blu-ray lemezen történő megjelenése – illetve az, hogy már sokan, és sokfélén próbálták meg rangsorolni kedvenc sci-fi filmjeiket – reménytelenül birkózva a hihetetlen áradattal. Mi miért ne próbáljuk meg alapon vágtunk bele – nem semmi felbuzdulás volt, most már tudom. Az ERŐ jó és rossz oldalának beható tanulmányozása során rádöbbentünk és tovább erősödött bennünk az érzés, a jó sci-fi legalább olyan meghatározó eleme a mozinak, mint cipőnek a lábszag. Ezért vettük a bátorságot, és nem kevés hezitálást követően összeállítottuk a véleményünk szerinti legjobb sci-fi filmeket, amik eddig láttunk. Listánkkal egyetérteni lehet, ellenvéleményt formálni meg szinte kötelező. Szokásainkhoz híven, kicsit remegve tesszük véleményünket közkinccsé, mert mi nem csak Alienektől, de még egy nyuszitól is félünk.

25. Harmadik típusú találkozások

Harmadik típusú találkozások

Látványos űrcsaták nélkül sikert alkotni ebben a műfajban meglehetősen nehéz. S máris bekopogtunk a téma legavatottabb szakértőjének, korunk ünnepelt rendezőjének, Steven Spielbergnek az ajtaján. Olyan napjaiban ő sem sunnyog a szomszédhoz egy kis durvulásért, jelen filmjében azonban picit lágyabb húrokat penget. Amikor Spielberg méregdrága cápafilmje után megalkotta még drágább, földönkívüliekről szóló moziját is, a filmszakma egyértelműen olyan rendezőként könyvelte el, aki frissítőileg hatna a hollywoodi világban. A főszereplő Dreyfuss, a vonalvizsgáló, akinek az élete a szeme előtt feltűnő földönkívüli fény hatására teljességgel megváltozik. A titkos lények szenvedélyes keresése közepette Dreyfuss elveszíti minden családapai ítélőképességét, és rengeteg kalandon megy keresztül. Zeneszerető Alienek, szokatlan jelenségek, főszerepben pedig egy különös formájú hegy. Oscar szobrocskák a zsebben, megérdemelt világhír a tarsolyban, huncut mosoly Spielberg papi szakálla mögött. Ilyen egy harmadik típusú pofon! Nem, az még máshol jár, azonban 25-ös listánk legutolsó helyezettje a Harmadik típusú találkozások. Summás véleményünk a filmről világrengető: leégni nem csak a Naptól lehet!

24. Star Trek 2. – Khan haragja

Star Trek 2. – Khan haragja

A Star Trek filmek világa lassan vetekszik az univerzuméval. A mozi filmek, vagy az Enterprise űrhajó hajtóműveinek hátszelében véget nem érő sorozatok kezdtek önálló életre a nem kevés fanatikus rajongó kitörő örömére. Kirk admirális, a hegyes fülű Spock kapitány és legénységeik kalandjain generációk nőttek fel, az Enterprise pedig nagy valószínűséggel a filmtörténet legtöbbször szétcincált, majd felújított űrhajója. Sugározzunk Fel! Legalábbis listánk következő fokozatáig, ahová máris megérkezett fénysebességgel a Star Trek 2. – Khan haragja.

23. Avatar

Avatar

James Cameron rendezőként a világ leglustábbjai közé tartozik. Viszont a kezei közül kikerülő munkákat mindig a legapróbb részletekig kidolgozott tökély, az elképesztő látványvilág, koponyákon masírozó Terminátorok, Oscar-szobrocskák sora és a legek jellemzik. A felsoroltak szellemében született meg mindezidáig legsikeresebb filmje, az Avatar. A környezetvédelmi szégyenkezés jegyében készült Pocahontas mese bevételek tekintetében jelenleg 2,782,275,172 $-nál tart, egyszerűen gigantikus. Persze, ezért valamit le is kellett tenni az asztalra. 3D, varázslatos világok és a találós kérdés: vajon hogyan szexelnek a Na’vik? Most már tudjuk, összegabalyodik a frizurájuk, de a Pandora bolygó közvilágítására is sokat költöttek az illetékesek. Cameronhoz képest villámtempóban készülnek a folytatások, csak győzzük kivárni. Adatlap ehol, kritika meg errefelé olvasható.

22. Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés

Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés

A Protector űrhajó legénységére kevés alkalmas szó található. Talán egy kivételével. Hőseink pojácák, méghozzá a pojácásabb fajtából. Mégis hősök lesznek, mert kihalásra ítélt és bennük bizakodó idegenek érkeznek és kérnek tőlük segítséget, s vélik Tim Allent és csapatát tévesen valódi űrlovagoknak. Nehéz megállni térdcsapkodós röhögés nélkül. Sztárparádé a köbön, kíméletlen paródiája a Star Treknek, vagyis igazi szórakoztató sci-fi móka. Sigourney Weaver szőkébb és dögösebb, mint bármikor. Nem hinném, hogy orrba vághatná egy lengőajtó. Az Omega 13-ról pedig annyit illik tudni, nem együttes. Mindez összesítve a Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés. Tökéletes lazulás péntek estékre. Mi csak egy dolgot kifogásolhatunk: a kezdeti vontatottságot.

21. Robotzsaru

Robotzsaru

A kérdés költői. Mi lesz akkor, ha keresztezzük a Terminátort a Vasemberrel? Természetesen Robotzsaru. Alex Murphy rendőrnek egyebet sem kell tennie, csupán meghalnia. Többségünknek egyszer megadatik majd az “élmény”. A detroiti rendőr azonban szerencsés még a halálban is, mert éppen arra járt Paul Veerhoven rendező fenegyerek, s ha már ott téblábolt, akkor rittyentett is a pléhdobozzá avanzsált biztos úrnak egy barokkos akciót. A golyók röpködnek, a Robotzsarut higanymozgása okán nem nevezhetnénk a táncparkett ördöge versenyre, mégis a film kasszasiker lett, jónéhány folytatással. Újabban Colin Farrell kísérli meg a lehetetlent, rozsdásodás nélkül megúszni a forgatást. A kis Mágnes Miska.

20. A függetlenség napja

A függetlenség napja

A sznobok csak fanyalogjanak, amikor olyasmit állítunk, hogy Roland Emmerich filmje a popcorn mozik legjobbjai közé tartozik! Nyilván, e kijelentést követően kritikusok százai kapkodnak levegő után. Azonban ne feledjük, a rendező valamit nagyon tud. Zúzás és pusztulás, amelynek okozói ezúttal sáska hadként érkező űrmegszállók, város méretű űrhajóikkal, talpig erőtérben. Atomot nekik! Atomot a bestiáknak! Sajnos, nukleáris fegyvereink is kevésnek bizonyulnak, ám szegény idegenek három dolgot elfelejtettek: Az amerikaiakkal nem ajánlatos ujjat húzni, Jeff Goldblum akkora vírus, akarom mondani, zseni, hogy idáig hallatszik agyának csikorgása, Will Smith meg a harmadik típusú pofon avatott szakértője. Ezek után, lehet bárkinek esélye?

19. 12 majom

12 majom

Bruce Willis jött, látott és meghalt! No, nem nagyon, csupán a következő világ megmentéséig. A probléma forrása ezúttal nem Armageddon, hanem a 12 Majom Hadserege, ami így elsőre elég félelmetesen hangzik. A vírustól 2035-re feldobja talpát az emberiség, a maradékok a föld alatt élvezhetik az élet örömeit. James Cole az időutazó, feladata meg hát a szokásos… Terry Gilliam mozija időnként komoly mondanivalóval rukkol elő és remekbe szabott rémmese. A főbb szerepekben az isteni Brusz, a körmeit próbálgató Brad Pitt, aki jutalmul a legjobb férfi mellékszereplő Oscar jelöléssel lett gazdagabb, valamint a bájos Madeleine Stowe. A gatyánkat alaposan fölkötni, ha képben akarunk maradni! Tipikusan nem az a sci-fi, amit gyakran fogunk megnézni – más szavakkal, nem egy mindennapi vérfürdő, és egyáltalán nem kiszámítható. Valószínűleg ezért szeretjük! A 12 majom máris beverekedte magát húszon belülre!

18. A Sith-ek bosszúja

A Sith-ek bosszúja

A klasszikus Csillagok háborúja trilógia előzményeinek taglalásában George Lucas alaposan mellétrafált. A Baljós árnyak éppúgy, mint A klónok háborúja belefulladt a Szenátus politikai acsarkodásainak unalmába. Egyesek úgy vélték, Lucas bá átengedhetné a rendezői széket másoknak, így nem csak a remény, hanem a lehetőség is megadatott volna pörgősebb filmekre. Szerencsére, A Sithek bosszúja jobb sci-fire sikeredett, kijavították az első két epizód hibáit. A film elejei űrcsata minden idők legösszetettebb nyitójelenete, s amikor Darth Vader először vesz hörögve levegőt, szaladgál az ember hátán a hideg. Kekeckedésül csak megkérdezném, a távoli jövőben ismeretlen fogalom a nőgyógyászati ultrahang?

17. A majmok bolygója

A majmok bolygója

A Pierre Boulle regénye alapján készült A majmok bolygója film már jó néhány rendező fantáziáját megbizsergette. A legutoljára tán Tim Burtonét, aki sajátos látványvilágot komponált az örökbecsű darabhoz. Mégis, alkotása a vert mezőnyben bukdácsol, mert sci-fi sikerlistánk tizenhetedik helyére a Charlton Heston nevével jegyzett 1968-as “ősmozi” került fel. Egy film, amelyben főszereplő a szerencsétlenül értelmezett időutazás, egy film, amelyben főszereplő az evolúciós tótágas, hiszen főszereplőink olyan helyre landolnak , ahol e derék emberszabásúak lettek a teremtés koronái, az emberek pedig ketrecbe való vadállatok. A mára már klasszikusnak számító sci-fit egy sor folytatás követte, illetve elérte napjaink divatja, az előzményfilmes cirkusz. A majmok bolygója: Lázadás a 2011-es év meglepetés mozija, s csupán azért nem szerepel a listán, hogy megadjuk neki a klasszikussá érés lehetőségét. Ezen film adatlapja a következő helyen megcsodálható, és némi önfényezés a sorok írójának: kritika. A majmok bolygója filmek legnagyobb tanulságaként kiderül az is, hogy néhány csimpánz emberibb az embernél, mi meg lesüthetjük a szemünket szégyenünkben, mert manapság sok embertársunk nagyobb majom egy gorilla csapatnál.

16. Hold

Hold

A kis dolgok is okozhatnak problémát. Nyilván nem a prosztata rendellenességeiről pofázok, hanem arról, hogy hogyan változnak meg Sam Bell asztronauta (Sam Rockwell) bányászkodással töltött napjai a Holdon, amikor szembetalálkozik önmagával. A rutinos sci-fi rajongó máris sejtheti, minden gubanc okozója csakis a klónozás lehet. Nagy ügy! Ettől még egy csomó filmet elcsesztek, de a Hold esetében más a leányzó fekvése. Sam Rockwell talán legjobb alakításában, Duncan Jones rendező végig határozott elképzelésekkel bír, s a zsebpénzből készített egyszemélyes movie az utolsó másodpercéig tele titkokkal. Azért Gertyről se feledkezzünk meg!

15. Testrablók támadása

Testrablók támadása

Sutherland és Goldblum. Valamelyikük nem az, aki. Az 1978-as Testrablók támadása alapproblémája csupán ennyi lenne. Ki kicsoda, ha nem kicsoda, akkor micsoda? Kaufman filmjét, amely az 1956-os sorozatra épül, az ember nem tudja szorongás nélkül nézni. A félelem alapja pediglen tök egyszerű, az emberek valójában nem azok, akiknek feltüntetik magukat. Az ötletet időközben néhány milliószor lenyúlták már (többek között a csúnyán mellőzött Az inváziumban, de Nicole Kidman és Daniel Craig is futhatna egy kört az Invázió című unalmasságuk miatt.) Mindenesetre, ha valaki némi rettegésre vágyik, ne hagyja ki a filmet. Csak meteorit és trutyi legyen mindig kéznél bőségesen!

14. Terminátor

Terminátor

Gondoljuk végig: ha annak idején James Cameron nem kaszál a Terminátorral, sose kacaghattunk volna hatalmasakat a Titanicon. Igen ám, de kimaradtunk volna listánkon pár helyezéssel előkelőbb helyen trónoló Terminátor 2-ből és a csodálatos Alienekből, tehát nem is értem, miért panaszkodom. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik az is, hogy Arnie terminátoros sikere miatt olyan filmszörnyek születtek, mint az Ítéletnap, az Ikrek, A hatodik napon és a Hull a pelyhes. (Ha a „katasztrófafilm” szót halljuk, akkor nem is olyan rég a mozikban ezzel a névvel illetett borzadály jut az eszünkbe, hanem Svarci karácsonyi turbóskodása is.) Ezek után talán érthető, hogy érzéseink vegyesek. Arnie-ből azonban akciósztár lett, s egy világ tudta meg, miért fontos a jövőnknek Sarah Connor.

13. 2001 – Űrodüsszeia

2001 - Űrodüsszeia

A „Dawn of Man” kezdőfeliratot követően a világ egyik legszebb napfelkeltéjét kísérhetjük figyelemmel, és akinek nem kezd hatására mocorogni a zabszem azon a bizonyos helyen, az sürgősen keresse fel kezelőorvosát és gyógyszerészét, de egy közeli kölcsönzőt bizonyosan, hisz azonnal látható, hogy valami különlegessel van dolgunk. A hangzás kifejezetten felemelő, a látvány meg egyenesen mennyei. Stanley Kubrick által pompásan levezényelt 2001 – Űrodüsszeia nem lehet vita tárgya, remekmű. A honnan jöttünk és hová tartunk kérdéseket feszegeti mesteri és elgondolkodtató módon. A zene és a látvány tökéletes összhangban, a film mondanivalójáról azonban lehet bőven elmélkedni. A film három Oscar-díjat zsebelt be, de megérdemelt volna egy negyediket is: a legjobb filmért járót! Zseniális és alapmű.

12. A mélység titka

A mélység titka

Egy film, ami nem kifejezetten izgalmas, mégis előkelő helyen található. Mert varázsa van, megérinti a lelkünket. James Cameron a legjobb mesemondókat lepipálva meséli el a kapcsolatfelvételt. Persze, bőven akadnak a történetben kalandok is. A helyszín egy víz alatti olajfúró bázis, ahová érkezik néhány rosszarcú kommandós, megtalálni a szerencsétlenül járt nukleáris tengeralattjárót. A felszínen óriási vihar tombol, lenn a mélyben pedig meglepő dolgok történnek. Hogy kik is lakoznak az őrjítő mélységben, maradjon jótékony homályban. Elégedjünk meg annyival, Cameron medencébe terelte és búvárruhába öltöztette színészeit, aminek eredménye a látványos és hősökkel megtűzdelt sci-fi.

11. District 9

District 9

Dél-Afrika egén fura dolgok történtek. Huszonnyolc évvel ezelőtt megjelent egy hatalmas űrhajó, fedélzetén egy rakat földönkívülivel. A várva-várt kapcsolatfelvétel azonban egészen szokatlan irányba terelődött, eredményeképpen a “garnélarákok” mára szögesdrótokkal és állig felfegyverzett katonákkal őrzött táborban sínylődnek…
Neill Blomkamp filmjének műfaji besorolásánál eléggé bajban vagyok, hamarjában nem is tudok rá jobb szót, mint a gettó sci-fi. Mondanivalóját is ekképpen lőjük be: nézhetem átlagos dirr-durr akciónak, de dokumentumfilmként is értelmezhetjük. Lehet kemény társadalomkritika, fehérek és színesbőrűek közötti villongások, s ha innen nézem, a magyar állapotokra is aktuális. Külön érdekessége, hogy a háttérből a nagy Peter Jackson osztotta az észt. UFÓK haza!

10. Metropolis

Metropolis

Fritz Lang 1927-ben készült klasszikusát sokan a sci-fi „ősanyja”-ként aposztrofálják. Korához képest szokatlan magas költségvetéssel (közel kétmillió dollár) készült film azért rendesen megosztotta a közönséget. Egyesek hátast dobtak a mondanivalójától, mások a gépies, majdnem steril világban a későbbi borzalmakat látják viszont. Hitlernek állítólag nagyon tetszett. Mi maradjunk meg a földön, és ismerjük el a film erényeit, amely a mondanivalón túl kidomborodik a drámaiságában, az egészen káprázatos látványban – persze a húszas évek szintjéhez mérten – és a robotokban. C3-PO valószínűleg fejlettebb modellnek számít, de az ősök tiszteletét egy modern robotnak is fejébe verik. A Metropolis az előkelő tizedik helyre érkezett felsorolásunkban.

9. E.T.

E.T.

Bár kétségtelenül több földönkívüliben is fel lehet fedezni pozitív, mi több, szerethető tulajdonságokat, ennek a kategóriának az egyetlen jól megérdemelt birtokosa csakis E. T. lehet. A kis űrlény történetén generációk nőttek fel, tanulva a kirekesztettség, a szeretet és a tolerancia nagy kérdéseiről, és persze arról, hogyan lehet a Hold előtt biciklizni. E. T. ugyan nem egy Brad Pitt (tényleg, egyáltalán hímnemű volt?), viszont bámulatosan tud esernyőből és lemezjátszóból galaktikus rádiótelefont készíteni; a kis csokigolyók neki is csak a szájában olvadnak, és nem a kezében; ráadásul szereti a sört. Így csakis jó űrmanó lehet. A mi szívfényünk pedig örökre érte villog. Ja, és persze Drew Barrymore-ért, akibe az óta is szerelmesek vagyunk. A kis bolygóközi totyogó ölesnek éppen nem mondható lépteivel a kilencedik helyezésig kapaszkodott fel.

8. A dolog

A dolog

A valami, helyesen nevezve a gyereket, A dolog az 1951-es sci-fi 1982-es Carpenter-féle feldolgozása, s ha lesz olyan, hogy minden idők legvéresebb filmje, bizonyára az első nyolcban méltó helye lesz ott is. A frászt hozza ránk azzal a minden zsigerében alakváltoztatásra képes szörnnyel, amely legalább egy tucat embert eltüntet, akik az Antarktiszon elhelyezkedő kutatóállomáson az útjába kerülnek. Nem éppen minden idők legismertebb filmje, de a „The Thing” komoly rajongótáborral rendelkezik, ezért nem váratlan esemény, amikor október 27-én rajtol a magyar mozikban a leújabb feldolgozása. Nyálka, vér és lángok mindenütt. Kurt Russel hajától és szakállától minden fodrász haja égnek állna. Tehát egyáltalán nem lepődtünk meg azon, hogy A dolog sportnyelven szólva, bejutott a legjobb nyolc közé! A végére egy jó tanács: Ne ezzel a filmmel villongjunk az elsőszobás randinkon!

7. A nyolcadik utas: a Halál

 A nyolcadik utas: a Halál

A Nostromo kereskedelmi űrhajó méltóságteljesen hasítja végtelen űr sötétjét. Legalább három perc, míg kimászik a mozivászonról. A fedélzetén hét ember és a macska alussza békés álmát. Néma és síri a csend. Aztán a műszerfal éltre kel, Anya valami jelet érzékel, a legénységnek meg ébresztő! Leszállnak az LV-426-on, majd a pityegést követve behatolnak a titokzatos roncs belsejébe. Kane nem bírva magával, a förtelmes tojás fölé hajol… Ami ezután következik, mára már mozi történelem. Összecsattanó fogsorok, csápok, savas vér. Valamint félelmetes sötétség, rémisztő zajok és még a felrobbantásában is eszméletlenül bonyolult űrhajó. Ridley Scott megálmodta és megfilmesítette a filmtörténelem legádázabb szörnyét, a tökéletes gyilkológép Alien-t. A moziban a nézősereg néma csöndben, a gyengébb idegzetűek elájulnak, a finnyás belűek a mellettük ülők ölébe rókáznak és páni félelem az arcokon. Hazafelé jól seggbe rúgva az összes macska. Miáouúú!… Számunkra mindezeket jelenti A nyolcadik utas: a Halál. No és, Sigourney Weaver végső vetkőzős, szkafanderes jelenetét. Az űrben senki sem hallja a sikolyodat! Nyam, nyam.

6. Terminátor 2 – Az ítélet napja

 Terminátor 2 – Az ítélet napja

Arnold Schwarzenegger és James Cameron visszatértek! A Terminátor 2 – Az ítélet napja minden idők egyik legjobb akciófilmje. A történet szerint 1997. Augusztus 29-én kitör a harmadik világháború. Atomvillanás jobbról, gombafelhő balról, majd a robotok veszik át az uralmat. Örömmel vehetjük tudomásul, az időpontot illetően tévedtek, megint lemaradtunk a világvégéről. A fő célpont ezúttal John Connor, az emberi ellenállás vezetője. Miután az első Terminátor még 1984-ben prést fogott, új modell érkezik a jövőből likvidálására, a higanyrobi. Nonstop akció következik, az egyre terebélyesedő franchise messze legjobb darabja. No problemo. Asta la vista, Baby! A folytatások? Ajjaj!

5. A Birodalom visszavág

A Birodalom visszavág

Luke! Ich bin dein Vater! Hallottam először németül Darth Vader vödör fejéből a mágikus mondatot, egy rongyossá nézett kazettáról, valamikor réges-régen, közben megfagyott ereimben a vér. A Birodalom visszavág egyesek véleménye alapján a legendás első trilógia leggyengébbre sikeredett alkotása, mégis nekem az egyik kedvencem. Igazából nem is értem, nem vagyok nagy Star Wars fan sem, talán az aszteroidákra gerjedek? Persze, ez csupán kajla tréfa. A valóságban a film kisújjból kirázza az űroperett minden kellékét. Látványos űrcsaták, hihetetlen trükkavalkád, kedves évődés Leia és Han között. Míg ők bújkálnak, Luke dagonyázza a sarat a Dagoba rendszerben. Jön Yoda és indulhat a kiképzés. Ez kell a népnek! Egy kaján megjegyzést azért eleresztek. A Star Wars filmekben egy dolgot nem lehet megtalálni: nincs egyetlen perc trükkmentes időszak sem, emiatt sterilebb a látvány az autoklávban megfőzött bacilusnál. Elő a fénykardokkal!

4. Mátrix

Mátrix

Elem, vagy nem elem? Valamennyien álomvilágban élünk? Erre ad választ talán minden idők egyik legnagyobb sci-fi filmje, a Mátrix. A Wachowski tesók nagyot domborítottak a műfajnak, mi pedig szájtátva dobjuk a hátasokat. A film az 1999-es év sci-fi szenzációja volt, amely örökre megváltoztatta a fantasztikus filmek arculatát. Csúcstechnikájú speciális effektusok, fülzsírszaggató hangzás, plusz nonstop izgalom. Egyedülálló film és már most klasszikus. Kár a folytatásokért. Ettől függetlenül másokkal ellentétben nem hasonlítanánk a Bibliához, és Keanut sem hisszük a Messiásnak. Ha valaki még nem látta, az „csúnyán” le van maradva. Melyik pirulát is válasszuk? Az egésszel csupán egy bajunk van. A Mátrix megtekintése óta gyanakodva figyelünk minden számítógépre, s napszemüveggel felvértezve merünk csak telepíteni programokat.

3. Csillagok háborúja

Csillagok háborúja

A Csillagok háborúja kapcsán mindig eszembe jut egy vicc, amit kéretlenül is megosztanék a kedves olvasóval:

Egy férfi betér az étterembe egy struccal, és rendel:
– Kérek egy hamburgert, sült krumplit és egy kólát! Majd megkérdezi a struccot:
-És te?
-Ugyanazt.
Néhány perc múlva a pincérnő visszatér a rendeléssel és a számlával. A férfi belenyúl a zsebébe, és átadja a pontos összeget. Pár nap után a pincérnő már így fogadja őket:
-A szokásosat?
-Nem. Ma péntek van, kérnék egy steaket és tört krumplit – mondja a férfi, és a strucchoz fordul:
-És te?
-Ugyanazt.
Később a pincérnő hozza a számlát. A férfi belenyúl a zsebébe, és ismét átadja a pontos összeget. A pincérnő már nagyon kíváncsi:
– Bocsásson meg uram! Hogy lehet az, hogy önnél mindig a pontos összeg van?
– Tudja évekkel ezelőtt kitakarítottam a padlást, és találtam egy öreg lámpát. Megdörzsöltem, kijött belőle egy jó tündér, és felajánlotta, hogy teljesíti két kívánságomat. Az első az volt hogy bármikor fizetek, mindig legyen a zsebemben a pontos összeg.
– Briliáns! Más emberek kértek volna egymillió dollárt, de maga így élete végéig gazdag marad.
– Így igaz. Mindegy, hogy egy liter tejet, vagy egy Rolls-Royce-t akarok venni, az összeg mindig ott van.
– De hogy kerül ide a strucc?
– A második kívánságom egy feltűnően magas pipi volt hosszú, izmos combokkal…

George Lucas a Csillagok háborúja sagájával meglelte a maga kis jó tündérét. Az elképesztő anyagi bevételek, majd a folytatások egy életre megalapozták további jó sorsát. Így előteremteni a lóvét az újabb SW-filmekre a nem lehetett gond kategória. Olyat rendezhetett, amilyet csak akart. A zsebében mindig annyi van, amennyi épp kell. Hát igen…a pipi. Lucasnak nehéz lesz kibújnia a Star Wars skatulyából. Szerintem nem is nagyon akar. Mindenesetre mi csak köszönhetünk neki messziről. THX! A dobogó harmadik fokán a Csillagok háborúja!

2. A bolygó neve: Halál

A bolygó neve: Halál

A James Cameron által eldirigált A bolygó neve: Halál 57 évvel a Nostromo fedélzetén történtek után veszi fel a fonalat, amikor egy csillagközi mentőcsapat belebotlik Ripley hajójába. A céges összekötőjétől, Carter Burke-től megtudja, hogy átaludta egyetlen lánya életét és halálát, őt teszik felelőssé a cég űrhajójának pusztulásáért, és hogy 60 családból álló kolónia telepedett le a bolygón, amelyen az első idegen űrhajóját felfedezték. A kapcsolat azonban megszakad, Ripley némi lelkizést követően egy korlátolt agyú kommandós bandával visszatér a bolygóra. Ami pedig ezután következik… Torkolattüzek, sikoly móka és pusztulás. Cameron Alienek légióit alkalmazta filmjében, s ügyesen megőrízte az előző rész félelmetes atmoszféráját. Legföljebb azt róhatjuk fel apró hibaként, mintha a szörnyek kissé könnyebben döglenének az átlagosnál. A bolygó neve: Halál ékes bizonyítéka annak, hogy a folytatások is lehetnek olyan jók és értékesek, mint az eredeti filmek. Csókoltatjuk a szörnykirálynőt!

1. Szárnyas fejvadász

Szárnyas fejvadász

Míg a lista egyes filmjeiről, azok helyezéseiről lehet vitatkozni, addig a dobogó csúcsára érkezőről nem nagyon. Philip K. Dick munkáiból mostanság divat lett filmeket készíteni – többségüket el is szúrják, azonban… A rendező Ridley Scott, főszereplő Harrison Ford. Csupán ennyi kellett az egyik legnépszerűbb – és legemlékezetesebb – sci- fi film, diadalához, melyet valaha készítettek. Bizonyítékot akarsz? Sétáljál egyszer végig éjszaka a legközelebbi igazi kínai negyedben esőben. A stílus és a helyzet magával ragadó. A Szárnyas fejvadász remekbe szabott sötét jövőkép, amelynek minden kockájából árad a film noiros hangulat! S akkor még ott vannak a Replikánsok is! Nem is vita tárgya, szerintem a sci-fik csúcsa a Szárnyas fejvadász!!!

A felsorolás végére érkeztünk. Átszaladtunk nagyon sok értékes és izgalmas filmen. Az esetleges félreértések végett, nem is gondolkodtam szuperhősős filmekben, ezért nem találtatok. Gyakran nehéz volt döntenem, kimaradt sok olyan alkotás, ami megérdemelné az elit részvételt. A kullogó mezőnyben végzett többek közt Roland Emmerich Csillagkapuja. A Dűnét nem vehetjük komolyan, nem is vettem. Csakúgy a vert seregben Spielberg Világok harca, és nem volt bátorságom az egyik legértelmesebb sci-fi, a Kapcsolat elhelyezésére sem. Vérzik a szívem, ám elvérzett az új Star Trek film is – nem csak a pattogatott kuki hatást kerestem.A Vissza jövőbe trilógia inkább vígjáték, mintsem sci-fi. Aszteroidának csapódott az Armageddon – egyébként is, jobban akció/katasztrófa. Felejtés homályában Az ötödik elem, a Csillagközi inváziót meg valószínűleg fölfalta egy óriásbogár és a Halálhajó is inkább horror. A Föld inváziója – Csata: Los Angeles olyan rossz, hogy már jó, a Transformers filmek pedig ebben a veretes mezőnyben a viccet képviselnék. Egyedüliként az Eredet okozott komoly fejtörést, aztán elhessegettem az akciók irányába. A sort folytatni lehetne még a végtelenségig, én azonban abbahagynám. Mindenki szívében ott a kedvenc sci-fije, meg különben is pofáztam már eleget. Akik még nem aludtak el, azoknak köszönöm a kitartását, várom a hozzászólásokat, mi maradhatott ki?


Szavazd meg a Facebook-on, szerinted melyik minden idők legjobb Sci-fi-je!


(Visited 9,078 times, 44 visits today)

119 komment »

 • Joga :

  Nem rossz lista, bár nálam “A függetlenség napja” rögtön helyet cserélne “Az ötödik elem”-mel.

 • Isu :

  Elég karaj alkotásokról van szó :)

 • Sarkadi :

  Igy van,mindegyik alapmű,főleg a sci-fi rajongóknak – akárcsak én – . Talán csak a “Gömb” c. alkotás hiányzik a listából,bár jobban átgondolva nem sci-firől van ott szó. A harmadik t. t. viszont megérdemelne egy kicsit jobb helyet is. ;)

 • kompi :

  Remek írás lett, persze a sorrenddel mindenki vitába szállhat – és valószínűleg fog is :) El is kezdem a sor:

  A Nr. 1-ban egyetértünk, és kisebb cserékkel a Top 10-em is ez lenn, de a:
  – 2001 – Űrodüsszeia egy nézhetetlen vacak lett, dobnám
  – A Hold szintén nem tetszett, nem lenne helye a listán
  – helyükre bejöhetne a Serenity (imádtam a sorozatot is és a filmet is) és a Jurassic Park első része
  – Star Trek, Avatar jóval előbbre kerülne.

  Nagyjából ennyi első blikkre, amúgy remek, igényes összefoglalás, mindenki nevében köszönöm.

 • kenobi (author) :

  Hát én a Jurassic Park filmeket jobban a kalandokhoz csatolnám, ezért nem találtad Kompi sehol. A Serenity meg nekem nem a kedvencem. A Gömb valóban figyelemre méltó, bár én néhányszor bealudtam alatta. A jövőben tervezem majd ugyanígy a legjobb kaland, vígjáték, horror, szuperhős filmeket csokorba szedni, és lesz egy igazi kihívás: a legrosszabb filmek. Erre speciel jöhetnek tippek. :D

 • kompi :

  Ha sikerült felfrissíteni a memóriátokat, szavazzátok meg ti is, szerintetek melyik minden idők legjobb Sci-fi-je:
  http://www.facebook.com/questions/10150337487974269/?qa_ref=qd

 • kompi :

  kenobi: az utolsó listánál javaslom a legrosszabb magyar és legrosszabb Hollywoodi bontást. Sátántangó rulez :)

 • ck22 :

  Azért én a Majmok bolygóját előbbre raknám.

 • Durden :

  A TOP 4 nálam is ugyanaz, annyi különbséggel h STAR WARS-ok saga-ként egyben szerepelnének és helyet kapna az új STAR TREK film mi nagyon jó volt, az AVATART pedig kiszedném. :D

 • stranger :

  Nagyjából egyet is értek a Kenobi-listával, na de hogy a RoboCop csak a 21. helyen legyen? :)

  Nálam a TOP 5 amúgy ez lenne:
  5. 2001: A Space Odyssey
  4. Terminator 2: Judgment Day
  3. Aliens
  2. The Empire Strikes Back
  1. RoboCop

 • David :

  2001 – Űrodüsszeia egy nézhetetlen vacak??! :O Ilyet se hallottam még…nekem az egyik kedvenc sci-fim. Amit én nagyon hiányolok erről a listáról, az a Solaris. Mármint az eredeti, nem a Soderbergh-féle rettenet. Nálam a Sith-ek bosszúja nagyon messze van a Top25-től, helyette inkább a Brazil vagy a Mad Max vagy a Gattaca lenne a befutó.

 • cerka :

  Korrekt lista, meg kell hagyni. Első helyezettben egyet értek, de a többi is nagyjából jó helyen van.

 • Predal :

  Megleptél az első hellyel, de nem vitatom, bár szerintem a Csillagok Háborúja, a minden idők legnagyobb Sci-Fi, de nézőpont kérdése

  az hogy a District 9 jobb mint a Terminator vagy az Avatar, nem nyalom Cameron seggét, de szerintem a film maga kultuszában veri a 9-es körzetet
  Emellett a Majmok bolygója is picit hátrébb van

  de jó lista, talán egy Sci-fi vadászt a Predatort tudom hiányolni, maradjunk annyiban hogy a ő a 26. :)

  de jó lista még egyszer és köszi hogy így megosztottad ezt velünk

  csak hogy legyen egy szép végszó:
  pár hónappal ezelőtt megkérdeztem bátyámat, aki nagy Sci-fi rajongó hogy miért ez az a műfaj, ami úgy elragadta, válasza tömör, de ésszerű volt:

  Mert ezek a filmek azok, amikért tényleg érdemes moziba menni!

 • katewalker :

  Az első helyezett nem vitás, de én hiányolom a Gattaca, az A.I-Mesterséges értelem és a Dark City című filmeket. Amúgy a cikk szuper, remélem más stílusokban is készül majd hasonló lista.

 • csocsoszan :

  Tarkovszkij kimaradt, pl. a Stalker vagy a Solaris elég jók.

 • kenobi (author) :

  Katewalker: A Dark City és a Gattaca valóban beférne,sőt! De nem volt bátorságom egy terjedelmesebb összeállítással előrukkolni. Legyenek ezek a filmek a bónus a listában! Az A.I.- Mesterséges értelem nekem annyira nem jön be.
  David, Csocsoszan: Andrej Tarkovszkij Solarisa megmondom őszintén egy percig sem jutott eszembe, de például a Stalker sem. Láttam mindegyiket – bár a maguk nemében egészen jó kis művek, kevésbé közönségbarát produkcióknak számítanak, amúgy eléggé elvontak.
  Predal: A Predator is megfordult fejemben, és tudom, vékony az a határ, ami a műfajokat összemossa. Szerintem akciófilmnek inkább elmegy, mintsem sci-finek, ezért nincs a felsorolásban. Persze, a Terminátorok sem matyó hímeznek, és több a lövés a sci-fi elemnél, de a köztudatba jobban így kerültek be. Talán egy 50-es lista jobb lenne?

  Köszönöm a hozzászólásokat!

 • kerge33 :

  Jó lista,de a Predator hiánya tényleg fájó,műfaját tekintve ugyanis sci-fi akciófilm,ami címet ezen gyűjtemény jó néhány darabja birtokol:-)

 • zoltan0804 :

  Jó a lista, szinte mindegyik film nagyon jó, és nagyjából egyet is értek vele!
  Esetleg nem terveztek ilyen listát más műfaji filmekkel? Szivesen olvasnék mondjuk horror vagy thriller, vagy egyéb listát is!

 • János :

  Sorry, de szerintem erősen átdolgozható ez a lista! Az, hogy a Robotzsaru és a Galaxy Quest egyáltalán benne van a listában -mely utóbbi olyannyira vígjáték, hogy ittléte inkább vicc, plusz még meg is előzik a 3. típusú-t…szerintem ez így erős. Akkor akár az M.I.B -et is sci-fi -nek nevezhetnénk.
  Illetve a Mátrix nálam a fantasy kategória. Megjegyzem én az Armageddonon el se gondolkoztam volna, helyette az Event Horizon -nak adtam volna egy esélyt. Illetve abban teljesen egyet értek, hogy a Predátor sci-fi – akció, de Galaxy Quest?? :)
  Ha ilyen rövid a lista, akkor a T2-t se raknám bele. Helyettük lehetne másból mazsolázni:

  I, Robot. Bár Will Smith nagyszájú figurája kicsit kommerszre sikerült.Inkább:

  A.I. , Amikor megállt a Föld, A Gömb, A kétszáz éves ember (Mondjuk itt is kissé elbénázták a story-t a készítők, hogy Robin Williams kapta a főszerepet) ill. Csillagkapu szintén beférne.

  Akik viszont nem hagytam volna ki:
  – Dűne (Nem is értem miért mondod, hogy nem vehetjük komolyan?)
  – Tron, avagy a számítógép lázadása.

  :D

 • Madsnail :

  Jó a lista, sok ismerős név.

  Egyik személyes kedvencem nem látom köztük, Battlestar Galactica. Igaz az inkább a sorozat, de az első, dupla rész szerintem teljesen jó. (persze az eredetit is meg lehet említeni)

 • Brutusz :

  District 9 ilyen előkelő helyen? :O hát megnéztem a filmet de a 25 közé sem tenném be.

 • Isu :

  Teminátor 2 valóban nem egészen ide való,de meglehetősen első osztályú movie még mindig,kedvenc!

 • Denevértojás :

  Kíváncsi lennék, ki és milyen megfontolásból készítette ezt a listát. Mik az alapok. A tényleges alapok. Kiket mikor és hogyan kérdezett meg. Esetleg ki mennyit fizetett, hogy az általa “szponzorált” film az őt megillető helyhez képest x hellyel elébb kerüljön…

 • szucsi :

  Sajnálom hogy az A.I.-Mesterséges értelem nem fért fel a 25 legjobb közé, szerintem remek film. De az első helyezettel maximálisan egyetértek.

 • kenobi (author) :

  Denevértojás: A cikket én írtam, a fő vezérlőelv pedig a személyes tetszési index volt. Nyilván sok-sok film kimaradt, de akadt olyan is, ami azért nem került fel, mert nekem nem jön be. Ezt felvállalom, mert fel is kell. Bizonyára megelőzte némi utánajárás, és megkérdeztem néhány fanatikus filmőrült barátom véleményét , legközelebb Tiédet is kikérem. Így máris írhatod azt a 25 akciófilmet, ami számodra a legjobb, – mert az lesz majd valamikor a következő cikk – s figyelembe veszem.
  Ami a kérdésed második felét illeti, picit sértő. Az oldalt készítők mind-mind szabadidejükben, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, hobbiból, szeretetből és minden hátsó szándékot mellőzve készítik a Filmtrailert. Egyetlen filmforgalmazó sem súgott, nem adott át borítékban több millió forintot senkinek sem, hogy idézzelek: ” Esetleg ki mennyit fizetett, hogy az általa “szponzorált” film az őt megillető helyhez képest x hellyel elébb kerüljön…”
  Remélem, elég ennyi válaszul.

  Kenobi

 • Horizon :

  Szégyen hogy az Event Horizon nem került fel a listára. Ennyit rólad és a cikkedről.
  Ha valakit érdekel, a trailer:
  http://www.youtube.com/watch?v=OVlnER8SxfQ

 • Omegared :

  Én csak azt a trilógiát hiányolom amely eszébe jut az embernek ha meghallgatja ezt a számot: http://www.youtube.com/watch?v=-hpwIqXSryA&feature=related :)

 • Omegared :

  Amúgy a A tiltott bolygó / Forbidden planet is egy nagyon jó darab.

 • kenobi (author) :

  Horizon: Remélem, nem csak a kékkel szedett címekre nyomultál. Ha elolvasnád az írás végét, akkor majd megérted, miért nincs a felsorolásban az Event Horizon. :) Mellékesen, mindenkinek megfelelő kedvenc lista meg nem létezik. Vagy igen?

 • orkiman :

  A Kapcsolat című film az egyik, ha nem a legjobb, műfaját tekinteve.
  Miért nincs a listán?
  A 12 majmot pedig előrébb tenném.

 • kerge33 :

  Isu!Mi az,hogy a Terminátor 2 nem egészen ide való?Hát hová való?Minden idők egyik legjobb sci-fi akciófilmje.Ha Kenobi mester ragaszkodott volna szigorúan a sci-fi műfajhoz és egyetlen lövés sem dördült volna el egyik általa választott filmjében sem,akkor meglehetősen hiányos lenne a lista és most habzó szájjal tiltakozna mindenki a hozzá nem értésén:-)

 • Isu :

  Nekem akciófilm,némileg van köze a Sci-Fi-hez,de teljesen nem mondanám Sci-Fi-nek.

 • BJ :

  Ez lenne az én listám:

  25. Aliens részek
  24. Halálhajó
  23. Dred bíró
  22. Serenity
  21. 12 majom
  20. 2001 – Űrodüsszeia
  19. Lost is space
  18. Csillagkapu
  17. Star Wars részek
  16. Star Trek 2009
  15. Harmadik típusú találkozások
  14. Robotzsaru
  13. A mélység titka
  12. A majmok bolygója 2001
  11. A majmok bolygója 1968
  10. A kétszáz éves ember
  9. Avatar
  8. A függetlenség napja
  7. Terminátor
  6. Predator
  5. Mátrix
  4. Sith-ek bosszúja
  3. Gattaca
  2. Terminátor 2 – Az ítélet napja
  1. Szárnyas fejvadász

 • stranger :

  Olvasva a kommenteket el-elgondolkodám, hogy mintha az emberek nem is értenék (vagy csak nem ismernék?) a science fiction mint zsáner (a gyengébbek kedvéért: műfaj) jelentését. :) Mondjuk én sem vagyok ám egy zseni és éppenséggel már nem is igen lepődöm meg semmin sem, na de akkor is akadnak itt szép számmal okoskodások, miszerint miknek “kéne meg nem kéne” szerepelniük a listán… Na de akkor mi van, ha azok mégis ott vannak/még sincsenek ottant? :P Ez egy szubjektív lista vagy nem? Nem idomulhat mindenkinek az ízléséhez. Amellett pedig szerintem teljesen korrekt. Erről ennyit.

  A sci-fi pedig nem csupán azokat az alkotásokat takar(hat)ja, amelyekben űrhajókkal repkednek és mindent véresen komolyan vesznek… Jézusom! :D

 • isti_pisti :

  Egyesek keverik az akció filmeket a sci-fi-vel :)

 • keios :

  Én csak azt nem értem mikor ilyen tuti sci-fikről van szó hogy kerülhet szóba a star wars-ok közül bármelyik is. Ugyanis azokban nincsen semmi tudományos. Klassz kis kalandfilmek, nem tagadom, csak más a díszlet meg a jelmez, oszt annyi. És akkor felkerülhetett volna a listára még pár frankó sci-fi. Bocs.

 • keios :

  Az viszont teljesen másik dolog hogy kinek mi tetszene…. Viszont ha ezek közül nem láttatok volna valamit akkor ajánlom erősen:
  – Egy csodálatos elme örök ragyogása
  – Mr. Nobody
  – Silent running
  – Találmány (Primer)

  No ejj.

 • Denevértojás :

  Kenobi! Korrekt válasz!

 • pharkas :

  A 25 legjobb (kommersz) sci-fi

  Van 3-4 ertekelheto is a listan, nagyreszt viszont halivudi akcio szuperfos

  Par Film, ami szerencsere nem kerult bele ebbe a meltatlan kornyezetbe :

  – Ghost in the Shell
  – Dark City
  – Existenz
  – Primer
  – Gattaca
  – Stalker
  – Logan’s Run
  – Soylent Green
  – Equilibrium

 • kizcar :

  Az ötödik elemnek szerintem is helye lenne a listában, mondjuk a függetlenség napja helyett. Akkor még a Predator és a Kedves ellenségem is helyet kaphatott volna.

 • horseman :

  Ami még ezeken kívül megragadott az Az Androméda-törzs (The Andromeda Strain) (1971) volt. Mestermű a maga nemében.

 • pharkas :

  Meg egy aprosag.
  A Star Wars elso (vagy negyedik) reszenek az a cime, hogy New Hope.
  Nem tul logikus,hogy kulon szerepel a csillagok haboruja es a birodalom visszavag,mivel az elobbi hat filmet takar,az utobbi meg csak 1.

 • kenobi :

  Pharkas: A Logan futása, az Existenz, az Equilibrium természetesen jó filmek. De nem szólnak akkorát, mint a többi “szuperfos”. Szerintem. :)
  Kizcar: A Predator a készülő 25-ös akciófilm listában kap megérdemelt helyet. Nem akarom szítani a kedélyeket, de Steven Seagal, Jean-Claude Van Damme film ott nem lesz. :D

 • zeezoli :

  Kedves Kenobi!
  A sorrend szerintem nem is annyira fontos, mert az egyénenként úgy is eltér. A Hold című alkotást láttam legutóbb a listán lévő filmek közül, és személy szerint nekem nagyon tetszett. Jó sztoriból egy jó filmet sikerült készíteniük az alkotóknak. Végig nagyon izgalmas és elgondolkodtató volt az a jövőkép amit elénk tárt a film.
  Nekem a Ridick filmek (“22 évente sötétség” , és a Sötétség Krónikája”) hiányoznak a listáról! A kettő közül legalább az egyik beférne a listára, az “Emlékmás”, “Gattaca”, “Dark City” filmekről már nem is beszélve, de ezek már mind mind csak személyes kedvencek! Be is fejezem az írást mert jutnak eszembe a jobbnál jobb sci-fi-k, amiknek egy 25 lista nagyon kicsi. Ezért minden tiszteletem a tiéd, hogy vetted a fáradságot, elkészítetted ezt a listát, és meg tudtad húzni a határt 25-nél! Így is nagy munka lehetett! Nekem tetszett!

 • BJ :

  Igen az Equilibrium és a 22 évente sötétség is beleférne. Nem egyszerű! :)

 • Somi :

  Üdvözlégy minden sci-fi fan!

  Remélem nem vagyok egyedüli lány aki szereti ezt a műfajt. :) A listával kapcsolatban igen sok a keveredés, de szerintem nem gond elvégre igen nehéz elkülöníteni a sci-fi drámát, vagy a sci-fi akciót mert egy rakat műfaj párban jár egymással. A helyedben 50-es listát csináltam volna, vagy kicserélnék a magam ízlésére egy két filmet. Azt nem tartom egészen jó indoknak illetve nem értem ,hogy ami nem volt szuperprodukció de elismerten jó filmek mint az Equilibrium (személyes egyik kedvenc)miért ne lehetne benne a listában? Ugyan is a fenn nevezett filmnek az egyik baja, hogy a Mátrix után jött ki.:( Nekem a Mátrix kevésbé tetszik mint az EQ. Ezzel nem a filmet becsmérelem, mert a Mátrix fantasztikus, csak az EQ kevesebb pénzből és őszintén jobb főszereplő karakterrel és színésszel/színészekkel, és kicsit (számomra) összetettebb sztorival rendelkezik igaz ez utóbbi csupán hangyapöcsnyivel.

  A 12 majom sci-fi thriller, az ALien sci-fi horror ez is azt mutatja, hogy nem érdemes azon hőbörögni, hogy egy horrornak vagy akciónak vagy drámának való film miért került bele a listába. A sci-fi elemeken megint lehet kicsit vitatkozni. Ennyi erővel bármelyik film amelyikben űrhajó van sci-fi lehetne, mondjuk a Nyomás utána (Bud Spencer és Terrence Hill) mert van benne egy rakéta. XD Na ez túlzás csupán érzékeltetni akartam a banilitást.

  Örülök, hogy Star Trek filmek is kerültek be. :) A magam elfogultsága miatt betenném az összes ST filmet és a sorozatokat is XD. A Serenity jó alkotás mind a sorozat mind pedig a záró film, de azért nem tenném listába mert kevésbé klasszikus mint mondjuk vele ellentétben a STar Trek vagy a Battlestar Galactica, vagy akár a Csillagkapu.

  Függetlenség napja vs. Ötödik elem…ez azért nehéz mert mindkettő akció sci-fi, csupán az előbbi napjainkban realisztikus módban játszódik, az Ötödik évad pedig egy valóban elképzelt jövőt tár elénk. Én mindkettőt beraktam volna a listába egymás után, de szerintem az Ötödik elem jobban belevaló lenne a listába.

  De az Equilibrium mindenképp helyet kaphatott volna. :) Lenne még animációs film amit betennék a listába de nem tudom mennyire helyes az élőszereplőset keverni az animációval.
  A Dűne is helyet kaphatott volna, lehet, hogy kevésbé látványos mint egy SW, viszont a története (aki olvasta tudja pláne) sokkal jobb, ne értsetek megint félre, szeressük az SW-t ami számomra kevésbé drámai és egy laza hétvégén végignézem az összes részt amikor előtte egész héten melóztam, szóval kikapcsolódásnak tökéletes, de ha valami összetettebbet szeretnék számomra a Dűne az ami viszi a pálmát, no meg imádom a világát. *.*

  Huh kicsit bő lére eresztettem a gondolataim szárnyas fonalát. :P Elnézést. ^^

 • kenobi (author) :

  Kedves Somi!

  Őszintén örülök, hogy ilyen terjedelemben írtál. Lesülne a pofámról a bőr, ha nem reagálnék, mert megérdemled.
  Ami a szuperprodukciókat illeti, ha megnézed a listát, akkor találsz “apróból” készült darabokat. Nyilván most nem a régi idők blockbusterére, a Metropolisra gondolok, de ott a Hold a maga 5 milliós költségvetésével. Ebből James Cameron még cipőt sem vesz.
  A nagyobb listán én is gondolkodtam. Az 50-es felsorolással csupán két baj van: a terjedelem, és ott az 51. film. Mert van, elhiheted. Azok a filmek, amiket itt hiányoltok, nekem is megfordultak a fejemben. Sokan jelezték a Gattacát, remek és szuper – de nem véletlenül maradt ki. Ahogy írtad, a műfaji határok összemosódtak, készül még több összeállítás is – az egyikben ott lesz.
  Dűne. Most megköveztek, de nekem nem tetszik. Majd megpusztultam, míg végignéztem. Sajnálom, de ez van.
  Equilibrium. Szerintem olyan dirr-durr és paff mozikkal kéne egy szinten venni, mint a Dredd bíró. Most nem a minőségre célzok, hanem arra, hogy – inkább – sci-fi köntös mögé bújtatott szimpla akciófilm. Jó, tudom, Terminátorok. De mégse. A vallás zavaros tanai és Christian Bale rezzenéstelen ábrázata szépen egymásra talált, de az “X-faktort” valahogy nem érzem benne, ellenben a Robikban igen. A listán szereplő filmek többsége valami újdonsággal, egyedivel szolgált a sci-fik népes táborában, azért is kerültek a válogatásba.
  Természetesen, mindenki igényének képtelenség megfelelni – ám nem is kell. A magam részéről örülök a sok-sok hozzászólásnak, bízva, hogy az akcióknál is megteszitek – mert az igazi darázsfészek ott várható. :)

  Üdvözlettel Mindenkinek: Kenobi

 • kerge33 :

  Az Equilibriummal az is a baj szerintem,hogy a fent említettek mellett egyértelmű 1984 és Fahrenheit 467 lopás.Ettől függetlenül nem rossz film,de nincs a helye a nagyok között:-)

 • kerge33 :

  Mit írtam?Fahrenheit 451 természetesen:-)

 • Somi :

  Kerge33: igazad van, felfedezhető némi vonal. Mondjuk ha már eljutunk odáig hogy ki merít innen onnan akkor Tarantino…az ő filmjei mindegyike “lopás” a jó értelemben. Nem mindegy hogy valamit hogyan dolgoznak fel újra, legyen az téma, kosztüm zene karakter történet. Ő jól csinálja és kész. Na de nem erről beszélünk eltértem a lényegről. :P
  Tehát igen egyetértek veled valóban van egy kis Fahrenheit 467 utánérzés. Speciel most így eszembe jut, az is faszányos kis film. XD

  Kenobi: köszönöm hogy válaszoltál. ^^ A Dűnével kapcsolatban inkább a könyvet ajánlom mint a filmet. Amikor először láttam a filmet nekem sem tetszett, csak miután elolvastam a nem kevés könyvet akkor szerettem bele. Amúgy nem tudom ez idevaló kérdés, ha nem kérlek ignoráld a kérdésem: Tehát kitől fogadtok el kritikákat illetve film vagy sorozat dvd egyéb ismertetőket? van valami követelmény? Csak érdekelne. :)

  Előre is köszönöm, meg utólag is. ^^

 • Somi :

  Kerge: én csak arra emlékeztem hogy Fahrenheit meg valamilyen szám. XD Szóval ne aggódj. XD

 • kerge33 :

  Somi!Semmi gond,csakis magamat javítottam ki.Mármint a cím elírását:-)

 • Riszpekta :

  A listában szintén elfért volna, sőt helyet érdemelne az Eredet is.

 • Talmi :

  Kicsit elutaztam, így most látom csak eme bejegyzést. Amit én hiányolok, egyik személyes kedvencem, az a Kurt Russel féle Katona. Sokan nem ismerik, pedig nagyszerű alkotás. És valahogy Riddick-et is hiányolom.

 • kompi :

  Talmi: A katona volt az első DVD-n megvásárolt filmem, valamikor 2000 környékén. Rongyosra is néztem:)

 • kenobi (author) :

  Talmi: A Pitch Black mára már kultfilm lett, figyelembe veszem – másutt. Folytatása már nyomába sem ér, szerintem közepes. Csakúgy, mint A katona. Egyébként imádom Kurt Russel filmjeit és bevállalom Kompitól a fegyelmit :D, de ez hulladék/roncstelepes sci-fi eksön nem üti meg a mércét.

 • kompi :

  kenobi: félreértés ne essen, csupán némi nosztalgia támadt bennem a film iránt – kellemes, többször is nézhető alkotás, de Alltime toplistán szerintem sincs helye.
  Amit viszont én is elfelejtettem, az a többek által említett Az ötödik elem – csatlakozom, az én listámon is a top 10-ben lenne a helye.

 • Scarface :

  1-2 kivételtől eltekintve jó a lista. Ami szerintem kimaradt:

  2010 Űrodüszeia (szerintem jobb, mint a 2001)
  Dark City (csodálatosan dark)
  Aeon Flux (2005) (ráadásul az egyik főszereplő magyar (Csókás Márton) Magyarországon nem mutatták be. Fantasztikusan kidolgozott design, remek story

 • koko.no1 :

  Jó a felsorolás, de sajna Predator 1-2 az hiányzik mondjuk belőlle, akció ide vagy oda a Predator egy izzig-vérig sci-fi lény ha tetszik ha nem! Ráadásul nem független az ALIEN story-világtól sem. Az Alien vs Predatort hagyjuk. De az első két Predator film mára már kultuszfilm lett! jah és mivan az Alpha holdbázissal????????????????????????????

 • fefe :

  Jó a lista, DE!!!!!!!!!!
  Senkinek nem jutott eszébe egy film -pedig látom sok “hozzáértő” volt jelen.
  Csak annyit mondok: SUNSHINE /Napfény/ -2007
  Azzal mi van?
  Szerintem totál belefér a Top 25- be, nem Mr. Kenobi?

 • kenobi (author) :

  fefe: Ha Napfény ide beférne, akkor pl… a Pandorum is. Nem rossz film, amit hiányolsz, csak vannak nála emlékezetesebbek is, szerintem.

  Üdv.: Kenobi

 • fefe :

  Total Recall?, Különvélemény?, Én a robot? A.I.?

  Klasszikus íróktól klasszikus filmek!!! Sztem hamarabb beilleszteném a listába, mint a Moon-t, vagy a Galaxy Quest-et! Nem csak a műfaji sokszínűség itt az érdekes(mármint, h kommersz, vagy épp vígjáték), hanem az is, h a sciense fction műfajban melyik az ami maradandó, és etalon, melyek azok amelyekből sokszor átemelnek más filmekbe is!
  A Moon igényes film, kevés pénzből, mégsem hinném h helye lenne egy Terminátor, egy Bolygó neve halál mellett!

 • kenobi (author) :

  fefe: Még az elején írtam valahol, hogy nekem az A.I. valamiért nem az igazi. Az Én a robotra még a legeslegesleges lágyszívűbb rajongók is azt mondják, hogy közelébe sem ér Asimov világának, harmatos nyári blockbuster. A Különvélemény jó lenne, ha Spielberg és operatőre a szemcsésséggel, a mesterkéltséggel, a kék-fehér színek túlzott erőltetésével nem cseszné szét a látványt. Ezzel nem egy futurisztikus krimit hoztak létre, hanem az élvezhetetlenség határát súroló képi világot. Nézzed meg BD-n! Emlegettem a felmenőiket. A Total Recall bevallom nagy kedvenc, de mégsem éreztem elég erősnek a 25-ös listába. Persze, a fenti filmek szubjektív véleményemet tükrözik, mindenkinek más sci-fi movie a szíve csücske – ez így van rendjén. Lényeg a közöttünk zajló értelmes párbeszéd.

  Üdvözlettel: Kenobi

 • Miner :

  A “klasszikus íróktól klasszikus filmek” mondaton azért akaratlanul is megakadt a tekintetem. Total Recall? Olvastad Philip K. Dick eredeti novelláját, az Emlékárusítás kicsinyben és nagyban-t? Körülbelül annyi köze van a filmhez, mint a Sorsügynökségnek a Helyreigazító csoport-hoz. Kb. az alapötlet. Az Én, a robotról már nem is beszélve… Ezzel természetesen nem a filmeket és nem is az ötletadó írásokat akarom minősíteni, mindegyik kitűnő a maga nevében.

 • Grigorij :

  Mivel a definíció se nem pontos, se nem lett betartva, tessék további néhány klasszikus, melyek némelyike gond nélkül “ver” pár listán szereplőt…
  Ízlések és hatalmas pofonok!

  451 Fahrenheit
  A feladat
  A nap, mikor a Föld elhallgatott (1951)
  Az Androméda törzs (1971)
  Az emlékmás
  Az utolsó csillagharcos
  Brazil
  Csillagember
  Csillagkapu
  Elem nélkül nem megy
  Evolúció
  Equilibrium – Gyilkos nyugalom
  Földi űrutazás
  Galaxis útikalauz stopposoknak
  Gattaca
  Kapcsolat
  Kedves ellenségem
  Mechanikus narancs
  Millennium (1989)
  Selyemgubó
  Solaris (2002)
  Solaris (1972)
  Támad a Mars!
  Világok háborúja (1953)
  Vissza a jövőbe I.II.III
  +1
  Vérbeli hajsza

 • Grigorij :

  Egyébként szívesen olvasnék véleményeket arról, hogy egyes esetekben miért elfogadhatatlan a remake az eredetihez mérten (A nap, mikor a Föld elhallgatott (1951) vs. Amikor megállt a Föld vagy a Világok háborúja (1953) vs. Világok harca) és miért lehetett az új feldolgozás az elődjéhez képest is élvezhető..? (Solaris (1972)-(2002), Androméda törzs)

 • kompi :

  A sci-fi műfajban szerintem egyáltalán nem elfogadhatatlan a remake, sőt a digitális technológia fejlődésével vizuálisan egyre jobb és jobb filmek készülhetnek.
  Az másik lapra tartozik, hogy a sztori/rendezés miatt esetleg gyengébbre sikerül a vártnál.
  ps: Vérbeli hajsza klassz volt, el is feledkeztem róla.

 • cantri :

  Igényes, élvezetes összeállítás, de titeket ismerve (ami már éveket jelent) nem is lepődtem meg. :)

  Aminek nagyon örülök, hogy bekerültek olyan alkotások, mint a Hold vagy a 12 majom, melyek koránt sem a tipikus sci-fi alkotások megtestesítői. Vagy említhetném a ma már eléggé elfeledett Metropolist is. Illetve, hogy legalább említés útján, de itt van a Kapcsolat is.

  A Harmadik típusú találkozások-at valahogy sosem tudtam szeretni, de megértem, hogy itt van, hiszen eléggé alapfilmként van kezelve. A D9 ugyan az utóbbi évek egyik legjobb sci-fi-je, de ennyire előkelő helyet túlzónak vélek, főleg ilyen veretes mezőnyben. Illetve szívesen láttam volna még előrébb a Terminátor folytatását is, de ezt nézd el nekem, az egyik legnagyobb kedvencem az a film. Galaxy Quest-et pedig nem gondoltam volna, hogy valaha látni fogom ilyen kiváló alkotások társaságában.

  Aminek örülök, hogy a kommerszebb alkotásokat nagyjából kerülted, így nem is értem, hogyan hiányozhatnak bárkinek is egy ilyen összeállításból olyan filmek, mint a Világok harca (új), Star Trek (új), Armageddon, Serenity, Különvélemény, Napfény vagy pl az Én, a Robot, melyek tényleg jó filmet, no de itt MINDEN IDŐK legjobbjairól van szó, nem kerülhet be akármilyen film.

  A hiányzókat tekintve a legszembetűnőbb Tarkovszkij Solaris-anak hiánya, illetve az Eredet, ami szerintem egyérteműen ebbe a műfajba sorolható. Esetleg meg lehet említeni Fahrenheit 451-et és bár a 25-be nem biztos, hogy beraktam volna, de a Vissza a jövőbent azért erőteljes túlzás vígjáték katergóriába sorolni.

  Az biztos, hogy kemény dió egy ilyet összeállítani, de azt hiszem nem lőttél/lőttetek mellé, úgyhogy csak bátorítani tudom a későbbi összeállításokat.

  Végezetük így lábjegyzetként, csak egy valamit nem értek igazán. Lehet én vagyok a gyenge felfogású, de az alábbi mondatot nem értem, mert a Titanic sok érzelmet vált ki a nézőjéből, de a kacagás aligha tartozik ezek közé.

  “Gondoljuk végig: ha annak idején James Cameron nem kaszál a Terminátorral, sose kacaghattunk volna hatalmasakat a Titanicon.”

 • convar :

  Nem vitatkozom a listával, mivel tudom milyen szubjektív dolgok ezek. Inkább én is közreadom az enyémet, az elárul mindent :)

  1. Terminator saga (sorrend ezen belül: 2-3-1-4)
  2. Szárnyas fejvadász
  3. Alien saga (sorrend ezen belül 1-3-2-4)
  4. 200 éves ember
  5. Mátrix saga (s. e. b. : 1-3-2)
  6. 2001 Űrodusszeia
  7. Majmok bolygója 1 és 2 (az eredetiek)
  8. 12 majom
  9. Predator saga (s. e. b. : 2-1-3)
  10. Gattaca

  +1 Immortal (Ad Vitam)

 • WishinaK :

  Ezt a listát tuti egy begyöpösödött emberke állította össze. Rengeteg sok régi film van benne, persze ezek szerintem is még mindig jó filmek, de az újabb, mai filmek már messze lekörözik a régieket. Pl. az avatar, hogy kerülhetett itt csak a 23. helyre? Szerintem bármely épelméjű ember aki megnézte annak tuti, hogy benne van az első 10-ben.

 • kenobi (author) :

  WishinaK: Bizony sok a régebbi film, ami nem véletlen, mert az újabbak közül csak kevés üti meg a szintet. Az Avatar pedig azért 23., mert az épelméjűek körülbelül oda sorolják. Láttad a hozzászólók listáit? Többségük nem is jegyzi. :D Annak kifejezetten örülök, hogy első hozzászólásoddal itt a Filmtraileren rögtön helyretettél. :D

 • ugge :

  Nekem a gyerekkori, mozikban látott sci-fi filmélményeim a legmeghatározobbak.emlékszem ált.isk.2.os voltam mikor bejött elöször a moziba a star wars.persze vmi már akkor is benne volt a levegöbe hogy ilyen itt még nem volt.kikönyörögtük hogy mehessünk, ekkor az ut. pill.ban beállitott anyánk huga, akik véletlenül megnézték és persze ilyen borzalom!!! nem valo gyerekeknek(ez még a kőkemény szoci volt).megszivtuk.2év mulva ujra jött mert a köv.héten már ott toporgott a birodalom visszavág.akkor már mindenki tudta a suliban hogy kb. mi ez az egész.azt nem lehet leirni hogy ott mi volt abban a falusi moziban. csak hétvégén volt mozi, d.u.-tól estig 3 elöadás és kb.olyan 160 féröhelyes volt a terem. A gond az volt hogy az emberek nem is akartak kimenni hogy az ujak bejöhessenek, illetve kb.3szor annyi kamujegyet adtak el a pénztárnál mint ahány “ülőhely” volt.szoval a 70éves manci néne beállt az ajtoba,a morgó-hörgő embertömeg elé, hogy tépkedje a jegyeket, de pechjére vki belülről kinyitotta az ajtot,és a tömeg megindult.repültek az óriási függönyök, meg a néni, ült mindenki oda, ahova tudott.egyszerüen mindenhol emberek voltak.(plussz komoly nézeteltérések is,amiket mifelénk a mozi után mindig rendeztek) A vészkijáratos ajtot is benyomták, es a mozikertből is nézte vagy 30ember A Birodalom Visszavágot.óriási volt.az ezt követő dzsedis kártya örületről már nem is beszélve.(vagy hogy mekkora bunyók voltak a Bud Spencer-TerenceHill-es filmek után a mozikertben)Naszóval kemény dolog sci-fi listát összeállitani már csak azért is mert a régebbi filmek igaz szerintem tartalmassabbak ám az ujabbak bizony sokkal látványosabbak.nade méjlevegöt véve én is összeállitottam az én kedvenc 25sci-filmemet.persze vannak komoly hiányosságaim pl.a régi Star Trek sorozat(vhogy kimaradt)+még pár régi klasszikus.25:Gömb 24:Az Andromeda törzs 23:Zöld szója 22:Robocop 21:Függetlenség napja 20:Selyemgubo 19:Gyilkos Robotok 18:Stargate 17:Escape From New York 16:Terminator 15:A Sith-ek bosszúja 14:Bolygó neve halál 13:T2 12:Alien 11:12 majom 10:E.T 9:Majmok bolygója(68-as) 8:A Kapcsolat 7:2001 ürodüsszea 6:Matrix 5:3-ik tipusú találkozások 4:Abbys 3:Star Wars(77) 2:A Birodalom visszavág 1:A Szárnyas Fejvadász.. Szóval a sci-fi filmek pantheonjában nálam a Szárnyas Fejvadász ül a legmagasabb helyen.valójában a hangulata miatt amelyett kivált belőlem.csodálatos zene, szitáló eső, sötét sikátorok, kökemény magányos zsaru, gyönyörű nő, halálos de érző ellenfél, és a végsö leszámolás.ez igy összegyurva ,szóval, még nem csináltak ettől jobbat.ezt a fiatalabbaknak irom hogy volt még egy klasszikus gyerekkoromban, méghozzá egy amerikai tv sorozat:Az Ember az Atlantiszról.Mark Harris alias Patrick Duffy.eszméletlenül tetszett nekünk.Azóta is keresem hiába.

 • Móki&Bálász :

  És hol a predator????? Ez így szar

 • cicamica :

  Sok jó filmet felsoroltatok, köszönöm szépen! Mindenkinek :) Jó részét láttam is, a többit pedig feltétlenül megnézem. Azért nekem tetszett a “Háború a földön” is, bár a könyvet meg sem közelíti…

 • Barnabás :

  Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés…ez valami vicc!

 • kerek :

  sziasztok

  Tudom filmekről van szó,de kiváncsi vagyok a reakcióra. nem tudom ki olvasta az “Alapitvány” triologiát s azok késöbbi kiegészitőit,ha azokat megfilmesítették volna vajon hol szerepelne szerintetek a listán? nekem nagyon tetszett.
  üdv

 • far vik :

  Jonny Menmonic – A jövő szökevénye – roncs-sci-fi kazegóriában.

 • atheoi :

  Hi!

  A listában szereplő szinte mindegyik filmmel egyet értek, de sajna a rangsorolást elég rossznak tartom.Amennyiben az alapján rendezted, Neked mi mennyire tetszik, érdekes…
  Ha bevétel alapján, akkor meg rossz a sorrend…
  Ha bármilyen kritikusi adatok, oldalak, esetleg vélemények alapján, akkor is kizárnám, hogy jó a sorrend.

  Szóval lehet, hogy ízlések és pofonok, de azért az Avatár elé tenni a Galaxy Q-t szerintem egyenesen nevetséges, és ez csak 1 példa, írhatnék még pár ilyet.Ha komolyan gondolod ezt a ranglistát, szerintem nem igazán Neked való ez a fajta rangsorolás.
  Simán a kedvenc 25 sci-fi, az ok.De ranglista?…

  Röviden ennyi.Bízok benne nem veszed a személyed elleni támadásnak, nem annak szántam.De ez a véleményem, mivel hasonló listát utoljára egy romkészre szívott ismerősöm alkotott nemrég, csak rajzfilmekből. :)
  És sajna az is kb annyit hozott ki belőlem, mint ez a ranglista.
  Legyintés és egy mosoly.

 • Bega :

  Alapítvány trilógia…igen, abszolút no.1. Szó volt a megfilmesítésről is. Kicsit tartok tőle, hogy a bennem felépült képet lerombolná egy gyenge mozi.Habár ez minden megfilmesítés esetén benne van a pakliban.De azt gondolom, a bármely könyv által az emberi képzelőerő alkotta “filmet” nem lehet túlszárnyalni.Majd meglátjuk. A 25-ös lista teljesen szubejktív, de hát nem is az imdb-n vagyunk. :)

 • Daniel :

  Szóóóval, mivel itt azt mondják, fogalmazzak finoman, ezt teszem. Az ízlés egy dolog, a kritikai érzék egy másik. Javasolnám változtasd meg a bejegyzés címét “Az én 25 kedvenc filmem”-re, Ebben a felsorolásban a Galaxy Quest, és a Robotzsaru szerepel, ami szinte minden -filmet már látott- ember szerint, legyen szó akár lelkes mozizóról, akár kritikusról, a limonádé kategóriába esik, ezzel szemben idézem: “A Dűnét nem vehetjük komolyan, nem is vettem. Csakúgy a vert seregben Spielberg Világok harca”
  Ezt ugye senki nem akarja komolyan venni?

 • bende :

  nem vagyok egy nagy Sci-Fi néző,de szerintem a VILÁGOK HARCA felférne a listára

 • sidra :

  kekeckedésül megkérdezném, a Sith-ek bosszúja nem réges-régen játszódik?… :)

 • Danny :

  A Tron, avagy a számítógép lázadása (1982) senkinek se jutott eszébe?:)

 • XantofillAnn :

  Számomra nagy csalódás volt hogy kihagytátok a Csillagközi Rombolót

 • orkiman :

  Dark City
  Gattaca
  Donnie Darko
  Stalker
  Brazil

  Ezekkel mi a helyzet?

 • hypno :

  Nálam első az Andsroméda törzs, második a Feladat (Zsoldos Péter azonos című könyvéből készült három részes tv film)

 • Leves78 :

  Hát én a Mátrixot legalább másodiknak raknám be, ha nem elsőnek….de mondjuk a Szárnyas fejvadász miatt inkább nem, és még az Emlékmást raktam volna be az Avatart és a majmok bolygóját meg előrébb sokkal

 • HAL9001 :

  Én csak a fejemet fogom… A 2001 csak 13, a Mátrix meg ennyire elől… Nem értem a szerzőt mi lelte…

 • Bohusek :

  Üdvöz!

  A tudományos fantasztikum vászonra megálmodását a technikai háttér hiánya sajnos nem igazán tette lehetővé akkor, amikor az virágkorát élte. Mert eme műfaj lelkes hívei jól tudják, hogy a múlt század elején voltak a kezdeti szárnycsapások, de szárnyalása igazán az ’50-estől a ’70-es évekig tartott – írott formában. Megjegyzem, ezek nagy része még ma is megállják a helyüket, a kiadók nem is igazán adnak ki jobbakat, mint azok újrakötéseit. Az időszakot követően a regényeket is kezdte utolérni az a tendencia, mint a zenét és bármi mást: az ötlettelenség és a korábbiakból való merítés. Tisztelet a kivételnek, persze.
  A filmekre visszatérve: Amikor a technikai lehetőségek láthatóvá tették a sorokat és az elképzeléseket, azaz, amikor a Sci-fi helyet kezdett követelni magának a filmgyártásban, az már egy meghatározott kerékvágásban haladt. Ezt nem lehetett figyelmen kívül hagynia a készítőknek, ezért kompromisszumot kellett tenni. És így jöttek létre a Sci-fi akciók, drámák, vígjátékok, horrorok, stb. De igazán ezek attól, hogy ilyen környezetbe helyezték történeteiket, még nem lettek feltétlenül a műfaj részei. Itt lehet hát összekeverni, mi is Sci-fi film és mi nem az.
  Ha megengeditek, megpróbálom szavakba önteni különbséget, amit szerintem mindannyian éreztek.
  A Sci-fi, mint műfaj definícióját most nem taglalom, mert azt megtaláljátok több helyen. Most inkább amam bizonyos határvonalat próbálom érzékeltetni. Tehát a történet mesélője a tudományos fantasztikumban elénk tár egy kigondol világot – legyen az a meglévőből továbbgondolt, vagy teljesen eltérő – ezzel biztosítva minket a fantasztikum részről. Aztán ezt bemutatja tudományos oldalról, miért úgy működik úgy az a világ, amibe minket belerángat. Itt társadalmi, technikai vallási, biológiai, stb. dolgokról van szó. Ezek aztán végig jelen vannak a történetben, hiszen erre épül a kitalált világ. Az már csak fogás, ha a történet végére áll össze a kép, de lényeg, hogy a kitalált világ működése is rendben legyen. Ehhez már csak az kell, hogy ebben a fantáziavilágban mik történnek, mint cselekmény. Fő karakterek, szereplők, fajok, stb, mindegy. Ez egy Science-fiction. Ezek között a rangsort a minél eredetibb elgondolás és a kitalált világ/rendszer működőképessége jelenti, filmek esetében persze hozzájönnek a megvalósítás kellékei és módja, amelyek hivatottak minket, a nézőket mind jobban a kialakított atmoszférába beszippantani.
  A határvonal másik oldalán ennél egyszerűbb a készítők feladata: Végy egy horror, vígjáték, stb. történetet, adj neki futurisztikus körítést vagy tedd Sci-fi történetekből ismert klisék közé és kész. De ezek sajnos nem törődnek a részletekkel, azaz a kitalált milliő működésével, miértjeival, hanem a történetre fókuszál, azzal akarja eladni magát. És még ha ezek a történetek lebilincselőek is, nem tudnak a műfaj részesei lenni, mert a másik oldalról közelít és a cselekmény áll mindenek előtt. holott a korábbiakban felvázoltam, hogy az már egy igazi tudományos fantasztikus mű “könnyebb” része.
  Remélem, a soraim kellőképpen megfogalmazták, amire hivatottak és hogy helyeslő bólogatást váltott ki minden olvasójából.
  És nem feladatom pálcát törni egyes filmek felett, hiszen a szempontrendszer nagyon összetett azok rangsorolásánál. Egy ilyen hálátlan feladatnál először mindenképpen azt érdemes megvizsgálni, mi az, ami tényleg a műfaj része, ami a rangsor lista alapanyagát képezheti és nem csak kliséket puffogtatva egy akciódús, vagy horroisztikus történetet ad el Sci-fi gyanánt. így nézve az Alien filmeknek megvan a kialakított világa, habár hiányosságai miatt magyarázatokért kiált. Tehát a kitalált világ működésében rések vannak, ami erőteljesen hátrányos, mint Science-fictionként nézve. A Robotzsaru jól példálózza a sci-fi-nek látszani akarók táborát. Végy egy zsarut, turbózd fel hi-tech cucokkal és küld a rosszarcúak ellen. Nem más ez, mint egy leszámolás-történet, amit fel kellett dobni, hogy Charles Bronzon filmje után még eladható lehessen.
  De minden elismerésem az eredeti rangsor készítőjéért azért, mert nem könnyű témát ragadott meg és igyekezett felvázolni. És tényleg nagyon nehéz objektívan elkészíteni egy ilyen listát.
  az, hogy élő színészekkel vagy sem készül el egy film, attól még Sci-fi és film a javából. A Kamera által homályosan ráadásul a kettő keveréke – csakúgy, mint az Avatar (itt egyébként kissé csalódott voltam a moziból kijövet, mert ugyan fantasztikus világot alkottak, ami a Gaia elméletből merít, tehát nem eredeti, de történetileg egyszerűen új köntösbe bújtatták az indiánok kolonizálását). A Renaissance, a Final Fantasy- A harc szelleme, és még sorolhatnám, ugyan animáció, de ez csak a megvalósítás eszköze, a lényeg, hogy megadja nekünk mindazt, ami által méltón a tudományos fantasztkus művek közé emeli.
  Megemlíteném még a Marsbéli krónikákat vagy a Mennydörgő robajt, amelyek egyeseket nem kötnek le, a technikai kivitelezés az első esetben idejétmúlt, a második esetben pedig történetileg esetlen novella adaptáció, viszont maga az elképzelés, az ötlet és a világuk sajátos. És persze rengeteg van még, mint a Sikoltók, amely szintén Dick nevéhez fűződik vagy a Vágott verzió.

  Zárszóként mindenkinek sok sikert kívánok a maga ízlésének megfelelő tudományos fantasztikum megtalálására és mindannyiunknak kívánom, hogy a vásznakról is egyre több, kliséktől mentes igazi remekművek köszönjenek ránk.

 • Bohusek :

  Ja, és a méltatlanul elfelejtett, mozikban nem is vetített filmek is igazán nagyok tudnak lenni, mint pl.: az 1 pont 0 vagy a Pí.

 • Racska194 :

  Nem olvastam végig az összes hozzáoszlást, de az feltűnt, hogy sokan nem értették meg, hogy ez a szerző saját véleményén alapuló listája.
  AZ enyém is hasonló lenne. Bár a hozzáoszlások során hiányolt filmeknél, mindig magamban megjegyezem, hogy tényleg ezek is jó filmek voltak. Keresek egy filmet ami arról szól hogy egy nagy teherszállító űrhajó ami egy hiba során megsérül és csak egy ember marad életben, sodródik az űrben, és kb. 1 év múlva kerül vissza Föld körüli pályára. A film bemutatja, hogy először próbál fickó rendezett életet élni, de ahogy az idő telik, egyre jobban elhanyagolja magát. Majdnem olyan minőségű film volt mint az Alien 1. Számomra emlékezetes jelenet a filmen, hogy megtanítja a hajón lévő robotokat kártyázni, és próbál csalni ellenük, mire a robotok csalni is megtanulnak. A filmnek azzal lesz vége, hogy mikor újra megközelíti a Földet, azt az üzenet kapja, hogy sajnos most nem tudják megmenteni, de talán egy év múlva. Felrobbantja az űrhajót.

 • ufo69 :

  A Kapcsolat tuti benne lenne, nagyon elöl. S ha már sci-fi, akkor
  a szó szerinti értelmezésbe még a Holnapután is belefér…

 • Gubb :

  Többen mondták, hogy szubjektív ez a lista, de akor is lehetne következetes. “Nem veszek ide akció- meg horrorfilmeket, mint a Pandorum”. Igen, de akkor pl. a Mátrix, ami nem igazán egy sci-fi, inkább egy verekedős akciófilm, és abból is a béna fajta, hogy kerül ide akkor? Mondjuk ennyi erővel akkor már a Mortal Combat is jöhetne. Viszont ha van 8. utas, akkor a 22 évente sötétséget, ami, mint film, szerintem sokkal jobb az Aliennél, kár volt kihatgyni. Ha nincs ez meg a Pandorum, mert nem lehet horror, akkor meg mit keres itt a Nyolcadik utas a halál? Szóval a következetességnek nem sikerült megfelelni. Ha jelentős filmeket gyűjtünk, akkor mit keres itt a Galaktitkos küldetés? Ami egyébként tényleg egy rohadt jó sci-fi komédia. Ha jöhetnek vÍgjátékok, akkor meg hol az Űrgolyhók, ami az egyik legjelentősebb sci-fi paródia (bár szerintem nem a legjobb, mert a legjobb vidám sci-fi természetesen a Galaxis útikalauz). Kicsit össze-vissza ez a lista. Nincsenek egységes szempontok, és ez érződik.

 • Gubb :

  Az Avatar a Gaia elméletből merít: ugyan, dehogy. Az Avatar az ókori panteizmusból és a hatvanas évek hippimozgalmának szinkretisztikus földanya-képéből merít, a gaia-elméletnek ehhez semmi köze. A gaiai-elmélet szerint a bioszféra egyetlen hatalmas élőlény, az avatar szerint meg egy istenség, túlvilági élettel és hasonlókkal. Az egyik tudomány, a másik miszticizmus, semmi közük egymáshoz.

 • kenobi (author) :

  Gubb: Dobhatnál egy 25-ös listát, hogy képbe kerüljek az ízléseddel. :)

 • Filmklubos :

  Én, mielőtt egy ilyen listát készítenék, én magam elé raknék egy filmlexikont, vagy a kezdetek óta megjelent sci-fi filmek listáját.
  Meglepődnétek, hogy már akkoriban is voltak (akkori eszközökkel) jó próbálkozások. (Pl: The Day the Earth Stood Still – 1951-ből.) Vagyis igen sok filmet kellene értékelni egy helytálló 25-ös lista elkészítéséhez. Az említett Solaris és a sajnálatos módon kihagyott A.I., vagy az Emlékmás (Schwarzenegger), ill.A Forráskód c. film egyaránt előkelő helyet foglalnának el egy ilyen listán. Továbbá a TV-ből megismert sci-fi sorozatokat sem hagynám ki, mert nélkülük nem lista a lista.
  Összegezve: egy komoly munka elkészítéséhez bizony neki kell feküdni az adatok feldolgozásának. És ilyenkor nincs helye a személyes tetszési indexnek, mert ami filmtörténet, és jó mozi, az akkor is az, ha nem hozott dollármilliós bevételeket, vagy nincs túl nagy rajongótábora.

  Filmklubos

 • kenobi (author) :

  Filmklubos: Képzeld el, hasonlóképpen jártam el én is. Csak nem lexikonból pötyögtem ki a listát, hanem megnéztem – sok sok sci-fit az évek során. S mint cikkíró többször is kihangsúlyoztam, hogy kedvenceim szerepelnek, nem országos szavazás eredménye döntött. Tény, néhány film kimaradt, mások indulatokat fakasztanak, soktízezer olvasó kedvére tenni képtelenség, és nem is akarok. Erre példát is mondanék: az általad felsoroltak többsége – kivéve az elsőt – meg sem fordult a fejemben. Pedig láttam mindegyiket. Egy “helytálló” listát Tőled is örömmel fogadok.
  Üdv: Kenobi :)

 • majza :

  Szárnyas fejvadász az első? :D Jajjj

  Minden idők legnagyobb sci-fije örökre a Csillagok háborúja marad, a régi részek. Majd jön a Terminátor az Aliennel vetekedve. Aztán A kapcsolat, 2001 – Űrodüsszeia, Donnie Darko, Equlibrium, Matrix, Majmok bolygója (új), 200 éves ember, Világok harca, Serenity, A mélység titka, Avatár, 5. elem, A függetlenség napja, Gattaca, Csillagközi romboló, A gömb… elnézést sokatoktól, de a szárnyas fejvadászt megnézem újra akkor, mert vagy 20 éve láttam és akkor bizony nagyon nem tetszett.
  De az abszolute első a star wars 4-5-6… akkora szellemiséget, bölcsességet, ígazi jövő ízt egyik film se tudott még azóta sem produkálni, de az 1-2-3 szánalmas, említésre sem méltó erőlködés volt…

 • Lajcsi1975 :

  Szinte már már mulatságos , de a matematikát nem lehet megerőszakolni , ugyanis a kommentek alapján 100 filmet nem lehet beletenni egy 25-ös listába.

  Továbbá az is nyilvánvaló hogy ezek a sorrendek/listák szubjektívek , épp ezért nem kell ágálni ellene ha az nem felel meg az egyén izlésének.

 • ferfi :

  1 Star Wars (4-6)
  2 Majmok bolygója
  3 Nyolcadik utas a halál
  4 12 majom
  5 Szárnyas fejvadász
  6 Mélység titka
  7 Harmadik típusú találkozasok
  8 2001 Űrodusszea
  9 Terminator 2
  10 Matrix 1

 • Sebi :

  Csodabogár, illetve Halálsoron… necces sci-fik, de pl robotzsarunál több értéket képviselnek.

 • Bubu1978 :

  Racska194: Csillagközi hajótörött (The Man Who Fell to Earth) szerintem ezt a filmet keresed.

 • Bubu1978 :

  Bocsesz, mégsem ez az. :( de ha valaki tudja a címét, elárulhatná, mert engem is érdekelne.

 • mickey :

  Hölgyeim és Uraim, hát hol van a Predator????? A filmtörténelem legnagyobb, több megatonnás pacsija van benne, én akár hányszor láttam teljesen lemerevedtem, annyira király film! Szerintem simán Top Ten! Plusz az Event Horizont, egy meghatározó mű! Egy kérdés a végére! Equilibrium??? Ide való vagy nem? Én imádom és ide sorolnám!

 • Namerif :

  Először is, Kenobi mester, köszi a listát, már csak azért is, mert a hozzászólásoknál felsorolt filmek közül párat nem, jónéhányat pedig nagyon régen láttam. Ezen filmeket tehát meg fogom keresni és nézni. A lista alapvetően nekem is tetszett, persze, nem biztos, hogy ez lenne nálam is a sorrend. (“Érdekes módon” a Blade runner mindenkinél nagyon elől van.)
  Pár észrevétel: én nem hiszem, hogy a mátrix csak egy gyenge akciófilm volna…
  Az Equlibrium jó film, de sajnos cseppet sem eredeti.
  A T2 a filmtörténet egyik meghatározó darabja, már csak a technikai trükkök miatt is.
  Számomra az Avatar a látványvilágon kívül nem sokat ér.
  Azt hiszem, hogy a legzseniálisabb sci-fi írásokból szinte lehetetlen jó filmet csinálni, vagy legalább is nagyon nehéz (Alapítvány sorozat, Dűne sorozat és így tovább).
  Még annyit, hogy egy tu-fa filmet nem csak a történet tehet naggyá, bár az az elsődleges, hanem a látványvilág és az atmoszféra is, lévén, hogy képi művészetről beszélünk…
  Már csak annyit, hogy a Végjáték megfilmesítésére nagyon kíváncsi vagyok…

 • Fallom :

  Sajna Asimov műveket nem nagyon tudnak megfilmesíteni. Az Én a robot is több írásból összedobált vacak lett. Az Alapítványt meg szerintem lehetetlen vászonra vinni annyira komplex, arról nem beszélve, hogy félnapos mozi lenne :)

 • Fallom :

  Ja, még egy apró szösszenet: A “Revenge Of The Sith” csak 1db Sith-re utal, tehát nem “Sithek bosszúja”

 • Speder86 :

  Nekem a top 10-be csak Star Trek van :D

 • Frenk :

  Aki ezt a listát csinálta annak fogalma sincs a filmekről.Talán ha kettő,három film volt nézhető az se a legjobb.

 • BBQ :

  Frenk írd le a te listád! Lássuk, hogy milyen ha valakinek fogalma van a filmekről :D

 • ugge :

  gyerünk Frenk, szójjjon a colt.kápráztass el minket a szaktudással.

 • Tamás :

  Serenity (!!!) és az Faculty – Az invázium is hiányzik a listáról szerintem.
  A Serenity egész elől kapna helyet nálam.

 • ljerk :

  A Dűnét én először olvastam és utána néztem meg mindkét verziót (illetve az egyikből több alternatív befejezést). Nehéz filmre vinni egy ilyen fajsúlyú könyvet, nem is sikerült egyik rendezőnek sem. Azonban ettől függetlenül mégis tetszett mindkét változat.

  Csak azt tudom tanácsolni, hogy aki szereti a sci-fit az olvassa el a könyvet, mert utána érthetőbb a film és tisztában lesz vele, hogy nem kérhet teljesen lehetetlent a rendezőtől acélból hogy egyszerre vigyen mindent a vászonra – hiszen minden történés egyszerre játszódik térben és a szereplők szellemében is, mivel mindenkin hatalmas súly nehezül. Egyéni és közösségi sorsok függnek minden apró rezdüléstől, és nemcsak a saját következő lépést kell a legjobban megtenni, hanem tökéletesen előre kell LÁTNI (végülis erre van kihegyezve a könyv) a másik fél lépéseit is pillanatról pillanatra.

 • Smith :

  Ellentétben néhány rajongó társammal, a District helyezéséve egyetértek. Méghozzá azért amiért a Star Wars is jó, : hangulat,
  eredetiség, ötlet, és mégsem elvont. Mint például a Hold amin elaludtam. Az első helyezettet üdvözlöm, régi nagy kedvencem.

 • N :

  A Donnie Darko hogy maradt ki? Pedig toplistás.

 • instrumentat :

  Igen, igen!

  A lista nagyjából lefedi a kedvenceimet. A sorrend nem számít, kivéve persze az első helyezettet, ami a “legkedvencebbem”! Itt azért megemlítettem volna Vangelis zseniális, ihletett zenéjét!!!

  U.i.: Talán egy valamibe tudnék belekötni – kövezzetek meg – de ez a Star Trek hype!? Ezt nem értem…

 • Zefyr :

  Hú, ez a lista nekem nem túl eredeti. Szinte csupa blockbuster. Aki kicsit is a sci-fi zsáner mélyére ás, nem feltétlenül e darabokat sorakoztatná fel ebben a listában. Persze akadnak itt alapművek (Metropolis, Szárnyas fejvadász, A dolog, 2001, stb.), de például én sohasem értettem a Star Wars körülötti hype-ot. Eleve nem sci-fi. Science fantasy, egy űropera. Attól mert látványos, s egy király a háttérmitológia, maga a narratíva valami elképesztően pocsék, sablonos, szájbarágós, elcsépelt. Mérhetetlenül hollywoodi. Mind a 6 epizód. Az ilyen filmekre azért haragszom, mert hihetetlenül hülyének nézik a nézőt, palira veszik. De vissza a kérdéshez. Hol vannak a Tarkovszkij csodák? (Solaris, Stalker) Andrej Zulawski Fehér bolygója, Cronenberg bio-horror-sci-fiei, a japán filmek, ésatöbbi. De maradván a híresebbeknél: Hol az Ember gyermeke, a Donnie Darko? Ízlésekről nem illik ugyan vitatkozni, de ez egy elég felszínes lista. Tessék mélyebbre ásni!

 • Brill :

  Te meg miről beszélsz?

  Ha nem “illik”, akkor miért teszed?

  A Star Wars alapmű, nem véletlenül.. (a 2.3 rész technikalilag jobb, szebb, bár tényleg kissé hollywoodi)
  A szárnyas fejvadászon elaludtam. A lista egyébként jó, jó filmek még ha nem is illik mind ebbe a kategóriába.

 • Brill :

  “Fogalmazz szépen.”

Szólj hozzá te is!

Írd be a hozzászólásodat, vagy a trackbacket az oldaladról. Íratkozz fel a kommentekre subscribe to these comments RSS csatornán.

Fogalmazz szépen. Maradj a témánál. Ne spamelj.

Ezeket a tageket használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ez egy Gravatar kompatibilis oldal. Ha akarsz egy bárhol használható avatart magadnak, regisztrálj: Gravatar.